Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Blady
Jedan sasvim lični/politički osvrt na film „U zemlji krvi i meda“

Miloš Urošević

Jedan sasvim lični/politički osvrt na film „U zemlji krvi i meda“

U Beogradu sam 23. februara 2012. prisustvovao projekciji filma holivudske glumice i rediteljke Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“.
U Srbiji, danas, film je mogao da se vidi jedino u dva beogradska bioskopa, u sledećim terminima: 15h, 22.30h i 23.30h.
Ja sam film gledao u bioskopu Takvud.
Policijska marica čuva bioskop, pripadnici policije čuvaju film. U prvom i poslednjem redu bioskopske sale sedeli su pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova države Srbije.
Film je gledalo nekih desetak i možda malo više ljudi, a posle filma bilo je dosta medija, koji su bili zainteresovani za reakcije nakon filma.
Svoje komentare dao sam: Glasu Amerike, Švedskom radiju, kao i beogradskom Radiju 202.

Biti sada i ovde
Srbi van sebe (Emir Kusturica, Tihomir Stanić, Branislav Bata Živojinović, Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo, Elena Karić i tako ne znam koliko njih još), svi u jedan optužuju film za antisrbizam (još jedan od izmišljenih izama), a novine u Srbiji su pune rečenica, kao što su: „Nisu Srbi krivi Anđelini što je u Breda Pita mala kita“. Optužujuje da je prikazala Srbe kao zločince, da je izmislila broj silovanih žena. A nije, nije ona ta, oni su ti koji lažu. Ona je još jednom rekla istinu:

- Da, Srbi su činili zločine, da Srbi su silovali Bošnjakinje.
- Srbi su učestvovali u agresiji na Bosni i Hercegovinu.
- Srbi su opsedali Sarajevo 1425 dana, gde su ubili 1600 dece iz snajpera (iz jednog od njih je pucao i neki ruski književnik fašista Limonov i time se hvalio), a srpski fašista Dragoš Kalajić rekao da uživa „dok Sarajevo cvrči kao na plotni“.
- Da, Srbi su držali gomile i gomile bošnjačkih civila u logorima smrti (to su Aušvici na srpski način).
- Da, Srbi su u ratu koristili masovno i sistematsko silovanje kao taktiku etničkog čišćenja koje je imalo za cilj promenu etničke slike zemlje. Bošnjakinje bi rađale male Srbe, dok bi se tako ostvarivao tzv. vekovni san svih onih Srba van sebe, stvaranje državno organizovanog projekta etnički čiste velike Srbije.
- Da, Srbi su u ratu činili zločine, a sada i ovde, iste te zločine glorifikuju, relativizuju, negiraju. U ratu, živeli smo u stanju državno organizovanih zločina. Sada, u vreme tzv. mira živimo u poricanju kao institucionalnoj zvaničnoj politici državno organizovanih laži, u nasleđu ćutanja.
- Da, i dalje živimo u kontekstu fašističke države Srbije, u prostoru nekažnjenog i nekažnjivog nasilja, kao posledici nesuočavanja sa državno organizovanim zločinima iz prošlosti.

O filmu
Anđelina Džoli ovim filmom razbija patrijarhalnu tiraniju ćutanja koja okružuje nasilje nad ženama.
Rediteljka uspeva da kontekstualizuje rat u Bosni i Hercegovini kao ono što je on zaista i bio. To nije bio građanski rat, rediteljka to i kaže „taj rat nije bio 50:50“, bila je to srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu. Pokazujući rat protiv civila, ona nas još jednom podseća da nema mesta zločinačkim interpretacijama da je rat u Bosni i Hercegovini bio građanski, bio je to rat protiv civila. Selektivni napadi na civilno stanovništvo, odvajanje muškaraca od žena, selekcija mladih i starih žena, a zatim, vojni bordeli i rituali muškog poniženja žena i tako u nedogled...
Rediteljka javno i jasno, politički važno u središte radnje svog filma stavlja sistematska, masovna silovanja žena u ratu u Bosni i Hercegovini. Nisu sve žene jednako stradale u ratu, ali sve žene stradaju u ratu, poručuje rediteljka.
Slikajući nasilje muškaraca nad ženama u ratu, ona nam priča priču o muškom nasilju nad ženama.
Na kraju ona govori da je u ratu silovano do 50.000 žena, poručujući da mi nikada nećemo da saznamo koliko je zaista žena u ratu silovano.
Šta je sa onima koje su višestruko silovane, šta je sa onima koje su silovane pa ubijene, šta je sa onima koje su silovane, ali nikom nisu rekle?
Ovo nije ljubavna priča, jer nema ljubavi tamo gde ne postoje jednaki odnosi moći. Tu možemo govoriti samo o strategiji preživljavanja.

O silovanju žena u ratu kao muškom nasilju nad ženama
Da, u ratu muškarci siluju žene, da u ratu u Bosni i Hercegovini Srbi su silovali Bošnjakinje.
Možeš znati sve a ipak vredi ponovo podsetiti na istorijsku važnost koju su u borbi protiv seksualnog nasilja muškaraca nad ženama imale feminističke aktivistkinje.
Možeš znati sve a ipak vredi ponovo podsetiti da je američka feministkinja Suzan Braunmiler, pokušaj upisivanja u istoriju istoriju silovanja; u svojoj knjizi „Protiv naše volje: muškarci, žene, silovanje“, iznosi tri teze o silovanju:
- Silovanje u ratu je javno.
- Silovanje u ratu je grupno.
- Silovanje u ratu se najčešće završava ubistvom žene.
Možeš znati sve a ipak vredi ponovo podsetiti da od avgusta 1992. godine više nikada neće biti isto. Zločin silovanja žena u Bosni i Hercegovini, na velika vrata ulazi u istoriju (Izveštaji Amnesty International, Bassiuoni, Tadeuš Mazovjetski).
Možeš znati sve a ipak vredi ponovo podsetiti da je na Bečkom tribunalu – zahvaljujući solidarnoj saradnji feminističkih aktivistkinja ženskih grupa i feminističkih pravnih ekspertkinja silovanje proglašeno za ratni zločin.
Možeš znati sve a ipak vredi ponovo podsetiti da je pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu: silovanje akt etničkog čišćenja. Pred Haškim tribunalom za zločine silovanja osuđeni su: Duško Tadić (Prijedor, 1999.), Kunarac, Kovač, Vuković (Foča, 2002.), Dragan Zelenović (2007.).
Pred domaćim sudovima za ratne zločine za zločin silovanja u ratu osuđeni su: Radovan Stanković (Foča, 2006.), Neđo Samardžić (Foča, 2006.), Gojko Janković (Foča, 2007.), Boban Šimšić (Višegrad, 2007.).
Možeš znati sve a ipak vredi ponovo podsetiti šta su rekle neke feministkinje:
Ronda Kopelon: Rat umanjuje osetljivost prema ljudskoj patnji i intenzivira muški osećaj njihove ovlašćenosti da uživaju prava, superiornost, pohlepnost i društvenu dozvolu da siluju, seksualno nasilje nad ženama počinjeno tokom oružanog sukoba ima neke slične karakteristike sa seksualnim nasiljem u počinjenim tokom drugih vremena. Istaći rodnu dimenziju silovanja u ratu je kritičko ne samo zbog prikazivanja žena kao prvih subjekata seksualnog nasilja u ratu već i zbog prepoznavanja zverstva silovanja u tzv. vreme mira.
Zločini nad ženama u ratu su tretirani kao zločini protiv časti, a ne nasilni zločini. Da li je zaštita namenjena ženama ili njihovoj „časti“/“časti“ njihovih muških „vlasnika“ (očeva/braće/muževa)? Da li je Četvrta Ženevska konvencija (1949.) kao i dva dodatna protokola (1977.) imala nameru sprečiti napade ili samo sprečiti zaštitu patrijarhalnog osećaja „časti“?
Ketrin Mekinon: To je silovanje do smrti, kao deo masakra, silovanje da se ubije i da se žrtva natera da poželi da je mrtva. To silovanje je instrument nasilnog proterivanja s ciljem da se žrtve nateraju da napuste svoje domove i da nikada ne požele da se vrate. To silovanje se izvodi da bi se videlo i da bi se o njemu čulo; silovanje kao spektakl. To silovanje se izvodi s ciljem da se podeli zajednica, raspadne društvo, uništi narod.
Silovanje u ratu spaja ksenofobiju i mizoginiju: gde je mržnja seksualizovana, i gde fanatizam postaje orgazam.
Pristanak ne može da bude argument odbrane! (definišući pristanak kao komunikaciju u uslovima neravnopravnosti).

Bilo mi je lično/političko jako važno da pogledam ovaj film. U njemu, tišina počinje da govori. U njemu čuti znači slušati, a slušati znači osećati. Osećati znači svedočiti o krvavim zločinima srpskog režima.

izvor

http://www.facebook.com/notes/milos-uro ... 4367668551" target="_blank
Korisnikov avatar
By nsc
i kakav je film?

to jedino nismo saznali iz ovog licno/politickog :whatever:
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
nisam gledala, nekako mi je malo muka od filmova sa tom tematikom, mada možda pogledam za par godina.. ali sam poslednji gledala Vier Minuten i baš mi se svideo :) naravno, nema nikakve veze sa temom :D
Korisnikov avatar
By javolimsamosebe
slazem se sa milosem. film nije toliko los, ima dobrih scena. svakako je bolji od onog sto sam ocekivala.
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359529#p2359529]Misfit napisao:[/url]Sudanski kolumnista savetuje zemljake: "Ne budimo kao Srbi"

Jednog dana Srbinu dođe anđeo koji mu saopšti da će mu ispuniti bilo koju želju. Anđeo ga pita šta želi, a Srbin mu odgovara: 'Želim da komšiji crkne krava'.

:lol:
Oh. Ali nismo mi toliko površni i jednodimenzionalni...

Slika

OT: ja sutra gledam film.
Korisnikov avatar
By nsc
nazalost, odgledao sam film
slabo, razvuceno, puno netacnih detalja, zali boze onoliko glumaca koji su samo statirali, jedna lepa ljubavno-krevetska scena, nije po meni ni toliko anti-Srpski koliko sam ocekivao posle svih onih pisanija, niti uzasan - nema toliko groznih scena nasilja, silovanja i brutalnosti, ali nema niti ikakvog kvaliteta
zao mi je samo utrosenog vremena i na citanje diskusija , a jos vise na gledanje filma
Korisnikov avatar
By Mars
Evo i ja.

Antiratni - meni dosta.

Ostali utisci i zapažanja...pa kao ostalima.

Još: i inače iritantna fraza "Try to get some sleep" mi nikada rogobatnije nije zvučala, ali i pružila jasan uvid u to da Anđa i pored svog akanja po svetu među unesrećenima i stalnog doticaja sa njima - ipak ne može do kraja da se poveže sa ljudskom patnjom.
Korisnikov avatar
By spliff
gledao sam mnogo loshijih filmova od ovoga
Korisnikov avatar
By Blady
Evo, cim pokupim vizitke pogledacu ga :lol:
Korisnikov avatar
By Blady
NIje me nesto posebno zainteresovao :shrug:

No, nije mi preterano strasan, u sustini ne volim ratne filmove.
By ...Sitnicava...
Dopada mi se film.
I jako mi se dopada Zana Marjanović, glavna glumica.
I posvađala sam se oko filma bezboj puta.
Neće Srbin da prizna da se skrnavilo, pa to ti je.
By kartografija
Glavni argument onih koji brane taj film je da su se takve stvari desavale. Ako bismo stavili akcenat na ono najgore mogli bismo reci da se desavalo i gore, ali na svim stranama. Ono sto ovaj film cini losom propagandom je crno - bela karakterizacija likova na nacionalnoj osnovi.
U tom filmu ne postoji nijedan jedini srpski lik koji nije monstrum (pa da su bosanski Srbi sami crni djavoli ovo bi bilo preterano) i nijedan jedini musliman koji nije bezgresan (pa da su sami andjeoski narod nije moguce da nema nijednog otpadnika). Ono malo muslimanskih muskaraca koji se vide u filmu ne nose uniforme vec u majicama i patikama pokusavaju organizovati neki otpor i svi su toliko divni, milosrdni i saosecajni da nijedan jedini ne mrzi Srbe i pored toga sto su Srbi monstrumi.Oni doslovce izgovaraju sledece: ''mi ne mrzimo Srbe, mi samo ne volimo cetnike''. Prosto covek da ne poveruje da su ta nevinasca mogla pociniti neki zlocin.

One koji brane tu splacinu od filma trebalo bi da je sramota. Film jeste djubre kao sto je djubre i svaki propagandni film koji su snimali nacisti s ciljem da ocrne Jevreje.
Ipak, cak i ovakav film ima svoju publiku i one koji ga hvale.
Oni koji ga hvale se dele u dve grupe. Jedni su srpski autosovinisti koji se svinjski nasladjuju sa srpskom sramotom sve pod plastom ''suocavanja sa zlocinima''. Ta patologija bi se zapravo pre mogla opisati kao narcizam. Sto je narod crnji, to su oni belji. Narocito su crni ovi ''prekodrinski smradovi'':
Druga sorta ljudi koja je odusevljena filmom su samozaljubljeni muslimanski i hrvatski sovinisti koji nemaju zrnce obraza pa su bez iole stida i obzira prema istini u stanju da napisu i ovo:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2358495#p2358495]Popeye napisao:[/url]..... što ne znači da nije vjerodostojan i da ne prikazuje realno rat u BiH.

Da, narocito je realno prikazan rat u tvom zavicaju na podrucju danasnjeg Tuzlanskog kantona koji je danas potpuno etnicki ociscen jer su sva srpska sela popaljena i unistena, a stanovnistvo koje nije izbeglo je odvodjeno u konc logore i mucilista poput logora Rapatnica i drugih mucilista za Srbe u Tuzli i okolini Tuzle.

SVEDOCENJA IZ LOGORA RAPATNICA

Koliko je bilo logora za Srbe na podrucju danasnjeg Tuzlanskog kantona?
Korisnikov avatar
By V25
Taj film je loš kao film, doživela ga Šemsa ili Persa antisrpski ili ne. Pozdravljam to što je Angie, makar samo formalno, stala iza kamere, ali ženo!!!! Bolji scenario napiši/nađi, fokusiraj se na rad sa glumcima, i de malo pročešljaj istoriju bolje. Ne aludiram uopšte da je film antisrpski, samo antiumetnički, i vidi se da žena ne kapira odnose na Balkanu.
Korisnikov avatar
By *deni*
Radiša Urošević tužio Anželinu Žoli zbog neovlašćenog korišćenja pesme '' Tebi za ljubav '' u njegovoj interpretaciji u filmu '' U zemlji krvi i mednog slada '', a za koju pevač tvrdi da poseduje i autorska prava.
Traži milion dolara na ime odštete.
:pare:
Korisnikov avatar
By spliff
moze da je tuzi do sutra
jer je autor pesme dao zeleno svetlo
Korisnikov avatar
By deran
tako je,novica (?) ili ko je već autor, su prodali pesmu za ILI 1 soma ILI za 5... :lol:

odo da guglam...
Korisnikov avatar
By *deni*
Miša Mijatović je komponovao taj evergrin.
Ali, Radiša tvrdi u tužbi da ima autorska prava na tu numeru, što može da znači da ih je još ranijih godina kupio od Miše.
:kopanos:
Korisnikov avatar
By deran
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2373986#p2373986]*deni* napisao:[/url]Miša Mijatović je komponovao taj evergrin.
Ali, Radiša tvrdi u tužbi da ima autorska prava na tu numeru, što može da znači da ih je još ranijih godina kupio od Miše.
:kopanos:

http://www.svet.rs/najnovije-vesti/radi ... i-se-kajem" target="_blank

Kompozitor Miša Mijatović je, za razliku od Uroševića, znao da će pesma biti upotrebljena u filmu, jer je sa sinom i ćerkom pokojne Radmile Todorović Babić, koja je napisala tekst, prodao Džolijevoj autorska prava.
“Rečeno nam je da je film ljubavne tematike i dali smo im pesmu za 1.000 evra. Potpisali smo i ugovor za procenat od prodaje i emitovanja. Tada nismo znali kakav je to film, ali sad, iz ove perspektive, ne bih je dao ni za kakve pare! Ipak, ne osećam se prevarenim, jer nismo tražili scenario, poverovali smo da je priča ljubavna. Uostalom, nemamo mi ništa s tim, naša je samo pesma!”

a ovaj se sad buni što je "njegov glas"-tako nekako... :srbin:
Korisnikov avatar
By deran
jebote deni,već SAM MISLIO da sam furt prolupao... :smeh:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2357002#p2357002]*deni* napisao:[/url]Radiša Urošević : Anđelina mi je ukrala pesmu za film !
Holivudska glumica i rediteljka filma '' U zemlji krvi i meda '' iskoristila pesmu
'' Tebi za ljubav '', a nije pitala pevača !

Čuveni pevač narodne muzike Radiša Urošević tužiće holivudsku glumicu Anđelinu Žoli, jer je bez pitanja pesmu '' Tebi za ljubav '', koju je on snimio 1987. godine, iskoristila u svom rediteljskom prvencu '' U zemlji krvi i meda ''.

Numera se od prvog do poslednjeg stiha čuje s radija u sceni u kojoj se Srbi, prikazani u filmu kao zlikovci i silovatelji, vesele.

- Sa mnom niko iz njenog tima nije kontaktirao povodom te pesme. Naravno da ću da je tužim. Hvala Bogu da hoću ! - u dahu je izgovorio Urošević kad smo mu saopštili da je njegov hit upotrebljen u Anđelininom filmu.

- Ja jesam samo izvođač i u principu moje pesme mogu da se puštaju svuda, ali ovo je zloupotreba ! Po svaku cenu ću da tužim Anđelinu i sad ću odmah da angažujem advokata - naglasio je Radiša.

Miša Mijatović : Anđi sam prodao pesmu za 1000 evra, sad se kajem !

Kompozitor Miša Mijatović je, za razliku od Uroševića, znao da će pesma biti upotrebljena u filmu, jer je sa sinom i ćerkom pokojne Radmile Todorović Babić, koja je napisala tekst, prodao Žolijevoj autorska prava.

- Rečeno nam je da je film ljubavne tematike i dali smo im pesmu za 1000 evra. Potpisali smo i ugovor za procenat od prodaje i emitovanja. Tada nismo znali kakav je to film, ali sad, iz ove perspektive, ne bih dao ni za kakve pare ! Ipak, ne osećam se prevarenim, jer nismo tražili scenario, poverovali smo da je priča ljubavna. Uostalom, nemamo mi ništa s tim, naša je samo pesma !

http://www.folkoteka.com/2012/02/radisa ... u-za-film/" target="_blank
By Kragi
Na stranu sto mi je smesno pre svega, cini mi se da autorsko pravo i prodaja istog znace i pravo na izvodjenje i koriscenje te kompozicine u neke svrhe, ne i koriscenje tudjeg izvodjenja te kompozicije. :D
Mora i Radisi da se da neka kinta :smeh:

Inace ga ubise od zajebavanja po Kg-u, narocito klinci. Ni pre ovoga nije mogao da igra mali fudbal a da se na tribinama ne skupi nekolicina srednjoskolaca sa skandiranjima kojima mu dupe pomeraju :smeh:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!