[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2492958#p2492958]blenta napisao:[/url]zivote ako vecina ljudi ovako misli i ponasa se nije ni cudo sto
je protokol sprovodjenje u sobicke
ne bih se iznenadio ni da krecu da vas tejzuju pa onda nesvesne odvuku u sobicak
kako bi vas postedeli pravljenja kretena od sebe
i sve prisutne transfera blama
darvine pomiluj
Nije većina, u ovakvim situacijama mislim da nema većinskog načina reagovanja.
Što se kozmetike konkretno tiče, i slične sitnije robe u većim radnjama - više kradu zaposleni nego klijenti.
I sve to ukupno, čak i da pređe predviđeni procenat godišnjeg manjka, koji svaka normalna firma ima, ali i kad ne pređe - plaćaju radnici iz svog džepa, ali ne zato što tako treba, nego zato što je obično menadžer radnje nezasito govno, i zabole ga što će oni da odvoje od plate. Plaćaju u kešu, kad podignu platu, i to plaćaju na ruke. Na ruke menadžeru. Bez ikakve priznanice za šta i kome su dali keš. Po meni oni imaju problem, a ne ja kog su nepravedno optužili za krađu.
Što se tiče "pravljenja kretena od sebe" i "transfera blama"...
Ja razumem i poštujem to što si ti bio mrtav 'ladan i cool kad ti se to desilo.
Radi se o poštovanju, mene kao kupca, i sugrađanina. I radi se o poštovanju zakona i prava koja imamo kao slobodni građani. A radi se i o odnosu i tretmanu prema meni kao prema čoveku.
Teško ti da kažeš: Izvinite, koleginica iz nekog razloga, najverovatnije pogrešno, misli da nešto nije u redu sa Vašom kesom. Da li mogu da Vas zamolim da mi pokažete sadržaj kese/torbe/gaća/čega-god?
Epa jedi govna onda.
Svako ko je ok će pokazati.
Ne, nego ćeš da me mrko gledaš i povišenim tonom, u imperativu mi kažeš da se sklonim u tamo neku sobicu, da izdrkaš malo mozak da ti bude lakše jer nije mogao da ti se digne sinoć?
Pa iskreno, ja nemam vremena za to, a ni želje za takvim momentima. Čak mi ni sub trip ne bi pomogao.
Druga stvar o kojoj se radi, jeste da to obezbeđenje koje se nalazi u maloprodajnim objektima, nema pravo da nikoga legitimiše, nema pravo nikoga da pretriše, nema pravo da nosi oružije, i nema pravo na primenu sile. Može samo da pokuša "da zadrži lice za koje sumnja da je počinilo krivično delo do dolaska nadležnih organa." A policija ne dolazi na poziv u takvim situacijama ukoliko je moguća nastala šteta krivičnim delom manja od 250 evra. (ovo, iako je tačno, ne znači da sad svi treba da pojurite u prodavnice...)
I odakle onda njemu pravo da bilo šta radi samnom?
To je isto kao kada bih ja šetajući naišao na pandura, isplezio mu se, oslovio ga sa "Retarde" i tražio da mi da na pregled njegov pištolj i lična dokumenta na uvid, uz pretnju da mu se loše piše ako to ne uradi odmah i sad. Verujem da niko ne bi doživeo transfer blama od njegove reakcije, kakva god bila.
Ja sam napisao kako bi trebao neko da odreaguje u takvoj situaciji, nije mi se nikada desila.
I nije poenta u tome da njima bude žao što ti više nećeš da kupuješ kod njih, niti u pravljenju skandala u radnji.. može i bez toga. Poenta je da radnici srede svoj odnos i proceduru oko odgovornosti sa svojim pretpostavljenima, i da niko ne maltretira nedužne ljude.
Jer obrnuto je - nepravda. Na obe strane.