- 23 Okt 2013, 14:49
Jbg, videh da je autor digao sidro ali ukoliko zaviri, samo par stvari. Već mu je objašnjeno zašto i kako to prajd nije žurka u Srbiji pa ja neću o tome. Ono što prajd svakako ovde jeste je zapravo politički skup jer u Srbiji on predstavlja načelno zalaganje ravnopravnih (!) ljudi za jednakost pred zakonom i u društvu uopšte.
Iako nam niko (kao ni bilo kome drugom) ne brani da radimo šta hoćemo (dok ne ugrožavamo drugog) u svoja 4 zida (pošto će se ista pre ili kasnije pojaviti u svesti čitaoca) to nije ispravan ugao posmatranja jer mi, učesnici parade nemamo za cilj da pojedinačno demonstriramo svoju seksualnu orjentaciju, već želimo da demonstriramo svoju grupnu, manjinsku ugroženost a to već nije moguće u naša 4 zida. Dakle naš problem nije "privatan", on je 100% politički. Parada je politički čin kojim se promoviše demokratija jednog društva.
Vrlo je jednostavno za onog ko hoće da vidi: radi se o nepristajanju da budemo getoizirani i da se krijemo jer kao i pripadnici većine imamo sva prava da budemo ono što jesmo. I privatno i javno, sviđalo se to većini ili ne. A ne da kad izađemo iz svojih mišjih rupa to bude prepoznato kao provokacija gde onda većina ne odgovara za svoje postupke. Ne može tako. Tolerancija nikad nije prijatna niti je bogomdana, čak ne mislim da ima puno veze ni sa empatijom ili moralom. Ona se uči i vežba i zapravo je ispit koji ovo društvo tek treba da položi. I ovo ti je odgovor zašto treba prajd. Ako je nekada ideja bila da je prajd potreban samo lgbt osobama to odavno nije tako. Posle nekoliko godina imamo situaciju gde je nasilje i pretnja nasiljem postalo sredstvo za ostvarenje cilja koji ne mora nužno da ima (a vrlo često i nema) veze sa lgbt pravima. A sve ovo jer smo pali na pomenutom ispitu. Iako nam (lgbt osobama) je prajd svakako potreban, on je neuporedivo potrebniji ovom društvu. Toliko.