- 22 Sep 2013, 11:31
Zahvaljujem. Sacekacu onda nekog iz BP...mada i ne moram, oni svakako mogu da demantuju ili ne.
Inace, dobio sam info da su prosle godine organizovani susreti organizatora prajda sa predstavnicima navijackih grupa gde su ti isti predstavnici navijaca ispostavili listu uslova za bezbedno odrzavanje prajda. Koliko sam saznao ti uslovi prosle godine nisu prihvaceni i prajd je zabranjen od strane mupa.
Znajuci za tu pricu, postaju jasna desavanja pred ovogodisnji prajd. Neoglasavanje BP-a do pre nekoliko dana...Sture informacije u medijima, cak i ultradesnicarske organizacije su se stisale...tek po neka nalepnica obraza i slicno po gradu, a onda i ovaj tekst:
Nekako mi je bas cudno preklapanje, znajuci za postavljene uslove. I ako je ovo tacno, da li uopste treba pregovarati sa navijackom ruljom a u cilju odrzavanja prajda?!
Inace, dobio sam info da su prosle godine organizovani susreti organizatora prajda sa predstavnicima navijackih grupa gde su ti isti predstavnici navijaca ispostavili listu uslova za bezbedno odrzavanje prajda. Koliko sam saznao ti uslovi prosle godine nisu prihvaceni i prajd je zabranjen od strane mupa.
Znajuci za tu pricu, postaju jasna desavanja pred ovogodisnji prajd. Neoglasavanje BP-a do pre nekoliko dana...Sture informacije u medijima, cak i ultradesnicarske organizacije su se stisale...tek po neka nalepnica obraza i slicno po gradu, a onda i ovaj tekst:
Prajd: Navijači nam nisu pretiliOve godine situacija pre Parade ponosa je mirnija i nismo dobijali pretnje od navijača, kaže za Danas Goran Miletić, jedan od organizatora Prajda.
Iako se na dan za kada je zakazana Paradu ponosa, 28. septembra, u Beogradu igraju dve fudbalske utakmice, policija nema saznanja da navijači planiraju okupljanje kako bi ugrozili šetnju pripadnika LGBT orijentacije.
Naime, u subotu 28. septembra, OFK Beograd igra protiv Rada, dok Crvena zvezda na Marakani dočekuje subotički Spartak. Navijači Partizana će tog dana biti u Novom Sadu, gde njihov klub igra protiv Vojvodine. Osim ultradesničarskih organizacija (poput Naših ili Obraza koji je zabranjen), navijačke grupe su „najvatreniji" protivnici održavanja gej parade, koji osim otvorenih pretnji, ne prezaju ni od nasilja prema pripadnicima LGBT populacije.
Međutim, organizatori Prajda potvrdili su za Danas da je situacija ove godine mirnija nego prethodnih.
"Nismo dobijali pretnje od navijača. Nema najava da će se tog dana okupiti kako bi omeli skup. Takvu potvrdu smo dobili i od policije", kaže Goran Miletić, jedan od organizatora Parade ponosa.
On dodaje da, ukoliko se u međuvremenu i budu pojavile neke pretnje, policija u svakom trenutku može da otkaže utakmice.
"Mi smo dozvole dobili pre više meseci, samo čekamo konačnu odluku vlasti o održavanju Prajda. Zasad sve ide planiranim tokom i ne vidimo razlog da se Parada otkaže. Gosti stižu i sve je spremno za beogradski Prajd 2013", ističe Miletić.
Sagovornik lista "Danas" dodaje da su pretnje koje dobijaju pripadnici gej populacije sporadične, upućene uglavnom preko društvenih mreža i to od „usamljenih pojedinaca". Prema njegovim rečima, one stižu tokom čitave godine, nevezano za Paradu, tako da ne predstavljaju opasnost po učesnike šetnje. Na pitanje da li pokret Dveri, koji je za 28. septembar zakazao protest ispred zgrade Vlade Srbije „zbog urušavanja porodičnih vrednosti", predstavlja pretnju skupu, naš sagovornik odgovara odrično.
"Dveri su politička organizacija koja sakuplja političke poene", zaključuje Miletić.
Nekako mi je bas cudno preklapanje, znajuci za postavljene uslove. I ako je ovo tacno, da li uopste treba pregovarati sa navijackom ruljom a u cilju odrzavanja prajda?!