[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2465958#p2465958]barni011 napisao:[/url]vidim ti se razumes u ratarstvo :)ja bas ne toliko ali ove godine sam dosta toga naucio na selu
znam da ima tog genetskog semena
recimo primetno je da, na jednoj parceli kukuruz kao u najboljim godinama a na parceli pored nje nemas sta da beres, iako su obe tretirane na isti nacin sem semena koje je posijano
sad je pravi haos u glavi koju sortu sejati i pogoditi klimu koja ce biti recimo sledece godine
zaista je primetno da se klima unazad 20 godina drasticno promenila, recimo u selu u kome sam ja postoji jedna medjunarodna reka u kojoj sam se ja kao klinac kupao sada je to presusilo i tek na jesen bude desetak cm dubine.
Unazad par godina svako leto mora biti obelezeno sa 2-3 olujna dana pracena ledom.
To je ranijih godina bilo ali ne u toj meri.
Temperature od -30 do +45 nisu kontinentalne karakteristike, trebalo bi biti -10 do +30
Mislim da je klima koja se menja najveci neprijatelj ratarima.
-----
edit - odgovorih pre nego sto je barni011 postavio kome se obraca. Izvinajvam se.
Ali mrsko mi da brisem.
------
Mhm, razumem se. Vrlo je jednostavno - moram nesto da klopam, da imam neko skloniste i da se ogrejem, pa zato.
Pa sad-klima se uvek menja(la)
S tim sto ovde mislimo na brzinu i na nas udeo u tome.
Jer je ovih dana
![:)](./images/smilies/smile.gif)
covekov uticaj stravican pa se malo brzina svih tih desavanja menja.
Brzina na koju ne mozemo da se 'naviknemo' i na koju nauka ne moze da 'odgovori' (jer eto tu bas i nismo toliko brzi).
Moja je poenta da je ta jedinka (opet kao i u svemu sa ponekim casnim izuzetkom) svuda, na celoj Zemlji. I u Srbiji, i u Kini i u Americi.
Negde su te jedinke 'udruzene' u neke brojnije skupine pa je uticaj veci.
Ali to ne znaci da onaj jedan na vrh Tare ili u Rumi ne pravi direktnu stetu.