Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Pauceti
Nov ili polovan?
Cenovni rang?
Koji brend preferiras?
Sta ces slikati njime?
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
Sta znam, uzeli bismo neki nov aparat, do 300-400 jevreja.
Nit' favorizujem neku marku, nit' mogu nesto posebno da izdvojim sta bismo slikali.
Korisnikov avatar
By Pauceti
Hmmm, to je cenovni rang novog kompakta ili polovnog DSLRa.
Preporucio bih polovni DSLR ali je pomalo rizicno posto bas dobro moras da obratis paznju kad kupujes.
Kompakt moze biti cool ukoliko zelis da sve bude automatski sa minimum podesavanja.
DSLR ti daje daleko bolju kontrolu...
By Kragi
To ovi sto bas vole fotografiju kazu. ^^
Kompaktan mozes da nadjes i za 50€ nov a dslr svakako za 400 € nov. Mislim da sam ja video u handy shopu neki Nikon ili Canon za te pare.

Evo npr moje misljenje za kompaktan. Nisu oni tako losi ;)

Pre svega najmanje gledaj pixelazu. Skroz je nebitno da li ce imati 16 ili 10 mega pixela jer to ne utice na kvalitet fotografije koliko na velicinu.

Sto veci opticki zum to bolje. Digitalni samo kropuju slike. Sve Oko 8x (samo optickog zooma) je dobro. Sve preko toga jos bolje. Znaci ono, da mozes da slikas udaljene 'predmete'.

Sto bolji focus range tj udaljenost sa kojeg se mogu fokusirati objekti tj udaljenost objekta koji fotkas. Sto blize to bolje. Obicno varira od 5 cm do beskonacnog ali probaj da nadjes od 1 cm (super macro focus) jer ces moci da radis i kakve takve makro fotkice.

Shhutter speed - jako bitno za dugu ekspoziciju i takve fotke. Sto vise sekundi to bolje. Gledaj da bude preko 15 recimo.

I na kraju nek bar ima opciju i snimanja hd videa mozda ti nekad i to zatreba.

E sad, najbolje je da precesljas siteove sa tehnikom i pogledas specifikacije pa odaberes aparat na osnovu njih. Ja sam recimo ne tako strucan a i savetujem na osnovu licnog iskustva.

Naravno ima tu jos puno stvari. sony je bolji od practica-e (lupam) a punjiva baterija u aparatu prakticnija od onih koje moras da menjas.

e, sve ovo kosta oko 200-250 evra.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Nemoj da te obrlate nalepnice i proseravanja. Ja ne znam da li ima ekvivalent MediaMarkt-u u Srbiji (tj. znam da ima, ali da li ima tržnica te veličine kao i ovde) gde imaš fino naredanih svakakvih fotoaparata i možeš da se igraš njima čitav dan pre nego što izabereš jedan.

To je meni apsolutno bilo neprocenjivo, jer se sećam kada sam poslednji fotoaparat kupio pre šest godina, imao sam na izbor neki tadašnji Sonijev sa nalepljenim nekim raznim nalepnicama, te kontrola treskanja, te zajs-kurac, te ovo-ono, a pored njega Kanonov Iksus 75, u istom rangu i cenovnom i po vrsti, gde je Sonijeva slika i posle drkanja pola sata, nameštanja, nenameštanja i zajebavanja, bila jebeno mutna i odvratna, dok je kanonova bila :love: .
Korisnikov avatar
By Plavi Viking
Ja nisam neki vrstan poznavalac opreme, ali volim da fotografišem.
Moje vodilje pri kupovini su uvek: Savet iskusnijih (ne prodavca, to nikako) + pregled performansi i sample fotografija na netu (čisto da vidim koliko su boje realne i koliko ima šuma)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Treba da se obrati paznja na kritike najvise jer upordjivanje dva DSLRa ne moze da se uradi ukoliko se oba ne koriste. Broj megapixela nije bitan, jedan od boljih pocetnickih DSLRa je nikon d40 koji ima 6Mpx ali zato pravi izuzetne fotografije jer ima odlican senzor, mislim da njega mozes da nabavis za te pare. Ako imas malo vise mozes d90 koji je unapredjena verzija d40ice. Jedini problem kod d40 je sto nije kompatibilan sa objektivima koji imaju ugradjenu autofokus mehanizam (AF). Da sam na tvom mestu to bi bio moj izbor. Istrazuj i trazi kritike onih koji su koristili jer specifikacije nisu toliko bitne koliko senzor koji ne moze da se opise.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
close enough tema: odabir memorijske kartica za fotoaparat. hoću nabrzaka da kupim memorijsku karticu za male pare, i ne mogu da se odlučim između:

Slika
Slika
Slika

okačila sam slike jer je sa slika jasna stvar (proizvođač, kapacitet, manje više i brzina). elem,zlatna kingstonica je skuplja za nekih 300 dinara.

fotografi foruma,any thoughts?
Korisnikov avatar
By emo_haos_
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2649194#p2649194]RetributioN napisao:[/url]I'd go for Kingston.
danke.

a koliko zapravo utice brzina zapisa kartice na stvaran zapis. zapravo ono što hoću da pitam je da li je brzina zapisa ograničena brzinom zapisa kartice ili i sam aparat ima svoj doprinos?
jer što da bacam dragocenih 300 dinara na tamo neku ultra brzinu ako to neće imati nikakvog uticaja u praksi...
Korisnikov avatar
By RetributioN
Bitte schön.
Nisam stručnjak što se kartica tiče, ali najviše sam uzimao Kingstonove. Ne zato što su se kvarile, već sam ih ja manijakalno gubio. Od svih Kongstonovih samo jedna se pokvarila, dok su neke plave kojima se ne sećam imena bile baš dno.
Mislim da brzina zapisa ne treba da bude odlučujući faktor, ali opet, nemoj mene uzimati kao relevantan izvor informacija, jer sam laik za te stvari.
Korisnikov avatar
By Delete
Nema tu neke velike razlike, ali nije da ces propasti i ako izdvojis 300 dindzi vise, tako da i moj glas ide za Kingston. :)
Korisnikov avatar
By Madonna
Odlicna je? :krezavi: Sta znaci kad je kartica odlicna? :krezavi: da jos uvek radi? :krezavi:
Korisnikov avatar
By dharmox
Odlična?
Znači da nije riknula ni nakon 2 godine i čestog premeštanja iz jednog u drugi fotić.
Korisnikov avatar
By Madonna
Aha ok, ja reko mozda ti bas odlicno storuje fajlove
:rotflmao:

Mom drugu je crkla po kupovini pa je morao da menja odmah, pa se i druga crkla nakon par meseci
Sto ne znaci apsolutno nista za tu karticu koji ti budes kupila. Ono sto treba da gledas je taj broj u kruzicu, i brzinu citanja i upisivanja...
Korisnikov avatar
By dharmox
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2649194#p2649194]RetributioN napisao:[/url]I'd go for Kingston.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2649205#p2649205]Sixto napisao:[/url]Kingston.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2649207#p2649207]Delete napisao:[/url]Nema tu neke velike razlike, ali nije da ces propasti i ako izdvojis 300 dindzi vise, tako da i moj glas ide za Kingston. :)
Niko se nije ispovedio glede storovanja fajlova...

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2649271#p2649271]MDNA napisao:[/url]Aha ok, ja reko mozda ti bas odlicno storuje fajlove
:rotflmao:
..nego letnje je doba pa je sevap izdrkati se na nekoga čisto da ti prođe dan.
Korisnikov avatar
By Madonna
Pa normalno da nije, zamisli da to neko kaze :radosnice: to mi je u rangu s izjavom da je kartica odlicna, kao da postoji neki segment gde ta kartica briljira :awesome: bas je lepe boje i oblika :krezavi:
Ali da, super je i odlicna, jos radi :smeh:
Korisnikov avatar
By Madonna
cenis da su se ove dve pokvarile? jesu iz izloga, bile dugo na suncu? :
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2649271#p2649271]MDNA napisao:[/url]Mom drugu je crkla po kupovini pa je morao da menja odmah, pa se i druga crkla nakon par meseci
Sto ne znaci apsolutno nista za tu karticu koji ti budes kupila. Ono sto treba da gledas je taj broj u kruzicu, i brzinu citanja i upisivanja...
verovatnoca crkvanja uredjanja je oblika U, sto znaci da je velika verovatnoca da ti crke u prvih par meseci (sitne greske pri proizvodnji => ripple effect)

Slika

tako da ti je drug imao neserecu da mu dva puta zapadne uredjaj koji je sudjen da crke rano, to je nesto sto se desava samo sto niko nece da napise "NEMOJTE DA SMATRATE DA JE UREDJAJ POUZDAN NEKO VREME" a trebalo bi. takodje, period garancije je uglavnom neznatno manji od perioda za random failures.
Korisnikov avatar
By Madonna
Ma idi... :smeh:
@anhe, yeah, citao sam vec to negde ili smo mi pricali, ne znamsad
Korisnikov avatar
By Torry
Kod nas nesto Olympus nije popularan i trazen? Vidim da svi kupuju Canon i Nikon.

Mozda bih uzela neki bolji od trenutnog Olympus modela koji posedujem.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!