Originally posted by argentum_inf
imam sva prava,i ne vidim zasto bih trazila jos neka?
imas pravo da ozakonis vezu sa svojom devojkom?
slazem se sa Unicornom i 2kune
dakle, pre svega resavanje imovinsko-pravnih i drugih zakonskih pitanja koja su uskracena LGBT populaciji... Ovde ne ubrajam usvajanje dece, jer je to potpuna zasebna tema.
drugo, pitanje drustvene percepcije LGBT populacije i ovih prava koja su nam uskracena... TO je veoma intresantna tema
Uopste ne mislim da mi treba nekoga da ubedjujemo da nismo bolesni, niti da osnova aktivizma treba da bude da menjamo svest vecinske populacije o nama. To na silu ne ide. Ako neko misli da je homosexualnost bolest, neka misli, ali zasto samo nama uskratiti recimo pravo na zakonsko regulisanje nasih odnosa, a to pravo dati ljudima sa potvrdjenim dijagnozama (pedofili, recimo) i omoguciti im da prenose svoj gen na potomstvo (primer shizofrenija), ali i da ugrozavaju psiho-fizicki integritet svog potomstva (recimo, HIV/sida ili vec pomenuta pedofilija). Dakle, SVE, ali bukvalno SVE kategorije ljudi (pa, cak i okoreli kriminalci) imaju pravo na brak, samo mi to pravo nemamo. Termin brak koristim kao sinonim za sva prava koja vecinska populacija ima u svojim vezama. Uopste nije bitno kako ce se ta ozakonjena zajednica dve istopolne osobe zvati, bitna su samo prava koja iz toga proisticu.
Osim toga, brak je drustvena institucija, i ne proistice direktno iz prirodne determinacije polova za odrzanjem vrste. Veza izmedju muskarca i zene se civilizacijski veoma menjala i brak u danasnjem obliku sa istim pravima oba pola je relativno mlada kategorija u ljudskoj istoriji. Posto, dakle, brak nije ni od Boga dat niti je nepromenljiva kategorija, ne vidim zasto drustvo ne bi priznalo postojanje i drugih oblika ljudskog suzivota.
Reci ce zagovornici teze da je brak neophodan za pravilan razvoj deteta, da je uloga oba roditelja vazna. Slazem se, samo ne vidim u kakvoj vezi stoje pravno regulisana veza dva muskarca ili dve zene sa postojecim musko-zenskim vezama koje su obogacene decom. Kao sto rekoh, pitanje usvajanja dece od strane istopolnih parova je posebna tema i ne mora nuzno da prati ozakonjenje istopolnih veza.
Reci ce protivnici istopolnih veza - "da, ako sad ozakonimo gay brakove, sutra ce neki drugi bolesnici traziti neka svoja prava", pa onda obavezno pomenu pedofile. Ne moze se porediti pravo dve odrasle, psiho-fizicki (i sexualno) razvijene osobe da svojom voljnom odaberu partnera/ku, sa zloupotrebom dece od strane odraslih. To nema niti ce ikada imati veze jedno sa drugim!