fakin Duda vs. Anđa!
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/ ... cu.lt.html" target="_blank
U filmu vidite da su oba moja glavna junaka veoma pristojni ljudi. Ona je slikarka, umetnica. On je policajac, dakle dobar čovek koji pomaže ljudima - kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Politiku" Andželina Džoli
Jedina stvar koja mi se uopšte nije dopala u vašem filmu jeste to što je on jednostran?
To je zato što dolazite odakle dolazite.
Ne zbog toga, već zato što prikazujete samo jednu stranu u sukobu.
Ukoliko pogledate pažljivije i bliže, da li vidite da i Bošnjaci vrše odmazde? Da li vidite da i oni ubijaju?
Ne.
Da! Postoje njihove dve bombe u filmu!
Da, ali ih bacaju civili, a ne bošnjački vojnici. Bacaju ih ljudi koji nemaju nikakvu uniformu, a znate postojale su u ratu i zelene beretke...
Nose uniforme!
Ne nose.
Pa znate da su mnogi od vojnika muslimanske armije nosili u ratu patike i majice, znate li to?
Znam, ali u filmu je prikazana samo jedna vojska, u uniformama, srpska.
To je bila većina. Ja nisam mogla da predstavim svaku pojedinačnu stranu. To je nemoguće. Ja sam se trudila da učinim najbolje moguće da pokažem pregled veoma komplikovane situacije koju mnogi ljudi, pogotovo Amerikanci, ne razumeju.
Amerikanci ne razumeju ni gde je ni šta je Balkan, koja je koja strana. U filmu, ako imate obe strane u uniformama, teško ih je razlikovati. Teško je razlikovati ko je ko, jer svi vi s tih prostora ličite jedni na druge. Ono što bih ja zatražila od ljudi da razumeju jeste da je ovaj film poruka o tome šta rat može da uradi ljudima i to je dramska interpretacija. Znam da moj film nikada neće zadovoljiti sve, ali moja namera nije bila da bilo koga povredim.
Na kraju špice piše da je priča fikcija i da je svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima slučajna?
Ne piše.
Piše. Na samom, samom kraju.
Stvarno? Možda to stavljaju na svaki film.
Na kraju piše i ta brojka od 50.000 silovanih bosanskih žena...
Da, ali to ne kažem da je to 50.000 muslimanskih žena i ako sada počinjemo tu debatu onda se možemo složiti, kada već postoje silovane i ubijene žene, da je bolje pričati o tome nego ne pominjati nikakve brojeve. Za mene je i deset silovanih žena previše...
I samo jedna silovana žena je previše.
Slažem se. Mi smo obe žene i treba da podržavamo ženska pitanja. Ukoliko mislite da su Bošnjaci toliko glupi da ne znaju da je bilo silovanih Srpkinja...
itd.