Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

By ...Sitnicava...
I sad ta gospodja-poslanica što je rodila gejevima dete nema osećaj da je to dete ipak NJENO DETE? Nego kao odlazi na Uskrs da odnese jaje DETETU PRIJATELJA i to je to?

Nemam pojma, previše mi je to robotski.

:shrug:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by ...Sitnicava...
I sad ta gospodja-poslanica što je rodila gejevima dete nema osećaj da je to dete ipak NJENO DETE? Nego kao odlazi na Uskrs da odnese jaje DETETU PRIJATELJA i to je to?
E preduhitri me...
Mislim da u glavama treba da postoji veoma značajna razlika između "dete je rodila neka nepoznata žena iz sela u Ajovi, koja je potpisala da se odriče starateljstva" i "dete je rodila naša drugarica sa kojom svaki dan idemo na frapućino"

Pre svega dete treba da ima u glavi pojam: ova žena Kristina je moja mama, ovaj tip Džim je moj otac. Ja sad živim sa tatom Džimom i Benom, a Ben je moj očuh. Ponekad idemo kod mame pa odrasli sede i pričaju i srču sladoled na slamčicu :lood: i to zovu fraću-ćino, a ja se igram u bašti sa kucom.
I onda je to dete u istoj situaciji kao i bilo koje dete razvedenih a živih roditelja
By ...Sitnicava...
E, to. Zato mi je bilo malo nejasno ovo Dinino.
Originally posted by Dina

Ja ne bih nikad mogla da budem surogat majka. I na neki nacin se divim zenama koje to mogu. To je meni tako atipicno.
Ja se, recimo, baš ne divim surogat majkama. Ženu iz Ajove koju je naterala muka ne bih komentarisala, uradila je to biznisa radi, šta god, ali roditi dete priajteljima, vidjati ga i ne osećati vezanost... Robotski i plastično, ponavljam. Jebo ti taj altruizam. :zoran52:
Korisnikov avatar
By ultraviolet

Nemam pojma, previše mi je to robotski.

:shrug:
apsolutno.
jebote, TI si ga rodila, oke', tvoje je, i kako se možeš ponašati drugačije? kako uopšte možeš nekome dati da gaji tvoje dete? KAKO?

jebež to, fuj. AAAAAAAAAA. evo, ježim se već sad.
uuu odavno me nešto niej tresnulo kao ovo.
By Kragi
Meni bi nekako bilo lakse i humanije da usvojim neko vec rodjeno dete, nego da prolazim kroz ovakvu 'proceduru' - iako mi je ideja sasvim ok za one koji zele svoje dete :D
U svakom slucaju ne bi mi prijalo da to bude neka osoba bliska meni (drugarica i sl) :neznam:
Korisnikov avatar
By ultraviolet
ma jooo'. meni sutra potencijalno i hipotetički gledano ne bi bilo milo da je ta žena uopšte živa i kao da je u stanju da govori i da zna da ubode rupu kad ode na čučavac.
Korisnikov avatar
By Dina

E, to. Zato mi je bilo malo nejasno ovo Dinino.

Ja ne bih nikad mogla da budem surogat majka. I na neki nacin se divim zenama koje to mogu. To je meni tako atipicno.
Ja se, recimo, baš ne divim surogat majkama. Ženu iz Ajove koju je naterala muka ne bih komentarisala, uradila je to biznisa radi, šta god, ali roditi dete priajteljima, vidjati ga i ne osećati vezanost... Robotski i plastično, ponavljam. Jebo ti taj altruizam. :zoran52:
Rekla sam "na neki nacin" divim, ne ono bas skroz divim ;) A moje divljenje je za njihovu atipicnost, jer vecina zena to ne bi mogla da uradi zbog svog instikta a velikim delom i zbog naucenog ponasanja. I jednom i drugom su te zene izbegle, sto je jako neobicno.

I ono sto se mislim zaboravlja - ne ostavljaju one dete kod stranaca ili u domu. Jedan od te dvojice muskaraca je bioloski otac tog deteta. E sad ovo sto Jukie kaze je mozda shvatljivije meni, jedna sira zajednica, poput onih koje su razvedene itd. To je mozda kvir zajednica ali ono sto surogat majka svojim cinom pomaze i smatra kao dovoljno za dete je gay zajednica.
Korisnikov avatar
By Oziris
Originally posted by Frey
Originally posted by Oziris

A jel se to i ovde placa toliko? :lol:
Oćeš se cenjkamo?
:lol:
Mislim da kod kineza ima jeftinije.
Salila sam se, naravno, ali:

Svakako mi je to postenija zarada nego trgovina organima i sl...

Ne vidim zasto bi to zena radila besplatno ako jedno "obicno" sacuvano "drkanje" platis na klinici oko 1500 eur, a plus jos toliko oplodnju. (in vitro duplo). Dakle, u principu, spermu i njeno cuvanje placas u klinici.

Ne ulazim u (ne)ispravnost necijih moralnih principa, niti bih sad zelela da se otvori debata na temu "prodaja dece ili ne", ali eto, moj stav je da podrzavam to, i podrzavam sto devet meseci stvaranja novog zivota za druge ima svoju cenu.
Korisnikov avatar
By Dina
Mislim da ste se malo skoncentrisali na stranu surogat majki a zaboravili onu drugu stranu - tj ljude kojima surogat majke omogucavaju da postanu roditelji... Evo jedne price kao ilustracija...

Stephanie's Story

For 4 years, my husband and I tried to have a baby. I had endometreosis and went through years of pain, many surgeries, inseminations, etc. Finally the doctor told me that I needed to have a hysterectomy.

I was 26 years old and this was the hardest thing I have ever had to go through. My husband, family, and friends were very supported. Without them, I dont know where I would be today. Understanding what we were going through, a friend of ours asked to be our surrogate! She is married and has 2 beautiful children. She is so wonderful...

We did the insemination once and it TOOK! So now I am an intended parent :-). We do have an attorney involved -- we wanted to cover all bases in the adoption process, since I will not be the legal mother when the baby is first born.. However, my husband will be the legal father. We are now pregnant and due in February 2005.

This has been a wonderful experience and I highly recommend it to anyone. Our surrogate is giving us something that we have waited for all our lives... She will ALWAYS have a special place in my heart. I pray every day for this WONDERFUl person!! Thank you for reading this and I wish EVERYONE luck and may G-d bless you if you someday decide to be a surrogate or intended parent.

I feel I am truly blessed!

http://www.fertilitystories.com/stephanie.htm
Korisnikov avatar
By ManToy
Neverovatno plemenit cin svake zene koja je surogat majka pa makar i to debelo naplatila jer nema tih para koje mogu da zamene srecu kada to dete dodje na svet. Divno...
Korisnikov avatar
By idiotcide
Originally posted by jukie
Pre svega dete treba da ima u glavi pojam: ova žena Kristina je moja mama, ovaj tip Džim je moj otac. Ja sad živim sa tatom Džimom i Benom, a Ben je moj očuh. Ponekad idemo kod mame pa odrasli sede i pričaju i srču sladoled na slamčicu :lood: i to zovu fraću-ćino, a ja se igram u bašti sa kucom.
I onda je to dete u istoj situaciji kao i bilo koje dete razvedenih a živih roditelja
Zanimljivo je kako je u tvojoj glavi pojam porodice prvo biološka mama i biološki tata, pa tek onda pridruženi nebiološki peder očuh. Dijete u glavi ne mora i ne treba imati nikakve posebne pojmove jer je sve do čega je djetetu stalo da ga se voli i da se o njemu brine, i svejedno mu je radi li to jedna (ne)biološka mama ili tata, dva/dvije/dvoje (ne)biološka/e/ih roditelja bilo koje vrste ili queeranarho zajednica gdje ima 5 mama, 6 tata, 2 tetka, 8 mačaka i suncokret-dyke-tetku. I to nisu nikakve moje izmišljotine ili lični stavovi, već činjenice potvrđene studijama o roditeljstvu, porodici i odgoju djeteta. "Mame" i "tate" su svakako društveni konstrukti djetetu nepotrebni da bi ono sretno i zadovoljno raslo u zdravom okruženju.
Podrzavam surogat materinstvo i mislim da treba kod nas da bude uvedeno svakako. Medjutim ono mora da bude jako dobro zakonski regulisano jer sam ja citala da zena iznese trudnocu pa se onda predomisli kad ugleda bebu. I onda nastane pakao, ona nece pare koje su bile dogovorene nego hoce da zadrzi dete. A ljudi koji su potpisali ugovor isto hoce dete. Pa onda sud posle dugog sudjenja dosudi da imaju pravo da dete vidjaju i jedni i drugi, a opet oni ljudi koji su hteli dete i dogovarali se sa surogat majkom su tu prevareni.
Slažem se da je surogatno materinstvo potrebno dobro zakonski regulirati, ali prije svega kako se samim postupkom ne bi kršila prava žene, a onda kako bi se omogućilo pojedincima, parovima i drugim životnim zajednicama da usvoje dijete koje dotična rodi. Sviđalo se to nama ili ne, majka se može predomisliti jer postoji očigledna jaka biološka poveznica između nje i djeteta, i zbog zaštite žena i majki općenito ona mora imati prednost u donošenju odluke, sve dok ta odluka nije na štetu djeteta.

S druge strane, nije mi jasno ovo zgražanje na tzv. "robotski" i, kao, bezosjećajan čin surogat-majke koja se odriče djeteta. Nismo svi isti i sve žene nemaju toliko snažan majčinski instinkt, and that's just fine.

Nego, očigledno podržavam surogatstvo. Ili, tačnije, nemam ništa protiv surogatstva i koncepta surogat-majke, no uvijek ću veću prednost davati posvajanju već rođene djece. U svijetu u kojem se broj siročadi procjenjuje na iznad 143 miliona (da utvrdimo gradivo, više od 143 miliona siročadi diljem svijeta), logičnije, praktičnije, pa i humanije i plemenitije je posvojiti dijete. Nikad mi nije bilo jasno kako zakonska procedura za preuzimanje djeteta dobivenog surogatstvom može biti lakša, brža i manje komplikovana od procedure za posvajanje djeteta. Gadi mi se taj biološki imperativ pri posvajanju. No, kad živiš u zemlji u kojoj kao gej par ili nešto treće prosto ne možeš posvojiti, surogatstvo je razumljiva zamjena. Neoprostivo je, međutim, da se to radi iz nekakvih razloga biološkog nasljeđivanja, opstanka loze i sličnih tradicionalističkih budalaština. Ili, još gore, "jer želim da dijete ima tatine oči". :roll:

Edit: Zaboravih još jednu stvar: plaćanje majci je također sasvim razumljiva stvar. To je iznimno težak financijski teret koji traje najmanje 9 mjeseci i logično je da će to budući roditelji pokriti.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
podrzavam to u potpunosti... konkretnom gay paru kojem ce ta politicaraka roditi, ce biti verovatno presrecni zato sto ce to dete imati bar neke osobine i kararteristike davaoca sperme, a ovaj drugi ce naravno voleti to dete kao svoje kada u detetu vidi karakteristike koje obozava kod svog partnera :)

ja nazalost sebe ne mogu da zamislim u ulogu surogat majke, zato sto zelim dete vec sada, iako imam 23 godine (nadam se da me neka riba nece napumpati na kvarnjaka :lol: )
i ne mogu da zamislim da to dete 9 meseci raste u meni, da mi bude blizu srca i da posle moram da ga dam da se drugi o njemu staraju...

pristala bi eventualno na tako nesto kada bi ... dobila potpuna prava majke tog deteta i da ono bude deo mog zivota i da me zove MAMA :mete:
By therealrocknrolla
Pre su samo romi (da ne kazem cigani, mogla bih zaglaviti corku) prodavali decu i to u cirkus. Sad se vremena izopacila. Belci prodaju decu, a kumovi kupuju. CR je iskesirao, koliko ono, 12 miliona zelembaca?
Gay parovi treba da se pomire sa tim da ne mogu imati biolosku decu. Mozda u buducnosti medicina nadje neko resenje. Do tada, svako treba da uziva sa svojim muskarcem/zenom i bude zahvalan jer pored sebe ima osobu koju voli. To je velika sreca. Ne treba biti proklet i traziti pogace preko hleba. To se uvek obije o glavu.
Ako neko, ipak, ne moze da se odupre nagonu da dobije potomstvo, neka postane strejt, pa sve po redu i mirna Backa.
Ove kombinacije u maniru latinoamerickih serija su GADNE :shtap: :pljuje:
Korisnikov avatar
By Dina
Therealrocknrolla,
to sto je neko strejt ne znaci da ce moci da ima dete sa izabranom osobom... Mislim na sterilitet kod zene/muskarca/oboje ili ni kod jednog a da zajedno ne mogu da imaju decu, a sve to nije tako retka pojava. Ako krenu na vantelesnu oplodnju ili u usvajanje deteta da li je i to "trazenje hleba preko pogace"? I ne slazem se sa tobom da osoba koja se voli moze da nadoknadi dete... mozda kod nekog moze, kod onih koji ne zele ili ne zele bas mnogo decu, ali kod osoba koje jako zele decu to nije zamena... Partnerska ljubav je jedno a ljubav prema detetu nesto drugo...
Korisnikov avatar
By nsBeckie
meni se malo gade neki komentari ovde na temi :povez:

potpisujem ono sto je rekao idiotcide, bukvalno svaku rec

jedna moja frendica sa fejsa ima 3 dece i bila je surogat-majka svojim prijateljima (nije iz Srbije) - to sam saznala po njenim statusima i slicnim izvestajima - uvek je pisala koliko je ispunjava to sto radi, koliko joj je drago sto ce pomoci tom paru i prosto mi je bilo divno svaki put kada bih procitala nesto sto napise o tome, jer je delovala jako iskreno i srecno - srecna svojim zivotom, pre svega, a verujem i saznanjem da ce to dete imati divan dom, roditelje koji ga vole...
kod nje ne verujem da je bilo nekog manjka materinskog instinkta - pre ce biti taj altruizam (mada, mozda i novac, stvarno ne znam) - u svakom slucaju, verujem da ima takvih zena koje i ispunjava taj cin surogatstva, zasto da ne, i ne vidim nista lose u tome

sto se mene licno tice... ne znam... ne vidim nesto sebe da radjam ni za koga... radije bih da usvojim, o tome sam oduvek sanjala, sto mozda nekima zvuci cudno, ali najozbiljnije.... dok su druge devojcice mastale kako ce se udati i imati decu (roditi ih, to se podrazumevalo), meni je fantazija bila da usvojim identicne blizance :go_figure: :neznam: nije da nesto zelim decu trenutno... mozda nikada necu, ali ako se budem odlucila za to, volela bih da mi usvajanje bude dostupna opcija...
Korisnikov avatar
By Dina
Ns Beckie,
da malo offtopicarim na sopstvenoj temi :lol: - i ja sam uvek mastala da usvojim dete :) Nekako mi je uvek bilo upitno da li donositi jos jedan ili vise zivota na ovaj i ovakav svet... Ali ulepsati zivot nekom ko je vec tu i to tako rano suocen sa tezinom zivota ostavljanjem u domu, a da to dete ulepsa zivot meni istovremeno - to mi je super! Inace, mozes da usvojis dete i sama (pretpostavljam da si na to mislila kad si spomenula dostupnu opciju). Jedna osoba moze da usvoji dete... To jos nije zazivelo, retko se desava ali taj zakon je skoro i donesen, vremenom ce sigurno biti cesce. Ali zato je hraniteljstvo sasvim realna opcija i za jednu osobu.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Nekako mi je uvek bilo upitno da li donositi jos jedan ili vise zivota na ovaj i ovakav svet... Ali ulepsati zivot nekom ko je vec tu i to tako rano suocen sa tezinom zivota ostavljanjem u domu, a da to dete ulepsa zivot meni istovremeno - to mi je super!
da, na to sam i mislila - a i pritom nemam neku egocentricnu potrebu da moji geni po svaku cenu moraju biti produzeni i sl...

inace, znam za taj zakon o usvajanju... ali kad sam spomenula dostupnost mislila sam vise na procedure - koliko je to komplikovano itd.
hraniteljstvo je laksa opcija, slazem se, ali to ne mora biti "zauvek", u smislu da ako dete ima zive bioloske roditelje i na teretu drzave je samo privremeno, onda mogu da ti oduzmu to dete... osim toga, posle 18. godine, drzava se manje-vise odrice odgovornosti za tu decu... ipak, ima jako divnih prica... poznajem jednu porodicu koja je pored svoje dece othranila nekoliko tudje dece - i to ne samo do 18. koliko su duzni po zakonu, nego i posle, momci ziveli kod njih i kad su nasli posao, jedna devojka dok se nije udala, drugu sad salju na studije... bez tih ljudi, ne znam sta bi bilo sa tom decom, prosto su im pruzili sansu da imaju normalan zivot

zbog svega onoga sto si i ti rekla, i idiotcide, nekako prednost dajem usvajanju a ne surogatstvu, jer vec ima toliko dece koja bi mogla toliko toga samo kada bi im se pruzila sansa...
Korisnikov avatar
By Dina
Naravno, ni ja takodje za gene... Ja sve osobe posmatram kao jedinstvene... Tako bi se moglo desiti da moje biolosko dete manje lici na mene nego sto ce "liciti" usvojeno. Postoji jos nesto - kod usvojene dece to je vec gotova osoba koju vidis sa svojim sklonostima, potencijalima, osobinama, energijom i mozete da se prepoznate ili ne, a biolosko dete je "macka u dzaku", nemas pojma kakvo ce biti. Za hraniteljstvo se slazem da deca mogu otici, to jeste nesto drugaciji odnos, za hraniteljstvo postoji i novcana naknada. Ali tu isto ima lepih prica i samo sam pomenula kao jednu realnu opciju za razmisljanje osobi koja zeli dete kao pojedinac/ka. Takodje procedura za usvajanje dece jeste teska ali do dece se tesko dolazi i zbog zahteva usvojitelja - uglavnom svi zele belu i zdravu decu. Ima puno Roma ili dece koja imaju neke zdravstvene probleme koje bi sigurno dali na usvajanje i singl osobama jer ih parovi nece, problem je sto ih nece ni singl osobe :(

Ja podrzavam inace i usvajanje i surogat majke i sve nacine dobijanja dece... Ako je medicina uznapredovala zasto se to ne bi koristilo? Sem toga meni kazem biolosko nasledje nije bitno ali ima ljudi kojima jeste (ne treba zaboraviti da kad je surogatstvo u pitanju dete zivi sa bioloskim ocem)... Znam neke zene koje po petnaest godina idu na vantelesnu oplodnju (a stetnost i stres za organizam od tolikih hormona i razocaranja su veliki) a nece uopste da usvoje decu. To je za moj pojam glupo ali opet ako osoba nije spremna na roditeljstvo usvajanjem bolje da to i ne ucini. Deca koja dolaze iz doma nose jedan dodatni stres jer su ostavljena, zivela u surovim uslovima, jednom ce zeleti da potraze bioloske roditelje verovatno... i svako ko nije spreman da se sa tim nosi i ne treba to da cini.
By therealrocknrolla

Therealrocknrolla,
to sto je neko strejt ne znaci da ce moci da ima dete sa izabranom osobom... Mislim na sterilitet kod zene/muskarca/oboje ili ni kod jednog a da zajedno ne mogu da imaju decu, a sve to nije tako retka pojava. Ako krenu na vantelesnu oplodnju ili u usvajanje deteta da li je i to "trazenje hleba preko pogace"? I ne slazem se sa tobom da osoba koja se voli moze da nadoknadi dete... mozda kod nekog moze, kod onih koji ne zele ili ne zele bas mnogo decu, ali kod osoba koje jako zele decu to nije zamena... Partnerska ljubav je jedno a ljubav prema detetu nesto drugo...
Nemoj da mi trpas reci. Nigde ja nisam napisala da partner treba da zameni dete, vec da covek treba da se zadovolji onim sto ima i bude zahvalan.
Nisam ni ja bas bezdusna kucka, zelim da imam decu, ali sa curom koju volim, moju i njenu krv i meso. Nazalost to je nemoguce, a ja nisam od onih koji mogu da vole jednu osobu a da rode bilo cije dete. Isto tako ne bih mogla da gajim dete iz epruvete koje bi rodila moja devojka.
Ako neko sa foruma zeli da se upusti u vestacku oplodnju, surogat majcinstvo, kloniranje, sta li vec, samo napred. Ja nikog necu vezati lancem za radijator i ispirati mu mozak da se predomisli. Ali imam pravo da to smatram cirkusom i gadoscu.
I ne postoji savrsen zivot. Coveku uvek nesto nedostaje, zdravlje, ljubav, novac, potomstvo... S te strane smatram da je proklet i da trazi hleba preko pogace svako ko zeli da ima sve, po svaku cenu i na bilo koji nacin.
Toliko.
Korisnikov avatar
By Dina
Therealrocknrolla,
Imamo sasvim razlicito shvatanje zivota tako da te mozda nisam najbolje shvatila, svakako nisam htela da ti "trpam reci".

Po mom shvatanju zivot je jedan tok, i ljudi ne stare samo od godina vec i zato sto su se zaustavili u jednoj tachci ma kako ona bila dobra. Ali onda im ne preostaje nista sem da cekaju smrt. Ja sam ambiciozna i mislim da je to dobra osobina i nikakva me kazna nije stigla zbog toga, naprotiv stalno otvaram sebi nova i nova vrata i nove puteve. Ambicioznost ne iskljucuje zadovoljstvo zivotom. Slazem se sa tobom samo da to ne bi trebalo da bude nesto po svaku cenu i na bilo koji nacin. Ali i to poslednje je opet upitno i individualno, sto je po meni po svaku cenu, za nekog drugog nije i obratno. Roditeljstvo je neko osnovno pravo (a kasnije obaveza) i nikako dobijanje dece ne mogu da povezem sa nekim luksuzom pa da spada u "trazenje hleba preko pogace". Naravno ako je osoba bas zacrtala da dobijanje deteta bude sa voljenom osobom i nikako drugacije to je onda u slucaju lezbejki i gayeva nemoguce. Ali ostaje mi i dalje nejasno zasto je samo takav nacin dobijanja deteta ispravan a sve ostalo gadost za tebe. No ne mora meni sve biti jasno ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Zabranjeno surogat majčinstvo

U svetu je sve više popularno surogat materinstvo, ali novi zakon u Srbiji to ne odobrava. Surogat majka je definisana kao ženska osoba starija od osamnaestgodina, koja bez nadoknade ili sticanja bilo kakve imovinske koristi, a u cilju davanja deteta po rođenju – donoru, nosi embrion začet postupkom biomedicinski potpomognute oplodnje.

U Ministarstvu zdravlja napominju da je taj postupak zabranjen i da predstavlja krivično delo.

– U toku izrade zakona i javne rasprave prevladao je stav stručne i opšte javnosti da surogat materinstvo ne treba u ovom momentu dozvoliti, polazeći pre svega od potrebe da se zaštiti interes deteta, odnosno preduprede eventualni sporovi koji se mogu javiti u takvim slučajevima – objašnjavaju u ovoj instituciji.

http://www.bebac.com/index.php?show=new ... ewsID=5689

:roll: Gluposti... znaci na zapadu nema sporova i tamo se ne stite interesi dece... a kod nas su tako brizni za ljudska a pogotovo decija prava, ma da... :evilgrin:
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
sporova će biti dok postoje ljudi :) nisam majka i ne znam u kom momentu se javlja taj fenomen majčinske ljubavi. da li je to taj trenutak rođenja deteta? da li je to neki kasniji ili možda čak i raniji mesec trudnoće? od postojanja tog osećaja može da zavisi budući spor (ali i usled nekog manje romantičnog razloga ). dakle, sporova ima ( interes deteta je već sporna tema i često se zloupotrebe dešavaju pod geslom zaštite tog interesa ), druga je priča što naša zemlja neće moguće sporove. lično sam protiv "zakupljivanja stomaka", osim ako ne proizlazi iz altruističkih motiva jer sve više i samih žena ima probleme sa rađanjem. ali, motiv je tako teško dokazati što otvara polje za zloupotrebe.
Korisnikov avatar
By Dina
Mislim da je to individualno sto se majcinske ljubavi tice, te da i jesmo majke ne bi nam mnogo pomoglo da shvatimo druge majke. Zato ja mrzim onaj argument "nemas decu pa ne mozes da raspravljas o njima", kao da i inace ne raspravljamo o mnogim stvarima koje nismo videli ili zemljama i mestima gde nismo bili... a bar decu vidjamo, i sami smo bili deca... Dobro neko se ponasanje javlja malo cesce, neko malo redje... Stoga ja bas ne mogu na nekom licnom nivou da razumem kako funkcionise zena koja se odluci na surogat majcinstvo, jer ja to ne bih mogla... Kako rekoh ja mislim da je to jedno skroz atipicno funkcionisanje i zato mi je donekle zanimljivo. A sto se sporova tice, to je na zapadu regulisano ugovorima te se vrlo lako rese ako do njih dodje. Ranije dok surogatstvo nije postalo stalna praksa desavali su se slucajevi sukoba, ali to je u medjuvremenu sve zakonski reseno. Zato su mi i smesni ovi navedeni razlozi za objasnjenje od strane ministarstva zdravlja. Put zapadnih zemalja je mnogo bio tezi upravo jer su resavali te situacije i morali da osmisljavaju zakone a nas kad se uvede samo da prenesemo te iste zakone. Pravi razlog je da nasa javnost/crkva/ ko zna ko nisu spremni za drugacije porodice pa onda navode neke smesne izgovore.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
naravno, objašnjenje ministarstva je tipično objašnjenje za novinare, jedna od onih rečenica koje se koriste kad parlament jednostavno neće o nečemu da raspravlja. ali, moramo biti svesni da se ne može staviti znak jednakosti između našeg i zapadnoevropskih duštava, te da implementacija zakona kao takvog ne može dovesti do njegove primene ako se ne prilagodi specifičnostima našeg društva. tu je i naš izborni sistem - i da postoji volja javnog mnjenja, nikada ne znamo koga će napredni, ovi ili oni da pošalju u parlament da odlučuje o našim sudbinama. ali, iz priloženog, jasno je da nije savladan još ni prvi stupanj - niti je javnost upoznata u dovoljnoj meri sa ovom alternativom, niti postoji podrška eventualnog predlagača zakona. ono što je izvesno jeste da u zemlji koja ima tako nisku stopu nataliteta moraju se vremenom iznalaziti alternative, te će i pitanje surogat materinstva neminovno naći svoje mesto.
Korisnikov avatar
By Mariška
Iznajmljivanje materica na istoku Evrope

Pošto im kod kuće nije dozvoljeno da plate nekoga ko će nositi njihovo dete, neplodne žene u potrazi za surogat majkama sve češće putuju na istok, neretko i do Ukrajine

Ceo tekst: Surogat majka kao tabu
Korisnikov avatar
By Dina
Ako naidje neka zalutala dusica koja se dobro razume u genetiku volela bih da mi nesto objasni. Radi se vise o donaciji jajne celije ali moze da se primeni i na surogat materinstvo. Naime kada je donirana jajna celija meni je bilo prilicno jasno da je bioloski to dete donatorke i muskarca cija je sperma. I cinilo mi se da tu nema nista sporno. A onda sam na nekim sajtovima citala o nekoj ekspresiji gena pa je ispalo da na to deluje zena koja nosi dete. Tu sam se setila one price koja je bila na "uzrocima homoseksualnosti" da se smatra da je uzrok delovanje hormona u toku trudnoce. Je li to onda takva osobina koja zavisi ne od spajanja gena nego od tela trudnice? I onda postoje jos neke takve osobine... Ako je to tako kako je recimo ona glumica iz "Seks i grada" dopustila da neka druga zena donese na svet njene blizance? Oni onda u jednom broju osobina nisu isti kao da ih je ona rodila... Ili to sto sam ja citala nije tacno?
By tasa
podrzavam surogat materinstvo jer zaista nije pravedno da neko ne moze imati dete radi zakona a zeli ga i sposoban je za roditeljstvo

mene zanima Dina da li je igde u svetu moguca ovakva kombinacija
jajna celija moje devojke + sperma nepoznatog donatora a ja da nosim dete
ovo mi lici na surogat majcinstvo jedino sto je opet zakon problem
jer za vestacku oplodnju zahtevaju da budes u braku (ako se nesto nije promenilo)

nameravam na opisan nacin da rodim dete ali ne znam ni gde ni koga da pitam o detaljima i uopste mogucnostima takvog zaceca
Korisnikov avatar
By deran
taso,u žaru diskusije si napisala mnogo teških reči...

šta ako je NN donor hrvat?
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Biće potresna priča kao u nekoliko poslednjih poglavlja Jelene '93.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!