Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By heksagon123
Dakle, otvaram ovo dobronamjerno bez cilja da omalovažavam druge već da kažem svoju priču. Takodjer ne očekujem debatiranje niti raspravu o ovome pošto je jasno ko dan što se dogodilo i sve je poprilično gotovo i rjeseno.

ftm detransition- sa par mjeseci provedenih na niskim dozama testosterona sam ja.
To je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto se kritički toliko odnosima prema cijeloj toj temi... Nije kraj svijeta, život ide dalje i gotovo se ne primjetiti ista ovako na prvu. Takodjer priča je kompliciranija i čak i meni još uvijek treba vremena da si to poslozim. Nemam namjeru dijeliti ikakve detaljnije osobnije stvari u vezi ovoga, samo mi nije jasno zašto je toliko negiranje detransition- ljudi što me pomalo izbacuje iz takta jer nas ima jebiga, što ne znači da savjetujem svima da to naprave ili govorim da nije u redu biti trans.Isto tako mislim da trans ljudi moraju imati dovoljno odgovornosti i zrelosti da ne preprodaju ili poklanjaju mladjim ftm- ovima svoje hormone koje dobiju legalno na recept što iz hrv što iz srb kao što je bio slučaj kod mene. Ne kažem da je to iz zloće, namjera je i više nego dobra i uglavnom iz samilosti ....
Mene se u suštini više ne tiče ta trans priča, dobro sam prosla- bez puno posljedica, nitko ne zna ni da mi se to dogodilo tako da je ok.
Macanu sam ispričala nešto detaljnije jer ga je i zanimalo, a vama ukratko ono najbitnije.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Cek, uzimala si hormone na svoju ruku bez savetovanja sa psihologom?
Ne mislim ovdje govoriti detaljno o sebi.
Već objasniti neke stvari i upozoriti na neke stvari dobronamjerno.

Takodjer, vidim da mi je to postala preokupacija na ovom forumu, tako da, da se riješim onoga što mi je na duši.

Pazite koliko god je to u vašoj moći na širenje tih hormona i ne dijelite ih jedni sa drugima iz solidarnosti jer koliko god to bilo plemenito, može svakako završiti.

Ja sam ok. Fizički to nije utjecalo toliko na mene, a i ne bih si to dopustila jer analiziram dosta sebe.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2806515#p2806515]heksagon123 napisao:[/url]

A razlog zašto ovdje pišem o tome jest što se svi hormoni na vrlo moram priznati neodgovoran način šire upravo iz Srbije prema ostalim zemljama.

Srbija je do skora izvozila ratove a sada je sve to podignuto na jedan viši nivo sa hormonskim ratovanjem.
Srbija do nadbubrežne žlijezde! :srba:
^ hahahah smiri se Shortbus, ja barem nisam takva, da bilo što tvrdim ili okrivljuje ikoga. To je moja stvar.
Upozorila sam ovako jer ne želim ispadati transfob a iskreno me uplaše neki ljudi koji ovdje tvrde da su transrodni ne znam jer imaju bedra ko žene. Mislim, generaliziramo sad ali shvatite što hoću reći.
Hormoni mogu doć i iz Bangladeša legalno nekome no onda ih taj u Hrv pokloni nekome npr. Dakle nema veze odakle su...
Srbija i ima bolje stručnjake za tematiku transrodnosti, tako da se ovdje ne radi o tome.

Samo ne želim da ljudi tako olako i bezbrižno, samouvjereno odu u to.
Znači, ne zamjerite, samo ja ne želim više o tome pričati tako da se ovom temom opraštam od toga na jedan lijep način. A i isto tako, ispričavam se trans ljudima ako su se našli uvrijeđeni od prije.
Bilo bi bolje da sam odmah tako napisala, nego onako na divlje.
Tako da, ko će ovo htjeti, vidjet će, ko neće, ne mora. Bolje da uče na tudjim greškama nego na svojim, valjda je to odlika dobrih ljudi.
I again, ja sam možda jebeni izuzetak, ne kažem da je to učestalo.
Učestalo je samo uzimanje hormona bez recepta od nekoga ali ti ljudi ionako dobiju dijagnozu kasnije.
Korisnikov avatar
By Macan86
Mislim da bi bilo bezveze da ponavljam ono što sam pisao sa heksagon pp...
ali moram da dodam ovde,za slučaj da neki trans momak ili trans devojka naiđe na ovu temu u buduće.
Horoni se nikad ne uzimaju na svoju ruku.Dešava se da ponekad neko pogrešno protumači sebe i ono što mu/joj je potrebno.Zato se prvo ide kod psihologa i psihijatra koji se bave rodnim identiteom na konsultaciju i procenu da se malo bolje preanaliziraju da ne bi došlo do toga da urade nešto što im nije potrebno...
Da ne govorim o tome da prvo endokrinolog mora da uradi analize odredi počentu dozu pa posle da proverava šta se dešava u organizmu, kako,i da li uopšte ti hormoni deluju...
Tako je, tako je.
Bravo Macane.
A i čak i ako iz nekog razloga ne smijete imati dijagnozu psihološku u papirima zbog toga jer radite odgovoran posao ili nesto_ svejedno, radije si odgodite tranziciju na par godina dok si ne stvorite povoljnije uvjete.
Evo, tako se prije dvije godine javila cura nekog Madjara ftm-a , ona iz hrv i pitala žena kako se to ispravno daje i jednostavno, morali smo joj reć da prenese covjeku jer ovaj si daje T a ni ne zna kako što je strašno. Naravno, savjet je i bio da ode psihologu.
Korisnikov avatar
By Macan86
Pa ta dijagnoza ne utiče na nečiju sposobnost da donosi bilo kakve odluke...dobro,ljudi koji nisu upućeni mogu to da protumače na pogrešne načine ali mislim da nije toliko ni teško potražiti od lekara da to lepo stavi napismeno.
Teorija je jedno a praksa drugo, Macane. Tako da, itekako ispada da utiče.
Pa mnogi to ne žele napismeno, jer realno dodje im na isto hoće ic sami ili na svoju ruku.
Mada, ovo na svoju ruku nije toliko pouzdano,što se tiče "stručnjaka" pojedinih za to, ponekad ti dodje na isto, otišo k njemu ili neotisao.
Ali to govori više o njima.

Ugl, sretno vam bilo sa time svime, nadam se da je ovo bilo ok od mene i da nije bilo bezobrazno. :marinac: To jednostavno nije bio moj put i ja sam to i shvatila na vrijeme, sada sam ok i mirna sa sobom te zadovoljnija.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2806517#p2806517]heksagon123 napisao:[/url]
Ja sam ok. Fizički to nije utjecalo toliko na mene, a i ne bih si to dopustila jer analiziram dosta sebe.
Uzimala si hormone, a pri tome nisi isla kod endokrinologa (bilo kog lekara, aj i tako da kazem) ili farmaceuta?
Imas li pojma kakve sve stvari mozes uciniti svom organizmu neadekvatnim doziranjem (i pracenjem kako to utice na tvoj organizam) leka?
Sve znam, poštedi se riječi.
Sve je ok, prošlo je dosta vremena od tada, medju živima sam i dobro je.

Imala sam ipak neku da tako kažem "strucniju" pripomoć jer sama ne bih znala.

Al dobro, gle, jel bolje to bilo napisat ili da bude tabuu, a ja da upozoravam ljude jednog po jednog u vezi tranzicije jer me peče savjest ako to ne napravim...sada ima ova tema i dobro je.

Da se malo obranim ja sam tada bila 17-18 god poprilično disforicna i otvorila mi se ta mogućnost. Losa ideja, no doze su bile vrlo male čisto da vidim kako mi je to. I bilo je dobro i dobro sam se osjećala na T- u Al onda su me vlastite misli i strahovi natjerali da se manem toga i jesam.
Imam neke male posljedice od toga, ali to mi je više slatko na meni,nego što mi smeta, nije mi žao što sam učinila to što jesam...nisam od onih što žale ,što je eto, malo drugacije. Ali ipak mi je drago što sam pustila to i dala si još vremena da razmislim jer su me ulovili strahovi i panika.

... I danas sam ok i uspješna i sretna mlada osoba, lezbijka koja se ne srami pričat o vlastitim pogreškama.
Korisnikov avatar
By Macan86
znaš vel,nisu tu stvari uvek crno-bele,ponekad to i nije baš lako da se razdvoji.
A neko mlad,u okolini koja nameće pogrešne definicije roda i vezuje ga za seksualnu orjentaciju može da pogrešno protumači sebe...

I aman više s tom tvojom androginom ginandrijom
Slika
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ne zeli on to da shvati, on kompulsivno kategorise sve i ima u glavi bazu znanja. ako se uvede novi koncept, kao sto je rusenje nekih granica koje su bile smatrane krajnostima itd, cela baza znanja se urusava, a to ne sme da se desi jer je on najpametniji, i onda samo ubacuje nove termine bez preisptivivanja. nekad mu je to radilo, al termini se menjaju.
Korisnikov avatar
By Mars
Šta ti je znanje iz veštačke inteligencije primenjeno u praksi.

:fancyklap:
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
@Heksagon, iz (donekle) istog razloga zbog cega ti pises o ovoj temi - isto tako treba da se prica i pise o tome kada se neki lekovi (u ovom slucaju hormoni) uzimaju na svoju ruku, bez pravilnog doziranja i pracenja od strane osobe koja je strucna u tome (ne mislim da je donekle strucna, nego u potpunosti).
To sto si ti imala mozda neke fizicke promene koje su ostale ne znaci da ce biti tako i svakoj drugoj osobi koja na svoju ruku uzima hormone, jer nezeljeni efekti nekada nisu nimalo bezazleni.
Korisnikov avatar
By Macan86
Rainbow,mogu donekle da razumem zašto je heksagon to radela na svoju ruku...Imao sam i ja u trentke pre nego što sam izvukao uput za bg,kada sam pomislio da bi to bilo lakše da krenem na svoju ruku da uzimam T jer sam mislio da neću dobiti taj uput(pošto me je lekar malo verglao oko uputa),a i kada ga budem dobio da mi ustvari ništa neće ni značiti to što će mi doktorka "ćeprkati po glavi".Zvačalo mi je kao da je to ustvari samo još jedan način da se cela stvar nepotrebno zakomlikuje dok nisam stao,malo bolje razmislio i shvatio da ustvari nemam pojma koji su pola od mogućih neželjenih dejstva...A još da ne pričam o tome da se ustvari ispostavilo da mi ti razgovori dosta znače za samopouzdanje i da su mi dosta pomogli oko toga da sortiram bolje prioritete u životu...
Da skratim...Računam da dosta tras osoba imaju tako neki osećaj da je to sa lekarima smo bespotrebna gnjavaža i komplikacija koja usporava celu stvar...dobro i naši lekari umeju dosta da otežaju to oko uputa tako da ti dođe da jednostavno izgubiš nadu da će te neko shvatiti ozbiljno i stvarno ti pomoći...
Nažalost, živa je ludnica koliko ljudi žele uzeti na svoju ruku. ja čak i jesam za to da ljudi potpišu neki papir da uzimaju na svoju ruku , ali da im bilo koji endokrinolog bude na raspolaganju i da ih liječnici paze što se tiče toga i da budu obavezne kontrole za njih. Pošto se sa jednom krivo datom injekcijom hormona moguće doslovno ubiti, nije učestalo, no mogućnost postoji ukoliko se ne zna šta se radi.

Mogla bih toliko toga napisat na ovu temu, ali nešto ne znam kako,a nešto ni ne mogu napisati tako otvoreno. No hajde, ono što mi je bitno da kažem je da sam proučila malo priče detransition ljudi i uglavnom mogu reći da su ti ljudi uglavnom povodom nekog traumatičnog iskustva odlučili-a ne, to ipak nije put za mene, lakše mi je da se vratim na staro- namjerno rabim baš ove riječi da to opišem, pošto je uglavnom tako.. Uglavnom se tih detransition ljudi svi groze, no ja im ne zajeram. Bitno je samo da to ne rade da udovolje drugima i da ne pate previše detranzicionirajući se.. Imala sam prije godinu dana u ljeto baš razgovor sa jednom curom iz Francuske koja se detranzicionirala, bila je ftm i nekako je izuzetno religiozna i kao čvrsto uvjerena da je žena i to sve naizgled super ispada, no onda mi je poslije nekog vremena napisala da često kad je niko ne vidi, sjedi sama u svojoj sobi i plače odjevena u mušku odjeću, žali i nesretna je, također se i opija dok je niko ne vidi ... To me je ostavilo bez teksta, nisam joj poslije toga više ništa otpisivala jer ne znam što bi. Mislim, ne moram ni govoriti o čemu se ovdje radi. Ponekad ljudi to naprave da bi drugi oko njih bili sretniji, ili su religiozni ili im hormoni štete, ili su bili uspješniji prije pa se žele vratiti itd, ili se uplaše nečega - ima milijon razloga, njih se ne treba bojat niti opovrgavati da postoje. Mislim da oni ne ugožavaju trans populaciju. Svaki individualac je priča za sebe i svako ima svoju psihu i sam treba doći do nekih zaključaka.

Kod mene je bilo to da me ulovila panika- doslovno napadaj panike za koji sam do prije toga mislila da ni ne postoji, da ljudi pretjeruju kada to opisuju, i da jednostavno nisam to mogla reći svojima ni ikome- tu priču, sve mi se to učinilo vrlo nesigurnim, znala sam da je stigma biti ftm i da će me neki ljudi možda smatrati frikom čak i da dobijem dijagnozu i krenem dalje i odlučila sam stati na vrijeme iz nekih svojih vlastitih strahova.. Isto tako, shvatila sam da kao lezbijka imam tu privilegiju da jednostavno mogu se odijevati kako hoću i ono, praktički imam sve što mi je nužno, meni ne trebaju nikakve"muške" "privilegije" niti želim ikoga "imitirati", ono što ja jesam sam autentična ja. Sada sam nekako baš zavoljela sebe i sve u vezi sebe, kako sam si dala vremena sve bolje i bolje sam u svakom pogledu.

I samo bih napomenula, svi vi koji imate disforije i mislite tranzicionirat, sve je oke, samo morate dobrano biti svjesni posljedica kao i činjenica da biti suprotan spol ali trans će isto nositi neke stigme sa kojima se treba nositi. Tako da se može dogoditi da je nekome preteško nositi se sa tom stigmom "trans", čak i teže nego što im je bilo prije toga. Da skratim, treba biti svjestan svega prije nego šta se upušta u to. Baš svega. I ne kažem, ima izuzetno uspješnih , obrazovanih trans ljudi i sve, samo put je trnovit i nije za svakoga, čak i ako jeste stvarno trans. Tranzicija nije za svakoga niti svako to može podnesti što mentalno što fizički.
I samo još jednom- ja ne žalim za apsolutno ničim. Da živim opet, ja bih opet učinila isto. Ono što je meni pomoglo da zavolim sebe jače su upravo te manje doze T- a koje su namjerno bile baš toliko male jer sam ja tako htjela s namjerom . Sve je bilo dobro planirano i oprezno sa ukalkuliranom idejom da je to možda samo trenutačno. Osobno mislim da ako stvarno zalis za onim što si učinio u tom pogledu ili ti smeta, da se treba zapitati jesu li te osobe svjesne sebe. Ne može ti nešto biti super i spas a u drugom trenutku propast. Toga nema, ili ljudi možda zavaravaju sami sebe.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2806625#p2806625]Macan86 napisao:[/url]znaš vel,nisu tu stvari uvek crno-bele,ponekad to i nije baš lako da se razdvoji.
A neko mlad,u okolini koja nameće pogrešne definicije roda i vezuje ga za seksualnu orjentaciju može da pogrešno protumači sebe...
dobro.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2806625#p2806625]Macan86 napisao:[/url]
I aman više s tom tvojom androginom ginandrijom
Slika
a, što to tebi smeta transcendiranje iznad krajnosti muško-ženske rodne dihotomije ? :trep: kako tvoj meme može da zna kao bolje ono što ja znam te naučnici s kojima sam stupao u kontakt tokom mog života, od mene?? :trep:

@anhe i vaskrsli bog rata mars, šta ste ono želeli kao kazati pa niste uspeli.....? :nerd:
Korisnikov avatar
By Macan86
Vel,stvar je u tome da je već počelo meni lično da ide na živce to što sam sebe smatraš nekim retkim fenomenom zbog toga,a ustvari nisi ništa posebno jer gle čuda,niko se ustvari ne poklapa u rodne sterotipe potpuno,a naročito ne većina ljudi koji dolaze na ovaj forum i neki su mnogo više na toj androginoj granici od tebe. Kako pričaš o sebi neko bi poslio da imaš androgen insensitivity syndrome,ili neko sično interseks stanje...a ustvari samo nisi stereotipno muževan što gle čuda niko ustvari nije.
Slazem se Macane sa ovim sto si napisao....
Samo bih nadodala i za ovo prethodno sto si pisao kako je lako krivo se protumačiti u okolini koja krivo predstavlja rodne uloge i povezuje ih sa seksualnoscu - da, nisam bas tako dobra s riječima da opisem ali smatram da je bitno shvatiti sebe i sto u nama izaziva da se osjećamo kako se osjećamo...

Ja donekle znam sto je u meni to izazvalo. Takodjer kod uvijek mi ponekad dodje poriv da nastavim zapoceto ali znam sto mi izaziva takvu emociju iliti poriv tako da se znam postaviti prema tome, takodjer taj poriv se javlja samo u tim situacijama tako da je provjereno da kod mene nije ono sto je kod tebe i ostalih trans ljudi.Niti približno...tako da ti zelim srecu u zivotu, nema ova moja tema veze previse da vama, mozda sam je i na krivo mjesto postavila...
Sad službeno od juče znam uživo i još jednu osobu koja je prošla sve psihološke procijene, napravila gornju operaciju, promijenila ime i eto nakon svega toga ipak shvatila da to nije njezin put. Razloga za tranziciju je bilo puno razloga za detranziciju takodjer puno i nikome nije isto - svačija priča je drugačija. Bitno je da ljudi to prežive i nastave dalje.

Eto, mislim da tu ne treba imati nikakvog tabua jer sve što čovjek napravi na sebi, sebi napravi nažao nikad drugima.

Rod će me nastaviti i dalje u isto vrijeme i fascinirati i gaditi mi se. Ono što mi se gadi je bolesno tumačenje rodnih uloga ne trans ljudi- da budemo jasniji.
Imam potrebu dodati i misao jedne drage osobe ,Matie Ane P. ( trans žena u ranim dvadesetima) koja je pokazala barem malo senzibiliteta za ovu temu i napisala članak "Nisi trans ako kršiš rodne norme", gdje se obrušila na cijelu trans zajednicu u Hrvatskoj a posebno na tzv.Grupu podrške za trans ljude u kojoj momentalno ni nema pravih trans ljudi ( ljudi sa disforijom; ljudi koji imaju medicinsku dijagnozu), već samo neki gender fluid ljudi koji po njenom mišljenju samo krivo prezentiraju trans zajednicu ( ljudi sa medicinskom dijagnozom). Kako i sam naslov kaže- nisi trans ako kršiš pokoje rodne norme. Puno je kompleksnije od toga.
Inače, Ana posjeduje dvije diplome i bavi se aktivizmom uz to i mislim da je svijetla karijera pred njom+ izgleda jako lijepo i prirodno ,a ne onako kako se trans žene prikazuju obično kao neki klauni itd.

Imala sam priliku sastati se s njom. Ona je to željela jer joj je moj prijatelj pričao o mom slučaju ,no ne u detalje i ona ne zna moj identitet. Trebale smo se samo naći i upoznati tada i porazgovarati. Ja sam to tada odbila jer zaista nisam željela da moju facu i ime povezuje s tom pričom + bacala sam hejt na sve trans ljude tada i doživljavala ih kao upropaštene ljude bez budućnosti.

Sad mi je malo žao, no opet se ne bih sastala jer zaista ne želim da me se povezuje s tom pričom. Ionako nitko za mene ne zna. Ni moja obitelj ni prijatelji ( osim tog jednog prijatelja i bivše djevojke). Nitko nije znao da se tako osjećam kao trans ( tri god) niti da sam uzela T na kratki period ( bez značajnih posljedica). Prema tome - najbolje je ne izazivati vraga. Jedno je pisati sakriven iza laptopa i puno je lakše nego gledati nekoga u oči i govoriti to sve.

Probala bih vam staviti njen članak tu, no ne znam da li to smijem napraviti bez dopuštenja. Dosta toga pametnog je napisala.

Inače, kroz svo ovo vrijeme analiziranja same sebe dolazim do zaključka koji su kod mene bili ti okidači konkretno da ostavim to sve i detranzicioniram. Neki od njih su okolina -( vi ako nemate dobru okolinu oko sebe možete realno ili poluditi ili počiniti suicid u toj situaciji, bukvalno) , stalna potreba sakrivanja nečega i osjećaj srama i bezvrijednosti, prevelika očekivanja od same tranzicije. Najviše bih se osvrnula na ovo - prevelika očekivanja. Dakle, svi znaju što se s hormonima očekuje, no kostur se recimo ne mijenja. Recimo da su dječaci i djevojčice istog kostura do 14 god i to otprilike jer je sve to relativno.Ja sam konkretno bila visoka i viša od svih npr. No, u tom vremenskom periodu na dalje kod osoba muškog spola se događa najznačajniji period razvoja - visina i sam kostur- ramena itd. Vi ako uzmete testosteron, dobit ćete sva sekundarna obilježja muškarca kroz par godina recimo, ali vi tu fazu najvećeg razvoja nemate jer ste T počeli s 18 god ili još kasnije,recimo. Znači, ostaješ u svojoj visini s kosturom kakavog bi imao s 14 god zauvijek zapravo i sa veličinom šaka kakvu bi imao s 14 god.. Sve je to okidač za disforiju . Jer realno ja sam nosioc genetskog koda koji recimo ima potencijal za visinu od 195 cm a nemaš je itd. To je recimo nešto što je mene izluđivalo potajno. Znači, IAKO mi je T donio olakšanje, moja disforija je bivala sve gore jer mi se sad činilo da su mi šake možda male, pa stopala prekratka itd itd. Znači samo je išlo u sve veću i veću disforiju. To je zabluda koju mnogi imaju- to što je netko detranzicionirao ne mora značiti uopće da mu se nisu svidjele promjene na hormonu itd. Uopće ne. Nema ni govora o tome. Stvar je da se počne gomilati još stvari koje ti se ne sviđa u vezi sebe a prije ih nisi imao. To je za mene bio znak da prestanem jer pobogu ko će živjeti s tolikim nezadovoljstvima i srdžbom. Te kratko mi je ovo , te nemam ono. Kvragu, kao žena imam sve prednosti. Da li osjećam i dalje disforiju u vezi nečega na sebi i poželim da nečega nema? Da, apsolutno. Čak imam i fazu kad koristim svoje ime muško uglavnom na netu u komunikaciji. Obožavam pisanu komunikaciju. No opet, mislim da tranzicija u mom slučaju samo pogoršava stvari.
Pišem ove litanije najviše da si olakšam dušu+ možda nekome u sličnoj situaciji pomognu.

E sada, ako je netko otišao toliko daleko u tranziciji da je promijenio ime, napravio operacije ili ne liči više na biološki spol ja nikako ne bih preporučila detranziciju čak i ako mislite da ste profulali totalno. Ne razumijem baš tu situaciju jer moja je totalno drugačija, ali nađite u tom slučaju nešto što volite na sebi i držite se toga + zaista nije toliko presudno jeste li muško ili žensko. Ako ste daleko došli u tranziciji, držite se toga jer okolina vas je u stanju ubiti u pojam doslovno. Morate si maksimalno olakšati situaciju i živjeti, zdravo se hraniti i ispunjavati svoju ulogu u društvu.
Korisnikov avatar
By Markiza
Svašta sam ti ovde ispisala i kad sam htela postovati, izlogovana sam, i sve se izgubilo. Ali ukratko, bi li nastavila sa tranzicijom da nije tih okidača, okoline, osećaj beznačajnosti, i prevelikih očekivanja? Da te bar jedan manje sputavao, da li bi bilo nešto drugačije?
U svakom slučaju mi je drago da si iz toga izašla bez posledica i da si srećna koliko možeš biti uprkos govnima oko nas za koja su potrebni živci kao konopci da samo poludeli ne bi ili mislili na suicid, a tek za neku veliku borbu. Kad kod razgovaram sa majkom telefonom, a to je 2x puta godišnje, dođe mi da skočim sa terase i završim, hvala bogu da samo isključim mobilni, zafrljačim u kantu i rešim se problema.
Čuvaj se (mada si ti to već skontala)
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2818055#p2818055]Markiza napisao:[/url]Svašta sam ti ovde ispisala i kad sam htela postovati, izlogovana sam, i sve se izgubilo. Ali ukratko, bi li nastavila sa tranzicijom da nije tih okidača, okoline, osećaj beznačajnosti, i prevelikih očekivanja? Da te bar jedan manje sputavao, da li bi bilo nešto drugačije?
U svakom slučaju mi je drago da si iz toga izašla bez posledica i da si srećna koliko možeš biti uprkos govnima oko nas za koja su potrebni živci kao konopci da samo poludeli ne bi ili mislili na suicid, a tek za neku veliku borbu. Kad kod razgovaram sa majkom telefonom, a to je 2x puta godišnje, dođe mi da skočim sa terase i završim, hvala bogu da samo isključim mobilni, zafrljačim u kantu i rešim se problema.
Čuvaj se (mada si ti to već skontala)
Da, znam. Ja uvijek kopiram kada nešto napišem pa ako me izlogiraju samo zalijepim opet pošto mi je sve što pišem dugačko pa šteta da ode u vazduh. :-)
...
Ne mogu zamisliti momentalno to što bi bilo kad bi bilo. Znam samo da mi je bilo teško i to je jedino čega se sjećam u vezi toga. Neizdržljivo teško i moralo se okončati ili ovako ili na jedan drugi ne tako lijep način.
To je to.
Smatram da sam ja pobjednik u svojoj situaciji a ne žrtva.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!