Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Neutron
Meni je mnogo problematicnije ovo menjanje tarifa. Tipa osnovna karta kosta 89 dinara, vazi 90 minuta. Ali od trenutka uplate u trafici. Kao i opcije jednodnevnih, trodnevnih, i petodnevnih karata. Totalno ludilo. Znaci ako se vozis par stanica jednim busom skupo je.
Mislim prevoz treba da se placa, usluga nije besplatna, ali mi se ne svidja sistem naplate.
Korisnikov avatar
By bothways
Da, i meni deluje logično da postoji neka jeftinija varijanta za kraće vožnje. Npr. do 5 stanica, bez promene prevoza, 40-50 dinara. Mislim da bi takva varijanta mnogima bila prihvatljiva (osim verovatno onima koji odlučuju o tome).
By Sixto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686711#p2686711]Neutron napisao:[/url]Meni je mnogo problematicnije ovo menjanje tarifa. Tipa osnovna karta kosta 89 dinara, vazi 90 minuta. Ali od trenutka uplate u trafici. Kao i opcije jednodnevnih, trodnevnih, i petodnevnih karata. Totalno ludilo. Znaci ako se vozis par stanica jednim busom skupo je.
Mislim prevoz treba da se placa, usluga nije besplatna, ali mi se ne svidja sistem naplate.
Imate elektronske validatore i vazi od kupovine na trafici!?! WTF!
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ček, i ova od 90 minuta važi 90 minuta od kupovine na trafici???!

Inače, načuo sam, a možda me slagaše, da se troškovi javnog prevoza subvencionišu 80% iz budžeta, a od naplate karata neki XY veliki procenat ide Apex-u, a ne GSP-u. Je l' to istina? Najbolje bi bilo da grad onda lepo 100% subvencioniše prevoz, tj. da bude potpuno slobodan, i da se taj trošak naplati kroz nešto veći porez ili sl.
Korisnikov avatar
By Trilian
Od momenta kupovine na trafici vaze samo dnevne i nedeljne...ova za voznju od 90min vazi od trenutka prve validaciju u busu, a i prilikom presedanja moras da je validiras...mada mozes da je koristis i duze u smislu da se racuna tih 90min cak i ako je validiras u 89minutu, imas pravo da zavrsis tu voznju...
tacno je da cena nije primerena, ja koja se vozim do slavije i neko ko sa iste stanice krece ali ide do zemuna nije fer da placamo istu cenu...
Tacno je da sve pare od karata ne idu gsp-u...dobijaju ako se dobro secam neki i ne bas veliki procenat... naplata preko poreza je po mom misljenju nerealna
.
Korisnikov avatar
By Neutron
Aaaa, znaci ova od 90 dinara je od trenutka vidacije, a ostale su od trenutka kupovine. Ja sam ukapirao da su sve od trenutka kupovine. Mada je i dalje debilno. Znaci ako kupim kartu od 3 dana, i ne vozim se ona propadne. Nije li jednostavnije validirati se?
By Sixto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686750#p2686750]ZlatnaPtica napisao:[/url]Ček, i ova od 90 minuta važi 90 minuta od kupovine na trafici???!

Inače, načuo sam, a možda me slagaše, da se troškovi javnog prevoza subvencionišu 80% iz budžeta, a od naplate karata neki XY veliki procenat ide Apex-u, a ne GSP-u. Je l' to istina? Najbolje bi bilo da grad onda lepo 100% subvencioniše prevoz, tj. da bude potpuno slobodan, i da se taj trošak naplati kroz nešto veći porez ili sl.
Dokgod taj porez ne placas ti jelde?! :lol:
Korisnikov avatar
By blenta
:povez:

svetu se ne moze ugoditi
kmekalo se mesecima (ukljucujuci i ovde cini mi se) da u svetu postoje vremenske karte
oni uvedose vremenske karte i sad je frka sto:
-e ja se vozim dve stanice a neko od zemuna
-ako se ne vozim u 3 dana koliko mi traje karta propadne mi
(mislite li da je to drugacije napolju? shvatate li koliki je napor, problem i trosak uvoditi takve promene)

(mali offic: sad vidim neko rece revalidiras se po presedanju u 89 minutu pa imas pravo da zavrsis voznju gde god da si krenuo - pa makar i iz zemuna. ja sam inace negde napolju platio kaznu jer mi je vremenska istekla za vreme voznje == ocekivalo se da izadjem iz prevoza i gore iznad stanice kupim novu kartu i vratim se da cekam sledeci)

imam osecaj da bi jedino valjalo da se napravi sistem u kom ce sistem sam da vas ocitava bez da morate i da dignete karticu ali od momenta kada nadjete slobodno mesto i fino se opustite jer od onda voznja pocinje i meri koliko tacno minuta treba da vam izadje vasa licna vremenska karta i na kraju zaracuna popust u zavisnosti dal ste student, penzioner, djak, umetnik, dj ili retka krvna grupa.

edit: strike that. onda bi se nasli pravoslavci sa to je zig zveri, prate me kad idem na pijac

i naravno kao i uvek blagi dodir subsidizacija i nove zloupotrebe poreza. jos jednom NE TREBA NEKI JADOVAN KOJI ZIVI NA GAZDINSTVU PODNO GORNJEG MILANOVCA SVOJIM POREZOM DA PLACA PREVOZ BEOGRADJANIMA

glavni problem koji mi imamo u srbiji je moralni hazard i odgovornost. kad bi postojala svest o tome - pocevsi svako od sebe tada bi postojala i svest da se drugi ljudi drze odgovornim.

dakle:

-prevoz treba najvise da placa onaj ko ga koristi
-ja bih licno ukinuo vecinu povlascenih kategorija
-velike subsidizacije od strane grada su potpuno iracionalno ludilo
-ako prevoz ne moze da se isfinansira vecim delom iz naplate nego grad mora da ga placa u visini od 80+ posto onda prevoza ne treba ni da bude. idite svi peske svuda ili biciklom. tada cete mozda nauciti da ne budete marva pa ce se pojaviti privatnici sa linijskim prevozom koji nece voziti ako nemaju racunicu pa kad se oformi svest iz skupa tih linija ce razviti eventualno neki prevoz. baby steps
-na makro nivou isto: ako procenat profita bus plusa uzima firma - onda treba da se zna tacno sta je ulozila i sta odrzava za taj deo profita. da ne ulazim u uloge ali ako je njihov deo posla naplata onda neka oni placaju kontrolore i jure svercere i sudski ih gone. srbija i beograd mogu eventualno da im pomognu sa brzom sudskom procedurom ili kojecim ali mene boli kobas i ne zelim da se mojim i moje porodice porezom finansiraju komunalni kerovi koji ce da za stranu frmu jure marvu po beogradskim autobusima.
-i naposletku isto vazi za gsp - dobijas procenat veliki od naplacenih karata i plus ti grad daje gomilu novaca. sta sa tim radis? placas gomilu curki koji je iz daktilobiroa presao da igra na pentijumu pasijans?! sve napolje. ostavis vozace, mehanicare i admine koji imaju dokazanu efikasnost, istu pocinjes da meris i cepas troskove a svako malo makar jedno po jedno staro vozilo rashodujes i menjas i unapredjujes. i naravno izlijes bistu onog klinca filipa. jednostavno pokazes gde pare idu i kako se placanjem karata nesto krece ka boljem.

:odrasti:
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686787#p2686787]Sixto napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686750#p2686750]ZlatnaPtica napisao:[/url]Ček, i ova od 90 minuta važi 90 minuta od kupovine na trafici???!

Plaćaću kad se zaposlim.

Moja poenta je - država (delom i od poreza koji ti plaćaš) finansira bolnice u koju ćeš ići možda jednom godišnje, škole i fakultete koje možda nisi i nećeš pohađati, održavanje ulica i parkova koje možda nećeš ni obići, renoviranje fasada zgrada u kojima ne živiš i još puuuun kurac stvari koje tebe lično ne zanimaju, nisu ti potrebne, ne želiš da platiš. Isto tako bi država mogla da finansira i javni prevoz koji možda nećeš koristiti ti (ili neki jadovan iz Gornjeg Milanovca), a samo na korak od trenutne logike je npr. ovaj članak:
http://www.njuz.net/u-beogradu-od-sutra ... za-pesake/" target="_blank

Po trenutnim tarifama jednostavno nije moguće da se prevoz finansira isključivo od strane njegovih korisnika zato što većina ljudi kojima je isti neophodan - nema para, i primorana je da se švercuje. Nekima je to oko 10-15% plate. Mislim da je najrealnija opcija da se subvencioniše u većem procentu.
Korisnikov avatar
By blenta
pa to je i glavni problem
sto niko ne placa ono za sta je direktno zainteresovan/odgovoran/ izvlaci korist od

a kao posrednik u sredini drzava

sjajna situacija da svaki igrac u lancu kaze ma sta me briga, nisu moje pare i oslabi sistem direktno ili indirektno i na kraju dobijemo to sto dobismo

u krajnjem slucaju gle sve commie drzave kroz celu istoriju sa javnim preduzecima koja se naplacuju od poreza i nesto rade - nijedna nije poznaa po sjajnim javnim uslugama ... a ni prosecnim
Korisnikov avatar
By Kiborg
Videh na nekim vestima da se svega 200tinak ljudi okupilo na protestu protiv BusPlus-a, prema tome logičan je zaključak da taj sistem odgovara veeeeelikoj većini Beograđana.
Po meni je OK ovo sa vremenskim kartama, ali stvarno ne vidim logiku da ne postoje karte za pojedinačnu vožnju. Osim naravno neke lopovske logike. Meni kao nekom ko povremeno dođe u BG i vozi se 5-6 puta prevozom u 3 dana, stvarno ne odgovara varijanta paprene trodnevne karte. Ali, ja sam u BGu retko, preživeću, iako mislim da je najobičnija pljačka.
U svakom slučaju naprednjaci su samo dokazali jednu totalnu bezidejnost i nezainteresovanost za narod, jer ipak je mogla neka ekonomska logika da se nađe i u zadržavanju pojedinačne karte i bez nepotrebnog komplikovanja sa tim koje kartice mogu i koje ne da se dopunjavaju.

Sve u svemu, jebu vas ko drekavce, a na protestu 2oo ljudi od 2 miliona :)
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Pa poenta i jeste u tome da postoje određene usluge koje će država svojim građanima ustupiti besplatno. Zdravstvo, obrazovanje, policijska zaštita, održavanje javnog prostora, zaštita životne sredine...
Beogradu je javni prevoz neophodan, i ako se parama korisnika ne može održavati taj sistem, onda ga ubaci u taj spisak džabalesku stvari i udri po gradskoj/državnoj kasi. Pa šta bude. Ukidanje nije opcija, još bizarnije je pisanje kazni od po 6000 dinara narodu koji nema za kartu od 3 i nešto hiljade mesečno.

Kiborže, taj protest je jako loše organizovan, marketing nula.
Korisnikov avatar
By blenta
ma samo nabacaj na spisak dzabalesku stvari
sta sve jos fali po beogradu
pa udri po praznoj drzavnoj kasi
i ne beri brigu
naplaticemo u celoj srbiji

i ovima sto imaju mnogo manje nego i po beogradu sto nemaju za kartu
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Beograd nisu samo Dorćolci, i ne živi se kao na dvoru.
Takođe, ne voza se po Beogradu 200 ljudi, javni prevoz svakodnevno koristi više stotina hiljada ljudi, možda pola miliona, možda i više.

Inače besplatan javni prevoz nije neuobičajena stvar, čak i ovom dobu kapitalizma:
http://farefreepublictransport.com/" target="_blank
By Sixto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686813#p2686813]ZlatnaPtica napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686787#p2686787]Sixto napisao:[/url]

Plaćaću kad se zaposlim.

Moja poenta je - država (delom i od poreza koji ti plaćaš) finansira bolnice u koju ćeš ići možda jednom godišnje, škole i fakultete koje možda nisi i nećeš pohađati, održavanje ulica i parkova koje možda nećeš ni obići, renoviranje fasada zgrada u kojima ne živiš i još puuuun kurac stvari koje tebe lično ne zanimaju, nisu ti potrebne, ne želiš da platiš. Isto tako bi država mogla da finansira i javni prevoz koji možda nećeš koristiti ti (ili neki jadovan iz Gornjeg Milanovca), a samo na korak od trenutne logike je npr. ovaj članak:
http://www.njuz.net/u-beogradu-od-sutra ... za-pesake/" target="_blank

Po trenutnim tarifama jednostavno nije moguće da se prevoz finansira isključivo od strane njegovih korisnika zato što većina ljudi kojima je isti neophodan - nema para, i primorana je da se švercuje. Nekima je to oko 10-15% plate. Mislim da je najrealnija opcija da se subvencioniše u većem procentu.
Kada porastes, onda ces nauciti da se porez placa na vise osnova, ne samo kroz porez na zaradu koji ti i ne platis/ne vidis vec ga od bruto plate silom prilika skine zena u racunovodstvu.
Porez platis kroz imovinu, dobra i usluge koje placas... itd itd...

Jednim lakim guglanjem po tastaturi svoga personalnog racunala takodje mozes utvrditi da se javni prevoz subvencionise u svim drzavama sveta, pa i u Svajcarskoj i nigde ne kosta onoliko koliko bi trebalo da kosta.

E sada... dosli smo do tacke gde ti malte ne impliciras da je nase davanje u drzavnu kasu vise nego povlacenje tog istog novca. E pa da je tako ova drzava ne bi bila tolike milijarde u dugu prema inostranim poveriocima i sve bi finansirala iz svojih izvora. Zajmimo jos od pre Hrista da bi imali za plate, penzije, bolnice, vrtice i slicno...
Kada to svedemo na individualni nivo... ukoliko si student (a pretpostavljam da jesi) ti mnogo vise dobijas od drzave nego sto dajes. Budzet na faksu, subvencionisan prevoz, besplatno zdravstvo... gomilu toga... tako da da ti bas i nemas cvrst temelj na koji ces da stanes i da pozivas na revoluciju protiv Bus Plus-a. Pogotovo ako zivis u Beogradu.
Jer, ako tebe boli kurac za neku bolnicu u Leskovcu da je finansiras porezom, zasto bi meni kurac bio osetljiv za tebe, tvoju subvencionisanu studenstku markicu i budjanje na fakultetu... a koje ja placam od poreza na platu recimo... Misli o tome.

Da ne bi shvatio ovaj moj post kao atak na tebe licno ili afirmativan tekst o Aleksandru Vucicu postavicu jedno retorsko pitanje...
Ako je resenje subvencionisanje u vecem procentu ko ce taj novi jos visi procenat da plati, odakle da se smisle pare?

Nadam se da ti je malo jasniji ekonomski sistem u kome zivimo kao jedinke i pokusavamo da funkcionisemo. Drzavna kasa nije dzep carobnjaka Merlina vec mora odnekud da se napuni, a trenutno nema odakle.
Korisnikov avatar
By nsc
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686833#p2686833]ZlatnaPtica napisao:[/url] Inače besplatan javni prevoz nije neuobičajena stvar, čak i ovom dobu kapitalizma:
Pogledaj malo bolje ta mesta u kojima je besplatan javni prevoz - sva ta mesta zajedno (u Evropi) nemaju stanovnika ni koliko Beograd
Podsecas me na onog provincijalca koji je dosao i uselio se na drugi spret visespratnice i odbija da ucestvuje u troskovima odrzavanja i popravki krova (njemu ne prokisnjava, to nek placaju oni iz potkrovlja), fasade (njegov stan je sa dvorisne strane), lifta (on je jos mlad i moze peske) i kanalizacionih cevi u podrumu (ne moze to da stigne do njega, to je briga onih u suturenu i prizamlju)
Korisnikov avatar
By nsc
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686790#p2686790]blenta napisao:[/url] -na makro nivou isto: ako procenat profita bus plusa uzima firma - onda treba da se zna tacno sta je ulozila i sta odrzava za taj deo profita. da ne ulazim u uloge ali ako je njihov deo posla naplata onda neka oni placaju kontrolore i jure svercere i sudski ih gone. srbija i beograd mogu eventualno da im pomognu sa brzom sudskom procedurom ili kojecim ali mene boli kobas i ne zelim da se mojim i moje porodice porezom finansiraju komunalni kerovi koji ce da za stranu firmu jure marvu po beogradskim autobusima.
-i naposletku isto vazi za gsp - dobijas procenat veliki od naplacenih karata i plus ti grad daje gomilu novaca. sta sa tim radis? placas gomilu curki koji je iz daktilobiroa presao da igra na pentijumu pasijans?! sve napolje. ostavis vozace, mehanicare i admine koji imaju dokazanu efikasnost, istu pocinjes da meris i cepas troskove a svako malo makar jedno po jedno staro vozilo rashodujes i menjas i unapredjujes. i naravno izlijes bistu onog klinca filipa. jednostavno pokazes gde pare idu i kako se placanjem karata nesto krece ka boljem.
:odlican:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2686833#p2686833]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Inače besplatan javni prevoz nije neuobičajena stvar, čak i ovom dobu kapitalizma:
Ali gorivo i radnici nece raditi na vazduh i zemlju. Oni moraju od negde da se finansiraju, a ako ne putnici onda porez. Sto je glupo, jer onda i ljudi sa kolima ili oni koji idu pesaka placaju prevoz.

Videh onaj klip sa zenom koja zapomaze i vristi jer je hapse sto nema licnu kartu :barf: Koja je razlika izmedju voznje bez placanja i kradje u prodavnici?
Korisnikov avatar
By spliff
ZlatnaPtica napisao:
ne znam za ostale sa spiska ali na havajima (maui) se placa 2 dolara da se udje u bus. bez obzira da li se vozis jednu stanicu ili do kraja linije
Korisnikov avatar
By spliff
Anhedonie napisao: Koja je razlika izmedju voznje bez placanja i kradje u prodavnici?
ovo i mene interesuje...
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
ej pa reko sam da je sixto upravu, liv britni aloun
Korisnikov avatar
By Mars
Suštinski deprimirajuće da se 2015. godine traži model naplate javnog prevoza.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!