[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2454078#p2454078]4NY K3Y napisao:[/url]bilo bi daleko korisnije kad bi svako ko ima konkretnu zamerku to tako i napisao
tipa - ne svidja mi se sto zamuckuje previse, sto deluje nesigurno (jer nema unapred smisljene odgovore na pitanja koja ce vrlo verovatno biti postavljena), sto nije preuzela inicijativu u razgovoru, i nastavila razbijajuci nekoliko najzastupljenijih tabua i slicno
da, tacno. a najbolje je da se to saopsti nenasilnom komunikacijom, podrzavajuci, uvidajuci moguce nedostatke i ukazujuci na neka od moguca resenja.
npr: da poradi na sigurnosti nastupa, izmedju ostalog i tako sto ce traziti pitanja unapred i poraditi na odgovorima, da vezba preuzimanje inicijitave u razgovoru, da se podrobnije analiziraju najcesce korisceni stereotpni obrazci, tabui, predrasude, i da se smisljeno i aktivno razbijanje istih bude prioritet kod gostovanja u medijima.
nemojmo zaboraviti da smo svi ljudi, pa cak i LGBTIQ aktivisti
na zalost nasa LGBTIQ zajednica nije jaka, udruzena i proaktivna, a kao pojedinci nemamo kapacitete da se bavimo vecinom stvari koje nisu vidljive u krugu sopstvenog nosa, i do sada se nije se desilo nesto sto bi bilo sjajno, a to je da mi svi zajedno osnujemo nesto sto se mozda ne bi zvalo LGBT sindikat, ali bi imalo tu svrhu postojanja;
stvaranje i jacanje solidarnosti, pronalazenje zajednicke platforme, utvrdjivanje prioriteta na osnovu jasno izrazenih i merljivih potreba, pa mozda cak i sakupljanje clanarine ili dobrovoljnih priloga, osmisljavanje nekog zajednickog posla koji bi nam obezbedio prihode - gde bi se od tih sredstava kreirali i finasirali sopstveni projekti za ono sto mi smatramo potrebnim, a ne samo ono sto neko od fondera hoce da finansira i time podrzi. od tih sredstava bi se verovatno mogli unajmiti i profi PR osobe, ili se potpomognuti skolovanje i obucavanje onih koji zele da steknu to znanje i da ga koriste na opstu dobrobit zajednice, unajme marketinske agencije da naprave kampanju, imali bi vecu snagu proisteklu iz zajednistva da predlazemo i neodustajemo od zahteva upucenim institucijama koje mi kao gradjani placamo da uvazavaju nase potrebe i olaksavaju nam zivot. bar su institucije zamisljene da tako rade. a ne rade, svima je jasno. i vecina ljudi ne preduzima nista da to promeni.
ma... svasta bi nesto mi mogli zajedno. na hiljade dobrih ideja lezi zakopano u svakom od nas. ipak, ideje treba da nas vode ka ostvarenjima, uz slobodu da se na tom putu gresi i pada tokom procesa usavrsavanja vestine izgradnje neceg opipljivog na osnovu tih ideja. inace su one bezvredne.
meni jedan deo nase scene, a pod scenom podrazumevam sva ona mesta poput foruma, klubova, i kafica, LGBTIQ i HR organizacija, kulturnih centara itd. na kojima duh nase zajednice ozivljava i postaje vidljiv, izgleda ovako
i nije mi zao sto ti delovi nas postoje, nego sto nismo u stanju da se izdignemo iznad toga i usprotivimo se etiketiranju i stigmatizovanju citave LGBTIQ zajednice, kao i svakog pojedinca koji ima veze s njom.
nismo svi jedni drugima pederi !
izvinjavam se na izrazu, ali znacete da ne mislim na pedere koje svim srcem obozavam, vec na ono sto vecina homofoba, a i dobar deo strejtera, misli pod tim terminom kao odredjenim skupom losih ljudskih osobina.
ali i veci deo sveta oko nas izgleda isto tako, sjebano. samo se osvrnite...
svuda su ratista, klanice, beda i nemastina mnogih, a bezobrazno rasipanje nekih, sujeta, ogovaranje, podmetanje klipova u tockove svakog napretka.
toliko je toga, da nam je izgleda postalo normalno da tako zivimo
a opet, svi znamo da postoje oaze dobre energije medju nama, da cesto medjusobno stvaramo magiju... bilo na nekoj zurci, na aktivistickom ili umetnickom eventu, bilo u virtuelnom prostoru ili u intimi druzenja. ja to volim da zovem rad na projektu - Stvaranje zemlje meca dobrica - u kojoj se svi volimo i medjusobno podrzavamo, cak i kad ne mislimo isto, u kojoj se razmena razlicitih misljenja ne smatra sukobom vec uzivanjem, ne problemom vec bogatstvom i potencijalom.
iz svog licnog zadovoljstva i vizije da je tako ne samo lepse vec i vrlo moguce ziveti, raditi, stvarati, disati, nastavicu da gradim takav svet i takve medjuljudske odnose.
umesto medjusobnog takmicenja u hejtu, da pocnemo da delimo i saradjujemo. znanje da sirimo, ideje da oplodjujemo, pomazemo jedni druge, podrzavamo se i osnazujemo, zajedno rastemo i ucimo...
da isijavamo dobru energiju
zato sto mi to mozemo