Dobro, barni, reci ti meni na repu ovih nemilih događaja šta je uostalom toliko loše u sprdnji na račun vere ? Šta ? To je ipak samo jedna ideja, predanje, mit, legenda... Ništa se od toga možda zaista nije desilo, uključujući i to rađanje, raspeće i voskrsenje Isusovo. I sad se ti i tebi slični blagoizvoljevate dozlaboga vređati kad neko kroz slobodnu umetnost prikaže Hristosa na način....... Koji način ? I to je diskutabilno. Neukusan, neprimeren, skaradan ?
Svuda takvo sablažnjivanje deluje malograđanski, a u Srbiji još i licemerno i neiskreno. Zašto ?
Pa zato što Srbija ima poluvekovni prekid u zvaničnom negovanju tradicije i vere.
Da. Za tih pola veka su se današnji moralisti i vernici ljubitelji Biblije kleli na vernost Titu i partiji, deklamovali napamet zaključke sa zasedanja AVNOJ-a i potkazivali vlastima komšije koje idu u crkvu. Sumnjam da su se u ovih poslednjih 20 godina, koliko već ima od kako se crkva uz podršku vladajuće politike povampirila, verska osećanja uspela toliko razviti i utemeljiti u biću našeg naroda. To je kratak period za razvijanje tradicije, čak i da je naš narod iskreno verujući. A naš narod nije ni verujući, ni pobožan, već, kao i svaki narod - pragmatičan, lukav, koristoljubiv, sklon da se uvek svrsta na stranu pobednika i podložan manipulaciji vladajuće oligarhije. Sutra ako opet bude revolucija i ako nova vlast kaže da je ckrva bljak, većina će opet odbaciti ikone i pohitati da ljubi skute novim vlastodršcima, koji god to bili.
Grozomorno, ali je tako.
![:yes:](./images/smilies/yes.gif)
I sad ja treba da vodim računa o '' uzvišenim osećanjima '' neke vancage, bitange, skorojevića i druge fukare, što je do juče mislila da je marksizam bitniji od svake nauke, a danas ljubi Bibliju ? Bole me kurac !
![:pljuje:](./images/smilies/hracka.gif)