- 30 Sep 2010, 02:49
Najjadniji argument mi je :"Ali ja to volim"
Originally posted by LeDeNa_Apsolutno, msm Tesla!
Za sve one kojima nedostaju ozbiljni dokazi u prilog vegetarijanskoj ishrani i koji smatraju to glupostima, navešću ponovo mišljenje Nikole Tesle koji je čitav život bio vegetarijanac:
„Zbog toga je danas najznačajnije pitanje kako obezbediti dobru i obilnu ishranu. Prema opštim principima, gajenje stoke u cilju obezbeđivanja hrane je pod znakom pitanja jer, u gore navedenom smislu, to mora nesumnjivo da vodi ka dodavanju mase 'manje brzine'. Sigurno da je mnogo poželjnije gajenje povrća i zato mislim da je vegetarijanstvo pohvalan način za napuštanje utvrđenih navika. Nije to samo teorija da možemo da opstanemo na biljnoj hrani i da obavljamo svoj posao čak i bolje. Mnoge rase koje žive isključivo od povrća imaju bolju fizičku kondiciju i snagu. Nema sumnje da je neka biljna hrana, kao što je ovsena kaša, ekonomičnija nego meso, čak i bolja u pogledu mehaničkih i mentalnih dejstava. Takva hrana, štaviše, sigurno manje opterećuje naše organe za varenje, a time što doprinosi osećanju zadovoljstva i druželjubivosti čini toliko dobra da se to teško može dovoljno ceniti. S obzirom na te činjenice, treba uložiti sve moguće napore da se zaustavi nemilosrdno i okrutno klanje stoke, što mora destruktivno da utiče na naš moral. Da bismo se oslobodili životinjskih instikata i apetita koji nas drži na nižem nivou, treba da počnemo od samog korena iz koga potiču: treba da sprovedemo radikalnu reformu u karakteru ishrane.”
Najjadniji argument mi je :"Ali ja to volim"