Dr_Shortbus napisao:
Stvarno ne znam šta si hteo sa ovim da kažeš Stripi. Zar se ovo sve o čemu govori Ludi Šeširdžija u klipu koji si okačio ne dešava posle otcepljenja Hrvatske?!
A šta se desilo
prije otcjepljenja Hrvatske?
Konkretno, "ludi šeširdžija", kako ga ti nazivaš tih godina je bio jedan od čimbenika političkog establishmenta u Srbiji i samo je govorio ono što drugi jednostavno nisu htjeli reći a zapravo je bilo točno.
Naime, prema kronologiji same pobune na početku kraja bivše Jugoslavije, Srbi su se počeli buniti na početku političkog buđenja u bivšim republikama. Naime, ako se sjetimo memoranduma SANU, koji je objavljen 1986-e godine, u čijem programu, između ostalog stoji:
- granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati, jer prema memorandumu Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog "umjetnih" administrativnih granica koje ne predstavljaju "pravu" sliku
- ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi.
- jačanje protusrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)
- potreba za brzu i skoru akciju da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda
Dakle, ideja ugroženosti i otpora prema svim drugima u bivšoj JU nastaje prije pojave Franje Tuđmana i HDZ-a. Nije da istu bagru branim, no kronološki osnovni pojmovi se pojavljuju prije.
Sami HDZ se osniva tek u svibnju 1990-e godine a već u kolovozu te iste godine padaju balvani i taj dio Hrvatske postaje neprohodan za sve građane koji nisu sa tog područja. Osim toga, jedanod ideologoa pobune, Milan Babić zalaže se za otcjepljenje od Hrvatske i za veću ovisnost o Beogradu.
Dakle, ne radi se o spašavanju Jugoslavije, nego o razbijanju jedne socijalističke republike čiji bi se dio pripojio jednoj drugooj socijalističkoj republici i gle čuda - republici Srbiji.
I to je na vlas točno onome čemu priča "ludi šeširdžija", a.k.a Vojislav Šešelj u ovom videu. Odnosno, da se poslužim njegovim citatom - "samo smo Srbi, jedna vojska, zajedno sa Armijom, i dobrovoljci i četnici i oni koji nisu četnici, svi zajedno", onda - "izborili smo da svi dobrovoljci dobijaju kao i rezervisti dnevni dodatak", nakon toga "armijski oficiri komanduju našim četnicima", "nemoj mi reći da je to komunistička armija, oni su petokrake skinuli a od nas ne traže da skinemo kokarde", "ne možemo sa srpskom armijom da izađemo van granica Srbije"" ili "hoćeš srpsku armiju? Hoćeš, kad se država bude zvala Srbija, onda, a sad gledamo dokle će nam biti granice. Diplomatska situacija nam je jaka zato što smo rekli hoćemo Jugoslaviju ali bez Hrvata i Slovenaca".... i tako u nedogled. Jednostavno se mora biti slijep da bi se previdjelo da je ono što Šešelj priča u ovom snimku različito od onog što se priča na terenu.
E sad, meni je super što su svi turbo liberalni dok se ne pogodi u točku u kojoj su oni slabi ali to kriju.
Dakle, ja nikad nisam rekao da Hrvatska nije protjerala 250 tisuća Srba i nikad nisam rekao da u ime Rvacke nikad nisu počinjeni zločini ali su svi u Srbiji liberalni kad ja ovo kažem. Međutim, stavim ovaj snimak koji je onako, baš notorno istinit i potvrđuje sve ono što naoko liberalni Srbi ne bi htjeli i odma ti liberalni oči iskerebeče. Pa strašno.