Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By bothways
Kiflice sa eurokremom iz Trpkovića, ili kako ih ja zovem, rajske kiflice. <3
Korisnikov avatar
By Macan86
siroti hajduk veljko mislim da se okreće u grobu...mada ne veujem da se moje pevanje čuje do Negotina...al do Sikola se definitivno čuje XD
Korisnikov avatar
By stardust81
Leung, ubi me google translate...(a što nezna da prevede kako treba... to je strašno)
Korisnikov avatar
By Dark Walker
Šta bi Andrić rekao na ovu invaziju?
Ne dajte da vas odgovor pita koliko ne znate! :dance:
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
"Gljivica Prasić je zadrigla krmača"
"Ivica Dačić je gojazan"

Iako sam u oba slučaja rekao istinu, da se primetiti da je prva rečenica izrečena s namerom da ponizi osobu o kojoj se govori. Možda ja te namere nisam ni svestan, ali to ne umanjuje činjenicu da je izrečeno jako ružno sa moje strane.

Bilo bi lepo kada bi ljudi naučili razliku između iznošenja mišljenja i vređanja.
Korisnikov avatar
By 李香兰
^ Ne znam da li se odnosi na onu temu na koju nema smisla odgovarati (ja upravo nisam sa razlogom), pretpostaviću da da.

Postoji razlika.

Iznositi mišljenje da (verbatim) u Srbiji romantična ljubav između trans i non-trans ljudi je nemoguća je potpuno biased i faktički pogrešno/netačno i ne pridonosi ničemu osim propagiranja stereotipa od kojih na kraju trans ljudi izuvuku deblji kraj. Cela ta ideja da su trans ljudi suprotnost i non-default verzija "normalnih" ljudi, da su subhuman je veoma opasna po trans ljude kad se razvije u društvu.

Ivica je jednostavno gojazan, i to je tačno. Čak i da nije, nazivati ga gojaznim, ne vuče za sobom tu količinu stereotipa od kojih gojazni ljudi u srbiji mogu da izvuku life-threatening deblji kraj. No pun intended.

Uz sve to, on ima pravo na svoje mišljenje i isto to pravo da ga iznese međutim privatne web platforme kao ovaj forum imaju svoj set pravila koje je svesno pristao da će da prati kad je napravio nalog. Ne znam da li je prekršio išta do sada, pretpostavljam da nešto bar za opomenu jeste a i ako nije čini se da je na dobrom putu.

+ ne razumem taj mentalni sklop kome odgovara da iznese nešto tako na mestu poput ovoga a onda se ljuti i povlači "ali to je samo moje mišljenje" kad mu većina ljudi iznese svoje mišljenje o njegovim komentarima, a to je jelte da on razmišlja idiotski.
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Ko zna šta je nekom u glavi. Možda podsvesna želja da se uklapaš u većinu, ili isticanje sopstvene (umišljene) superiornosti. Mislim da su ljudi generalno željni krvi. Koliko god da smatramo da smo civilizacijski napredovali, i dalje imamo taj poriv da slavimo pobednike, kudimo poražene, i naravno dok to radimo ne pada nam na pamet da uputimo neku kritiku samom sebi. Mi smo bezgrešni.

Mislim da trans ljude uglavnom posmatraju kao cirkusku predstavu. CD tek. Sećam se onog Denijevog intervjua i jednog pitanja voditeljke koje me je posebno iznerviralo, malo ću ga parafrazirati pošto ne mogu da se setim tačno, al kaže: "zašto imate potrebu da budete viđeni tako obučeni?". Ja bih je tačno bez blama pitao zašto ona ima potrebu da bude viđena tako gojazna? (da ne pomislite da imam nešto protiv gojaznih ljudi, pošto ih stalno koristim kao primer) Čovek se oblači u skladu sa svojim osećanjima. Ne kažem da nema i tog poriva za paradiranjem kod nekih ljudi, pošto pažnja ugllavnom prija, ali što se mene tiče ja se oblačim kako se oblačim jer volim da nosim te stvari. U njima se osećam prijatno. Da li će neko to smatrati ekstravagantnim, kičem, prstom u oko, apsolutno me zabole jer se oblačim za sebe, ne za druge.

Mislim da ljudi generalno depersonalizuju trans osobe. Samim tim smatraju da neko ko nije "prava" osoba ne može da bude voljen ili da voli. Prilično sam siguran da ovo nisam dobro pojasnio, da mi ne zamerite.

Imam jednu drugaricu, namerno ne koristim prefiks trans. Dok mi je bila drug, zvao sam je drugom. Kada mi je rekla da je rešila da ostatak života želi da nastavi da živi kao žena jer se tako oseća, momentalno mi je postala drugarica. U mojim očima ona je žena. To naglašavanje "trans" aspekta cele priče mi je još gore nego naglašavanje "gej" braka. Kakav je to gej brak? Brak je brak, e sad, da li ga čine muškarac i žena, ili muškarac i muškarac ili žena i žena ne znači da brak zbog toga treba da se zove drugačije. Mislim da je stavljanje prefiksa samo podsticanje segregacije. Tipa, možda ste dobili pravo na brak, ali je to gej brak. Možda si sada žena, ali si trans žena. Možda si sada muškarac, ali si trans muškarac. Voleo bih zapravo da čujem mišljenje transrodnih osoba o ovoj temi.

Malo trabunjam nepovezano, slobodno me ignorišite.
Korisnikov avatar
By Leonardo Summers
Možda bih to i očekivao od nekih klozetiranih homofobičnih grudi sa romea ali mi bilo uvek bizarno kako i dalje bilo koja autovana osoba koja sama pripada manjini ne može da razume drugu.Pogotovu što mi uvek koristimo taj "zamisli da si na mom mestu" razlog da objasnimo sebe drugima.
Ali nažalost toga uvek ima.
Sećam se kako je Caitlyn Jenner rekla da je protiv gej brakova "zato što je to tradicija".
Korisnikov avatar
By 李香兰
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2762252#p2762252]Noctis Lucis Caelum napisao:[/url]Mislim da je stavljanje prefiksa samo podsticanje segregacije. Tipa, možda ste dobili pravo na brak, ali je to gej brak. Možda si sada žena, ali si trans žena. Možda si sada muškarac, ali si trans muškarac. Voleo bih zapravo da čujem mišljenje transrodnih osoba o ovoj temi.
Nikad u praksi od gay friendly ljudi nećeš čuti sledeći razgovor:

A: Hey, I forgot to tell you something!
B: What?
A: Did you hear that Jane and Mary are now gay married?

Ljudi koji nisu bigots će u individualnim situacijama uvek pre reći jednostavno married, a ne gay married. Gay marriage/same-sex marriage kao termin doduše je bitan da postoji u aktivizmu dok se bori za isti jer je bitno da se naglasi o čemu se bori, za šta se bori.

Dok, kao što rekoh u individualnim situacijama, ljudi koji su gay-friendly će uvek oslovljavati svoje gej poznanike kao samo married.. a nakon toga, nadam se, kad se većina sveta probudi i prizna gej ljudima to pravo celokupna upotreba prefiksa gay kad se radi o braku će iščeznuti.

Međutim, kad se radi o trans ljudima.. to će malo duže da traje. Verovatno zato što trans žene i trans muškarci zahtevaju posebnu medicinsku pažnju koja nije učestala kod cis ljudi. (tranzicija) i logično je da će se naglasiti sa trans prefiksom kad se priča o tom domenu transseksualnih ljudi.

---

Što se tiče segregacije, vidim na šta ciljaš i to je sasvim ok stav. Međutim, ja lično mislim da ne treba svi da se stopimo u isto. Prepoznati razlike među ljudima i poštovati ih ne mora da bude jednako segregaciji.

Trans man/woman i man/woman mogu da zvuče segregirajuće ali jedino ako je takav stav govornika.

Ja lično ne vidim razliku kad pročitam woman writer i trans woman writer.

Hoću da kažem da sam potpuno oguglala na to i ne osećam nikakvu segregaciju kad pročitam i čujem jer gledam na trans žene i žene jednako, gde nijedno nije "default", "classic" ili "normalna" verzija.

Ali u isto vreme, mogu da prepoznam razlike i vrste problema sa kojima se susreću jedne a sa kojima druge. (Naravno da je tu većina problema ista, ali sad konkretno govorimo o razlikama.)

I to treba da se vidi! I da se kaže ta razlika.

Problem u naglašavanju razlike nastaje jedino kad osoba koja gleda na to ima negativan stav o jednoj grupi kao lošijoj, goroj, na bilo koji način i sama ih segreguje.

A i da se ne lažemo, kod te iste osobe segregacija bi i dalje postojala u glavi sve i da ne postoji različit termin za ženu i trans ženu.

Nadam se da sam ti koliko-toliko uspela dočarati situaciju kao trans žena, kao što si tražio. =)
Korisnikov avatar
By 李香兰
Ono što sam htela još da kažem što se tiče termina je na primer..

Kako će se prepoznati dostigunća marginalizovane trans grupe ako se ne koristi termin trans.

"First woman to win something!"

doesn't do it when the reality actually is "First trans woman to win that same something."
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Leonardo Summers napisao:Možda bih to i očekivao od nekih klozetiranih homofobičnih grudi sa romea ali mi bilo uvek bizarno kako i dalje bilo koja autovana osoba koja sama pripada manjini ne može da razume drugu.Pogotovu što mi uvek koristimo taj "zamisli da si na mom mestu" razlog da objasnimo sebe drugima.
Ali nažalost toga uvek ima.
Sećam se kako je Caitlyn Jenner rekla da je protiv gej brakova "zato što je to tradicija".
Rekao bih da ljudi nemaju dovoljno mašte, odatle i nemogućnost razumevanja nečega što nije u domenu ličnog iskustva.

Da ne ispadne kako branim nekoga, ali naš celokupni obrazovni sistem je takav da ubija skoro svaki vid kreativnosti. Učeni smo da budemo papagaji. Zato me te stvari uopšte ne čude.

@李香兰: friendly ljudi svakako nisu problem. Sa tim sam u potpunosti saglasan.

Daleko od toga da svi treba da se stopimo u isto, koliko smo svi slični, toliko smo svi različiti. Nije to problem. Mislio sam baš na to potenciranje npr pojma trans da bi se jednoj trans ženi stalno stavljalo do znanja da nije "prava" žena. Zato mi tvoje objašnjenje mnogo znači i zahvaljujem se na njemu. Svakako ću tvoj post pročitati još par puta.
Korisnikov avatar
By 李香兰
Razumem. Ono što hoću da kažem, segregacija uz pomoć termina nastaje jedino kada se na termin gleda kao negativan/loš/nepoželjan. i.e "No trans women allowed!"

Ukidanjem termina koji ima potencijal da bude ok, i koji je nastao u friendly okruženju zato što ga malograđani pogrešno koriste nema smisla. Čim ga ukineš, daj im 3 dana i oni će naći novi i segregiraće s njim.

Da bi se segregacija putem validnog termina ukinula, treba da se uradi mnogo toga više od ukidanja termina. Pravilno edukovanje ljudi o tome kakvi su zapravo ljudi koji taj termin opisuje je jedan način. I mnogo pamentniji, i dugotrajniji.
Korisnikov avatar
By Leonardo Summers
Obrazovni sistem ide daleko dalje od toga.
Evo samo da iskoristim primer moju srednju koja je još i uljudna.
Iz veronauke osim naravno primere iz biblije pustio nam je debil dokumentarac o "naučnim istraživanjima koji su utvrdila da gej ljudi žele decu samo da bi ih silovali".I raznim drugim takozvanim činjenicama.
Iz psihologije smo učili da je homoseksualnost bolest koja počinje u detinjstvu tako što npr. dečak počinje da se igra sa barbikama i da kao treba odmah saseći to u korenu xD
Ajde da izuzmem homofobične izjave od profesora nekih to ima svuda ali čak i u obliku činjenica nam to predstavljaju.
Korisnikov avatar
By Macan86
i ovde godine ću gitarijadu da presedim kući
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2762266#p2762266]Leonardo Summers napisao:[/url]Obrazovni sistem ide daleko dalje od toga.

nije bitan samo sistem. bitno je i ko ti sta predaje. evo licni primer...

nama je u srednjoj profesorka psihologije pricala da homoseksualnost nije bolest. i svadjala se sa onima koji su tvrdili da jeste. i pobedila u raspravi. :ozbiljan:

na veronauci je bilo nekoliko ateista. kod prvog popa su se uglavnom ucile definicije..tipa sta je liturgija, sta je ateizam i slicno.
drugi se zaludjivao sa mnom. pricali smo o meni :ozbiljan: dok su se drugi zajebavali
a treci je bio homofob. mlatio gluposti, nismo ga ni slusali.
doso iz londona
isterali ga verovatno

-
a sistem jest uzasan.
  • 1
  • 897
  • 898
  • 899
  • 900
  • 901
  • 1033
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!