- 07 Maj 2015, 23:26
Što se tiče naslovnog pitanja, ne Srbija nije vodila samo odbrambene ratove.
A sada nešto sasvim drukčije, imam neke spekulacije bez pretenzija, koju su možda na krivom tragu glede logike, pa ostavljam mogućnost ispravke, ako se ko odluči na to, ali proučavajući egipat i plodni polumesec došao sam do zaključka da postoje prosto rečeno imperijalni narodi, odn. narodi sa imperijalnim aspiracijama, kao što su Japanci, ili Nemci, ili upravo stari Egipćani - koji su osećali snažnu želju da svoje viđenje poretka prenesu na svet oko sebe, milom, osobito silom, a takva želja je posle nekog vremena stvarala pojedince dovoljno sposobne da to i realizuju.
S tim u vezi, pošto sam polu-Srbin, polu-Hrvat, i pošto iskreno smatram da je to isti narod, zaključio sam da Srbija nikada nije imala pravi imperijalni duh; u onim periodima, kao što je Srednji vek, kada je ono što se naziva srpsko kraljevstvo, a zatim i carstvo imalo neku vrstu važnosti i kulturne hegemonije u regionu, čak ni tada nije bilo tog duha; sa druge strane, smatram da Hrvati imaju taj duh; tragedija leži u tome što su i Srbija i Hrvatska komarci, prilično neiskreni oko svog identiteta i bagaža, i pojedinačno i jedni u odnosu na druge (jer, suvišno je reći, Hrvati ne postoje bez Srba i Srbi bez Hrvata), pa kada ta potreba kod Hrvata pokuša da dođe do izražaja, vrlo je groteskno.
Da poentiram, da je Hrvatska malo veća i da ima priliku da ostvari svoje imperijalne aspiracije, smatram da bi bilo reč o lepom eksperimentu u okviru slavenskih država, posebno što se tiče kulturne politike i to bi bilo nešto što bih voleo da vidim. Jako bih voleo da vidim nešto što počiva na helenskom, rimskom, kao i autentičnom autohtonom antičkom nasleđu (jer su, iz onoga što barem arheologija ima o tome da kaže, i srednjovekovni Beograd i Dubrovnik podignuti sa osvešćenošću glede antičkog korenja i bili u svojim vremenima, respectively prestonice nekakvih državnih formacija na toj ideji), zatim srednjovekovnoj svesti o tome, vizantijskim slojevima, isto kao i ranim novovekovnim, renesansnim i humanističkim (otomansko da ne pominjem) i ostala locus communis.
Oko toga, već sam to jednom spominjao na forumu, mislim da je period Jugoslavenstva bio bitan, jer je dopustio, na kratko barem, da se i Hrvatska i Srbija (makar u domenu nauke) oslobode od sopstvene provincijalnosti i zavisnosti od većih sila, tipa Turska, Nemačka, Rusija štogođ.
odnosno, što bi rekla bas bleu svojevremeno vikiju vilotijeviću, vrati se postavljanju sebića.