Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
nesto sam u teoretskom raspolozenju ovih dana, i razmatram tu neke ideje & ludila, uglavnom....uslovno & svedeno receno.... antropoloska.

lm, pitanje je za ljude koji se bave ili ih prosto interesuju - sociologija, filozofija, psihologija i uopste, humanisticke nauke, jel.

..

kako spavate nocu?

:lol:

..

ne, ocu pitam - kako ne poludite, kada vam je jasno da je sve konstrukt, psiholoski, drustveni, prirodni, levo desno,
kako uspete da se nasmejete kada vam je jasno da je velika vecina 'pokazivanja shvatanja duhovitosti' prosto drustvena uslovljenost a ne iskren smeh etc. (banalan primer, ali nadam se da je jasno),
kako funkcionisete na dnevnoj bazi?

prosto, kako uspete da razdvojite profesionalna saznanja & svakodnevni zivot, kada vam se profesija bavi 'zivotom'?

kako ne postanete antisocijalni cudak koji se ne smesi, ne trepce i ne dise, lol?

zar vam ne deluje sve to kao iracionalno uplitanje sila 'van vas' koje neovlasceno pokusavaju da preuzmu kontrolu?

ili vam prosto ne smeta sto je sve sto postoji - konstrukt, no to smatrate 'nuznim zlom' etc? ili mozda cak i skroz pozeljnom stvari?
(jasno mi je da ce vecina 'profesionalaca' to da kaze, ali ipak me interesuje malo podrobnije, duze objasnjenje, jer verovatno ste u nekom trenutku, majkamustara, i vi imali overload 'konstrukta na svakom koraku'. meni se desava periodicno, i resio sam da stanem tome nakraj! :lol: ne, zaista me interesuje)

koliko li je jung morao da povileni, ne smem da zamislim :ozbiljan:

davno, kad sam hteo caletu da pokazem neke slike odnosa sunca & raznih drugih zvezda & paneta etc, rekao mi je: 'necu gledam to, oseticu se beznacajnim'.

nisam ga shvatao u potpunosti tada.

..

do share.
Korisnikov avatar
By Ash Crimson
Prica o konstruktima je vec poprilicno matora i stvarno me ne dotice licno previse. "I za konstruktivizam ima mesta pod konstruktivistickim kisobranom", sto znaci da je i konstruktivizam jedan od nacina gledanja na svet, ali ne i jedini moguci. Ukoliko ti ne prija, slobodno mozes da promenis zivotnu filozofiju.

Taj overload se mozda javio na pocetku, ali kasnije se nije vracao, mozda zato sto ja nemam obicaj da se zadrzavam na stvarima gde ne mogu preterano daleko da stignem, kao sto su, npr, pitanja o smislu zivota, kojima se ne bavim od osnovne skole.

Da, sve se moze posmatrati kao konstrukcija, i nema istina koje vaze nezavisno od referentnog okvira u kome su nastale, ali to stvarno nije big deal. Ne znam, mozda zato sto meni nije mnogo bitno da nalazim univerzalne istine i nesto stabilno za sta uvek mogu da se uhvatim. Cini mi se da prirodnjaci imaju vise problema sa tim, oni su navikli na iskaze koji pretenduju na univerzalno vazenje.
Korisnikov avatar
By svejedno
hm. mislio sam da sam primerom o zvezdama & caletu ukazao na to da se pitanje ne zasniva na konstruktivizmu kao takvom.

vise je, kod mene, kako si lepo ukazao, sustina u 'istinama van referentnog okvira'. recimo. kind of.

ja sam prilicno ubedjen da postoje ,) ako nista drugo, tu je 'prvobitna priroda'.

odn - zanimljivo mi je posmatrati nesvesne manifestacije. vazda bilo i verovatno ce zauvek biti. i umem se upletem u 'besmisleno sto vise svesnih & sto manje nesvesnih akcija' mode, thats how i roll, staznam.

..

stoga - da, verovatno je trip u pitanjima u kojima ne mogu bas daleko da odmaknem, poput pitanja o smislu zivota (tu, btw, sam doneo definitivan sud :lol: ) kojima si ti dalekovido prestao da se bavis jos u osnovnoj skoli.

no, zaista vredne stvari su skoro iskljucivo nastajale kad su ljudi pokusavali nemoguce.

tak da je meni zanimljivo se igram tako.

..

lm, thats one - skapirao da nema smisla & nastavio svojim poslom.

dajte jos.
Korisnikov avatar
By Ash Crimson
Neke svakako postoje. Da li ti je vazno da se drugi ljudi sa tobom sloze oko toga koje su to istine?

Recimo, svi imamo telo. Imamo culne organe preko kojih primamo neke informacije. Ne znam sta osim toga.

Sta je zaista vredno i ko odlucuje? :lol:
Korisnikov avatar
By svejedno

to su vec neka druga pitanja.

otvori svoju temu .P

..

lm, da pojasnim bolje - poenta teme uopste nije u odredjenoj teoriji kao takvoj, pa ni odredjenoj nauci, disciplini ili sta vec, vec u sposobnosti ljudi da se distanciraju od time&head-consuming interesovanja u svakodnevnom zivotu, ako se ta interesovanja bave zivotom & nesvesnim motivima, akcijama & uzrocima.

ja to radim tako sto crtam ili se navarim ili igram poker ili blahovi zjumovi, opustam se, jel, na razne nacine, ti tako sto si skapirao da nema to, u sustini, uopste mnogo smisla jurcati etc.

..

samo me interesuje kako drugi ljudi resavaju to.

npr, zato sam i spomenuo junga, zajebano je posvetiti ceo zivot toliko ozbiljno 'skakljivim pitanjima', da ih nazovem tako.

..

dakle - nije pitanje da li ste psiholog, sociolog, biolog, religiozni ili stagod & koji pogled na svet vam je najzanimljiviji,
no kako uspete da se 'izmestite' iz odredjenog nacina posmatranja stvari u svakodnevnom zivotu.
Korisnikov avatar
By Laerem
Ja kad hocu da popunim rupu (wink wink)u srcu egzistencije samo kresnem nekog klinca. S obzirom da je stvarnost u svom totalitetu glupa i beznacajna, sirova pohota je sasvim prikladan odgovor na muke koje nam zadaje.

Ali svatko treba da pronadje svoj modus vivendi.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
meni je glava pretezno prazna i suplja i meni je tako uglavnom mnogo lepo. ako kremen da razmisljam nikad kraja i napravim sebi uragan emocija. imam ogromnu moc da mogu da ignorisem apsolutno bilo sta ako zelim, sto cesto i radim jer je lakse i lepse.
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409367#p2409367]svejedno napisao:[/url]
prosto, kako uspete da razdvojite profesionalna saznanja & svakodnevni zivot, kada vam se profesija bavi 'zivotom'?
moja profesionalna (sa)znanja nisu toliko sveobohvatna da bi me omela u doživljaju stvarnosti. sa druge strane, mene interesuje sve i svašta, pa onda detalje povezujem u jednu smislenu cjelinu. taj brainstorming nekad nema ograničenja, pogotovo ako me nešto interesuje. (dok sam bio tinejdžer/mladi adolescent, to me je moglo omesti, ali danas ne toliko.)

na odogov na tvoj post, kada sam ja u pitanju je: ne doživljavati sebe previše ozbiljno.

a sad me izvinite, idem da vježbam koreografiju lady gage :awesome:
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409367#p2409367]svejedno napisao:[/url]nesto sam u teoretskom raspolozenju ovih dana, i razmatram tu neke ideje & ludila, uglavnom....uslovno & svedeno receno.... antropoloska.

lm, pitanje je za ljude koji se bave ili ih prosto interesuju - sociologija, filozofija, psihologija i uopste, humanisticke nauke, jel.

..

kako spavate nocu?

..

ne, ocu pitam - kako ne poludite, kada vam je jasno da je sve konstrukt, psiholoski, drustveni, prirodni, levo desno,
kako uspete da se nasmejete kada vam je jasno da je velika vecina 'pokazivanja shvatanja duhovitosti' prosto drustvena uslovljenost a ne iskren smeh etc. (banalan primer, ali nadam se da je jasno),
kako funkcionisete na dnevnoj bazi?

kako ne postanete antisocijalni cudak koji se ne smesi, ne trepce i ne dise, lol?

zar vam ne deluje sve to kao iracionalno uplitanje sila 'van vas' koje neovlasceno pokusavaju da preuzmu kontrolu?

ili vam prosto ne smeta sto je sve sto postoji - konstrukt, no to smatrate 'nuznim zlom' etc? ili mozda cak i skroz pozeljnom stvari?
(jasno mi je da ce vecina 'profesionalaca' to da kaze, ali ipak me interesuje malo podrobnije, duze objasnjenje, jer verovatno ste u nekom trenutku, majkamustara, i vi imali overload 'konstrukta na svakom koraku'. meni se desava periodicno, i resio sam da stanem tome nakraj! :lol: ne, zaista me interesuje)

koliko li je jung morao da povileni, ne smem da zamislim :ozbiljan:

davno, kad sam hteo caletu da pokazem neke slike odnosa sunca & raznih drugih zvezda & paneta etc, rekao mi je: 'necu gledam to, oseticu se beznacajnim'.

nisam ga shvatao u potpunosti tada.

..

do share.

Navedeno se resava samoubistvom.

Ili, ako se cini da je to messy, da je neuredno, potpunom izolacijom.
(mislim da si ti to pogresno nazvao antisocijalni cudak).

Good luck.
Korisnikov avatar
By Madonna
well... kad se osećam dobro ne pokušavam da obesmislim stvari koje me čine srećnim i life in general. grabim te retke i kratkotrajne trenutke i tada uživam i trudim se da ne razmišljam. ja bih se najradije ubio ali ne želim svojima to da priredim, ili bih igrao wow do kraja života kad bih imao konstantan priliv novca za najosnovnije i pretplatu :yay:

ne znam ne znam ne znam ne znam http://youtu.be/omxlhvwk6T8?t=24s" target="_blank
Korisnikov avatar
By Ash Crimson
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409380#p2409380]svejedno napisao:[/url]:lol:

to su vec neka druga pitanja.

otvori svoju temu .P
Uff, sto si strog. :vruce: :mljac:

When and if you ever feel like it, voleo bih da cujem koji je to odgovor do koga si dosao kada je u pitanju smisao zivota. Da li je u pitanju licni ili univerzalni smisao? Ako je ovaj potonji, moze li recimo da ga prihvati neko ko je slep i gluv od rodjenja, ili neko sa teskom menatlnom zaostaloscu?
Znam da to nije pravac u kome zelis da ide ova tema, ali znas vec, teme spontano vremenom menjaju svoj pravac, ne moras sad odmah. :)
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409449#p2409449]Misfit napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409424#p2409424]smaug napisao:[/url]
(mislim da si ti to pogresno nazvao antisocijalni cudak).
pa, pazi. antisocijalni je svakako kreativniji odgovor od asocijalnog. destruction after all is a form of creation. :avalon:

Krea...sta?

Nisam mislila da je pogresio 'tehnicki' (a akcenat je bio i na 'cudak' :) )

Tj meni je i asocijalni cudak greska.

Jer to sve podrazumeva pogled iz tog sveta.

'S ponistre se vidi Solta'
Korisnikov avatar
By HalfJack
:pucaodsmeha:
Laerem napisao:Ja kad hocu da popunim rupu (wink wink)u srcu egzistencije samo kresnem nekog klinca.
Skoro uvijek isti odgovor.

OT: Nisam baš čitao prvi post, bio je je poprilično dugačak. Možda se vratim i pročitam ga s razumijevanjem. Možda.
Korisnikov avatar
By svejedno
hm.

sto ste svi mnogo ozbiljni.

smaug, kapiram ja sta ti oces da kazes, al pokusavao sam samo da priblizim 'ispadanje iz normale' pucanstvu koje cita. dakle, svesno sam podrzao konstrukt, jbg. u sv sl, nije neophodno da se ti zadrzavas na toj recenici, jel.

samooubistvo mi se uvek cinilo izlisnim, bicu mrtav za taj&taj br godina u sv sl, u medjuvremenu smatram da bi bilo zanimljivo da prozivim kolko mogu ,)

potpuna izolacija....zanimljiva stvar. ono sto kvari potpunu izolaciju je to sto tu nema..... kontakta sa ljudima, lol. pa ne meres proucavas reakcije etc. a i nema sexa.

@ash

u pitanju je...... licno vidjenje univerzalnog smisla.

when i feel like it, napisacu, ali mnogo je tesko to sad objasniti u par recenica.

in a nutshel - sve ideje o 'smislu' koje sam izucavao, tudje i svoje, iako drugima deluju kao nesto smisleno - po meni nemaju smisla. sve 'ovo' ne mora da postoji i uopste nije smisleno da postoji. naprotiv, na previse nacina je kontradiktorno. cak za neke ideje i deluje da im je kontradikcija smisao, lol.

sto sve ne znaci da ne treba uzivati u zivotu, staznam. al po meni nema smisla. za sada.

..

@svi

dajte neke odgovore na pitanje.

kako se izmestite iz odredjenog nacina 'posmatranja zivota' u svakodnevnom zivotu?

je samo prestanete da obracate paznju, sta?
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409493#p2409493]svejedno napisao:[/url]

sto sve ne znaci da ne treba uzivati u zivotu, staznam. al po meni nema smisla. za sada.
I doubt whether a doctor can answer this question in general terms. For the meaning of life differs from man to man, from day to day and from hour to hour. What matters, therefore, is not the meaning of life in general but rather the specific meaning of a person's life at a given moment.

...

The same holds for human existence. One should not search for
an abstract meaning of life. Everyone has his own specific vocation or mission in life to carry out a concrete assignment which demands fulfillment. Therein he cannot be replaced, nor can his life be repeated. Thus, everyone's task is as unique as is his specific opportunity to implement it.
As each situation in life represents a challenge to man and presents a problem for him to solve, the question of the meaning of life may actually be reversed. Ultimately, man should not ask what the meaning of his life is, but rather he must recognize that it is he who is asked. In a word, each man is questioned by life; and he can only answer to life by answering for his own life; to life he can only respond by being responsible.
(Man's Search for Meaning (Viktor E. Frankl))
kako se izmestite iz odredjenog nacina 'posmatranja zivota' u svakodnevnom zivotu? je samo prestanete da obracate paznju, sta?
nikako. trebalo mi je vremena da to prestanem da radim.

edit:
malo skraćen citat.
Korisnikov avatar
By svejedno
a pazi kad sam ti upravo pisao post :lol:

odn, upravo sam ti procitao poslednji post kada sam pritisnuo 'submit'.

lm:

e da, @ bern

nikada mi nije bio u potpunosti jasan 'ne shvatati sebe suvise ozbiljno' ...stav.

ocu kazem, licno, ne shvatam ja sebe suvise ozbiljno. ma ne shvatam sebe uopste ozbiljno.

niti svet.

a poceo sam temu onako, reda radi, kazem, razmatram tu razne neke ideje trenutno,
pa me samo interesuje kako drugi ljudi kad su u sred tog brainstorminga, iskuliraju teorije u svakodnevnom ophodjenju sa drugima.

..

a sad za ovaj novi post: jasno je sve to sto prica viktor. uopce nije ovo pitanje o smislu zivota no o onome na sta si odgovorio citirajuci mene .))
Korisnikov avatar
By smaug
@svejedno

''1)
smaug, kapiram ja sta ti oces da kazes, al pokusavao sam samo da priblizim 'ispadanje iz normale' pucanstvu koje cita. dakle, svesno sam podrzao konstrukt, jbg. u sv sl, nije neophodno da se ti zadrzavas na toj recenici, jel.

2)
samooubistvo mi se uvek cinilo izlisnim, bicu mrtav za taj&taj br godina u sv sl, u medjuvremenu smatram da bi bilo zanimljivo da prozivim kolko mogu ,)

3)
potpuna izolacija....zanimljiva stvar. ono sto kvari potpunu izolaciju je to sto tu nema..... kontakta sa ljudima, lol. pa ne meres proucavas reakcije etc. a i nema sexa.''

1 - Ma to ja sa Misfitom nesto, nema veze. Znam stas hteo da kazes.
2 - Vidi pod tvoje 3.
3 - :lol: Vezbaj. Mens sana in corpore sano.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
'nes ti meni na antropologiju na poZdiplomske.

to je sve sto ja imam da kazem na ovu temu.
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409508#p2409508]svejedno napisao:[/url]
pa me samo interesuje kako drugi ljudi kad su u sred tog brainstorminga, iskuliraju teorije u svakodnevnom ophodjenju sa drugima.
mislim da je to stvar discipline, nekad i mazohizma :D

što se tiče "neozbiljnog stava", kod mene je to komplikovano; čak i teško uočljivo, s obzirom na to da sam u suštini ozbiljan (says who, you prick?!). radi se kombinaciji svega i svačega, od pokušaja da umaknem štetnom perfekcionizmu do nekih mojih predstava o tome kako stvarnost "funkcioniše".
Korisnikov avatar
By Hys.
O takvim stvarima iskljucivo i samo razmisljam i pricam u kafani :lol:

Koje bre egzistencijalno premisljanje u svakodnevnom zivotu kad se svakodnevno borim za egzistenciju :)
Korisnikov avatar
By Mage
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409493#p2409493]svejedno napisao:[/url]

kako se izmestite iz odredjenog nacina 'posmatranja zivota' u svakodnevnom zivotu?
I don't :drama:

Ne mogu, osudjen sam da svugde vidim subjektivnost, konstrukte (drustvene i naucne). Izgubljen sam u moru relativizma, moja sopstvena egzistencija je jedna polu-stvarna magla, neuhvatljiva, bez pravog oblika, koja morfuje non stop. Ne verujem ni u sta, pogotovo ne u "apsolutne istine" i "objektivnost". Stavovi povodom svega mi se menjaju skoro svakodnevno, te sebe nikada ne shvatam sasvim ozbiljno. Konstruktivizam is my life :gotika:

I ko je rekao da u prirodnim naukama nema konstruktivizma? :awesome: Pa celo telo nauke je jedan ogromni konstrukt, redukovan model, reprezentacija "stvarnosti", uproscavanje totaliteta univerzuma. To sto mi mislimo da smo mnogo pametni pa kao znamo nesto je smesno :lol:
Korisnikov avatar
By svejedno
@bern

postoji jedna recenica iz romana 'dina' frenka herberta koja mi nekako prilicno opisuje trenutno menjanje... navika u zivotu, recimo:

Seek freedom and become captive of your desires. Seek discipline and find your liberty.

tako da....ne znam. u sustini je i primecivanje na svakom cosku 'pattern-a' odredjene ...pa, discipline, lol, bila to psihologija, slikarstvo ili biologija.... svoja vrsta discipline, i sposobnost razgranicavanja je svoja vrsta discipline.

tako da sam ovom temom bas hteo da vidim sta rade drugi ljudi po tm pitanju .)

@hys

pa sta znam, i ja se borim da prezivim, svi mi, jel, al eto... n'umem drugacije. to ti je onaj fazon zen-a dok peres sudove, recimo. a egzistencijalni problemi neretko pojacavaju egzistencijalna...pitanja, jel ,) zavisi od osobe, kapiram. u sv sl, moj mozak tako funkcionise, sta znam. sposoban sam dok se borim za egzistanciju da se bavim egzinstecijalnim pitanjima. pojma nemam

@mage

niko nije rekao da u prirodnim naukama nema konstruktivizma, no licno nemam veze sa prirodnim naukama, pa nemam obicaj ni da ih spomijnem. odn manje-vise ne znam nista o njima. but everybody's free to wear sunscreen, odn da ubacuje stagod sto ima veze sa 'sposobnoscu dihotomije privatnog & idejnog (profesionalnog) zivota', jel. tak da sam samo napisao tripove koji meni prvo padaju na pamet, a svi su pozvani da ubacuju svoje .))

u sv sl, mage, da, ti delujes kao tip coveka koji 'uranja u problem do krajnih granica', cini mi se. zahebano to ume da bude. i divno.
By Guion Nerville
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409784#p2409784]Hys. napisao:[/url]O takvim stvarima iskljucivo i samo razmisljam i pricam u kafani :lol:

Koje bre egzistencijalno premisljanje u svakodnevnom zivotu kad se svakodnevno borim za egzistenciju :)
Mislim da se trebaju imati u vidu individualno razvijeni nacini odbrane, kao i naravno citavi nivoi egzistencijalne i ugrozenosti i upitanosti. Drasticna je npr. prica Viktora Frankla u onim uslovima. Trazenje smisla zna biti grcevito hvatanje dodatnog momenta za borbu, odnosno razloga i motiva za zivljenjem.

on:

Setih se teme o determinizmu. Da smo odredjeni do naseg najfinijeg psihickog toka, da mi zapravo nismo "mi", nego taj predvidjen ishod ogromnih sistema jednacina (odnosno izracunavanja, ili drugog oblika spleta kauzalnosti) koji se odvijaju svakog trenutka, a koje mozemo osloviti tom "spoljasnjom sredinom" i konstruktom*, a ujedno paradoksalno ili ironijski proizvode osecaj subjektivnosti i sopstva. Sa aspekta pokretackog taj pristup moze se ucitati kao kranje defeticticki i fatalisticki, narocito ako je coveku zivot usran kakav ume biti.

*ukljucujuci tu i nasu organsku podlogu, ogranicenja, nervni sistem, datost genetike, i datosti uopste itd. dakle sve i svja.
Korisnikov avatar
By svejedno
hm...bistrili smo bas mage i ja (i jos neki ljudi) temu determinizma, doduse, uglavnom smo se ogranicili na stvari bez svesti i na 'pocetak univerzuma' lol. ne mogu sada da trazim temu, al tu je negde, u istom potforumu.

..

ali da, odlican primer.

npr, dodjes do ubedjenja da je sve determinisano (moje nije takvo, btw)
i kako nastavis dalje sa svakodnevnim aktivnostima?

hvala .)
Korisnikov avatar
By Madonna
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2409864#p2409864]svejedno napisao:[/url]
pa sta znam, i ja se borim da prezivim, svi mi, jel, al eto... n'umem drugacije. to ti je onaj fazon zen-a dok peres sudove, recimo. a egzistencijalni problemi neretko pojacavaju egzistencijalna...pitanja, jel ,) zavisi od osobe, kapiram. u sv sl, moj mozak tako funkcionise, sta znam. sposoban sam dok se borim za egzistanciju da se bavim egzinstecijalnim pitanjima. pojma nemam
oprostićeš mi što se mešam ali dok perem sudove mislim o bolu u leđima, o obavezama koje me još čekaju, o masi nekih stvari i nema mesta za ta egzistencijalna pitanja. tako ja :glupavasam:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!