zapravo ne znam iz kakvog sam mesta...
toliko sam se cesto selio da ne postoji nesto sto je "moje mesto"
mimo toga sam ziveo na gomiletini mesta duze vreme (2+ godine)
i poprilicno je bitno da smo/ste/su svesni da nigde nije sjajno
i da na svakom mestu postoje dobre i lose stvari i od nekih stvarise ne -pobegne odlaskom
htedoh ovo da napisem jer u zadnjih dva tri dana odjednom, ne znam kako
me je snaslo tuce srpskih emigranata koji su mladi ljudi a svi nekako specijalni
od srbija raj na zemlji, preko dr vojislav seselj i budjenje srbije,
do ja se druzim samo s balkancima i east europe ljudima pa na kraju do moje sestre od tetke
koja mrzi crnce, jevreje, latinose, azijate, induse a otisla je da bude lekar u nju jorku
za koji kobas nije ostala biti lekar u nisu gde nema svih tih koji joj jako smetaju nije mi jasno
i sve mi se nekako cini da je to dobrim delom posledica otpora i frustracije odabranom lokacijom koju su zaglavili
drugi razlog koji pomenuh gore a vrlo praktican je ovaj sixtov post:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2666967#p2666967]Sixto napisao:[/url]Odlazim zbog egzistencijalnih razloga... loseg radnog mesta, nemogucnosti promene istog, male plate, neadekvatnog koeficijenta, nemogucnosti da zapocnem privatni posao posteno...
Na to se kaze neki malo manje bitni razlozi... mrzim strokave ulice, beli luk kao lek, fetisiziranje oko rakije i suvih sljiva, mrzim tri prsta, mrzim kazane za rakiju, sajkace i vunene carape, mrzim svinje pecene na raznju s jabukom u ustima, mrzim javna preduzeca, mrzim saltere, mrzim salteruse, mrzim srspku policiju, mrzim...
trenutno sam u Danskoj i preci cu taksativno:
- ogroman deo stranaca obrazovanih rade ciscenje ili po trafikama
- dobar deo danaca sa dobrim poslovima mi je pokazao svoje CVijeve i motivaciona pisma
(cesto CV nepropisno formatiran, a motivaciona - ja sam znatizeljan jer me je tako naucio deda - pa pola strane o dedi)
- plate su jako dobre - a porezi najveci na planeti (politicari varaju o prebivalistu i prihodima i izbegavaju porez, navataju ih i pojeo vuk magarca, zvuci li poznato?)
-ulice: lici na nagasaki vikendom sa sve masovnim zapisavanjima svega. ali nedelju ujutru sve je cakum pakum. stvarno sjajno i brzo ociste. mozda zato sto dobar deo cistaca ima phd i mastere :p
- beli luk lek - svaka druga ulica ima neku alternativnu ordinaciju, bukvalno svaka druga. cak i u predgradjima
- fetisiziranje simbola - bez danske zastave ne moze da prodje ni rodjendan ni bozic ni nista. (ne jedne neg gomile). stvaljaju zastavice kao ukrase na jelku, ortak diplomirao i zvao nas da ga docekamo napolju sa odbrane sto je okej. uslov bese da budemo formalno obuceni, sto je opet okej jer je njegov dan i zeli da je svecano. drugi uslov da svi imamo po dve zastavice za po svaku ruku
- ako si dovoljno inside the circle dobices i prase na raznju - nacionalna hrana su prase i krompiri btw
- javna preduzeca - sva su javna. cak i privatne skole naplacuju drzavi ratu po studentu. i par velikih kompanija su prejebeno supsidizirane ili otvoreno finansirane ili potpomognute drzavom
- salteruse i saltere verovao ili ne ovde ces da nadjes gore - de fakto socijalisticka drzava
to je samo ovo sto je pomenuo da ga nervira u srbiji, bez da sirim pricu. kad pricam neke dozivljaje odavde ljudi ne mogu da veruju
mimo toga u zadnjih par dana vesti:
- covek u regionalnom savetu za obrazovanje u kanadi ima lazni PhD neakreditovane institucije i drzava odlucila da preduzme nista (sinisa mali anyone?)
- momak iz australije mi prica kako im je premijer otvoreno anti gej i protiv gej brakova; obecao da ce olaksati troskove obrazovanja; dosao na vlast i zakinuo budzet za obrazovanje prvo a pre neki mesec se otkrilo da je njegova cerka dobila punu stipendiju za fax koji ne daje stipendije a on to nije prijavio na obrascu za porez. ergo laganje, korupcija, evazija poreza, pravljenje biraca majmunima, mito i opet laganje - sve providno i dokumentovano. kaznjen? ne. oslobodjen optuzbi od strane ljudi iz sopstvene stranke. how convenient.
poenta, daleko od toga da je srbija super i da se ne treba truditi unaprediti svoj polozaj. ali daleko od toga da je srbija apsolutno najgora u svemu a odmah van srbije sve stima savrseno i stvari koje se desavaju u srbiji svuda drugde ne prolaze.
danska je vazda najtransparentnija zemlja na svetu po transparency international a korupcija cveta. svake nedeljeu novinama ko je kako zavrnuo drzavu i za koliko kesa.