KorvinOdAmbera napisao:Analogno zaključku bi trebalo na komentar "Baš je super što je Hitlerov režim pobio toliko Jevreja."
reći
"Znaš kako, nije fino što si to tako rekao jer se to ipak, znaš, ovaj dogodilo i eto ubijati druge ljude nije fiiiiiiiiiiiiinooooo."
Jer, hej! Postoji toliko načina da kažemo istu stvar. Zašto bismo hejtovali?
Postoji razlog zašto se reaguje na taj način koji se reaguje. Neće ti takve stvari niko napisati povodom banalnih stvari (tipa boja foruma), nego na komentar koji sam ti ja rekao.
A to ti komentarišeš, zbog onoga što je bilo tebi, a ti ne možeš da shvatiš da je naprosto nepristojno pisati tako na forumu gde ne znaju svi engleski. Pogotovu što tvoj engleski ni Gugl ne bi znao prevesti. Pogotovu što ima ljudi čiji maternji nije srpsko-hrvatski (i koji se trude da pišu kako treba i to im čini napor), koji npr. nisu sa prostora bivše Juge ili ne žive tamo i svakodnevno pričaju i koriste obilato drugi jezik i posle izvesnog vremena, naprosto kreću da zaboravljaju neke reči. Ili bi radije napisali nešto na drugom jeziku. Ali koji ipak se potrude da obiđu tu barijeru, da bi ih svi ovde razumeli. I niko nije pljuvao tebe, kao osobu, nego tvoj stil pisanja.
E, to je problem, kao što rekoh. Što se neke stvari previše lično shvataju.
Opet problem sa stavom, ili tonom, reci kako ti je draže, - nema potrebe za sarkazmom Korvine.
Moj odgovor na takvu rečenicu koju si izabrao za primer bi bio više u smislu - "Korvine, kako misliš super? Iz kojih razloga bi ubijanje ljudi moglo, pogotovo u kontekstu holokausta, biti super???"
Vidiš da nije teško?
I jedno je hejtovanje, a drugo je prostakluk. Uz to, evo drznuću se da te podsetim da je i "hejtovanje" nedovoljno rasprostranjena reč, tako da te molim da je ubuduće ne upotrebljavaš, jer forum možda čita i neki forumaš iz Prčilovaca, i jedva je na mobu učitao ceo forum, pa još sad mora da traži na Netu šta to znači.. stvarno bezobzirno od tebe.
![:D](./images/smilies/biggrin.gif)
(Nadam se da ćeš ovde shvatiti širi pojam moje opaske, na tvoj stav da biramo reči i jezik kojim pišemo, sa ciljem da svi razumeju šta piše...)
Jednostavno ne mogu a da se opet ne zapitam kako bi to bilo u živom razgovoru, ili kada bi na forum došao neko ko koristi Google Translate kako bi nas razumeo, a piše na recimo Švedskom ili nekom totalno nepopularnom jeziku, za koji nije svako treći "vrsni poznavalac"..
A u povodu pristojnog i nepristojnog... web kultura ne poznaje takvu kategoriju kao što je jezik komunikacije. Svako ima pravo da postavi pravila na svom domenu. Svako ima pravo da piše na jeziku na kom želi i na način na koji želi.
Konkretno, ne tangira me mišljenje forumaša o mom poznavanju engleskog, izabranom jeziku za pisanje i sličnim stvarima, mada jeste zabavno, ali nisam ja tema ove teme
![:D](./images/smilies/biggrin.gif)
tema je reakcija na ono što je tim i takvim pisanjem REČENO.
Ti, dragi kolega forumašu Korvine, (a tebe uzimam samo kao primer, personifikaciju svih onih gore pomenutih zbog kojih je tema otvorena) nisi na GS forumu da bi "pljuvao" po mom engleskom, "pljuvao" moj izbor jezika ili bilo šta slično. Obuzdaj svoje unutrašnje porive, male ili velike komplekse, i drži se same teme, tačnije, ako pitam "Da li je forum žute boje?" odgovori mi da li je ili nije, a nemoj "pljuvati" način na koji sam to pitao.
Ako pak i želiš da mi skreneš pažnju na neke takve momente, onda je pristojan i civilizovan način da, sa uvažavanjem entiteta sa kojim komuniciraš preko Interneta, i kog lično a ni preko web-a, ne poznaješ, meni to kažeš u privatnoj poruci, ukoliko su ti namere dobre.
Ukoliko nisu, onda ćeš divljački raspaliti u sred bilo koje teme, iskoristiti bilo koji spomen mog nick-a i "popljuvati" moj način, a ne suštinu.
Did u get my point, this time?
I još jedna simptomatična stvar - od celog mog prethodnog posta, svega što sam napisao, izneo, ti si imao samo ovo da odgovoriš - skeč sa pitanjem, objašnjenje za pljuvanje mene, i jezička problematika exYU srba u dijaspori?...
![:sniff:](./images/smilies/sniff.gif)