Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Veoma sam radoznala povodom jedne pojave. Neću nikoga da imenujem da ne bih narušila nečiju privatnost, neka to urade oni koji žele. Naime, mnogi forumaši su mi frendovi na fejsu i kad pogledam info pojedinih vidim da su iz BiH ili Crne Gore, a na forumu pišu ekavicom. Mene sad živo interesuje, zašto pišete ekavicom, da li tako i govorite i imate li naglasak? :D Ja sam živela u Sarajevu do '93. i pričala sam ijekavicom, ali sam se posle spontano prebacila na ekavicu. Bila sam tada mala, deset godina. Ljudi koji imaju istančan sluh mi i danas kažu da mi se malo oseti akcenat.

Tako, opet ja radoznala... :D
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
To sve zavisi od individue do individue.
Moja najbolja prijateljica i dalje govori ijekavicu, iako zivi u NSu vec dobrih 16 godina. Sa druge strane, njena sestra govori ekavicu. Obe pisu ekavicom, valjda su se vremenom navikle.
Neko lakse neko teze prihvata naglaske i narecja.
Korisnikov avatar
By Blady
Ne znam zasto ih nisi pitala, ako su ti vec frendovi na fejsu?
Korisnikov avatar
By Galateja
Blady, da, ići ću pojedinačno i zapitkivati zašto pišu ekavicom kad su iz BiH. A onda ću sakupljati odgovore i napraviti komparativnu analizu. Jer, narafski, meni je u životu samo to bitno. :radosnice:
Korisnikov avatar
By Blady
Pa neces Galateja, otvorices temu na forumu. :)
By loreenche
Evo ja sam iz BiH i pisaću ekavicu, jer tako Srbi pišu. A i prosto mi milina slušati intonaciju koju mi Bosanci nemamo :lol:
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ja sam iz Loznice. Ovde se ne zna ko kojim naglaskom i narecjem prica. Neka hibridna tvorevina ekavice i ijekavice, bosanskog i srpskog naglaska, pravopis niko ne zna, padeze malo-malo pa zabrljaju a vokabular smo obogatili nebuloznim kovanicama i izrazima. A skloni smo tezem ismevanju kako beogradskog, tako i bosanskog i svih ostalih naglasaka :radosnice:

Za kraj vam ostavljam sajt loznifikatora aka. loznicku Vukajliju:
http://www.loznifikator.com/
http://www.loznifikator.com/prevodilac/ :radosnice:
Korisnikov avatar
By Sunce
Meni je uvek interesovalo kako stranci cuju srpski jezik. A onda sam cuo da kazu da im zvuci kao da se svadjamo, kako se ne zna gde je pocetak, a gde kraj. Meni pravi beogradski zvuci totalno neemotivno, instant, samozivo, razmazeno i materijalno...sta god to znacilo. Bilo koji tekst da se izgovora tim akcentom zvuci mi plitko.

Blady, ne zezaj krizu. Tema je dobra. Kako i kada se vrsi tranzicija ijekavice u ekavicu?
Korisnikov avatar
By deran
Sunce napisao:. Meni pravi beogradski zvuci totalno neemotivno, instant, samozivo, razmazeno i materijalno...sta god to znacilo.
a šta je pravi beogradski,ja nikako to da skontam... :D
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Sunce napisao:Meni je uvek interesovalo kako stranci cuju srpski jezik.

Skontao sam otprilike ovako:
"Skšrbškrl všdž kršm štklđ džvškr kazgvrlšk."

Pitaju me ponekad da li imamo ijednog vokala u srpskom. :D
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Plus, ona sva priča koju sam slušao kod Srba: "Jao, nemački zvuči kao tako grub, neemotivan jezik, kao da se čovek non-stop svađa ili dere."
to isto kažu za nas Austrijanci. xD

ont: Meni nije zabavno to. Više bih voleo da čujem nekoga ko je sa ekavskog prešao na ijekavski. ^^
Korisnikov avatar
By Blady
Sunce napisao:

Blady, ne zezaj krizu. Tema je dobra. Kako i kada se vrsi tranzicija ijekavice u ekavicu?
sorry ali meni ova tema :wcsolja:
Korisnikov avatar
By deran
KorvinOdAmbera napisao:Plus, ona sva priča koju sam slušao kod Srba: "Jao, nemački zvuči kao tako grub, neemotivan jezik, kao da se čovek non-stop svađa ili dere."

ont: Meni nije zabavno to. Više bih voleo da čujem nekoga ko je sa ekavskog prešao na ijekavski. ^^

hint-goran milić-da čovek ne poveruje!
Korisnikov avatar
By antibiotic
KorvinOdAmbera napisao:
Branka Sovrlic :cheer:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Mene bi vise interesovalo zasto neki Makedonci pricaju na ekavici, a neki na ijekavici kada pricaju srpsko-hrvatski(?)
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Meni su interesnatniji Slovenci koji pričaju ijekavski. (valjda što su im Hrvati bliži)
Korisnikov avatar
By Sunce
deran napisao:
Sunce napisao:. Meni pravi beogradski zvuci totalno neemotivno, instant, samozivo, razmazeno i materijalno...sta god to znacilo.
Ne znam kako bih to definisao. Onaj ekstremnije izrazen beogradski. Mada nije sve u akcentu, vise je u boji glasa.
Korisnikov avatar
By Vel boy
ja kao poliglota :D uvek pishem i govorim (ako umem) na jeziku ambijenta u kom i s kim komuniciram.
moja lichna caka. :)

mislim da sam vishe puta to objashnjavao o sebi.
Korisnikov avatar
By Mars
Wilhelmina napisao: Moja najbolja prijateljica i dalje govori ijekavicu, iako zivi u NSu vec dobrih 16 godina.
Ja znam jednu koja je 10 godina Nišavu zvala - Miljacka.
Verovatno još uvek zove.
I verovatno svaku reku na kugli zemaljskoj - Amazon, Misisipi, Nil...Sve to Miljacka.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Sunce napisao:Meni je uvek interesovalo kako stranci cuju srpski jezik. A onda sam cuo da kazu da im zvuci kao da se svadjamo, kako se ne zna gde je pocetak, a gde kraj. Meni pravi beogradski zvuci totalno neemotivno, instant, samozivo, razmazeno i materijalno...sta god to znacilo. Bilo koji tekst da se izgovora tim akcentom zvuci mi plitko.

meni su stranci koji imaju bar malo inteligencije rekli da im nash jezik zvuchi melodichan skoro kao italijanski. i ja mislim da od svih slo(a)venskih jezika (svaka chast njima) jezici b-h-s zvuche najmelodichnije.
Korisnikov avatar
By Vel boy
KorvinOdAmbera napisao:Plus, ona sva priča koju sam slušao kod Srba: "Jao, nemački zvuči kao tako grub, neemotivan jezik, kao da se čovek non-stop svađa ili dere."

ogromno zavisi ko i kako govori.
a onaj prethodni ti post, to vishe vazi za npr. poljski, ruski itd.
Korisnikov avatar
By Waldorf
deran napisao:
Verovatno Canetov (Partibrejker) akcenat, jer svi Beograđani inače tako govore. :flaming:
Korisnikov avatar
By deran
Mars napisao:
Wilhelmina napisao: Moja najbolja prijateljica i dalje govori ijekavicu, iako zivi u NSu vec dobrih 16 godina.
Ja znam jednu koja je 10 godina Nišavu zvala - Miljacka.
Verovatno još uvek zove.
znaš šta,ja joj i ne zameram :lol: ne mogu ti opisati moje raočarOnje kad sam video prvu,pa drugu...

mislim,toliko pesam ispevano,toliko priča ispričano,ja sam mislio da su to veeelike reke... :drama:
Korisnikov avatar
By deran
Waldorf napisao:
deran napisao:
Verovatno Canetov (Partibrejker) akcenat, jer svi Beograđani inače tako govore. :flaming:
ne govore svi tako-to kažu i beograđani-ono,znaju ko je iz kog dela grada po govoru...

moj komšija je bio u vojsci u BG i kad je prvi put došao kući i progovorio "s'ne,'maš enu cigAru" jedva sam razumeo šta hoće... :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
deran napisao: mislim,toliko pesam ispevano,toliko priča ispričano,ja sam mislio da su to veeelike reke... :drama:
Sad bi ti beogradski pederi rekli da si size queen - a ja pojma nemam šta to znači.

:D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!