Originally posted by jukie
Originally posted by ogibogi
Originally posted by digitalna alternativa
To su ljudi koji slepo veruju u bibliju i sa kojima je suludo zapocinjati bilo kakav inteligentan razgovor.
Cuo sam svasta, ali me posebno zanima onaj deo "...slepo veruju u bibliju.."
Ma kakve to veze ima!??!
Pa ?im slepo veruju u jednu knjigu ne mogu da razmišljaju svojom glavom. Imali smo mi jednog adventistu na fakultetu koji je hteo da iz filosofije za seminarski radi neko pitanje iz religije, ali je odustao jer po pravilima seminarskog "ne možeš da budeš isklju?iv", tj. moraš da odvagaš obe strane, a njemu je apsurdno da uopšte posumnja u zacrtanu istinu biblije...
Ej BRE, jedno je indoktrinacija usled delovanja neke "verske zajednice" pa tako recimo adventisticke crke koja ima specifican nacin delovanja na svoje clanove, ili pak bilo koje druge, a definitivno je nesto sasvim drugo to sto ti zoves biblija, ili da razlozim stari i novi zavet.
"Slepo verovanje" u jednu knjigu nije nista toliko dramaticno, posebno ako je procitas pa bila ona ku'ran ili biblija nije nista lose, jer ona/e nisu iskljucive, a jos manje diskriminatorne, tako da sama/e po sebi nisu uzrok intolerancije, uzroci su pojedinci koji ih nisu procitali, ili misle da su ih procitali...
<eto ti jednog primera: u muslimanskom svetu deluju takozvani "mule" koji sprovode ideje serijatskih zakona, strogih pravila ponasanja medju pripadnicima islama, pa tako recimo teraju zene na obrezivanje i tome slicne stvari govoreci kako je govorio muhamed, a pritom sami nisu procitali knjige, i uglavnom su i nepismeni...
nego da skratim, knjiga nije uzrok, a ni slepo verovanje u knjigu, uzrok je NEznanje!