Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by smaug

Te zasto ne ovako (obzirom da je "the process of non-thinking called faith" stravicno opasn i dokazano poguban) - Boga nema te nema ni vernika a samim tim ni institucija.

:wink:
:lol:

shall we go again?

,)

1. otkud ti znas da boga nema? i kog tacno boga nema? i sta je bog? i oklen (samo)svest u ovom univerzumu?

2. vernika ima kako god da okrenes. money god, fame god, science god, state god etc.

a onda imas i pregrst 'mystery disciplines' poput kamashastre, yoge, wike, alhemije, masonerije etc. koje zapravo i nemaju institucije.
ok, masoni imaju.

i na kraju, i ateisti su vernici, posto su zauzeli definitivan stav oko necega nedokazivog.

vernici ostaju u ovom svetu kako god okrenes.

3. mnogo veci problem su institucije poput drzavnih trenutno.

..

the process of non-thinking called atheism. http://en.wikipedia.org/wiki/Agnosticism ,)
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by svejedno

Te zasto ne ovako (obzirom da je "the process of non-thinking called faith" stravicno opasan i dokazano poguban) - Boga nema te nema ni vernika a samim tim ni institucija.

shall we go again?

,)

..

the process of non-thinking called atheism. http://en.wikipedia.org/wiki/Agnosticism ,)
ja kapiram ovo od smaug kao jednu jaaaaako lepu i klever mentalnu gimnastiku.
cinjenica je da vernika ima i da ima i institucija.
kamen mudrosti ne znam da su nasli. nema niceg misterioznog u secret hand shake.
bog? ah well, sure we'll all find out eventually.

i kao sada ne mogu da nadjem na yt onu scenu iz erik the viking kada nekakva morska neman razbija brod i svi su se usrali osim lokalnog hriscanina jer u njegovom sistemu verovanja, jelte, takvih stvari nema. ali bila bi dobra ilustracija za you'll die a death you believe in :)
Korisnikov avatar
By Stripi

Hoces da kazes da ono sto ljudi privatno rade i veruju je ok a da je problem u 'moci'. Politickoj, finansijskoj..itd koje religijske institucije imaju?
Da, upravo u tome. Slažem se da crkvene institucije ne bi bilo to što jesu bez vjernika, ali eto, ja sam kao neki vjernik koji usput i promišlja, ima svoj stav drugačiji od mase. Nisam vjernik po definiciji ove dosadne mase koja nas svaki dan ubija u pojam.
Moja mama je veliki vjernik i prije jedno deset godina je imala tešku operaciju. Vjerujem da joj je vjerovanje i molitva pomogla da pregrmi to teško vrijeme i da se ne preda. Iskreno, ne vidim tu ništa loše.
Da li se slazemo da je moguce verovati i biti religiozan i bez institucija? A da su institucije nemoguce bez vernika?
Da, vjerujem da se može biti religiozan bez intitucija. Ako se želiš moliti i vjerovati možeš to na svakom ćošku, na svakoj livadi, na svom kauču.
A opet istovremenio, institucije nisu moguće bez vjernika, jer im oni daju moć da manipuliraju svime i svačime. Začaran je to krug, znam, ali svejedno ja sam ipak protiv institucija a ne same religije ili vjernika.
Boga nema te nema ni vernika a samim tim ni institucija.
Zato što neki ljudi snagu pronalaze vjerovanjem u Boga. Ako mu to odgovara, ko sam ja da mu smetam?
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ono što meni smeta kod lokalnih religija je ova logika razmišljanja koju je Daglas fino opisao:

"Imagine a puddle waking up one morning and thinking, "This is an interesting world I find myself in — an interesting hole I find myself in — fits me rather neatly, doesn't it? In fact it fits me staggeringly well, must have been made to have me in it!" This is such a powerful idea that as the sun rises in the sky and the air heats up and as, gradually, the puddle gets smaller and smaller, it's still frantically hanging on to the notion that everything's going to be alright, because this world was meant to have him in it, was built to have him in it; so the moment he disappears catches him rather by surprise. I think this may be something we need to be on the watch out for. We all know that at some point in the future the Universe will come to an end and at some other point, considerably in advance from that but still not immediately pressing, the sun will explode. We feel there's plenty of time to worry about that, but on the other hand that's a very dangerous thing to say."

Speech at Digital Biota 2, Cambridge, UK, (1998)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by hlaefdige

^ a?!

inace, chat od malopre:

me: sta ovo znaci:
onda ja dodjem kao neki ignostik. that is, i'd 'em, 'ad i 've been bovvered.
?
hlaef: a?
me: to napisal bb
sta to znaci?
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
am i bovvered?

From 'The Catherine Tate Show'
Basically means: "I don't care!"

parče rešeno. :D
Korisnikov avatar
By bas bleu

i would have been, had i been bothered.

:kiss:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by bas bleu

Te zasto ne ovako (obzirom da je "the process of non-thinking called faith" stravicno opasan i dokazano poguban) - Boga nema te nema ni vernika a samim tim ni institucija.

shall we go again?

,)

..

ja kapiram ovo od smaug kao jednu jaaaaako lepu i klever mentalnu gimnastiku.
cinjenica je da vernika ima i da ima i institucija.
kamen mudrosti ne znam da su nasli. nema niceg misterioznog u secret hand shake.
bog? ah well, sure we'll all find out eventually.

i kao sada ne mogu da nadjem na yt onu scenu iz erik the viking kada nekakva morska neman razbija brod i svi su se usrali osim lokalnog hriscanina jer u njegovom sistemu verovanja, jelte, takvih stvari nema. ali bila bi dobra ilustracija za you'll die a death you believe in :)
Yes.
To je odgovor na svejedno(va) pitanja. I na stripijeve odgovore/komentare.

@Korvin :kiss: Ih, pa da, ko zna - zna... :wink:
(ovde nisam mislila na ignosticizam)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by bas bleu

i would have been, had i been bothered.

:kiss:
ahaaaaaa.... lol. kewl, man.

..

ja nesto kapirao kao ive had them, been had and been borrowed. al nekako nisam mogao da uklopim u kontext ,)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
joj sto ja volim kad mi ovako lepo pricamo...

...erm...tj, vi...

ja 'slusam'
Korisnikov avatar
By Galateja

zavisi kako ko gleda na stvar....

..

men' se cini da svima vama ovde vise smetaju crkve & gluplji vernici, dakle ljudi, koji sve to pograsno kapiraju & sprovode,
od samih religija.

..

ko je citao neke od svetih knjiga, ne verujem da bi nasao mnogo stvari sa kojima se ne bi slozio.

..

npr.
meni zanimjliva stvar u vezi hriscanstva & hriscanske crkve, posebno katolicke,
je cinjenica da je Isus, po prici, jel,

bio najveci bundzija protiv crkve.

..

kazem, stvar gledista.
:up:
Korisnikov avatar
By svejedno
@ bb

lm, bilo zanimljivo drugari, moram palit... pisemo se .)
Korisnikov avatar
By Galateja
Dozvoliću sebi da se samocitiram sa davnašnjih tema o religiji:
Originally posted by Galateja

Verujem.
Ako bih smrt kontala SAMO kao prelazak organske materije u neorgansku odavno bi me pojela depresija. Tako da je za mene vera lekovitog karaktera. Znate ono kad nešto krene loše i nemoćna si bilo šta da učiniš i onda se ponadam da daće Bog. Ili ako je nešto dobro uzdam se da tako i ostane. Kao što reče Kant, čini mi se, da Boga nema trebalo bi ga izmisliti.
Glasala za opciju br. 1. I nemojte molim vas sad da me smarate sa SPC , pogledom biblije na homoseksualnost i sl. Hvala. ;)
Originally posted by Galateja
Originally posted by Zoe
Intelekt mi ne dopusta da verujem u Boga kao takvog, ali mi isto tako govori da je vazno verovati, u bilo sta, u bilo koga, u sebe najbolje (moje misljenje), u coveka samog, u prirodu.
Mislim da su neke stvari iznad intelekta. Ne znam, jako mi je teško da diskutujem o ovome, kao da hodam po minskom polju. Kad čovek prođe lični pakao i shvati da su ljudi ti koji okreću glavu, da se zvezde na isti način smeše sa postera, da si kao jedinka nemoćna bilo šta da delaš, da ti priroda daruje samo vetar i kišu, ostaje jedino da kažeš sebi proći će, daj mi Bože snage za dalje. I ne, to nije sujeverje već više vera da Bog (ne čikica sa bradom, već šire shvaćen) neće dati da krah bude konačan.
Sećam se, bila sam klinka, kad sam još živela u Sarajevu. Bila sam sa mamom na jednom mostu u sred pucnjave (ne pitajte otkud tad tu, bio je rat) i ni na pred ni nazad. Bilo je užasno. Jedino što mi je ostalo je ta tiha molitva u spasenje. I nekim čudom je bilo dobro.
Depresija je prateci element spoznaje da nema nista sem ovog i ovakvog zivota, da posle smrti necemo ni bolje ni duze ziveti, haha, cak i zvuci presmesno! :lol:
Depresija dolazi kao posledica nemoći. Sve te otpevane pesme, napravljeni filmovi, opljačkane banke, završeni fakulteti, rođena deca, delanje čovekovo je težnja da dobijemo moć, bilo da je ona usmerena ka samoaktuelizaciji, finansijama ili čemu god. Vera je jedna od tih težnji da svoju minijaturnost podignemo na viši nivo. A to koliko smo mali vidimo u situaciji kad smo npr. bolesni, kad nam bližnji umiru...
Ovima koji veruju u Boga je zivot laksi, lepsi i veseliji jer imaju te svoje "putokaze" a sa putokazima je logicno da je lakse.........Mnogo teze je sam traziti pravi put i ici njime. Zato smo mi, koji ne verujemo, hrabri. (najblaze receno).
Može tako, ali i obrnuto: vama koji ne verujete je sve dozvoljeno. Veća sloboda, veće polje zadovoljstva. Dakle, nevera-hedonizam. ;) Dobro, malo se šalim, ali može da se posmatra iz puno uglova.
Drugo, možda nama koji verujemo život nije lakši, lepši i veseliji, kako kažeš, već smo teško ranjeni pa nam vera vida rane i kao takva nas stavlja na pozitivnu nulu.
:saksofon:
Korisnikov avatar
By Galateja
Evo jedan vrlo zanimljiv tekst:

Kršćanstvo i homoseksualnost već odavno nisu na ‘ti’. No, moraju li ova dva svijeta biti dovijeka odvojena ili je kompromis moguć?

Ovaj članak nije pokušaj konverzije jedne od strana, već objektivno sagledavanje situacije.

Povijest homoseksualnosti
Kršćanstvo nije osuđivalo homoseksualnost sve donedavno. Najranije zabilježeni homoseksualni par živio je 2400 godina pr. Kr. u Egiptu. Mnogi egipatski i grčki bogovi bili su homoseksualni ili biseksualni. Riječ ‘lezbijka’ potječe od grčke pjesnikinje Sappho koja je rođena na otoku Lezbosu i čija je poezija opisivala ljubav i zaljubljenost između žena.

Mnogobošci su ljubav doživljavali kao svetinju neovisno o objektu požude. Antičke rimske skulpture i slike prikazuju muškarce u seksualnim pozama i odnosima s drugim muškarcima. Lezbijke su se, pak, doživljavale negativno, a u skladu s tim i umjetnost ih je tako prikazivala. Navodni razloga je taj što su ubijale svoje muževe kako bi mogle biti s voljenom ženom.

Sve donedavno, nakon više stoljeća tolerancije i spolne jednakosti, homoseksualnost se počela osuđivati od strane mnogih konzervativnih sljedbenika raznih religijskih pokreta.

Što kaže Biblija?
Kako bismo mogli donositi neke zaključke oko toga mogu li homoseksualci biti kršćani, najprije ćemo zaviriti u izvore. Pod ‘izvor’ ne mislimo na molitvu Bogu već svetu knjigu kršćana Bibliju. Velik broj ljudi danas prebrzo traži uzroke homofobiji u Bibliji.

U njoj na dva mjesta Bog očito osuđuje homoseksualnost; u Korinćanima: 1 i Timoteju: 1. Židovske riječi kojima se opisuje homoseksualnost su malakoi i arsenokoitai. Prva riječ bi u prijevodu značila: ženstven, muška prostitutka, pedofil, pokornik, kukavica, bolesnik, osoba s manjkom samokontrole i moralni slabić. Drugi pojam odnosi se na seksualnog agresora (silovatelja). Smatra se da su ove riječi originalno skovane u Bibliji.

Kad bi se riječ arsenokoitai raščlanila na svoje korijene, dobili bismo pojmove arsenos (muško) i koites (sobar). To se može odnositi na dva muškarca koja liježu zajedno u krevet. Oni koji vjeruju da se riječ arsenokoitai odnosi na homoseksualnost općenito smatraju da je Pavao sam iskovao riječ i pri tome mislio na dva muškarca koja imaju spolne odnose. Argument je nedvojbeno nejasan, ali izvori tako navode.

Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!
Get Adobe Flash Player here

Varljiv prijevod
Kralj James I. financirao je 1611. godine izdavanje trećeg engleskoga prijevoda Biblije “King James Bible”. Ta ista osoba bila je deklarirani homoseksualac pa se smatra da bi, pri prevođenju, uočio da je kao homoseksualac grešnik i možda zbog reakcije javnosti ‘ostao u ormaru’.
Sve do 1946. riječ ‘homoseksualan’ nije se pojavljivala u Bibliji, a do tada su korišteni alternativni nazivi kao oni gore spomenuti.

Rimljani: 1
- “Bog nije stvorio čovjeka s homoseksualnim željama. Biblija nam kaže da osoba postaje homoseksualcem zbog grijeha.”
- “Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja.”

Riječ ‘naravno’ pomalo je dvosmislena. Ako je prevedemo kao “imati spolni odnos bez mogućnosti začeća”, onda da - svi idemo u pakao. No, ako je shvatimo kao “prirodno izazvanu privlačnost drugom osobom (neovisno o njezinu spolu)” i kao grijeh shvatimo ostanak u vezi s nekim tko nas ne privlači, onda je to ‘naravno’, a sve ostalo ‘nenaravno’, tj. neprirodno. Prisiljavanje sebe na spolni odnos s nekim tko nas ne privlači nije prirodno. Ako nas prirodno privlači rod osobe, onda je seks s tom osobom grijeh? Pomalo nejasno…

Homoseksualnost = grijeh?
No dobro, krenimo dalje u objašnjenje etiologije pojma ‘homoseksualnost’. Ako je uzeto iz konteksta, onda je poprilično jasno da je pojam, definiran kao grijeh, iskovan u haremu. Nije ni čudo što Bog nije bio ovime zadovoljan. Harem je sam po sebi grijeh, a možemo otprilike zamisliti kako je jedan rimski harem izgledao.

Ipak, ni ovo ne bi bio razlog da se homoseksualnost tako oštro osuđuje jer je riječ o haremu, a tamo je sve bilo dopušteno. Stih 22 Jamesove Biblije kaže: “Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.” Ovo se konkretno ne odnosi na lezbijke, ali razlog ovome vjerojatno leži u obespravljenosti žena u tadašnje vrijeme, kao i činjenici da oni koji su pisali Bibliju nisu doživljavali lezbijski seks kao seks u pravom smislu riječi. Sve se lezbijke mogu složiti da to nije istina.

Ako se ovaj stih odnosi samo na muškarce, kao što je većina tekstova u Bibliji, onda logički možemo zaključiti da se osuđuje samo seks između dva muškarca. Neki proturječe ovome argumentom da je cijela rasprava oko homosekualnosti i osuđivanja iste kontekstualna te se odnosi na perverzne aktivnosti u paganskom (mnogobožačkom) hramu.

Seks i brak
Negdje u Bibliji spominje se da “Ako muškarac liježe s drugim muškarcem, kao što liježe sa svojom ženom, obojica će počiniti grozotu i sigurno će ih se osuditi na smrt. Umrijet će u vlastitoj krvi.”

Američki nacionalni pentekostalni gej savez (NGPA) interpretira ovaj stih nešto drugačije. Smatraju da bi bolji prijevod glasio: “Ako muškarac liježe s drugim muškarcem u krevetu svoje žene, oboje su počinili grijeh. Treba ih se osuditi na smrt; njihova krv teći će niz njihove glave.” Ovakav prijevod ne brani gej seks već samo mjesto na kojemu se odvija. Nijedan kršćanin nije prihvatio ovaj argument (iako ima smisla), smatrajući ga nerealnim.

Prema Bibliji, seks prije braka je grijeh. Ipak, istospolni brak ne spada u religijsku ceremoniju. Znači li to da lezbijke i gejevi mogu ili griješiti zbog seksa izvan braka, ili uopće ne prakticirati seksualne odnose? Ako su to jedine dvije opcije koje Biblija nudi gejevima, onda bi na svijetu bilo vrlo malo gej kršćana.

U jednom dijelu Biblije ipak se odobrava istospolni brak. Ako bi se doslovno prevodio hebrejski tekst Prve knjige o Samuelu, onda se može uočiti da je zajednica Davida i Jonatana bila zapravo bračna zajednica. Ovo je vrlo moguća interpretacija jer, iako se eksplicitno ne govori o braku, Stari zavjet na brak gleda kao na muškarčevo posjedovanje žene. Ovaj (seksistički) aspekt braka nikako se ne može primijeniti na Davida i Jonatana jer je riječ o dvojici muškaraca. Je li se onda, u skladu s navedenim, odnos ova dva muškarca mogao smatrati brakom ili civilnim partnerstvom (ili nečim trećim)?

Problemi kod interpretacije Biblije nastaju u prijevodu. Oni koji homoseksualnost smatraju grijehom, čitat će Bibliju na jedan način, a oni koji ne smatraju na drugi način. Isto vrijedi i za prevođenje knjige.

Isusov stav prema homoseksualnosti (ili nedostatak istog)
Isus nikad nije govorio o homoseksualnosti. Ni riječi. Ipak, ako se osvrnemo na njegov stav prema ljudima općenito i načine na koji ih je tretirao, shvatit ćemo da je prihvaćao svako ljudsko biće neovisno o njegovom porijeklu.

Biblija se može sažeti u nekoliko glavnih točaka. Prva je bezuvjetna ljubav - primamo je, a od nas se očekuje da je i uzvratimo. Homofobni kršćani, segregirajući lezbijke i gejeve, ne uzvraćaju bezuvjetnu ljubav.

Još jedna poruka Biblije jest ta da nas je Bog sve stvorio. Stvorio nas je na svoju sliku i znao sve o nama i prije našeg rođenja. Kakav bi to Bog onda stvorio nekoga lezbijkom koja bi išla u pakao zbog svojih grijeha, odnosno zbog sebe same? On to ne bi napravio jer je htio (i još uvijek želi) da volimo koga god želimo i živimo život bez grijeha, kao što su ubojstvo i krađa.

Namjerno zaboravljeni grijesi
Osim što brani homoseksualnost, Biblija je još u ono vrijeme zabranila stvari koje su i danas nedopuštene. Poliester i ostali tvornički proizvodi su zabranjeni jer su napravljeni od mješavine više materijala.

Ženama je zabranjeno da od kose izrađuju pletenice ili da nekoga drugog podučavaju toj vještini. Ovo je zapisano u Timoteju: 1 i Levitskom zakoniku: 1, u kojima se spominje da muškarci ne smiju dirati svoju bradu ni zulufe. Grijeh je čak i jesti morske školjke.

Sve dok kršćani ne počnu primjenjivati ove zakone, nemaju pravo govoriti da je homoseksualnost nedvojbeno grijeh i da zbog toga idemo u pakao. To je, u najmanju ruku, licemjerno i nekršćanski.

Izvor: http://www.crol.hr/portal/lezbocosmo/ne ... -raju.html

:saksofon:
By loreenche
Ja ne hejtujem koliko mi je zapravo zao svih tih ljudi kojima ispiru mozak svakakvim pricama, mitovima i legendama. Prosto mi je nepojmljivo, i u jednu ruku fascinantno, da je covek poverovao u nesto sto nikad nije video.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Zen

Ja ne hejtujem koliko mi je zapravo zao svih tih ljudi kojima ispiru mozak svakakvim pricama, mitovima i legendama. Prosto mi je nepojmljivo, i u jednu ruku fascinantno, da je covek poverovao u nesto sto nikad nije video.
Da li to mislis i o zvanicnoj istoriji koja se uci po skolama?
By loreenche
Originally posted by E.c.h.o...
Originally posted by Zen

Da li to mislis i o zvanicnoj istoriji koja se uci po skolama?
Pa istoriju je "gradio" covek, ako je on gradio, onda znaci da je video?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!