Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
i'll go first ^^

nisam nikad bio u šumadiji, ekšli nisam bio južnije od beograda kad je riječ o srbiji (loznica nije dovoljno relevantna da je računam ^^), ali šumadija za mene ima nekakav mitski status. za neke je kosovo srce srbije a meni kad čujem frazu 'srce srbije' automatski na pamet padne šumadija. vjerojatno jer su sve to nekakvi medijski posredovani konstrukti o srbiji, shit like that.
također, šumadija se rimuje sa žgadija. ali šumadija asocira i na onaj izraz šumaše.
i još, kad god se sjetim dalmacije, pomislim 'hrvatska šumadija'.

ali što je ta šumadija? je li to samo nekakva geografska odrednica ili i stanje uma? i zašto je to jedini dio srbije koji nitko ne želi pripojiti sebi i na koji nitko nikad nije imao teritorijalnih pretenzija? what's wrong with šumadija da je nitko ne želi? možda bi se trebalo šumadiju turistički brendirati kao shoomadeeyu, pa da dolaze mladi britanci, piju lozovaču i povraćaju svugdje?

što je za vas šumadija? :srba:
Korisnikov avatar
By Macan86
šumadija ne dođe meni ništa...ja čak nisam ni pravi srbin nego neki levi etnički koktel :domorodac: xD
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2719083#p2719083]Srklet napisao:[/url]i'll go first ^^

nisam nikad bio u šumadiji,
I tu otprilike sam tela da prestanem da citam, al posto sam taka kaka sam, nisam.

Meni je Sumadija moja devojka i moj drug na primer. Pa njih dvoje kad krenu da pricaju, a coek ko ping pong loptica pokusava da ih prati kad razvezu i zbrzaju, sa relativno slicnim akcentima, sto je tema zucnija i sto se vise raspravljaju a to sve zivlje, slikovitije i burnije. Lepo nekako, iako nekad krenu da vicu, pa se ja potresem a oni se cude sto.

Sumadija mi je zelenilo, lepe sume, nazalost vecma unistene, brda, vocke i meze.

Homofobija, rasizam, sovinizam, nisam primetila da je gori nego nedje drugde. Tipa nego u Vranju ili Kursumliji.

Svakako, mislim da je estetski lepa i da se ima sta pojest i popit.

edit to add

u svetlu macanovog posta, iako nisam mislila da je to bitno za temu - nemam nikakve genetske veze nit ikoga u Sumadiji, zapravo, nisam iz Srbije poreklom uopste. Rodjena sam i odrasla u Beogradu, sa babama i dedama koji pola njih nisu ni sa Balkanskog poluostrva.
Korisnikov avatar
By Srklet
sad kad sam pogledao kartu srbije, skužio sam da šumadija nije srce srbije nego više nešto kao želudac.

a evo što iskoči kad guglam šumadiju.

Slika
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ja sam Šumadiju dugo stavljao mnogo zapadnije nego što jeste. Kada sam video gde je zapravo, apsolutno sam prestao imati bilo kakvo mišljenje o predelu. :lol:
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2719096#p2719096]Srklet napisao:[/url]sad kad sam pogledao kartu srbije, skužio sam da šumadija nije srce srbije nego više nešto kao želudac.

a evo što iskoči kad guglam šumadiju.

Slika
el rekoh da su lepe sume i brda :)

a vidis to je i pomoravlje, oklen je i moja devojana. Zato ona i drugar nemaju bas isti akcenat. Al tu su. Posebno kad pricaju o 2. svetskom ratu :lol:
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ja sam išao na folklor 8 godina. Gej sam. Kao i još 3 momka iz grupe :lol:
Jao, evo sad mi dođe da zaigram šumadijski splet, uh!
Korisnikov avatar
By Macan86
zajebavmam se(mada stvarno jesam etnički koktel),nisam znao šta da napišem jer nikad nisam bio tamo (ustvari jesam sigurno nekad s eksurzijom nekom ali to na blic,kao i da nisam bio)..a nikad nisam ni razmišljao nešto posebno o tom kraju.
Korisnikov avatar
By Hys.
bome ja sam znala par folklorista koji jako nisu bili gej :D
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2719093#p2719093]Hys. napisao:[/url]
Pa njih dvoje kad krenu da pricaju, a coek ko ping pong loptica pokusava da ih prati kad razvezu i zbrzaju, sa relativno slicnim akcentima, sto je tema zucnija i sto se vise raspravljaju a to sve zivlje, slikovitije i burnije. Lepo nekako, iako nekad krenu da vicu, pa se ja potresem a oni se cude sto.
A zamisli kad krenu dve osobe iz Pirota da pricaju. :rock:
@hippo
Imas i poslasticarnicu/restoran Sumadija u Paracinu, odlicne kolace prave. :awesome:

Ont:
Asocijacije na Sumadiju - komsijski region, zelena ka' i Pomoravlje, al' ni priblizno lepa :lokalpatriotizam:
I uvek je prijatno videti je pri povratku iz Uzica, posle onih silnih planina i klisura. :)
Korisnikov avatar
By bothways
Majka mi je iz Šumadije, tako da me pojam asocira na babu i dedu, selo, prirodu, odmor, uživanje...

A valjda zbog nedostatka etničke nehomogenosti niko drugi nikad nije hteo preoteti Šumadiju.
Popi, da li ste Vi izvjesnima dali pedalu ili ignor pa trckaraju za Vama gdje god mogu i citiraju napisano misleci da su nesto pametno uradili i kobajagi Vas dirnuli ? Nepodnosljivi primjerci ljudske egzistencije, moram rec.

---

Kad bih se zezao - Olivera Katarina ili Miroslav Ilic :srba: , kad bih bio ozbiljan - nemam definirano misljenje.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Let me see. Sumadija je jedan geografski prilicno neodredjen pojam, ne mesati sa pomoravljem, ni sa zapadnom, ni sa istocnom, ni sa juznom Srbijom. Aministrativno je jedan mali deo u centralnoj Srbiji, okrug (https://goo.gl/4WIK7E" target="_blank) kome je Kragujevac admin. centar, mada ce svi reci da je veci od toga, gotovo sve sto je centralna - Centralna Srbija. Nekada je bila 90% pokrivena sumama, sada oko 20-30%

Za vreme Jugoslavije je bilo cenzurisano pevati o Srbiji, srpskom itd. ali nije o Sumadiji, pa vam je zbog toga pojam tako poznat. Idealizovana je u smislu prirode, idile, nostalgije, blagostanja itd.(bilo nekad)

Na teritoriji ex Jugoslavije mozda sa najmanje etnicko-identitetskih kompleksa i -sukoba (posto se svi etnicki identifikuju u odnosu na suseda koji je druge vere ili govori drugacijim jezikom, jelte) Sumadija nema nijednog suseda sem same Srbije u cijem je centru.

:hvala:
By Sixto
Sumadinci imaju trip da su jedini autohtoni Srbi, a svi ostali "iskvareni".
Meni moj poremeceni cimer jednom rece, "...kad padnemo mi, kad padne Sumadija Srbija je gotova. Vi, izbeglice, selice... vi cete lako, vama je svuda dobro, vi se svuda prislepate. Mi koji branimo dedovine kada tog ne bude bilo sa Srbijom je kraj."

Uglavnom... tradicionalizam, rudimenti zastarelih drustvenih normi, naglasena religioznost... to je Sumadija.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Pa dobro moze i tako da se kaze :lol:
Samo sto bih dodao jos i elemente jedne opste urnebesne komedije.
I valja dodati da postoje razlike u govoru stanovnika regije. Govori jugoistoka Šumadije pripadaju kosovsko-resavskom dijalektu, koji je dvoakcenatski, stariji štokavski (silazni akcenti, slobodni po mjestu), kao i smederevsko-vršački dijalekat (neki ga vide i kao poddijalekat kosovsko-resavskog), koji se nastavlja na njega i zauzima sjeveroistočni dio Šumadije, gornjeg Pomoravlja, pa ide sve do Vršačkih planina. Primjer: Dragan Marković Palma :D S druge strane, na zapadu Šumadije govori se šumadijsko-vojvođanskim dijalektom; to su mlađi štokavski govori, četvoroakcenatski je sistem sa postakcenatskom dužinom, a silazni akcenti su vezani za prvi slog, i to je, ajmo reći, osnova standardnog srpskog jezika ekavskog izgovora.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Anhe, nisam mislio iz serija nego oz svog iskustva. Meni je tamo non stop nekakva komedija - u smislu komunikacije sa ljudima i komicnim situacijama koje se non stop desavaju u svakodnevnim zivotima ljudi, barem u manjim mestima. Pomalo je i zastrasujuce. Najbolji provod je na sahranama.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Mada su moji preci vise severno-istocna Srbija, pomoravlje, ne bas Sumadija, ali to je to isto.
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
Tol'ka takmicenja iz srpskog jezika, a ja tek sad saznajem da govorim dijalektom koji ima samo 2 akcenta. :radosnice:

@Anton Pavlovic - jesi li ti ikada bio u Jagodini i zaista pricao sa Jagodincima? Posto je, jelte, Palma osnova za sve. :roll:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!