Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Gost
Ja nedavno skontala da je kopriva do džadža hrana, i sad sam se baš primila da je spravljam, ali ne znam ima li je sad, neko mi je objašnjavao da se to ?upa samo u letnjem periodu, a u ostalijem niks. Zna li neko nešto o tome? Jel mogu sad negde da je naðem, ili mi valja ?ekati do slede?eg raspusta?
Ubacite slobodno i neki recept ako imate... :)
Korisnikov avatar
By avalon
- Ultra bogata gvožðem
- Cela bilja može da se koristi za razli?ite svrhe
- Beremo je od ranog prole?a do kasne jeseni
- Može da se sprema kao spana?, ali i kao ?orba. Takoðe može da posluži i za pitu (sprema se na isti na?in kao i pita od zelja)
- Dobra je za probavu. Smiruje živce. Protiv prehlade. Odli?an je diuretik.....
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Samo sto je ipak najbolja tek iznikla, prva prolecna. Previse je opora kad izraste.
Korisnikov avatar
By tramp
ja je nisam nikad probala ali ne volim ni spanac ni zelje pa nesto mislim da ne bi ni koprivu mada kako je avalon nahvali sad sam namamljena ... hm... mozda u piti, zar nema i caj od koprive?
Korisnikov avatar
By rothmans
Originally posted by avalon
- Ultra bogata gvožðem
- Može da se sprema kao spana?, ali i kao ?orba. Takoðe može da posluži i za pitu (sprema se na isti na?in kao i pita od zelja)
ima i caj i isto je jako dobar
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
uh kao mali sam upao u koprive, tachnije drugarica me gurnula kada sam je otsekao rep:lood:, tako da mi je kopriva dosta za ceo zivot
Korisnikov avatar
By rothmans
Originally posted by Morgan Le Faye
uh kao mali sam upao u koprive, tachnije drugarica me gurnula kada sam je otsekao rep:lood:, tako da mi je kopriva dosta za ceo zivot

auu...al' si ti bio nevaljao

ja sam gurnula rodjenog brata .......:rida:
Korisnikov avatar
By *deni*
Ja sam cuo da je izuzetno zdravo kada te opece kopriva.
Ne znam da li je to tacno.
Inace, od koprive volim da pripremim fantasticnu corbicu.
Korisnikov avatar
By avalon
Originally posted by *deni*
Pa poboljšava cirkulaciju.

:lizalica:
Korisnikov avatar
By avalon
Originally posted by rothmans
Originally posted by avalon
- Ultra bogata gvožðem
ima i caj i isto je jako dobar

Apsolutno ta?no.
A da ne govorimo kako je odli?na za popravljanje krvne slike :klap:
By Gost
Zna?i, more i sad da se bere? A jel prodaju to po pijacama, ili je nabavljate na neki drugi na?in?

Originally posted by *deni*
Ne znam da li je to tacno.
Inace, od koprive volim da pripremim fantasticnu corbicu.
Po?ujmo i kako je pripremaš, ako nije kulinarska tajna!
:kuvar:
Korisnikov avatar
By *deni*
Naravno da nije tajna.
Evo recepture:

Dva kilograma mladih kopriva popariti vrelom vodom, obariti ih,ocediti od vode i iseci na sitne rezance.
Zasebno u loncu skuvati pile, kokosku ili jedan kilogram govedine. U serpu staviti 1 kasiku masti, sipati jednu kasiku brasna i na poluuprzenu zaprsku dodati jednu glavicu sitno isecenog crnog luka, pa najzad staviti one isecene koprive i na zaprsci proprziti.
Koprive naliti supom od kokoske ili govedjeg mesa.
Pred sam rucak, u corbu dodati jos i 2-3 oljustena i isecena krompira, pa i njih skuvati.
Zaciniti corbu solju, zatim sa tri kasike kisele pavlake, 1 zumancetom i sokom od limuna, prethodno dobro umucenima. Ja dodam i malo mirodjije, jer je jako volim.

Naravno, ne morate celo pile da koristite, moze i pola, a mozete umesto mesa koristiti obicne pilece ili govedje kocke za supu.
Prijatno !
:vegi:
By Çâðê_DUP
Eh, fala, valjda ?e ga neko ko actually jede meso iskoristiti :)
Korisnikov avatar
By EYA
ja jela vise puta koprivu spremljenu na vise razlicitih nacina... moram priznati da me prvi put mama zajebala i rekla da imamo blitvu za rucak... al skroz je cool jelo, cak je jedno vreme ustanovila zeleni utorak kao praznik koprive u komsiluku pa su nam svi dolazili na rucak, a ona se igrala i oprobavala svoju kreativnost na zarecem korovu dok sam ja jadna morala da osmislim novi nacin kosenja travnjaka kojim cu postedeti svaku biljku koja se na mene obrusi svojim besom :ko tebe ozari, ti njega pomiluj:

... ima i neka supica i pleskavice sa sojom i koprivom... moram je bas priupitati za recept :mljac:
By Gost
Originally posted by EYA
... ima i neka supica i pleskavice sa sojom i koprivom... moram je bas priupitati za recept :mljac:

You do that! Imam i ja neki recept za pljeskavice, napisan na nekom papir?etu koje se zagubilo neðe u brdima i dolinama moje sobe... Ako izroni, podeli?em ga s vas.
Korisnikov avatar
By Kittrie
guzvara od koprive :

Sastojci
½ kg kore za pitu
400 g sira (stariji)
4 kom jaja
250 ml kisele pavlake
1 kg kopriva
1 kaši?ica soli

Ostali materijal:
50 ml ulja
50 ml vode
50 g sira
100 ml kisele pavlake
1 jaje

Priprema
Koprive o?istiti, oprati, u slanoj vodi blanširati, poklopiti i ostaviti 10 min da stoje. Koprive iz vode izvaditi, staviti na cediljku i ostaviti da se voda iz njih ocedi. Sitno ih iseckati, pomešati sa izmrvljenim sirom, kiselom pavlakom (250 ml), umu?enim jajima i posoliti. Masu izjedna?iti i ravnomerno nanositi na površinu svake kore premazane mešavinom ulja i vode. Spojiti dijagonalno krajeve kore, zatim skupiti - zgužvati, okrenuti zgužvani deo i staviti ga u tepsiju podmazanu uljem (malo).

Postupak ponoviti na isti na?in sa ostalijm korama tj. dok ima mesta u tepsiji i materijala. Tako pripremljenu pitu gužvaru staviti da se pe?e. Pe?i na 200°C oko 10 min., smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pe?enjem još 25-30 min. u zavisnosti od šporeta. Na 10 min. pre nego što je pita gotova, preliti je mešavinom umu?enog jajeta, izdrobljenog sira i kisele pavlake (ostali materijal).
Vru?u pitu pokriti ?istom kuhinjskom krpom i ostaviti malo da se prohladi.
Korisnikov avatar
By Kittrie
POSNOOOOOOOOOOO !!!!!!!!

Sastojci za 6 porcija
600 g kukuruznog brašna
500 g zelja, kopriva ili spana?a
1 šolja ulja
so
1 prašak za pecivo

Priprema
Zamesite testo od kukuruznog brašna, praška za pecivo, vode, malo soli i ulja. Polovinu testa sipajte u podmazan pleh, poravnajte da dobijete ravnu koru.

O?iš?eno zelje operite, isecite i propržite kra?e vreme na ulju da bi splasnulo. Malo posolite.

Sipajte zelje na koru, rasporedite ga ravnomerno, preko njega stavite ostatak testa i oblikujte gornju koru. Pecite na umerenoj temperaturi oko jedan sat.
Korisnikov avatar
By Kittrie
Sastojci za 6 porcija
(za 6 osoba)
60 dkg blitve
40 dkg koprive
25 dkg krompira
3 režnja bijelog luka
so i biber
maslinovo ulje

Priprema
O?iš?enu blitvu, koprivu i krompir skuhamo u slanoj vodi. Ocijedimo, stu?emo, dodamo bijeli luk i za?inimo solju, biberom i maslinovim uljem. Sve dobro promiješamo i poslužimo toplo.
Korisnikov avatar
By Kittrie
Zelena juha "proljetni uzlet"

1 ?ešnjak
1 naribani ve?i luk
6-7 žlica kukuruzne krupice
1-1/2 L vode ili temeljca od povr?a
1 šalica liš?a koprive
malo bijelog papra
1-1 1/2 žli?ica morske soli
neprskani limun (malo korice i par kapi soka)

Priprema:
Na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani mladi ?ešnjak i naribani ve?i luk. Dodajte 6- 7 žlica kukuruzne krupice, pržite nekoliko minuta na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Dodajte vrelu vodu ili temeljac od povr?a i ostavite da prokuha. Kad prokuha smanjite vatru i kuhajte još 10- 15 minuta. Posolite.
U meðuvremenu skuhajte koprivu. Opranu koprivu dodajte u proklju?alu vodu i kuhajte najviše 5 minuta.
Kad je gotova, juhu maknite sa štednjaka, dodajte ocijeðenu kuhanu koprivu i sve izmiksajte.
Po želji dodajte još soli i sok ocijeðenog limuna.
Ukrasite listovima koprive i kriškama narezanog limuna.
Korisnikov avatar
By Kittrie
eto, za koji min. na netu, nadjoh sve ovo :D

bree, bas ste nesposobniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :p
Korisnikov avatar
By Mars
Spanac obozavam, zelje mogu da progutam nekako, ali koprivu projeo jos nisam. Ma ni miris joj ne volim.Gad nouz uaj...

Deca vole krompirice i sladoled, a odrasli - Marsovo dupe!
http://men.style.com/
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
Sok od kopriva

80 listova koprive (po mogu?stvu mlade)
5 kesica limuntusa (50 gr)
2 limuna istrugana sa korom
3 l vode

Ostaviti da odstoji 24 h, procediti i u to sipati
3 kg še?era.
Povremeno mešati dok se sav še?er ne istopi,
potom sipati u flaše.
(sok se ne kuva)

Eto nije sa neta al je iz neke stare požutele sveske.
Ne zvu?i queer al je meni skroz.
Jednostavno, ukusno, zdravo.
Prijatno.
By Bombina
imam recept od moje majke i poslati cu ti u2
By Gost
Originally posted by Ljubicasta_Suza
Sok od kopriva

80 listova koprive (po mogu?stvu mlade)
5 kesica limuntusa (50 gr)
2 limuna istrugana sa korom
3 l vode

Ostaviti da odstoji 24 h, procediti i u to sipati
3 kg še?era.
Povremeno mešati dok se sav še?er ne istopi,
potom sipati u flaše.
(sok se ne kuva)

Eto nije sa neta al je iz neke stare požutele sveske.
Ne zvu?i queer al je meni skroz.
Jednostavno, ukusno, zdravo.
Prijatno.

Hebote, svaka ti ?ast, a bogami i ruka ti se pozlatila!
Ja ve? godinama pokušavam da pronaðem recept za taj sok, koji je fe-no-me-na-lan, i niko ga ne zna (zapravo, slabo ko je ikad i ?uo da postoji sok od koprive).

Šta re?i, osim :hail2: :love:
A možda i :hyper:
By Gost
Originally posted by Kittrie
eto, za koji min. na netu, nadjoh sve ovo :D

bree, bas ste nesposobniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :p
You rock, ženo. Ka'?e mi kuhaš?
:kiss:
By Bombina
joj bre zaboravila sam jebi ga eto zakasnila sam to je too ona kittrie recept koju ja imam smrkc
Korisnikov avatar
By jukie
Jedna moja drugarica kad smo proletos išli na izlet pobrala je svu mladu koprivu u okolini za pitu, a nije se setila da mi odvadi malo da i ja probam...
Anyway moja mama pravi jako lepu zeljanicu (tj u planu je da je pravi sutra! :bouncy: :bouncy: :bouncy: :bouncy: ) od ?istog spana?a, a kada ima i blitve, onda stavlja i blitvu, i onda je stvarno fenomenalna! :bouncy: :bouncy: :bouncy: :bouncy:
Elem, jednom je pravila nešto sa navodnim "zeljem" a to zelje je postalo braon i nije bilo nikakvo, tako da ga više ne koristimo. Meni se ina?e strašno proba ona poto?arka, ali sam je video samo u kutijicama u Merkatoru gde je preskupa...
By Çâðê_DUP
Meni je zao sto sam koprivu prvi
(i jedini) put probala kod tetke, koja
je kulinarski ignorant! Dala mi je tanjir
necega zelenog, sto je plutalo po
nekoj mocvara- like- braon tekucini.
Najcrnje je to, sto je vizuelni efekat daleko nadmasio
nepcani dozivljaj... Od tada ne mogu da
se nateram da je ponovo probam.
Korisnikov avatar
By Pipin
WoW :wow:

Ja sam samo ?uo da se kopriva jede, ali nisam znao da se od nje može napraviti toliko stvari. Uz to je još i bogata gvožðem.

Ima li ovde znalaca koji bi nam rekli koji je najbolji na?in spremanja koprive, a da se ne izgubi ono što je vredno, tj. gvožðe.
Izvinjavam se ako sam nešto lupio, ali ja sam još po?etnik u kuhinji.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!