Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Jordan Bernt Peterson (born June 12, 1962) is a Canadian clinical psychologist and a professor of psychology at the University of Toronto. His main areas of study are in abnormal, social, and personality psychology, with a particular interest in the psychology of religious and ideological belief, and the assessment and improvement of personality and performance.

(Osobno ga smatram velikim intelektualcem, a iznosi objektivne teze , ne provokativne. Jednostavno, način na koji komunicira sa okolinom pokazuje da ima izuzetne intelektualne sposobnosti a zato njegovi protivnici u debatama često završe podvijenog repa. Također, mislim da se vrijedi ugledati na njega po tom pitanju. 80-90 % njegovih gledatelja i ljudi koji ga podržavaju su upravo muškarci- gotovo svi muškarci koji nisu ekstremni liberali itd..I ja osobno prezirem psihiće, mislim da ne služe pobogu ničemu osim da uzimaju državne novce ali evo - ovaj zaista vrijedi nekog vraga i u pravu je.)

Slika

Evo nekih od tema kojima se bavi i zbog kojih ga ne vole - radikalne feministkinje, trans ljudi - ne svi, već samo oni koji koriste zen, ey i slične osobne zamjenice itd. Većina trans judi sa disforijom ga zapravo respektira. Što je fantastično i drago mi je vidjeti da zdravi razum pobjeđuje u kaosu. Mislim da će na neki način dosta povezati ljude za koje se mislilo da nema šanse da budu u istoj prostoriji a kamoli da se slažu u mnogo stvari.

1.Jordan Peterson on the meaning of life for men. MUST WATCH
https://youtu.be/NX2ep5fCJZ8

2. Jordan Peterson: Women have suffered more than men?
https://youtu.be/hjmTejMnesc

3. Jordan Peterson - Gender Identity
https://youtu.be/bCIoAw5Z_pY

4. Jordan Peterson - Gay Marriage

https://youtu.be/4jef2C4T1_A

P.S. Ja neću ovo komentirat dalje , ovo je samo za vas AKO vam se sviđa .
Baš sam se kladila da ćete mi vas dva bolesnika prvi komentirat na temu, i sad imam besplatnu kavu :) ... hahahah Također sam se kladila i šta ćete napisati. Pa vi jadnici se stalno ponavljate, oooo my God, imate preko 30 godina a stalno imate potrebu prepirati se samnom, ova je čak i dijete rodila nekom tipu i još uvijek ima potrebu pisat ha ha ha na svaku moju temu :kosa: :D - vi ste stvarno budale teške za svoje godine. Do sad ste već trebali imati neku stabilnost u životu i mir, izgeda da ništa od toga nemate.

Nađite si neku sreću u životu pobogu, dragi moji virtualni drugari.....

Ali samo nastavite zapravo , lijepo mi vas je gledat u vašim 30-im, 40-im godinama kako ne radite ništa..apsolutno ništa pametno. Mora da ste jako nesretni ljudi zapravo. :sweet: :sweet:

Nije vrag da ste postali ovisni o meni, liječite se od toga. Aman, manite me se. Posvetite se više poslu, svojim bližnjima, djeci, ljubavnicima itd.
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815079#p2815079]zphibrid napisao:[/url]Ne muvam nikoga ovde a najradije bih se venčao da mogu.
Isuse Bože... :shok:
Kakve veze to ima sa ovom temom... Ti izađi malo iz kuće i nekog vraga ćeš naći. Spusti malo kriterije, očito ti niko nije dovoljno dobar jer imaš neke fiks ideje... I nemoj odgovarat na ovaj post, nije to tema za ovdje pisati.
Korisnikov avatar
By heksagon123
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815081#p2815081]Anhedonie napisao:[/url]ja nisam rodio, jel mogu ja da pisem?
Naravno, ako ćeš se držat teme... nije stvar, jesi rodio ili ne, nego je žalosno da se sa 30, 40 godina ponašaš kao neka šmrkavica od ajmo reći 17-21 god. That's the point.. ali valjda je previše za očekivati da neko ima zrelost u tim godinama, možda ona dođe NIKAD nekima.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Odgledao sam gomilu njegovih predavanja, pročitao/odslušao 12 Rules for Life (stvarno odlična i lekovita knjiga, ako se zanemari par religijskih/politički obojenih digresija), gledao intervjue, tralala. Generalno sam par meseci tako gleduckao i slušuckao i čituckao svašta nešto njegovo.

Istovremeno mislim da ga protivnici previše demonizuju, kao što mislim i da ga fanovi previše idealizuju. Ovi prvi su u fazonu - nacoš, fašista, alt-right katastrofa, treba ga cenzurisati; ovi drugi su u fazonu - mesija, prorok, genije nad genijima. Msm daj jbt.

Lik ima dobru spiku, vidi se da zna znanje i ima zaista dobre kontra-argumente za neka SJW sranja i fantazije ekstremne levice. Nasuprot tome, iako nikad eksplicitno nije rekao nešto megadesničarski, stvarno voli da se druži mnogo s tom tzv. alt-right ekipom, i vrrrrlo diplomatski (skoro naivno) na neko konkretno pitanje ume da izgovori nešto vrlo neodređeno, opšte, informativno - što u (vrlo jasnom) kontekstu itekako ume da implicira neki teški tradicionalizam, pa čak i seksizam, rasizam i sl. IMPLICIRA. Ili, ako ništa, ide niz dlaku onima koji to jesu.

Pritom je pomalo i scaremonger, često čitavu levicu straw-manuje kroz prizmu nekih njenih ekstremnijih i glupljih stanovišta.

S druge strane, i dalje ga smatram za odličnog govornika i dobrog filozofa za široke narodne mase. Nije loše u moru anti-tradicionalizma, napada i dekonstrukcije svih mogućih društvenih normi, sistema i obrazaca ponašanja (a sve zarad ideala maksimalne inkluzije, tolerancije i sl.) čuti i nešto što na lep, naučan i logičan način objašnjava zašto te pojave ipak i nisu toliko loše, i zašto su uopšte i nastale.
Korisnikov avatar
By heksagon123
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815083#p2815083]ZlatnaPtica napisao:[/url]Odgledao sam gomilu njegovih predavanja, pročitao/odslušao 12 Rules for Life (stvarno odlična i lekovita knjiga, ako se zanemari par religijskih/politički obojenih digresija), gledao intervjue, tralala. Generalno sam par meseci tako gleduckao i slušuckao i čituckao svašta nešto njegovo.

Istovremeno mislim da ga protivnici previše demonizuju, kao što mislim i da ga fanovi previše idealizuju. Ovi prvi su u fazonu - nacoš, fašista, alt-right katastrofa, treba ga cenzurisati; ovi drugi su u fazonu - mesija, prorok, genije nad genijima. Msm daj jbt.

Lik ima dobru spiku, vidi se da zna znanje i ima zaista dobre kontra-argumente za neka SJW sranja i fantazije ekstremne levice. Nasuprot tome, iako nikad eksplicitno nije rekao nešto megadesničarski, stvarno voli da se druži mnogo s tom tzv. alt-right ekipom, i vrrrrlo diplomatski (skoro naivno) na neko konkretno pitanje ume da izgovori nešto vrlo neodređeno, opšte, informativno - što u (vrlo jasnom) kontekstu itekako ume da implicira neki teški tradicionalizam, pa čak i seksizam, rasizam i sl. IMPLICIRA. Ili, ako ništa, ide niz dlaku onima koji to jesu.

Pritom je pomalo i scaremonger, često čitavu levicu straw-manuje kroz prizmu nekih njenih ekstremnijih i glupljih stanovišta.

S druge strane, i dalje ga smatram za odličnog govornika i dobrog filozofa za široke narodne mase. Nije loše u moru anti-tradicionalizma, napada i dekonstrukcije svih mogućih društvenih normi, sistema i obrazaca ponašanja (a sve zarad ideala maksimalne inkluzije, tolerancije i sl.) čuti i nešto što na lep, naučan i logičan način objašnjava zašto te pojave ipak i nisu toliko loše, i zašto su uopšte i nastale.
Tnx, jako cijenim tvoj komentar i hvala što si ozbiljno shvatio ovu temu. Slažem se sa svime što si napisao, iako nigdje nisam opazila da implicira bilo kakav seksizam, rasizam itd. Gotovo sve što govori ima uporište u znanosti. Zamalo mi je došlo žao što sam i postavljala ovu temu nakon prvih glupavih komentara ali ovaj čovjek zaista vrijedi da ima temu posvećenu ovdje. Mislim da odlično barata zdravim razumom prije svega i umije sve to lijepo prenesti ljudima.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
:up:

Meni je glavni problem s njim što se mnogo ponavlja. Gostovao je u sto i jednoj emisiji, hiljadu i jednom podcastu, održao milion i jedno predavanje, i svi ti mediji su jednostavno u roku od par meseci iscrpeli skoro sve iz njega. Msm, to je skroz razumljivo, ljudski mozak ne može u sebi da sadrži 300 sati originalnog sadržaja. Zato ga više i ne pratim, skontao sam mu priču od A do Š, uzeo šta mi se dopada, odbacio šta mi se ne dopada, neke stavove mi je promenio, mnoge postojeće učvrstio, i to je to. Next! :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815083#p2815083]ZlatnaPtica napisao:[/url] u moru anti-tradicionalizma, napada i dekonstrukcije svih mogućih društvenih normi, sistema i obrazaca ponašanja (a sve zarad ideala maksimalne inkluzije, tolerancije i sl.)
a, ne, ne, dekonstrukcija nije tu zarad inkluzije vec zarad rusenja institucija moci. power to the people, rusenje drustvenog sistema koji ima monopol nad istinom. da nema tih anti-tradicionalizama, napada i dekonstrukcije svih mogucih drustvenih normi, sistema i obrazaca ponasanja ti ne bi mogao da vodis out and proud gay zivot ili bi bio mrtav.

inkluzija i tolerancija su samo nusprodukti postmodernizma kojeg se peterson boji, a u isto vreme i uvlaci u dupe jer ga koristi za sopstvenu dobit. covek zeli novac i moc i nije mu problem da bude licemeran za to. takodje je i ideoloski obojen. nije nesto sto zelim da budem.
heksagon123 napisao:
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815079#p2815079]zphibrid napisao:[/url]Ne muvam nikoga ovde a najradije bih se venčao da mogu.
Isuse Bože... :shok:
Kakve veze to ima sa ovom temom... Ti izađi malo iz kuće i nekog vraga ćeš naći. Spusti malo kriterije, očito ti niko nije dovoljno dobar jer imaš neke fiks ideje... I nemoj odgovarat na ovaj post, nije to tema za ovdje pisati.
Promašio sam tremu.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815086#p2815086]Anhedonie napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815083#p2815083]ZlatnaPtica napisao:[/url] u moru anti-tradicionalizma, napada i dekonstrukcije svih mogućih društvenih normi, sistema i obrazaca ponašanja (a sve zarad ideala maksimalne inkluzije, tolerancije i sl.)
a, ne, ne, dekonstrukcija nije tu zarad inkluzije vec zarad rusenja institucija moci. power to the people, rusenje drustvenog sistema koji ima monopol nad istinom. da nema tih anti-tradicionalizama, napada i dekonstrukcije svih mogucih drustvenih normi, sistema i obrazaca ponasanja ti ne bi mogao da vodis out and proud gay zivot ili bi bio mrtav.

inkluzija i tolerancija su samo nusprodukti postmodernizma kojeg se peterson boji, a u isto vreme i uvlaci u dupe jer ga koristi za sopstvenu dobit. covek zeli novac i moc i nije mu problem da bude licemeran za to. takodje je i ideoloski obojen. nije nesto sto zelim da budem.
Da, ali posmatrati svu ljudsku istoriju i svaku društvenu strukturu ili hijerarhiju kao instituciju moći, ili opresiju moćnih nad nemoćnima je malo... glupo, to say the least. Ne kažem da to nije neophodno (itekako jeste, upravo i zbog poslednje rečenice tvog prvog pasusa), ali mislim da se taj narativ počeo da se po default-u lepi na, i njime da se podrivaju, pojave koje nemaju ama baš nikakve veze sa moći - ili jako malo.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
pa, istoriju pisu ______? i kakva je nepisana istorija? sta se krije u nepisanoj?

stavljamo sebe u poziciju ideoloske obojenosti ako ne sagledavamo i istoriju gubitnika.

sta je uopste onda dogadjaj? ono sto kaze pobednik ili ono sto kaze gubitnik?

odnosno, kad se dva deteta potuku, jel dogadjaj sagledavas tako sto pitas iskljucivo onog ko je pobedio sta se desilo?

sagledavanje dogadjaja kroz vise perspektiva je jako bitno.

edit: inace, svaki dogadjaj u zivotu moze da se posmatra kroz perspektivu moci ali ne mora, to nije upitno, ali u socijalnim odnosima, pogotovu grupnim, valja uvek se pitati da li je neka strana ugusena i ucutkana. ako se ne pitas onda si podlozan ideoloskom bojenju, a velika vecina zapravo i jeste.

evo primer nekoga ko se pitao

Slika
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Razumem ja tebe 100% i u načelu se slažem. Samo kažem da je i takav pristup istoriji takođe jedna od tih ideoloških boja kojima se nečiji um može obojiti, i da takođe može služiti kao instrument za političku manipulaciju i sticanje moći. Što se već uveliko i dešava, imaš gomilu slučajeva levičarskih* medija koji doslovno izvrću naučne studije i naučne činjenice (ili u blažem slučaju - koriste se lošim statističkim metodama) da bi ih uklopili u taj svoj narativ žrtva-agresor.

Najčešći primeri toga su, recimo, Gender pay gap ili The Pink Tax. Uvek se u medijima forsira statistika o unadjusted pay gap, koji je u americi oko 20 centi po dolaru, i koja se automatski pripisuje diskriminaciji i neravnopravnom položaju žena; a realnost je da žene same biraju manje plaćene poslove, i kada se svi ti ostali faktori statistički prilagode - dobiješ razliku od oko 5 centi po dolaru (i ok, o tome se sad zaista može pričati kao o diskriminaciji, a ni ona ne mora biti jedini faktor). A Pink Tax je tek potpuni bullshit koji nije vredan elaborata.

Ja sam gledao i neki prilog o tome kako neki nordijski fosili jasno govore o tome kako su žene desetinama hiljada godina unazad bile ratnice i vođe plemena (što je zaista presedan), da bih posle otkrio da je taj medij to tako iskrivljeno prikazao, i da je konsenzus naučnika da to verovatno nije bilo tako, nego su tih par leševa uglednih žena sahranili sa vojničkim predmetima or whatever (davno beše, vrv sam nepotpuno preneo, ali kontaš suštinu).

Dakle, propaganda i manipulacija činjenicama postoje sa obe strane, i kao što nije loše imati pametne levičare da debunkuju bullshit desničara, isto tako nije loše imati i pametne desničare da debunkuju bullshit levičara.

(*znam da je ta skala levo-desno problematična i presimplifikovana, ali whatev, kontamo se)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ali ovo o cemu ja govorim je koncept o sagledavanju necega iz vise perspektiva, ja ne govorim o politici, ona izlazi kao metod sprovodjenja kulturnog pokreta koji se, medju ostalima, bazira na konceptu o kom ja govorim. daleko je politika od toga.

i super si primer dao, popularni oblik feminizma. meni je on fasisticki, ideologija koja zabranjuje sagledavanje ostalih perspektiva. u tom slucaju feministi su agresori a svi su zrtve. i muskarci kojima se nabacuje teret za koji nisu odgovorni i zene od kojih se oduzima odgovornost pa samim tim i moc delovanja i promene.

ali reci to nekom ko je zagrizen o ideologiju i krenuce u agresiju.

otvorenost za razne perspektive i ideologije nema.
Korisnikov avatar
By heksagon123
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815097#p2815097]Anhedonie napisao:[/url]ali ovo o cemu ja govorim je koncept o sagledavanju necega iz vise perspektiva, ja ne govorim o politici, ona izlazi kao metod sprovodjenja kulturnog pokreta koji se, medju ostalima, bazira na konceptu o kom ja govorim. daleko je politika od toga.

i super si primer dao, popularni oblik feminizma. meni je on fasisticki, ideologija koja zabranjuje sagledavanje ostalih perspektiva. u tom slucaju feministi su agresori a svi su zrtve. i muskarci kojima se nabacuje teret za koji nisu odgovorni i zene od kojih se oduzima odgovornost pa samim tim i moc delovanja i promene.

ali reci to nekom ko je zagrizen o ideologiju i krenuce u agresiju.

otvorenost za razne perspektive i ideologije nema.
Radi se uglavnom o ženama koje su toliko dugo već u toj ideologiji da su što nesvjesno što svjesno počele mrziti muškarce. Mržnja sa ogromnim posljedicama i mržnja u punom smislu- da žele svakom muškarcu zlo i patnju jer je on " povlašteno govno" koje po rođenju dobija stvari koje ne zaslužuje itd.Jako štetno i mlade žene se jako love na to, pogotovo u ovim patrijarhalnim društvima jer miješaju kruške i jabuke.
Korisnikov avatar
By 李香兰
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815095#p2815095]ZlatnaPtica napisao:[/url]Najčešći primeri toga su, recimo, Gender pay gap. Uvek se u medijima forsira statistika o unadjusted pay gap, koji je u americi oko 20 centi po dolaru, i koja se automatski pripisuje diskriminaciji i neravnopravnom položaju žena; a realnost je da žene same biraju manje plaćene poslove, i kada se svi ti ostali faktori statistički prilagode - dobiješ razliku od oko 5 centi po dolaru (i ok, o tome se sad zaista može pričati kao o diskriminaciji, a ni ona ne mora biti jedini faktor)
Masis celu poentu gender gap price sa tom Petersonovom odlukom da ce pogledati na statistiku, reci "Ah okej, znaci imam ovaj procenat muskaraca u ovom poslu, a ovaj procenat zena u drugom. Jedan je vise placen, drugi manje. This has to be because women just happen to choose lesser-paying positions by nature + they don't like to negotiate because they're just women and it's in their nature not to"
Korisnikov avatar
By 李香兰
@Zlatna Ptica

Cela poenta gender gap aktivizma su studije koje pokazuju da zene actually zele (more than reported) da rade i/ili budu promovisane u high-paying male-dominated institucijama ali da se problem javlja u nefer assesmentu kandidata. Bilo da je u pitanju promocijal, zaposljavanje, stagod, muskarci fakticki imaju prednost.

one of my friends wrote...
If there is no gap, then why do studies show that, among identical resumes where only the name differs, gender affects whether the applicant is hired, the starting salary offered, and the employer’s overall assessment of the candidate’s quality? When all of the factors like education, hours worked, profession chosen, etc. are taken into account, why is there still an "explainable" discrepancy between the earnings of men and women?
Korisnikov avatar
By 李香兰
I sta na kraju dobijes...

Women having to settle for female-dominated lesser paying jobs. (and the gap appears) Peterson kaze da zene to hoce od starta, i tu nije u pravu.

Also..
If there is no gap, why have what were once high paying male-dominated professions, become devalued low paying jobs when women became the majority?
Korisnikov avatar
By 李香兰
Meni nije jasno kako ti kao mlad open-minded covek, i pored svih ovih studija (! sklonimo ih na stranu na momenat iako su validne) mozes da mislis da zivimo u svetu gde u vecinski muskim institucijama zena ima jednaku sansu da dobije promotion, posao, ako se takmicki sa muskarcem koji nosi iste rezultate i background? Mislim... kako ti to nije palo na pamet kroz life experience sa zenama oko tebe, posebno u srbiji.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Pa ne svede mu se argument baš na to.

Njegovi argumenti po tom pitanju (a ja nisam stručnjak, niti sam čitao studije, te ne znam da li je u pravu ili ne) su uglavnom:

- Žene se u globalu više interesuju za poslove koji se svedu na interakciju s ljudima (zdravstvo, prosveta, sudstvo...)
- Muškarci se u globalu više interesuju za poslove koji se svedu na interakciju s stvarima (mašinstvo, inženjerstvo, informacione tehnologije...)

Interakciju sa stvarima je lako 'skalirati', tj. profitirati od proizvoda bez da ulaziš u interakciju 1 na 1 - npr. napraviš dobar operativni sistem, i prodaš ga milionima.

Interakciju sa ljudima nije tako lako 'skalirati' - npr. makar ti bila najbolja doktorka na celoj planeti, i dalje u svakom datom trenutku radiš sa jednim pacijentom.

U prilog tome daje primere nekih nordijskih zemalja koje važe za najslobodnija tržišta rada i imaju najravnopravnije zakone - gde je i dalje interesovanje žena za medicinu i sestrinstvo XY puta veće od interesovanja muškaraca, a i gde je i dalje interesovanje muškaraca za informacione tehnologije isto tako XY puta veće od interesovanja žena.

Što je, rekao bih, i logično i očigledno. Msm, ma koliko god da heteropatrijarhat utiče na to kako ljudi žive, mislim da ipak postoji i neki dublji razlog zašto u jezičkoj gimnaziji imaš 9 devojčica na 1 dečaka, i zašto u tehničkoj školi imaš 9 dečaka na 1 devojčicu. Kao, ok, možda bi bez tog uticaja odnos bio 7:3 ali siguran sam da ne bi bilo 1:1.

Što se ostalog tiče, eto, voleo bih da vidim šta nauka zaista kaže o svemu ovome, pošto nam se premise očigledno razlikuju (ja mislim da žene u globalu zaista ne žele (tj. ređe žele) da se bave tim male-dominated profesijama, ti misliš da žele ali im se ne daje prilika).
Korisnikov avatar
By heksagon123
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815131#p2815131]ZlatnaPtica napisao:[/url]Pa ne svede mu se argument baš na to.

Njegovi argumenti po tom pitanju (a ja nisam stručnjak, niti sam čitao studije, te ne znam da li je u pravu ili ne) su uglavnom:

- Žene se u globalu više interesuju za poslove koji se svedu na interakciju s ljudima (zdravstvo, prosveta, sudstvo...)
- Muškarci se u globalu više interesuju za poslove koji se svedu na interakciju s stvarima (mašinstvo, inženjerstvo, informacione tehnologije...)

Interakciju sa stvarima je lako 'skalirati', tj. profitirati od proizvoda bez da ulaziš u interakciju 1 na 1 - npr. napraviš dobar operativni sistem, i prodaš ga milionima.

Interakciju sa ljudima nije tako lako 'skalirati' - npr. makar ti bila najbolja doktorka na celoj planeti, i dalje u svakom datom trenutku radiš sa jednim pacijentom.

U prilog tome daje primere nekih nordijskih zemalja koje važe za najslobodnija tržišta rada i imaju najravnopravnije zakone - gde je i dalje interesovanje žena za medicinu i sestrinstvo XY puta veće od interesovanja muškaraca, a i gde je i dalje interesovanje muškaraca za informacione tehnologije isto tako XY puta veće od interesovanja žena.

Što je, rekao bih, i logično i očigledno. Msm, ma koliko god da heteropatrijarhat utiče na to kako ljudi žive, mislim da ipak postoji i neki dublji razlog zašto u jezičkoj gimnaziji imaš 9 devojčica na 1 dečaka, i zašto u tehničkoj školi imaš 9 dečaka na 1 devojčicu. Kao, ok, možda bi bez tog uticaja odnos bio 7:3 ali siguran sam da ne bi bilo 1:1.

Što se ostalog tiče, eto, voleo bih da vidim šta nauka zaista kaže o svemu ovome, pošto nam se premise očigledno razlikuju (ja mislim da žene u globalu zaista ne žele (tj. ređe žele) da se bave tim male-dominated profesijama, ti misliš da žele ali im se ne daje prilika).
Ok, sad se ni ja ne slažem sa tobom. Ajde iz iskustva- ako kao djevojčica poželiš igrat nogomet kažu ti svi - hjoj pa kud baš nogomet, nemoj to. To ti je dječake, ima masu drugih stvari..pa onda moja prijateljica je htjela biti vozačica kamiona - otac joj je reko- pa ko će tebe zaposliti ženo kad te vide da si žena svi će ti se smijati. Završila je dobru školu na nagovor svojih ali ipak je položila sve što treba i vozi u svojoj firmi :)

Šta se tiče informatike i toga- mislim da u tom polju postaju sve više zainteresiranije i da ide na bolje.

Morate shvatiti da žene ne žele zbog rizika ići u neka muška zanimanja iako im se svidjaju. Boje se predrasude.Sigurnije je ići u ženska zanimanja- medicina itd. Sigurna plaća, okružena si ženama i nemaš se čega brinuti da ćeš biti gladna. Mene recimo zanima rad sa drvetom, čelikom, građevina da radim nešto golim rukama u slobodno vrijeme ? Misliš da ću imati priliku podučiti se tome? Čisto sumnjam ali učiti ću se sama.
Korisnikov avatar
By 李香兰
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815131#p2815131]ZlatnaPtica napisao:[/url](ja mislim da žene u globalu zaista ne žele (tj. ređe žele) da se bave tim male-dominated profesijama, ti misliš da žele ali im se ne daje prilika).
Da ne duzim.. Peterson je odgovarao na statisticki gender gap u Americi. Brojne studije da zene zele ali im se ne daje prilika su takodje u Americi.

Sto se tice Amerike, ti i Peterson ste factually incorrect.

U global ne bih ulazila dok ne procitam studije od obe strane (pro-your opinion, pro-my opinion) za konkretnu drzavu u pitanju, toliko.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815130#p2815130]李香兰 napisao:[/url]Meni nije jasno kako ti kao mlad open-minded covek, i pored svih ovih studija (! sklonimo ih na stranu na momenat iako su validne) mozes da mislis da zivimo u svetu gde u vecinski muskim institucijama zena ima jednaku sansu da dobije promotion, posao, ako se takmicki sa muskarcem koji nosi iste rezultate i background? Mislim... kako ti to nije palo na pamet kroz life experience sa zenama oko tebe, posebno u srbiji.
Ne kažem da to nije tako, 100% sam siguran da ima rodne diskriminacije na svakom ćošku, i ne kažem da problem ne postoji. Ali problematično mi je i što se nekako uzima zdravo za gotovo da muškarci i žene u globalu žele sve apsolutno sve isto, i onda se taj disbalans u profesijama u potpunosti pripisuje diskriminaciji.

Mene pre svega zanima istina. Definišem sebe kao feministu, ali ne volim kad me feministi lažu. Definišem sebe kao levičara, ali ne volim kad me levičari lažu. Kad mi neko kaže da diskriminacije žena nema, ja mu protivrečim. Isto tako, kad mi neko kaže da je diskriminacija žena jedini razlog zašto ima više muškaraca programera (ili izaberi već profesiju...) ja isto i tome protivrečim, jer očigledno nije istinito.

I zato me baš interesuju "sve ove studije" koje pominješ. Hajde pošalji mi ih.
Korisnikov avatar
By heksagon123
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815134#p2815134]李香兰 napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2815131#p2815131]ZlatnaPtica napisao:[/url](ja mislim da žene u globalu zaista ne žele (tj. ređe žele) da se bave tim male-dominated profesijama, ti misliš da žele ali im se ne daje prilika).
Da ne duzim.. Peterson je odgovarao na statisticki gender gap u Americi. Brojne studije da zene zele ali im se ne daje prilika su takodje u Americi.

Sto se tice Amerike, ti i Peterson ste factually incorrect.

U global ne bih ulazila dok ne procitam studije od obe strane (pro-your opinion, pro-my opinion) za konkretnu drzavu u pitanju, toliko.
Žene žele da ali ne možeš reći da im se nedaje jer to nije striktno, više je neki društveni pritisak da ne idu u ta zanimanja iako su ona otvorena pobugu za svakoga. Rizik je u ovo vrijeme ići u zanimanje gdje će te možda šikanirat zbog spola, zato svi idu na sigurnu kartu. Pogotovo ako nemaju neke babe, strine da ih zaposle i vezu neku.

Žene se jednostavno moraju same odvažiti i pobijediti društveni sram koji im se nameće i u velikom broju ući u ta zanimanja koja ih zanimaju- bravar, automehaničar ne znam ni ja šta. Namjerno govorim ova srednjoškolska zanimanja jer znam da se žene u informatici i gotovo na svim fakultetima dobro probijaju.
Korisnikov avatar
By 李香兰
@both of you

Ja nikad nisam rekla da sve zene zele da rade u male-dominated institucijama. Ono sto sam rekla je da more than reported zele, i da one koje zele su cesto (ne uvek) odbijene.

---

@zlatnaptica

https://www.jec.senate.gov/public/_cach ... pendix.pdf" target="_blank

https://www.aauw.org/research/the-simpl ... r-pay-gap/" target="_blank

http://advance.cornell.edu/documents/ImpactofGender.pdf" target="_blank

this is more or less what i've been referencing. i wouldn't normally because it's pretty long, but you asked. poslednji link vise ne radi ali mozes da izguglas ime studije sigurno negde ima sacuvano. kao sto vidis u linku u pitanju je impact of gender
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!