Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By space_oddity
Ovo je tema za razmenu vegetarijanskih i vegan recepata.
Dolaze u obzir čak i najjednostavnije stvari kao što su smoothies i sl. :)

[za mišljenja o tome kako biti veg*n nije prirodno, normalno, zdravo, smisleno i ostalo imate već drugu temu.]

Dakle, za početak:
Jednom sam pravila ovo.
http://www.yummly.com/recipe/Chilled-Ca ... Recipezaar" target="_blank
Doduše, bez soli, đumbira i bibera. Ispalo je fenomenalno.

Ovo mi je zapalo za oko i potrudiću se da napravim mesta u zamrzivaču čim pre, ne bih li to napravila. :nomnomnom:
http://www.yummly.com/recipe/Mango-Coco ... Recipezaar" target="_blank
Korisnikov avatar
By Blady
^ Mlecnih se nikada necu odreci, zato i nikada necu postati vegan.

:)
Korisnikov avatar
By Synesthesia
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2471088#p2471088]space_oddity napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2471078#p2471078]Blady napisao:[/url]A ti si vegan?
Nisam, vegetarijanka sam (što uključuje i emulgatore i slične stvari dobijene iz životinjskih leševa, kao npr. želatin, a ne samo meso), ali pokušavam da izbacim mlečne proizvode iz ishrane.
A što bi izbacivala mlečne proizvode? Imaš sojino mleko, i proizvode od njega. :pegla:
By space_oddity
Aha, tu je nastao jezički problem jer sam pod "mlečnim" mislila na "diary products". A sojino mleko je faking skupo btw. No svakako mi nije problem samo mleko, već njegovi derivati kao što su sirevi. I nije mi problem uopšte toliko da se ja toga odreknem jer volim ukus, koliko mi je problem nedostupnost takvih stvari npr. u pekarama.

No, dajte neke recepte bre!
Korisnikov avatar
By Blady
Slatki sojin kruh
1 kg bra¹na (600 g p¹eniènog i 400 g sojinog)
50 g kvasca
0,5 ¹alice mlijeka za umijesiti tijesto
maslinovo ulje
100 g ¹eæera
300 g suhih gro¾ðica
50 g suhih jabuka
50 g suhih smokava
150 g lje¹njaka
2 dl soka od naranèe
1 ¾lièica naribane korice limuna
1 vreæica vanilin-¹eæera
Jabuke i smokve namoèite da stoje 30 minuta u mlakoj
vodi. Rastvorite kvasac u mlakom mlijeku s malo ¹e-
æera i ¾lièicom bra¹na. Zamijesite tijesto. Dodajte ¹eæer,
maslinovo ulje i sok od naranèe. Odvojeno izmije¹ajte
ocijeðene jabuke i smokve, gro¾ðice i lje¹njake. Te sastojke
dodajte tijestu i dobro izmije¹ajte. Ako je potrebno
dodajte jo¹ malo mlijeka. Oblikujte ¹truce, stavite u
pouljeni lim da se di¾e 10Ñ15 minuta. Pecite u zagrijanoj
peænici oko 45 minuta.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Realno, ako nisi samo vegetarian već si i healthy eater, mleka ti ni ne treba više od litar na par dana. Otprilike. I onda i nije tako skupo.
Za ostalo imaš tofu sir, Yoya jogurt... pa kad sve kombinuješ, čak te i jeftinije dođe nego ovako.

ont:
Evo recepisa za neke... snacks. Potrudio sam se da stavim neke mere, jerbo ja kad pravi kod mene to sve odokativno.

250 grama brašna (ja koristim nekad integralno, nekad heljdino, a može i obično)
1 kesica praška za pecivo
maaaaaaaaaalo soli
kašičica senfa
50-60gr margarina
150gr dimljenog tofua, ili još bolje ako možeš da nađeš kod nas Bute čedar sir npr. (možda ga ima u našem Merkatoru, nisam proveravao)
Pola šolje vode
Susam

Sve ovo do susama umešaš, s' tim što margarin ubaciš pa ga razbiješ viljuškom npr., treba da budu male grudvice, toliko je sasvim dovoljno, a sir isto tako, samo sir poslednji dodaš.

Ispadne od toga zamniljiva grudva testa, rastanjiš je i sečeš čašom krugove, pa pečeš.
Malo krem sira (ja volim recimo tofu krem sir sa mirođijom) umešaš sa proprženim susamom, i kad se pogačice malo prohlade staviš odozgore.
By space_oddity
Mleko ni ne pijem jer ne volim preterano, a healthy eater sam meri koja mi je potrebna da se ne razbolim od malnutrition.

Ovo deluje kul, kako se to peče?
I prethodni recept deluje kul, jedino što mi je rerna zasad nekako nedođija, plašim se da ne napravim neko sranje u istoj :smeh:
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Za početak, pre nego što počneš da praviš ovo, uključiš rernu na 180 stepeni, i kad smešaš sve ovo i poređaš u pleh, taman tada samo gurneš u rernu. A onda gledaš kroz staklo. Obavezno mora da ti radi lampica u rerni :lol:

I kad porumene onako fino, kako se baš tebi sviđa, onda isljučiš rernu i - pečeno je!
Korisnikov avatar
By V25
Kad negde pročitam "vegan" sve dlake na telu, kojih ruku na srce i nema puno, mi se naježe.
By space_oddity
Hvala Synt, a Viktore, o osećanjima takve vrste možeš da pišeš detaljno na temi za to predviđenoj, pošto ova to nije. ;)

Inače, hrana koju ja najčešće spremam jeste nešto ovako:
Stavim u tavu pečurke, šargarepu, tikvice, crni luk, peršun, brokoli, avokado... zavisi od raspoloženja, ubacujem kako mi dođe. To pržim (nekad na vodi, nekad na ulju) dok pečurke ne smekšaju potpuno. Stavim malo vegete.
Ponekad pored toga skuvam testo (najdraže mi je ono tri colore ili kako već, spanać, šargarepa i plain, tj. zeleno, narandžasto i žuto) i dodam pa još malo pržim sve zajedno.
Nekad ubacim i tofu.
To mi još uvek nije dosadilo, verovatno zbog toga što se sastojci mogu lako menjati, a i svaštojedima koji su to jeli kod mene se dopalo i nisu kukali za mesom. :)
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Nemam zamerki, samo bih recimo probao da umesto testenine stavim integralni pirinač, nikako vegetu, i pored tofua mogu da se ubace i komadići sejtana. :mljac:
By space_oddity
Zašto ne vegetu? Znam dosta ljudi koji joj se protive, ali nisam uspela da pohvatam zašto. Da, zaboravih to napisati, nekad ubacim i integralni pirinač. :)

E, btw, ono testo koje nije na bazi jaja mene jako muči. Nisam nijednom uspela da ga skuvam tako da se nekako ne raspadne i slepi, a i ružnog je ukusa. Gde grešim?
Korisnikov avatar
By Madonna
u kuvanju.
ja samo tu testeninu jedem, od heljde, od ovoga i onoga, sa raznim travama i koprivama i sve je huredu :novine:
Korisnikov avatar
By Madonna
pa piše na pakovanju. nikad mi testenina nije fejlovala a samo pratim uputstvoa, nikad mi nije bilo jasno kako neko ne ume nešto da spremi a piše u uputstvu :neznam:

znači uključim poret, stavim šerpu s vodom, čekam da proključa, ne sipam ni ulje ni so ni nešto treće, sipam testeninu, kuva se 3-10 min zavisi od testenine, i ostavim malo poklopljeno posle, procedim i jedem, divna mekana a nije raspala, baš sam malo pre jeo tu sa koprivom.
By space_oddity
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2471206#p2471206]MDNA napisao:[/url]pa piše na pakovanju. nikad mi testenina nije fejlovala a samo pratim uputstvoa, nikad mi nije bilo jasno kako neko ne ume nešto da spremi a piše u uputstvu :neznam:

znači uključim poret, stavim šerpu s vodom, čekam da proključa, ne sipam ni ulje ni so ni nešto treće, sipam testeninu, kuva se 3-10 min zavisi od testenine, i ostavim malo poklopljeno posle, procedim i jedem, divna mekana a nije raspala, baš sam malo pre jeo tu sa koprivom.
Pa, ovako sam i ja isto radila i nije ispalo dobro. Doduše, na ovom pakovanju nije ništa ni pisalo, pa sam radila po nekom nahođenju (koje se slučajno potrefilo sa ovim što si ti opisao).

Inače, ne mogu da ti objasnim kako se ono dešava, ali mogu da kažem da npr. dok sam kuvala češće supe iz kesice, često mi se dešavalo da sjebem. Juče sjebala neki sos, pre godinu dana sjebala puding. Šta ćeš. :saint:
Korisnikov avatar
By Hys.
jao poladjeku i viktore :facepalm:
Korisnikov avatar
By Blady
^ oni samo zele da naglase da nisu ćosavi :lol:
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Hehehe... Hys... to je zato što su u biti, oni ljubitelji... leša u tanjiru.
I pre bi pojeli taj leš uz neki punomasni skrob u obliku pomfrita, nego li nešto healthy and vegan.

Da se razumemo - ja ne bežim od mesa, samo mislim da... ako je nešto kuvano, sve što nam treba od mesa je već u vodi, pa leš bacam posle kuvanja, najčešće... a pljeskavica je ono što tera moje lične malobrojne dlake da se naježe.
Iako ne pljujem po fast food restoranima i pristalicama istih, niti se sablažnjavam niti ježim na srpskoj slavi. Mnoge stvari su mi, nažalost - ukusne.

Ali to prevrtanje očima, i taj blazirani stav kako veganstvo, jbt nije cool... podseća me na priču iz srednje, priču iz društvanceta u kom totalno nije bilo cool da imaš petice...

Bad boys.

A evo i još jednog recepisa, recimo za jedan njami dresing za ovu spajs oditinu mukom skuvanu testeninu :yes:

50gr pinjola
100ml maslinovog ulja
4 češnja belog luka
50gr suvog kvasca
1 veza bosiljka
so i biber po ukusu

Pinjole obavezno malo propržiš na tiganju, a onda strpaš sve u neki chop-chop secko, i voila!

edit: Blady... :krezavi:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Sve je do stava, a u slučaju hrane, do začina (dakle do biljaka).

Ja sam vegeterijanac, ne podnosim kuhinju, jedem pretežno sirovu hranu.

Dovoljna mi je kriška hleba, malo feta sira, mlasinovog ulja i razno sveže povrće. Osim toga gutam dosta svežeg voća, i to bi bilo to.

Tema je dakle suvišna :smug:

Ne mogu bez mlečnih proizvoda prvenstveno zbog zavisnosti od slatkiša, a osim toga obožavam i jogurt. Ostalo se da zameniti lako.
By space_oddity
Suvišna je tebi, koji se hraniš tako, nije nama koji pokušavamo i da sprčkamo nešto komplikovanije od očišćene banane i oprane jabuke :P
Korisnikov avatar
By V25
Ja sam, da se razumemo, i protiv mlečnih proizvoda :) (ajmo jedan vegan aplauz) Ali ceo vegan koncept ishrane je potpuno "poguban" po organizam. Nisam sad ovime otkrio toplu vodu, niti je to moje "mišljenje". Postoje cele naučne studije koje su posvećene upravo odbrani stava koji sam izneo. Što se mene tiče, neka se svako hrani kako želi i kako mu odgovara, ali bilo koji program ishrane koji se bazira na odsustvu proteina je bez daljnjeg loš za telo (naročitno ono koje je još u razvoju). I ne, ne pokušavam sada da odbranim to što se moja ishrana (kada je se pridržavam) 90% zasniva na unošenju proteina, a pored toga sirovog povrća (određenog), nego znam bez čega telo može a bez čega ne može da funkcioniše kako treba. Ugljeni hidrati (koji su meni najveći porok) su njaveće đubre, a posle toga odmah svi mlečni proizvodi redom-koji su potpuni višak, jer nemamo laktazu (enzim) koji može da ih razgrađuje (koliko ja znam, još od prve ili druge godine života).
Korisnikov avatar
By V25
I moram još nešto da dodam - izem vam soju, da vam izem! :rotflmao:
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2471392#p2471392]Viktor Vilotijević napisao:[/url] Što se mene tiče, neka se svako hrani kako želi i kako mu odgovara, ali bilo koji program ishrane koji se bazira na odsustvu proteina je bez daljnjeg loš za telo (naročitno ono koje je još u razvoju). I ne, ne pokušavam sada da odbranim to što se moja ishrana (kada je se pridržavam) 90% zasniva na unošenju proteina
pardon me, ali od kad je vegetarijanstvo/veganstvo ishrana bez proteina? i od kada je ishrana sa 90% proteina zdrava?
Korisnikov avatar
By Madonna
ja obožavam sojine šnicle, više volim nego meso ali su me isprepadali kako ove kod nas nisu zdrave :placko:
Korisnikov avatar
By Madonna
ja obožavam sojine šnicle, više volim nego meso ali su me isprepadali kako ove kod nas nisu zdrave :placko:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!