Знао сам са четири да кажем историјско ''не'' и од тада радим оно што хоћу и кад ја то одлучим.
Око мене су, од кад, за тог, ''себе'' знам, облетали разни стручњаци.
Трудили да ме ''каналишу'', да обуздају моју нарав, да у њој сузбију изливе ексцентричног, да спутају моје нагоне, да ме у нечему спрече, да ме промене на боље, да ми понашање дисциплинују...
А кад у томе, јато тих истих, најврснијих ''стручњака'', није силом успевало, играли су на карту моје природне осетљивости подстићући развијање осећа кривице:
Добронамерно су ми, ''искључиво'' за моје добро, указивали у чему грешим, да то што ја радим да је то пуко траћење мог драгоценог времена. да треба да се коначно пробудим, да постанем свестан своје несвести, да ће проћи воз који само једном пролази...
Да учим језике, да физички развијам и обликујем своје тело бавећи се ''најздравијим'' спортом-пливањем, да свирам на неком од инструмената који ће ми омогућити да пленим и у најфинијем друштву и тако себи створим ''праве'' пријатеље, да идем на такмичења из физике, математике и из спорта, свих спортова, да бих научио да се мерим са најспособнијима, са најјачима и да увек будем бољи од њих, да ми дан буде испланиран ''штоперицом''.
''Теби модел треба да буду студенти Харварда и Оксфорда то је твоја права конкуренција''. Твоја будућност је та у којој ћеш морати да будеш први или ћеш нестати, други ће те ''прегазити''...
Указивали су ми стално на тај ''прави'' пут, на те озбиљне амбиције у животу, на те пажње једино вредне циљеве, на неизоставност самопрекорног рада и ''зицфлајш'', ''мучног'' и мрског загревања столице...
У звању којим ћу се бавити морам бити први, морам блистати као врхунски стручњак јер је то једино вредно пажње чему у животу треба тежити.
Да из петних жила, прилегнем том циљу, сад и одмах и стално, да ме то увек и непрекидно прати, да се са том мишљу будим и са њоме лежем, да ми она буде увек пред очима она и само она, та једина, права и истинска мотивација...
Ако се само ''дубински'' преиспитам и потрудим, на овај ''искључиво'' могући начин догураћу до осигуране ситуације а захваљујући уложеним заиста озбиљним, крвавим напорима ''уживаћу'' достигавши тај мене једино вредан циљ, високи друштвени статус коме заправо, они сви то са сигурношћу знају, да њему и ја сам тежим, само тога, у свом тренутном ''расипању себе самог'', нисам још ни постао свестан.
Иначе ће ми се а то је на жалост неминовно сви касније ''подсмевати'' а онда ћу се под старе дане кајати и молити своје ближње зашто ме онда кад је то још било могуће избећи, зашто ме тада нисте тукли?
Да ли за себе такву будућност желиш?
Интелигентан, си све ћеш постићи. само ако се потрудиш. само ако се озбиљно напрегнеш, ту ти је све, на дохват руке...Ми сви у тебе верујемо...
Престани више да ''црткаш'' и да сањариш вечито одсутан!