Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Torry
Imate li iskustva sa time, koliko su validni&priznati u inostranstvu, da li se zaista moze sve nauciti tamo s obzirom dase ljudi na fakultetima takodje vrlo dobro spremaju za IT struku (mada se slazem da je bitnije kako ko radi nego parce papira)...

Zelela bih da se dokvalifikujem ali ne znam koliko su ti kursevi dobri.

Konkretno, za sistem admina ima kurs u Vinca skoli

web dizajn u Krojacevoj skoli

IT akademija (svasta nesto nude)

.....

.....

Znate li jos za neku?

Mene zanima sistem admin, i kakvo znanje treba imati pre toga, posto sam laik a imam naravno veliku zelju da ucim i savladam

Bilo kakva iskustva i saveti su dobro dosli, meni i nekome koga to jos zanima

Hvala :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Za web dizajn ti preporucujem da ne ides ni na kakv kurs jer ta tema je jako subjektivna, osetljivo je na predavaca jer moze lako da ti zatvori um ili nauci necemu pogresno a jednom nauceno pogresno ume da bude tesko za "oduciti". Preporucujem ti da se bacis na ovo: http://webdesign.tutsplus.com/sessions/ ... gn-theory/" target="_blank kao i na ostale clanke sa tog sajta. Pogledaj i ostale sestre sajtove, tutsplus, ima ih dosta, i jako su vredni. Web dizajn je nesto sto se konstatno menja i kursevi o tome zastare za cas.
Korisnikov avatar
By Hys.
http://www.cet.rs/" target="_blank

znam nekoliko ljudi koji su ispolagali ovo jos onomad i ozbiljno se bave tim poslom sada /vec duzi niz godina/.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2455429#p2455429]Hys. napisao:[/url]http://www.cet.rs/

znam nekoliko ljudi koji su ispolagali ovo jos onomad i ozbiljno se bave tim poslom sada /vec duzi niz godina/.
Takodje preporucujem cet. Isao sam u njihovu srednju i imali smo kao vanrednu/redovnu aktivnost neke od njihovih kurseva. Vrede jako.

Za priznavanje u inostranstvu su sigurno odlicni, jer imaju jaku saradnju sa microsoftom (mislim da je microsoft otvorio cet, al nisam siguran), cisco, oracle, adobe i jos neke jace firme.
Korisnikov avatar
By Waldorf
vinča isto nije loša što se savladavanja grafičkih programa tiče...
By Summer_time
da li je neko isao na it akademiju?
Bas sam zainteresovan za njihov departman programiranja.
Znam par ljudi koji su tamo isli, al za baksuz svi su isli na administraciju. Iskustva su im ok.

Da li neko ima konkretna iskustva sa kursevima za programiranje?

Interesuje me da li ima neki kurs kojem je stalo da obuce i nauce studenta.
Nemam nikakva ocekivanja da tako nesto garantuje ikakav posao.
I takodje sam svestan da kurs nije fakultet.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2752289#p2752289]alexandermagic napisao:[/url]NEBITNA SI, AKO NEMAS FAKS. KAKVI KURSEVI, KAKVI KURCI - PALCI.
ovo tako nije istina.

@Torry:
baš sam htela da napišem kako ako igde ti nije potreban papir onda ti je to u IT sektoru. ako si dobar programer NIKO te neće pitati da li imaš fakultetsku diplomu. npr. upoznata sam sa slučajem gde su lika vrbovali da ode u Holandiju da radi kao programer u banci, a on nikada nije završio fax, ali je zato izvanredan programer.

i još da dodam, ako nisi baš pri kešu, prvo proprati online kurseve (ima oh mnogo i dosta njih su besplatni), a onda odradi praksu u nekoj firmi.možda te čak i zaposle nakon tih kurseva, zavisi koliko upiješ i od potražnje na tržištu rada. i veruj mi, najvišećeš da naučiš na samom poslu. a ako ne možeš da smisliš gde da potrošiš pare, e u tom slučaju upiši neki kurs, ono čisto da utopiš pare.
Korisnikov avatar
By notafraid
i mene zanima ova tema jer od mog faksa nema leba...

uplatio sam neka dva kursa na udemy o web developingu
kapiram da je najlakše od toga početi
a ima dosta materijala i besplatnog udacity edx coursera ...
pa ću prvo s tim da se zanimam i videću ide li mi to uopšte

a ta it-academija nije baš cenjena u srbiji koliko vidim
ipak je to sve večernja škola
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
blago off:
Jeste istina da mozete dosta dobro da prodjete bez diplome.
Na osnovu onoga sto sam ja video to se desava iz sledecih razloga:
zato sto vide da znate dosta dobro da mislite (a to ima treba) ili zato sto radno mesto zahteva rutinski posao.

Meni se ljudi koji rade u industriji zale da nema izazova. svaki dan uce nesto novo ali nije to to.
Mnogo su se namucili da zavrse faks, gde su ih terali da puknu od razmisljanja, i sad rade posao koji su verovatno mogli da rade i bez toga.
Naravno niko mi se iz googla ne bi zalio na ovako nesto. A i tamo, koliko znam, ima ljudi bez diplome.
poenta: Radno mesto ---> mnogo bitno

Tako da ..Da li moze bez diplome? Moze.

Moj savet bi bio da prvo vidite malo po netu (online kursevi i sl.) da li bi vama to islo..
Ako bas uopste nemate zicu za to, onda ni kurs nece mnogo da znaci.
A ako vidite da ide oki, probate kurs, pa terate dalje..

Kako cete da se odlucite u moru , toga sto postoji, sta vas interesuje? Nznm vasa odluka snadjite se. Napravite stablo odluke :P

Ima diploma mnoge prednosti, ali dobro sad..
------------------
Inace o kursevima ne znam ni kakvi su, ni nista..tako da jbg tu vam nmg nista kazem
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ocu ja da se zalim majmunu o raznim stvarima
Korisnikov avatar
By Torry
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2752418#p2752418]emo_haos_ napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2752289#p2752289]alexandermagic napisao:[/url]NEBITNA SI, AKO NEMAS FAKS. KAKVI KURSEVI, KAKVI KURCI - PALCI.
ovo tako nije istina.

@Torry:
baš sam htela da napišem kako ako igde ti nije potreban papir onda ti je to u IT sektoru. ako si dobar programer NIKO te neće pitati da li imaš fakultetsku diplomu. npr. upoznata sam sa slučajem gde su lika vrbovali da ode u Holandiju da radi kao programer u banci, a on nikada nije završio fax, ali je zato izvanredan programer.

i još da dodam, ako nisi baš pri kešu, prvo proprati online kurseve (ima oh mnogo i dosta njih su besplatni), a onda odradi praksu u nekoj firmi.možda te čak i zaposle nakon tih kurseva, zavisi koliko upiješ i od potražnje na tržištu rada. i veruj mi, najvišećeš da naučiš na samom poslu. a ako ne možeš da smisliš gde da potrošiš pare, e u tom slučaju upiši neki kurs, ono čisto da utopiš pare.

Znam, slazem se sa tobom, nego sam ja odustala davno od ovoga...a neko je ponovo digao temu..
By Summer_time
Sto se tice teme kurs ili faks, imam faks ali zbog kursa dobijam poslove. Nije ni vazno to sada.

tema je starija, nadao sam se da je neko od tih ljudi krenuo u tom pravcu pa da sada ima vise informacija. Ispitao sam vec Bersekera u medjuvremenu, ali hvala na savetu.

Zbog posla, bavim se tu i tamo skriptingom i imam slifa za to ali bi hteo daleko vise o tome da znam i da se zapravo bavim time.

Utoliko pitam da li skole kao IT akademija, Sae, vinca...imaju dobre kurseve za programiranje?

notafraid, ako te interesuje online, preporucujem https://teamtreehouse.com" target="_blank
Bas su dobri, imas ih na torrentu, ili ako si u prilici poprilicno su povoljni.
Korisnikov avatar
By blenta
Potpuno razlicite stvari

Zavrsen kurs / posebno neki koji se zavrsava testom i zvanicnim serifikatom relevatnim za neku usku oblast/program/skillset svedoci da je neko savladao odedjeni kvantum znanja za tu oblast i sposoban je da nesto uradi sam odmah bez prethodne obuke

Zavrsen fakultet pod uslovom da nije diploma mill (a vecina srbijanskih jest) svedoci o odredjenim psihickim i karakternim osobinama i dobru teorijsku potkovanost za neku oblast.

Obe stvari imaju svoje prednosti i short/long term benefit
Korisnikov avatar
By bothways
Pa da, kurs ti daje usko, plitko znanje, gde se mnoge osnove preskaču, dok ti faks daje širinu i uči te da razmišljaš. Što bi jedan moj drug rekao, kurs te uči da kodiraš, a fakultet da programiraš.
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
Nekom treba developer koji zna jednu oblast, nekom treba neko ko ce da lupa glavom o zid dok ne smisli kako da resi problem, pa makar i po cenu da taj neko ne zna nijednu oblast, nekom treba mix..
Ja vam kazem napravite stablo odluke. U glavi, na papiru, napisite program..al ga napravite.
Ako vam je posao developra (verovatno rutinski) koji zna samo jednu ili par oblasti u nekoj (verovatno manjoj) firmi okej, sta ce vam faks za to?

Meni faks treba i to mi treba dosta vise od osnovnih studija. Ocu da se bavim istrazivackim radom i bavim se.. Licno to bez faksa ne bih mogao.

!!ocu samo ja da pisem off topic
to je moj fazon, ne kradite :')
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Narod u Srbiji nikako da prevazidje taj kult studiranja i "sirinu" obrazovanja, ucenje da razmisljas, bla bla bla.

Nista od toga nije istina. Ja sam studirala, a i zavrsila, drzavni fakultet u Srbiji. Nemam nijedan dan radnog staza u toj oblasti, nisam zaradila ni dinar baveci se time. Izgubila sam cetiri i po godine zivota na ucenje zastarelih informacija i titrajuci kompleksasima na drzavnoj sisi.

O programiranju sam najvise naucila sama. Naravno da je pomoglo to sto sam upala u industriju, ali nema bolje knjige od - smislim nesto i bas to hocu da napravim. Recimo, u Javi. I udri, dok ne bude gotovo. Znaci, osnovni kursevi su sasvim ok, da se pohvataju koncepti i to, kasnije samo picis projektice. Sto ih vise radis, bolje ideje ti sevaju u glavi. Elem, ja sam isla na kurs za web development koji organizuje jedna novosadska IT kompanija, i imam pozitivno misljenje o njemu, ali sam rad i samo kuckanje u txt editoru niko ne moze da uradi umesto tebe.
A i fakat je da se danas tehnologija razvija toliko brzo da se jednostavno nema vremena za dangubljenje na srpskim fakultetima, sa opstim i izbornim predmetima koji nemaju veze sa strukom. Dok jedan student ispolaze sociologije i pizdarije, izadju tri frejmvorka za JS. Samo kazem.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Ja sve ucim sa neta, skidam tutoriale itd, smisljam projekte...I poenta je da samoga sebe Izazoves projektima, ukoliko zelis freelance da radis mozes I to, sve to mozes da ubacis u portofolio I svoje projekte I sto bures radila za firme itd, nijedna skole te nece nauciti iskustvu koje ces sama otkriti sama radeci...
I da preko grane je bitno koliko dobro radis a ne koju si skolu zavrsila...
Sto se tice naseg trzista, preporucujem ti da budes pazljiva dosta ljudi se zeznulo sa srpskim biznismenima, avans unapred pa onda moze spika o projektu
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
Pa to vam pricam. Ako vam ne treba faks, sto biste se mucili. Ako neko odmah na pocetku zna da hoce da pravi igrice, sto da uci na fakultetu da pravi web sajtove, sto da uci racunarske mreze itd.

Naravno moze neko da zna da hoce da pravi igrice, ali opet da upise faks.
Na primer zeli da vidi sta to sve ima, ili da ima neki treci razlog.
Pritom izbor faksa uopste nije nebitan.

U principu, za fakultete za koja ja znam, a da se studira informatika na njima, vazi sledece:
pored svih ispita i kolokvijuma, profesori vam daju mali milion seminarskih.

Ima raznih tema, i vi kroz te seminarske mozete da naucite svasta.
A tu su i izborni predmeti koji ce vam super omoguciti da npr o pravljenju igrica naucite 10x brze nego sto biste sami kod kuce, ali uz to morate da znate i sve sto je za jednog informaticara obavezno: operativni sistemi, baze podataka...

Stvar je u tome da sami procenite da li vam se to isplati ili ne.
Sto jeste zajebana procena.

Ja imam ukupno 3 predmeta koji mi nisu korisni: engleski (vec ga znam, a ko ga ne zna nije ga naucio za jedan semestar) upravljanje projektima 1 i 2 ( nisam menadjerka nego programerka :ozbiljan: )

E sad neki drugi student sa mog faksa mozda ima tipa 30 predmeta koji mu nisu korisni...
(nije lepo birao izborne, nije lepo birao seminarske radove, ne zna sta oce itd.
ne mora bas uvek da bude faks kriv.
a ne moraju ni studenti da budu kriv. potrefi se nekad tako naopako: zivot. )
Korisnikov avatar
By svemirskimajmun
Evo opet licni primer: ja sam znao da ocu da se bavim istrazivackim radom i pre nego sto sam upisao faks. I to sam pretpostavljao da ce me najvise interesovati vestacka inteligencija , ali sam hteo da vidim sta sve ima: pa sam slusao i racunarske simulacije i paralelno programiranje, i robotiku i svasta nesto izborno.

I ispostavilo se na kraju da meni treba SVE i vise.
Radim uglavnom na projektima koji su interdisciplinarni (kad kazem radim mislim placem :ozbiljan:)

U industriji sam naucio samo sledece: kako da napravim najprostije aplikacije za iphone u xcode-u.
Sto se para tice mnogo je bolje otici u industriju nego raditi ovo sto ja radim
pa makar tamo pravili flappy bird.

Stvar je preferenci.

-------------------------------------------------------
Mozda je interesantno da kazem i sledece:
Ljudi iz industrije, sa kojima sam ja pricao, uglavnom imaju sledeci komentar na studente(uglavnom moje poznanike):
odmah su upotrebljivi za firmu,
eventualno treba da prodju neku kracu obuku (tipa 6x kracu nego neko ko nije zavrsio faks)
i pametni su za programiranje ali za zivot bas i nisu tolko pametni.

:ozbiljan:

:ozbiljan:
------------------------------------
sta treba da bude zakljucak posle ovih mojih eseja.
ako mislite da vam ne treba faks, za to sto hocete da radite, i mozete sami (eventualno kroz kracu obuku) go for it.
isto tako ako procenite da samo faks moze da vas dovede do nekih stvari, ili niste bas sigurni sta zelite onda probajte fax.
mislim da zaista nema nekog ultra saveta kad se o ovakim stvarima radi: probaj pa vidi sta ti odgovara.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!