Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Uh, dileme, dileme...

Da li da recepti budu organizovani po srodnosti ili autorima?

:pirat:
Korisnikov avatar
By Mars
A predlažem i da kreiramo novu GSF tortu.

:pirat:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Revolucionarna trampica :giggle:
Korisnikov avatar
By Adenim
2 supene kasike putera i brasna pomesati kada se puter rastopi na blagoj vatri, dodati 2,5 dl mleka, mesati dok se ne zgusne. Sipati bosiljak, majoran i persun. Zatim dodati 200 g nekog sira (gauda se lepo rastapa i sjedinjuje, neki jos sir po izboru (ni feta nije losa, moze i gorgonzola ko voli, i 2, 3 supene kasike mlevenog ili rendanog parmezana. Kuvati jos 5 min dok se sve ne sjedini.

Ovim sosom mozes preliti sve vrste kuvanog testa, ja najvise volim sa njokama od krompira...

Sprema se 20ak minuta.
Korisnikov avatar
By Phoenix
Upravo sam ovih dana na sajtu jednog domaćeg proizvođača zdrave hrane našao besplatan download - CD sa receptima

tofu.co.yu (17,3 MB)

:B
Korisnikov avatar
By emo_haos_
potreban mi je savet.

sasvim slučajno sam ne tako davno probala špargle. bila sam naručila nekakav vegetarijanski sendvič i u njemu je bila (koliko sam mogla videti) stabljika zelene špargle. mnogo mi se dopao ukus. i sada sam ja uzela zelene špargle. moje pitanje je kako da ih pripremim? da li da ih na pari spremim? ili obarim u vodi? koliko dugo otprilike? sa čim da ih poslužim?

ako neko ima iskustva neka baci nekakav predlog :sesir:
Korisnikov avatar
By Stripi
Možeš ih skuhati u slanoj vodi.
A možeš i na pari, kao Jamie Oliver neki dan :yes:
Uzeo lonac, u njega stavio cjedilo, u cjedilo stavio šparoge koje je zašuškao aluminijskom folijom i stavio da se kuhaju 10ak minuta,
Meni su šparoge, osobno, najbolje u fritaji sa jajima :love:
A često idu uz holandski umak.
Pa ti sad vidi :kiss:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ja poslednjih nekoliko meseci samo špargle gledam. :hypno: Bečlije opsedaju njima, ali ne da jedem po kućama pa znam, nego naokolo na reklamama i tako to.

A još uvek ih nisam probao. :/
Korisnikov avatar
By Stripi
Dobar mi je i falafel, jednostavan je, brzo se pripravlja a ukusan je :love;

Falafel
4 žlice maslinovog ulja
400 gr slanutka (leblebije)
200 gr brašna
luk, korijandar, kim, ljuta paprika, peršin,
kopar, limunov sok, sol, papar,
ulje za pečenje

Skuhani i ohlađeni slanutak smiksati u blenderu. Slanutak se dugo kuha ali možeš kupiti u dućanu i skuhani, u konzervi.
U smiksani slanutak dodati nasjeckani luk te dodati sve ostale začine za smjesu, dakle sve gore popisano, osim jestivog ulja koje je za prženje.
Oblikovati loptice (možeš i male pogačice), uvaljati ih u brašno pa peći u dubokom ulju, oko dvije minute sa svake strane (ja ih pečem dok dobiju lijepu smeđu bolju, jer ih volim jače pečene). Ocijediti ih na papirnatoj salveti i onda ih možeš jesti uz neki prilog tipa riža sa povrćem i jogurtom :kiss:
Korisnikov avatar
By Blady
Slika

Od navedenih sastojaka dobije se pizza tijesto oko 27cm promjera i 1/2 cm debljine. Sto odgovara klasicnoj (medium) velicini od koje se dobije 6 trokutastih komada.
Svaki komad ima 136cal.
Ako izostavite masline ili smanjite kolicinu sira onda jos i manje :)
1
Obadve vrste brasna promijesati sa praskom za pecivo i soli.
U salicu dodati kvasac, secer i toplu vodu i dobro promijesati, Ostaviti 10 minuta da se pocnu stvarati baloncici. Zatim dodati u sredinu brasna i polako umijesati sve zajedno uz dodavanje tople vode, nesmije biti vruca.

2
Tavu za pizzu premazati sa uljem.
Dodati tijesto i polako pritiskati sa prstima da se rastegne po tavi. Pocnite od sredine istiskivati tijesto prema krajevima s cime se tijesto siriti i tanjiti, tako sve dok ne dobijete okrugli oblik.
Ostaviti tijesto na toplome oko 30 min. Ja ga stavim u pecnicu zagrijanu na 35-40 C stupnjeva. Samo da napomenem, tijesto se nece poduplati kao sa bijelim brasnom.
3
Pelate malo poprziti na suho dakle bez dodatka ulja. Dodati sol. Kad je tekucina malo isparila umijesati koncentriranu rajcicu i origano i promijesati.

4
Ako se tijesto previse diglo samo malo spljostiti sa prstima. Zatim premazati sa umakom od rajcica. Naravno ako zelite deblje tijesto - deep pan, onda ostavite kako je, ne treba spljostiti.
5
Sir narezati ili raskomadati i poslagati po umaku. Dodati nasjeckane masline, i malo nasjeckanog bosiljka. Posuti sa origanom.

6
Peci u zagrijanu pecnicu na 250-300, na najvecu temperaturu koju mozete staviti. Dovoljno je samo par minuta da se sir rastopi ( ricotta se ne topi).
Kad je peceno, dodati ostatak nasjeckanog bosiljka i popapriti.

7
Razrezite na 6 dijelova. Pizza je mekana, izuzetno ukusna i naravno ne treba se bojati kalorija :)
Korisnikov avatar
By haemoglobin
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553490#p2553490]Blady napisao:[/url]Slika

Od navedenih sastojaka dobije se pizza tijesto oko 27cm promjera i 1/2 cm debljine. Sto odgovara klasicnoj (medium) velicini od koje se dobije 6 trokutastih komada.
Svaki komad ima 136cal.
Ako izostavite masline ili smanjite kolicinu sira onda jos i manje :)
1
Obadve vrste brasna promijesati sa praskom za pecivo i soli.
U salicu dodati kvasac, secer i toplu vodu i dobro promijesati, Ostaviti 10 minuta da se pocnu stvarati baloncici. Zatim dodati u sredinu brasna i polako umijesati sve zajedno uz dodavanje tople vode, nesmije biti vruca.

2
Tavu za pizzu premazati sa uljem.
Dodati tijesto i polako pritiskati sa prstima da se rastegne po tavi. Pocnite od sredine istiskivati tijesto prema krajevima s cime se tijesto siriti i tanjiti, tako sve dok ne dobijete okrugli oblik.
Ostaviti tijesto na toplome oko 30 min. Ja ga stavim u pecnicu zagrijanu na 35-40 C stupnjeva. Samo da napomenem, tijesto se nece poduplati kao sa bijelim brasnom.
3
Pelate malo poprziti na suho dakle bez dodatka ulja. Dodati sol. Kad je tekucina malo isparila umijesati koncentriranu rajcicu i origano i promijesati.

4
Ako se tijesto previse diglo samo malo spljostiti sa prstima. Zatim premazati sa umakom od rajcica. Naravno ako zelite deblje tijesto - deep pan, onda ostavite kako je, ne treba spljostiti.
5
Sir narezati ili raskomadati i poslagati po umaku. Dodati nasjeckane masline, i malo nasjeckanog bosiljka. Posuti sa origanom.

6
Peci u zagrijanu pecnicu na 250-300, na najvecu temperaturu koju mozete staviti. Dovoljno je samo par minuta da se sir rastopi ( ricotta se ne topi).
Kad je peceno, dodati ostatak nasjeckanog bosiljka i popapriti.

7
Razrezite na 6 dijelova. Pizza je mekana, izuzetno ukusna i naravno ne treba se bojati kalorija :)
i preko toga malo slaninice da dobije shmek
By space_oddity
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553462#p2553462]Stripi napisao:[/url]Dobar mi je i falafel, jednostavan je, brzo se pripravlja a ukusan je :love;

Falafel
4 žlice maslinovog ulja
400 gr slanutka (leblebije)
200 gr brašna
luk, korijandar, kim, ljuta paprika, peršin,
kopar, limunov sok, sol, papar,
ulje za pečenje

Skuhani i ohlađeni slanutak smiksati u blenderu. Slanutak se dugo kuha ali možeš kupiti u dućanu i skuhani, u konzervi.
U smiksani slanutak dodati nasjeckani luk te dodati sve ostale začine za smjesu, dakle sve gore popisano, osim jestivog ulja koje je za prženje.
Oblikovati loptice (možeš i male pogačice), uvaljati ih u brašno pa peći u dubokom ulju, oko dvije minute sa svake strane (ja ih pečem dok dobiju lijepu smeđu bolju, jer ih volim jače pečene). Ocijediti ih na papirnatoj salveti i onda ih možeš jesti uz neki prilog tipa riža sa povrćem i jogurtom :kiss:
:hail: fala.
Ja sam mislila da je to dosta komplikovanije.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2553389#p2553389]Stripi napisao:[/url]Možeš ih skuhati u slanoj vodi.
A možeš i na pari, kao Jamie Oliver neki dan :yes:
Uzeo lonac, u njega stavio cjedilo, u cjedilo stavio šparoge koje je zašuškao aluminijskom folijom i stavio da se kuhaju 10ak minuta,
Meni su šparoge, osobno, najbolje u fritaji sa jajima :love:
A često idu uz holandski umak.
Pa ti sad vidi :kiss:
hvala :) danke :) dzięki :kiss:

i evo ga moj današnji ručak:

Slika

nije ukus kao iz onog restorana ali i dalje valja ;)

jedino je problematično što mi se ovaj prokeljčić (ili već šta je) raskuvao totalno
By space_oddity
Meni izgleda ukusno ali jako malo hranljivo za ručak. :P
Korisnikov avatar
By zozefin st
bas sam i ja to pomislila, izgleda primamljivo, ali ne znam bas dal bih ja mogla da zivim samo na salati...
By space_oddity
Pa to.
Može se na veg ishrani itekako kalorično jesti i prejedati se (I'd know), ali količina koja je ovde prikazana bi meni mogla da bude aperitiv možda.
By Kragi
Potopite integralne jecmene pahuljice u vrucu vodu 10ak minuta Da omeksaju. Vodu prospite a ubacite med i neko (suvo) voce.
Umesto sladoleda ili klasicnih slatkisa. :P
Korisnikov avatar
By belch
ja kupim po sto grama lešnika, badema, susama, raznih drugig semenki, pa po sto grama sušenog voća - ananasa, suvog grožđa, banana, tropski miks i slično.
to sve izmešam i spakujem u tegle
pa onda to s mlekom sa medom ili neskvikom, ili sojinim mlekom za doručak

mljac
Korisnikov avatar
By emo_haos_
da li neko može da mi da savet kako je najbolje da spremim brussels sprouts i kako su najukusniji? Slika

kontam gde bolje da pitam kako spremiti neku povrtku ako ne u temi za vegeterijanske recepte :peace: dakle, da li ga kuvate, pripremate na pari, pečete u rerni, jedete sirove kao salatu? i da li ih pritom treba "razlistati", samo preseći na pola?

ja sam ih do sada jela i sirove i pečene i kuvane. jedino mogu reći da su nikakvi kada se raskuvaju :/ a ubeđena sam da mogu još bolje da ih pripremim pa eto pitam any ideas? :)
Korisnikov avatar
By starsailor
ako je ovo prokelj, meni je super pecen u rerni sa krompirom.
pekla sam na papiru za pecenje skoro bez ulja.
Korisnikov avatar
By Hys.
uh sto lepo izgleda, ovo krompir levo?
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2616701#p2616701]emo_haos_ napisao:[/url]da li neko može da mi da savet kako je najbolje da spremim brussels sprouts i kako su najukusniji?
Kratko ih prokuvam cele u ključaloj vodi (2 minuta), poređam u vatrostalnu posudu, prelijem razmucenom kiselom pavlakom, odozgo stavim narendani tvrdi zuti sir koji imam i pecem na 200C, 10 minuta pod folijom, pa je onda sklonim, promesam lepo sve i vratim na jos 10 minuta.

Druga varijanta mi je da ih pecem solo u rerni a onda posle 10 minuta prelijem malo ređim bešamelom u koji sam ubacio kockice kačkavalja i dopečem.

Prste da poližeš, sad mi se jede.

Varijacije uljučuju: beli luk, maslinovo ulje, kockice prepržene slanine, belo vino.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!