- 30 Jun 2019, 00:21
Jedina zamerka je ovo "zivimo u Srbiji". Tacno zivimo u Srbiji zemlja je sranje i raspad raspada, simulakrum od drzave, nema sistema nema ni zakona, mafijasko partijski provizorijum... lgbt osobama je posebno tesko, teze nego gradjanima koji nisu lgtb....Ali ubijaju se ljudi i u Norveskoj i u Danskoj i u Nemackoj i u Sloveniji.... i to mnogo vise nego u Srbiji.
Definitivno se pokazalo da sto je sto je drzava sredjenija i bogatija to je vise depresije/anksioznosti. To naravno ne znaci da sada kazem da Srbija ne treba da bude uredjena i bogata, naprotiv.
Kod nas je problem to sto jos uvek postoji ta neka stigma da je sramota imati psihickih problema i obratiti se za pomoc. I dalje je ono "sta ce ljudi da kazu". Pa ok je leciti se od karcinoma, to nije sramota, ali strasno je ako neko ode kod psihijatra.
Takodje strasno je sto ovde ljudi kao u srednjem veku i dalje veruju u neke alternativne gluposti, te pomocice ovo te pomocice ono, zatim ljudi su jako podlozni da veruju u izlecenje nekim zaobilaznim putem, a ne jedino onako kako NAUKA kaze da je mogice izleciti se- to su:
1. psihoterapija
2. lekovi
(naravno mislim na klinicku depresiju, a ne na ono u fazonu lose se osecam /uznemiren sam- prosetacu, istreniracu, izacicu sa drustvom- naravno da za gomilu stvari ne mora da idete kod lekara i da pijete lekove, ali klinicka depresija se leci uz strucnu lekarsku pomoc... a ne nebulozama)
Imam brata koji se izlecio od teske anksioznosti uz psihoterapeuta i lekove, a imam i drugaricu koja se vec 15 godina bori sa anksioznoscu ali ne mozes da je nateras da ode kod lekara... nego gomila nebuloza... cajevi neki, neka ishhrana posebna, neke vezbe, homeopatija, samoinicijativno kljukanje raznim lekovima i svasta svasta nesto- i naravno sve joj je gore i gore. Ali kod psihijatra nece.