- 23 Jan 2013, 07:36
Jako mi je potrebno da odem negde na sever Hiperboreje, na Špicbergen/Spitsbergen, Janmajen/Jan Mayen, Romsdalshornet, Ajdfjorda, Ølesunda, ostrva Tule, varoš Lund, NEGDE BILO GDE oko Arktičkog kruga, zašto niko ne razume moju potrebu da se zarobim u led i tišinu i čekam proleće i da krenu da izbijaju mali cvetići ili na neka od mesta u Italiji, ili Rimu (drukčijem od onog Rima Tiberija i Tasa) gde su povremeno dolazili ostali Hiperborejci, poput Andersena, Getea, Kraljice Kristine od Švecke, Ibzena, Strindberga, Kjerkegora, ili Griga i gledali Mikelanđelovo kube.
Ja bih im naravno rekao da se u Kremoni rodio jedan značajniji kompozitor koji se zove Monteverdi.
Zaboravi na generala Nobilea, nadgrobni spomenik Amundsena i bajkovitu ekspediciju Andre, tamo gde su otišli Elsvort i taj Rus Levanjevski
Adeo namque rari ſunt Zephyri
...oteti slavu Hamerfesta.
i samo još nešto da vam kažem: gledao sam dokumentarac o uticaju globalnog zagrevanja na život Eskima. Kao, leda je sve manje, od polarnih medveda i foka ni traga ni glasa...na pitanje voditelja u kojoj meri ga sve to brine jedan Eskim je odgovorio:
"Mi možemo da preživimo i na minus pedeset, preživećemo i ako bude nešto toplije. Ja se brinem za vas, šta ćete vi jadni?"