Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Zašto se gejevi preterano koriste engleski?

Loše izražavanje na maternjem jeziku (skučen vokabular)
1
5%
Davanje značaja svakoj izgovorenoj reči, čak i kada je nepotrebna
1
5%
Potreba za isticanjem
7
35%
Činjenica da engleski ima bogatiji sleng
2
10%
Većina filmova, literature, muzike namenjene gej populaciji je na engleskom
4
20%
Engleski je melodičniji
1
5%
Ništa od navedenog
4
20%
Korisnikov avatar
By MikroSvemir
Verovatno ste svi primetili da gej populacija preterano koristi engleski jezik, čak i u situacijama kada to nije neophodno. Da li postoji neki konkretan razlog zašto je to tako?

Npr. nemci i francuzi, mađari, čiji su jezici bar u osnovi bliži engleskom od našeg ni blizu ne koriste engleski koliko mi.

To naravno ide i dalje od gej populacije, pa tako u centru Bgda ne možeš naći natpis "RASPRODAJA", dok je natpis "SALE" često viđen. Da tuga bude veća, moja prijateljica iz Irske je prošle godine ušla u jednu takvu radnju koja je imala natpise "SALE", "20% off" i "Special Discount", a ni jedna od prodavačica nije znala engleski. :) Jedva su se rukama sporazumele.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nekada je jednostavnije izraziti se na engleskom, jer bi prevod na srpski odužio i otupeo misao.
Isti je slučaj sa psovkama npr, koje su nesumnjivo sočnije na srpskom.
Korisnikov avatar
By nsc
nije uopste vezano za gej populaciju, u mnogim zemljama je to veliki problem, jos se DeGol borio protiv engleskih reci u francuskom jeziku, ali filmska industrija je pocela, a kompjuterizacija produbila taj prodor engleskog u sve jezike
By Ulix
Ne smeta mi. Ponekad zvuči ružno, ali se da preživeti. Više mi smeta kuknjava kako srpski umire zbog toga.
Korisnikov avatar
By bern
...i eto mi svi zajedno sa njime.
Korisnikov avatar
By Mars
Raznih motiva ima, I guess.

Neko to kaze prirodno i da (se) ne oseti mesanje jezika.

Kada neko ne moze da sastavi jednu recenicu bez ubacivanja fraza na engleskom (uticaj americkih serija, Karen Walker u glavi i sl) - to je teska teatralnost i nista vise.

Decko upoznao curu koja je neko izlaganje na teskom grlenom bosanskom zavrsila sa "i to je jednostavno bilo TOO MUCH!" (kontam da je sa strane gledano smesno ma koji osnovni jezik da je u pitanju).

Ja sam izlozen mesnaju jezika iz drugih razloga, usled nesistematskog ucenja engleskog (x30 godina bilingvalnog staza), primer:

"Nesto ga BADEROVALO (to bother) pa smo ga odveli u IMRĐENSI (an emergency) i tamo se ispostavi da imao ŠTROK (a stroke)"
Korisnikov avatar
By Srklet
kod mene se engleske fraze mnogo cesce pojavljuju u postovima na forumu nego u svakodnevnoj verbalnoj komunikaciji.

btw, ono sto je meni kinda silly jest kad ljudi govore u kraticama tipa OMG. ono, OMG! :lol: ne mogu se odlucit jel mi blesavije reci OU EM DŽI ili OMG... :hamlet:
Korisnikov avatar
By zdravomyslov
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499064#p2499064]Mars napisao:[/url]
Ja sam izlozen mesnaju jezika iz drugih razloga, usled nesistematskog ucenja engleskog (x30 godina bilingvalnog staza), primer:

"Nesto ga BADEROVALO (to bother) pa smo ga odveli u IMRĐENSI (an emergency) i tamo se ispostavi da imao ŠTROK (a stroke)"
Meni je isto sto se tice mesanja jezika, ali sa srpskim zbog toga nisam ga ucio dugo. Rekao sam skoro bukvalno istu recenicu logopedu na sastanku pre par nedelje :)
Korisnikov avatar
By Misfit
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499064#p2499064]Mars napisao:[/url]"Nesto ga BADEROVALO (to bother) pa smo ga odveli u IMRĐENSI (an emergency) i tamo se ispostavi da imao ŠTROK (a stroke)"
ja sam se jednom isekao živ kada sam u sobi stajao polugo, a teča mi je iznenada prišao s leđa i na uvce izgovorio - hoćeš da ti gurnem to u landru - sve dok nisam shvatio šta to hoće da mi gurne (majicu) i gde (laundry). :vruce:
Korisnikov avatar
By Mars
Da, prave se nove reci i postaju deo hibridnog recnika.

"STAKOVAO u TRAFIK" mi je najjace cega mogu da se setim.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499173#p2499173]Misfit napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499064#p2499064]Mars napisao:[/url]"Nesto ga BADEROVALO (to bother) pa smo ga odveli u IMRĐENSI (an emergency) i tamo se ispostavi da imao ŠTROK (a stroke)"
ja sam se jednom isekao živ kada sam u sobi stajao polugo, a teča mi je iznenada prišao s leđa i na uvce izgovorio - hoćeš da ti gurnem to u landru - sve dok nisam shvatio šta to hoće da mi gurne (majicu) i gde (laundry). :vruce:
:krezavi:

Imao je unfal na autobanu. :O
Jao daj mi mincu da bacim u kiblu. :wundy:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Dobro, ja se bar trudim. Mislim da sam jedina osoba koja zapravo govori o 15. i 16. opštini, a ne becirku.

Ali ako hoću da brzo prenesem informacije nekome (kao što je obično tako) onda stvarno mi je mrsko da stanem, pa da razmislim i kažem boravišni list, umesto Meldezettel.
Korisnikov avatar
By Misfit
tako i moji u francuskoj. example sentences:

aretuj to, idemo na pisinu. koliko tvoj ordinator ima žiga? dodaj mi portabl, da vidim ono za asuransu. kaži dragička, sestra ti je dobila bursu ( što sam isprva prečuo kao 'burku', pa je bilo :shocked: )
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Mislim da uopšte termin strani jezik ne odgovara u tom kontekstu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!