[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2722509#p2722509]zozefin st napisao:[/url]inace za slican recept sam vec chula, nego kolko znam obicno je humus krem ili bezh boje. a ovo sto si pravio je zute boje pa sam pomislila da si koristio neke drugacije sastojke od uobicajenog
Mislim da je to zbog kurkume, ali nek me Anhe ispravi ako griješim.
4NY K3Y napisao:medenjake koji nisu ispali ok
ima neko isproban recept za medenjake?
Ovo je provjeren recept. Em su najukusniji medenjaci koje sam jeo, em su mi uspjeli svaki put. I još po receptu časnih sestara (karmelićanke) iz okoline Đakova. Ne prave ni one svašta, ipak im je to samostanska ekonomija.
Tijesto:
- 5 kašika vode
- 4 kašike meda
- 1 kašika masti
- 1 kašika (ravna) sode bikarbone
- 200 g šećera
- 500 grama brašna
- 2 žumanca
-1 jaje (cijelo)
- malo cimeta
- malo soli
Snijeg:
- 3 bjelanca
- 9 kašika šećera u prahu
- malo limunovog soka
Zamijesiš tijesto, ostaviš da počiva sat vremena, još jednom premijesiš, onda nauljiš ruke i oblikuješ kuglice veličine oraha. Staviš na papir za pečenje i pečeš na 180-200 stepeni. Vrijeme pečenja zavisi od same pećnice, ali računaj da kad donja strana dobije tamniju boju, to je to.
Kad su gotovi, napraviš snijeg. Mikserom čvrsto umutiš bjelance, dodaš im šećer u prahu, pri kraju malo limunovog soka i onda nastaviš miješati na pari 15-20 minuta. Medenjake staviš u jednu veću posudu, istreseš na njih gotov snijeg, brzo izmiješaš, preko svakog pređeš prstom, kako bi mu izgladio površinu, i staviš na celofan da se suše na vazduhu. Sutradan ih preokreneš, da se i odozdo malo prosuše. I računaj da ti svi medenjaci neće biti baš glatki, pošto se snijeg brzo suši, pa će ovi koje glačaš pri kraju ipak ostati malo hrapaviji u odnosu na one prve.
Nota bene: Možeš praviti i bez snijega, ja ih uglavnom tako pravim, pošto mi pravljenje premaza oduzme više vremena, a i pipavo je. To pravim samo u specijalnim prilikama. Ovako, da skratiš muke, možeš ispeći samo tijesto, preukusno je i tako. I još nešto, od ove mjere ispadne baš dosta medenjaka, a najukusniji su kad odstoje par dana. Pa, eto, prijatno!