- 16 Jan 2013, 21:06
ne bih se slozio sa tobom da religija nudi "gotove" odgovore i da je to najlaksi put te ga zato ljudi biraju...biraju ga mozda i oni koji misle da predas se crkvi, prihvatis pravila i to je to, to nije pravilo...uzmi da citas bilo koju knjigu od nekog duhovnog coveka(ili o njemu) i videces na koji nacin je njima religija (pa i sama institucija, crkva)pomogla u toj spoznaji....(ogradicu se na Pravoslavlje)
Boga ti ne moze usaditi ni jedna religija, crkva ona ti samo moze pomoci da probudis u sebi ono sa cim si se rodio.I to je svrha religije pa i crkve kao institucije.
Koliko je ta spoznaja licna stvar a ne "organizovana" govori ti upravo i pravoslavlje.Samo sto ljudi uglavnom to ne razumeju.
Postavis pitanje prosecnom pravoslavcu sta je dusa, kako se ona radja i kuda ide.Nema pojma.A redosled toga je upravo ono o cemu pisemo, individualnost duse tj. individualnost spoznaje Boga u pravoslavlju.
Nema tu nista organizovanog osim "osnovnog kursa".
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499574#p2499574]svejedno napisao:[/url]sve stoji ali...[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499384#p2499384]Srklet napisao:[/url]ne slazem se da religija samo popunjava "rupe" znanosti. mislim da je skroz okej sto ljudi imaju svoju duhovnu/metafizicku komponentu, koja postavlja pitanja i trazi odgovore. ali da ljudi koje sve to doista jako okupira puše standardnu religijsku priču je da umreš od smijeha. bog nije ćaskao s mojsijem ili muhamedom, isus nije sin boga. sve to nema nikakve veze s bogom, bez obzira postojao ili ne.ja sam dosao do zakjucka da ljudima u principu veoma smeta 'trazenje odgovora' na neko pitnje veoma dugo vreme.
pa je onda mnogima lakse da jednostavno prihvate gotove odgovore koje nude organizovane religije, ili da prosto proglase da se tu nema sta traziti, poput ateista.
(naravno, postoje i ljudi kojima prosto lezi 'hriscanski put', ili islamski etc, kao i onih kojima su 'ta pitanja' realno nebitna, i onih koji imaju duboko uverejne da se tu nema sta traziti na 'taj nacin' blahblah - oni ne upadaju u ovo o cemu pisem)
salim se, ne znam. ne znam kako covek moze da prati crkvenu dogmu. jasno mi je kako covek moze da se slaze sa isusovom filozofijom/teozofijom, pa i da koristi crkvene metode za razne stvari,
al ne znam kako neko uspe da nadredi crkvu u odnosu na isusa,
ili 'pricu o isusu'(bez shvatanja viseslojne simbolike) u odnosu na isusove reci.
odrednice 'mi vs oni' i to padaju na pamet. ali ne verujem da je to u potpunosti tacno.
..
(dok sam, npr, prilicno ubedjen i da ima 'posvecenika' kojima su crkvene [duhovne] dogme prilicno koristile u pronalazenju tog odgovora... kao metod. ne kao odgovor per se)
..
ali, sa druge strane, ne shvatam ni kako covek moze da odabere da 'prati' (jos manje da se uclani u) jednu politicku partiju, ako zanemarimo licnu korist, npr.
ili da samo jedan politicki sistem proglasi definitivno najboljim.
ili vrstu muzike, npr.
svasta ja ne shvatam u vezi ljudi, drugim recima.
jos trazim odgovore ,)
ne bih se slozio sa tobom da religija nudi "gotove" odgovore i da je to najlaksi put te ga zato ljudi biraju...biraju ga mozda i oni koji misle da predas se crkvi, prihvatis pravila i to je to, to nije pravilo...uzmi da citas bilo koju knjigu od nekog duhovnog coveka(ili o njemu) i videces na koji nacin je njima religija (pa i sama institucija, crkva)pomogla u toj spoznaji....(ogradicu se na Pravoslavlje)
Boga ti ne moze usaditi ni jedna religija, crkva ona ti samo moze pomoci da probudis u sebi ono sa cim si se rodio.I to je svrha religije pa i crkve kao institucije.
Koliko je ta spoznaja licna stvar a ne "organizovana" govori ti upravo i pravoslavlje.Samo sto ljudi uglavnom to ne razumeju.
Postavis pitanje prosecnom pravoslavcu sta je dusa, kako se ona radja i kuda ide.Nema pojma.A redosled toga je upravo ono o cemu pisemo, individualnost duse tj. individualnost spoznaje Boga u pravoslavlju.
Nema tu nista organizovanog osim "osnovnog kursa".