Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Tek svaki četvrti maturant u Čačku zna da nabroji četiri od deset božjih zapovesti, a to ne zna da učini čak 70 odsto učenika koji pohađaju versku nastavu, pokazuju rezultati istraživanja sociologa Rade Karanac i školskog psihologa Katarine Dunjić Mandić.

Istraživanje o mestu i značaju verske nastave i građanskog vaspitanja u poznavanju i negovanju tradicionalne kulture obuhvatilo je 395 maturanta iz šest čačanskih srednjih škola. Njima je postavljeno 56 pitanja, a rezultati su, prema ocenama autora, zabrinjavajući.

- Bez obzira što se srednjoškolci deklarativno sve više izjašnjavaju kao vernici, što je potvrdilo i ovo istraživanje, samo 26 odsto maturanata dalo je tačan odgovor na pitanje da nabroje barem četiri božje zapovesti. Njih 9 odsto nije znalo da nabroji nijednu. Od toga tek 30 odsto đaka koji idu na versku nastavu i 22 koji pohađaju građansko vaspitanje znaju odgovor na ovo pitanje – objašnjava Rada Karanac.

Ovakvo nepoznavanje osnovnih pojmova hrišćanstva samo je deo šire slike koju je otkrilo istraživanje sprovedeno tokom prošle školske godine.

- Svega 35 odsto ispitanih zna da navede barem tri mita iz srpske ili svetske mitologije. Neki od njih na ovo pitanje odgovarali su: Hari Poter, Indijana Džons, Gospodar prstenova... Dobar deo učenika uveren je i da vampiri postoje – kaže Karanac.

Samo 19,5 odsto učenika završnih razreda znalo je da navede pet svetskih religija, a nikakav odgovor nije dao svaki šesti maturant. Znatno bolje poznavanje religija pokazali su đaci koji pohađaju versku nastavu.

- Najinteresantnije je da učenici kao svetske religije navode romantizam, renesansu, turcizam, satanizam, ateizam, hedonizam, spirutualizam, kabalu... Ovo je pokazatelj koliko zapravo đaci ne poznaju religije i osnovne pojmove vezane za nju, iako se radi o pojmovima koji se pročuavaju u istoriji, sociologiji, istoriji umetnosti, srpskom jeziku, dakle u predmetima koji se uče tokom celog školovanja – navodi sociolog Rada Karanac.

Pored nepoznavanja religija, mladi Čačani ne razlikuju religiju od veroispovesti, pa tako na pitanje da li osim pravoslavne u gradu postoji još neka hrišćanska crkva, samo sedam odsto kaže da postoji, a samo tri odsto daje tačan odgovor adventistička crkva.

- Odgovori su neverovatni: crkva u Atenici, crkva u Ljubiću, crkva posvećena caru Lazaru, ili, kako kažu, ima ih dosta po čačanskim selima – zaključuje autorka istraživanja.

- Učenici misle da su religiozni ako idu u crkvu ili kažu da veruju u Boga, a što se tiče drugog dela religioznosti, u smislu poznavanja određenih stvari i pojmova, jednostavno nemaju dovoljno znanja o tome. To je pasivno primanje određenih stvari koje se nameću u društvu ili porodici – kaže Rada Karanac, navodeći i da je jedan od osnovnih problema to što je sve manje veroučitelja koji imaju završen fakultet.
Korisnikov avatar
By deran
nda...tim bolje po crkvu-bitno je samo da slušaju popove...i plaćaju...
Korisnikov avatar
By Mars
tu nije zakazala samo fakin veronauka

ja nisam imao veronauku pa sam u njihovo vreme znao odgovore na ta pitanja: istorija, sociologija, filozofija - tu se sve to najkasnije sazna, ako vec sam ne pokupis negde usput, slucajno ili planski
Korisnikov avatar
By Kadmiel
Dobijem tik svaki put kada neko kazi ''Ako Bog/bog da.''.
Korisnikov avatar
By Dark Walker
Raspisala se pastva o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole na fejsu:

Slika

:lood:
Korisnikov avatar
By hippo...
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580203#p2580203]Dark Walker napisao:[/url]Raspisala se pastva o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole na fejsu:

Slika

:lood:
a pazi ovog kako piše "će" :wtf:
Šta sve može čovek da izgovori :zacepi: !

Neko je gore spomenuo veronauku. Danas deca to biraju prema rasporedu časova ( zavisi kad se drži taj čas, ako kojim slučajem bude 7. čas, niko neće da ide ) ili prema tome da li može lakše da se pobegne nego sa gradjanskog.
A i profesori su divni. Ja se jednom zadesila na času kad ono profesor priča o obrezivanju muške dece i menstruaciji. Dobro pa nisam bila kad je srao po lgbt populaciji. To sam kasnije saznala.
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
Ja sam igrom slucaja prisustvovala na par casova veronauke u mojoj skoli.

I jedino sto sam cula jeste pljuvanje po Vuku, jer sad ne mogu da pisu Savva, kako bi bilo musko ime, nego Sava, sto je ustvari zensko ime, kako vec. :glupan:
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580449#p2580449]hippo... napisao:[/url]
Neko je gore spomenuo veronauku. Danas deca to biraju prema rasporedu časova ( zavisi kad se drži taj čas, ako kojim slučajem bude 7. čas, niko neće da ide ) ili prema tome da li može lakše da se pobegne nego sa gradjanskog.
Kod mene u školi se biralo na drugi način. Godianama pojedini profesori vrše sistematski pritisak na decu da se opredeljuju za veronauku, bilo da su razredne starešine ili im samo predaju. Konstantno prozivaju, provociraju, omalovažavaju decu koja idu na građansko. Digne te da odgovaraš istoriju, geografiju i sl i onda kaže "Ajde mi pričaj šta to vi radite na građanskom?" i onda varijacije na temu. Normalno, uz takav stav idu i dvostruki aršini oko ocenjivanja.

Među razrednim starešinama ide mali rat koji % ide na građansko i to im onda tokom godine služi za zajebanciju.

I to deca znaju i oni koji idu linijom manjeg otpora odaberu versku iz čisto praktičnih razloga.
Korisnikov avatar
By EnMademoiselle
ah veronauke li :radosnice: otišla sam jednom rekao mi je da ne dolazim više i narednih godinu dana svaki put kad bi me pogledao u hodniku očekivala sam da se upali vatra i otvori pakao ispod mene

inače kod nas je bilo ko gde hoće, a na građansko je doduše bio dogovor sa profesorom kad hoćemo da imamo čas, što je bilo možda 5 puta u toku godine. na veronauku su morali da idu, upisivali su ih

inače taj jedan put kad sam otišla je zapravo baš bilo kad se organizovao prajd prošle godine. poklali smo ga sa komentarima kad je počeo na tu temu, samo je seo i čekao da napustimo učionicu
Korisnikov avatar
By Hys.
ja sam bila pionirka i mi nismo imali ni veronauke ni građansko vaspitanje :sigh:
Korisnikov avatar
By 李香兰
secam se da nam je nastavnica veronauke u osnovnoj jednom prilikom rekla zasto devojke ne bi trebale da nose uske farmerice u crkvi. zasto? zato sto muskarci imaj "onaj period kada razmisljaju nalik zivotinjama".
Korisnikov avatar
By hippo...
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580620#p2580620]Mars napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580449#p2580449]hippo... napisao:[/url]
Kod mene u školi se biralo na drugi način. Godianama pojedini profesori vrše sistematski pritisak na decu da se opredeljuju za veronauku, bilo da su razredne starešine ili im samo predaju. Konstantno prozivaju, provociraju, omalovažavaju decu koja idu na građansko. Digne te da odgovaraš istoriju, geografiju i sl i onda kaže "Ajde mi pričaj šta to vi radite na građanskom?" i onda varijacije na temu. Normalno, uz takav stav idu i dvostruki aršini oko ocenjivanja.

Među razrednim starešinama ide mali rat koji % ide na građansko i to im onda tokom godine služi za zajebanciju.

I to deca znaju i oni koji idu linijom manjeg otpora odaberu versku iz čisto praktičnih razloga.
Mislim da se više ne radi tako. Koliko ja znam niko ne vrši pritisak i ne primoravate da biraš veronauku. Čak mislim da se više dece opredeljuje za gradjansko :misli: .
By Sixto
U medicinskoj skoli u Novom Sadu 98% dece ne ceka da roditelj odgovori pri upisu, sami ispale ko iz topa 'veronauka'...
Korisnikov avatar
By Kadmiel
Realno, trebalo bi nazvati predmet Mitologija i ponuditi izbor vecih svetskih mitologija. Ja bih recimo mnogo pre odabrao Odina i Tora nego hriscansko pretvaranje akva vive (ili proloma, ko sta pije) u rosé.

(...iako, Bog-po-starom-zavetu je neko sa kim bih mogao da radim. Level a city in a matter of seconds because I'm having a bad day and those tiny little humans are being annoying? Hell yes. Nakon software update-a pre 2013 godina, uradili su isto sto i Blizzard sa WoW-om, started catering to the casuals.... Biznis je biznis, I guess).
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580721#p2580721]hippo... napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580707#p2580707]Neutron napisao:[/url]Ali veronauka. Kakav oksimoron. P.R.E.D.I.V.N.O
hahah..
nikad ranije nisam razmišljala o ovome :lol:
Kako je moglo da vam TO ne upadne u oči.

Ja sam svoje kolege nastavnike baš tako zvao i oslovljavao-VERONAUČNIK.

Predmet ti je veronauka, ima da budeš VERONAUČNIK kad se nekad desi da moram s tobom da razgovaram.
Korisnikov avatar
By deran
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580554#p2580554]Over the rainbow napisao:[/url]Ja sam igrom slucaja prisustvovala na par casova veronauke u mojoj skoli.

I jedino sto sam cula jeste pljuvanje po Vuku, jer sad ne mogu da pisu Savva, kako bi bilo musko ime, nego Sava, sto je ustvari zensko ime, kako vec. :glupan:

ovo prvi put ćujem-u banatu sava je muško ime sa dugosilaznim,a bosaaanci svoja imena (sava) izgovaraju kratkosilaznim-i sve lepo...:zvezda:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Možda jedino ti uvezeni, ali kratkosilazni Sava mi strahovito para uši. U Bosni je Sava - Savo, Pera - Pero, Đura - Đuro, Raca - Raco, itd.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
A što se tiče muških imena na 'a', jedino su mi isprva čudni bili Vanja i Sanja, ali sam se navikao kasnije.
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580742#p2580742]deran napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2580554#p2580554]Over the rainbow napisao:[/url]Ja sam igrom slucaja prisustvovala na par casova veronauke u mojoj skoli.

ovo prvi put ćujem-u banatu sava je muško ime sa dugosilaznim,a bosaaanci svoja imena (sava) izgovaraju kratkosilaznim-i sve lepo...:zvezda:
Pa ono, cuje se razlika u izgovoru kada se izgovara Sava, zavisno od pola, jelte.
Ali je ovde valjda bio akcenat na tome da prilikom pisanja ne moze da se razlikuje musko od zenskog imena. I onda nas neduzni Sava Nemanjic postade zensko.
:lol:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!