Wow, kako smo slozni kod javnog prevoza. Stvarno se divim elementarnom ljudskom saosecanju, zaista.
Nisam ja govorio o besplatnom javnom prevozu u bukvalnom smislu, naravno da u monetarno kapitalistickom smislu postoji cena.
Nadam se da bi bili tako principijalni i kad se radi o socijalno ugorzenim kategorijama. Posto naravno, i proizviodnja hrane, odece, obuce, ima svoju cenu. Ma jok, sto stati tu, i javne kuhinje kostaju. Gde je ta granica? Lepo kad vam se pojave gladni i bosi ljudi, vi recite "nista nije besplatno". Kapitalizam bato, zaradi.
Ja nisam komunista, ali ocigledno da jesam budala. Posto ne drkam na svoj ekonomski status. Ne gledam "nize" slojeve sa snobovskim prezirom. Ne molim se tom protestantskom detetu, radnoj etici. Tako da mi je taj monetaristicki framework totalno nejasan. Ali valjda je to ono sto ljudi zele, nesto gde mogu da se osete tako superiorno naspram drugih, a zapravo je tako sitno i pateticno.
Sto se tice "besplatnog" javnog prevoza, nisam naivan, naravno da bi postojala cena koja bi u nekom vidu morala da se nadoknadi, ali tu na scenu nastupa tehnologija. Ako bi autobusi koristili savremenu tehnologiju like hidrogen, efikasne komponente i dugotrajni materijali, sa pridavanjem vaznosti na dugotrajnosti tih vozila. Cena odrzavanja takvog javnog prevoza bi bila mnogo mnogo manja, gde bi preuzimanje troskova moglo da padne na ledja drzave. Oh da, znam da ce mnogi da se najeze spominjanja drzve, ali ona i jeste tu za nas, a ne obrnuto.
Podrzao bih (u buducnosti afkorz) neke mnogo radikalnije ideje tipa meglev izmedju tri najveca grada u drzavi Novi Sad-Beograd-Nis. Jeste da bi cena takvog jednog projekta bila astronomska, ali odrzavanje takvog jednog sistema bi bilo zaista minimalno, a decenijama (ako ne i duze) bi imali kvalitetan, brz a pre svega jedan od najbezbednijih prevoznih sredstava na svom raspolaganju. ( btw. Negde sam citao da planiraju da ih potpuno automatizuju, a napajaju iz solarnih panela koje bi stavili na sine.)
Ali zasto gledati u buducnost, kad je svako sa platom od 300e car u svom malom svetu, posto moze da kenja na one sa manjom, ili ne daj boze nezaposlene. Robovlasnicka drustva, u svoj svojoj lepoti.