Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
^ to je stari zavet.

u hriscanstvu (kad vec pricamo o bibliji, posto jevreji imaju malo mnogo vise textova od onoga sto je preuzeto kao 'stari zavet')
je mnooooooooogo bitniji novi zavet. jer je tu, jel, hrist. hence - hriscanstvo.

..

a u njemu pise ono, cuo si, sigurno...'okreni drugi obraz' i to...

..

Isus negde cak i kaze nesto kao: ' culi ste stare kako kazu mrzi neprijatelja svoga, al ja vam kazem voli ga.'

^ dakle isus je bio vrsta revolucionara koji je rokao po sviiim tim starim postulatima & kamenovanjima ...'ko je bez greha neka baci' i to....

..

ko sto kazem da je meni najzanimljivije kod sadasnje crkve to sto ne uzima u obzir cinjencu da je, po prici, crkvu najmanje voleo sam isus.

al hriscanska crkva retko uzima u obzir sta je zapravo pricao taj hrist - stoga ubijanja, krstaski ratovi & all.

..

i, kazem, pitanje je samo
ko zapravo obraca paznju na to sta zaista pise/razmislja,
ko uzima samo ono sto mu odgovara/manipulise,
i ko ne razmislja uopste.

..

jer novi zavet se ...hm...'odrice' staroga u mnogome.

a to je hriscanstvo - novi zavet.

..

a sto ljudi teraju druge da veruju u ono sto pise bas u njihovoj knjizi,
nema nikakve veze sa knjigom.

samo sa ljudima.
Korisnikov avatar
By pochi
Originally posted by 2kune

osnova svake prave religije je izvorno duhovno iskustvo... kršćanstvo, islam i judaizam u stanju su dati predivna duhovna iskustva i raspolažu oprobanim i prilagođenim sistemima za doći do istih... no, naravno, ništa od toga zapravo nije tema ove rasprave... prava tema ove rasprave su glupi i doslovni ljudi bez mašte, duhovno prazni, kojima je pitanje vlastita nesigurnog identiteta i anksiozna ontološka sumnja rupa bez dna koju pune agresijom prema drugima i drugačijima, potpuno nesvjesni sebe i svojih pravih duhovnih pobuda i potreba..
ipak, oprostit ćete mi što ne učestvujem u temi na taj potrošački i neduhovan ajmeričko-protestantski način pozitivističkog materjalizma zasnovanog na lakonskoj logici, ali jednostavno ne mogu... znate, ponekad mi je jednostavno teško zatomiti ljepotu... što ću... starim, jbg...
:yes: :smeh:
Korisnikov avatar
By harlequin
Stati u odbranu jedne krajnosti u temi koja je stara koliko i covek, mora biti pogresno. Dakle potpuno osudjivanje religije je jedino moguce ako se zaboravi druga strana, cinjenica da je potrenba coveku! Da crkva je razocarenje vise nego uteha i moralna vodilja, religija povod za ratove... Ma kada krenes, satima mozes drvlje i kamenje po religiji, religioznim, budalama koje veruju u bajke...

Ali verai religija su u najbanalnijem obliku pratile coveka kroz ceo razvoj drustva, dok su bogovi bili priroda i planete a neki covekoliki stvorovi. I kako objasniti da nesto tako pogresno i lose opstaje, sem ako ne postoji pozitivna strana i stvarna potreba. Nekad se usudjujem da mislim o religiji kao karakteristici koju prirodna selekcija forsira. Bolje prezivljavanje onih koji se ne pitaju vec veruju. Evolucija favorizuje tupave... :glupan:

Zasto postojimo, sta posle smrti, cemu sve to, zasto mi umire draga osoba??? To su pitanja na koja "mali " covek ne mora da odgovara ako veruje i odlicno je sto je tako. Na ta ista pitanja nauka ne daje zadovoljavajuc odgovor, utehu, pre otvara nova pitanja. Generacije pokusavaju da odgovore na isto i nije im uspelo. Dok ne postanemo toliko napredni da dete po rodjenju obskrbimo odgovorima kao sto je 42 u Daglasovom vodicu ili Pi u istoimenom filmu, vera ce postojati jer je potrebna. Lakse je ziveti sa njom, nekada nemoguce ziveti bez nje.

A mrznju odvojite od vere jer su losa kombinacija, a izvrsno se privlace.

U ostalim tackama hejta; crkva, ratovi, nekriticnost, fanaticizam i ostale lose religiozne tru-brucove, pridruzujem se, ali ja to nekako odvajam od vere i pripisujem ljudskoj nesavrsenosti.
Korisnikov avatar
By colorado
Mene frustrira svaki oblik copora ljudi koji ne misle, bilo da su okupljeni oko neke religije, fudbalskog tima, javne licnosti ili nacionalisticke ideje. To odsustvo razmisljanja mi podrazumeva suzenost vidika, sto dovodi do ekstrema... a svaki ekstrem mi je uzaludan i naporan.

Upisujem se, ali samo prtiv vecine sledbenika bilo koje religije koji nisu u stanju da prepoznaju najobicniju metaforu.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by svejedno
Originally posted by 2kune

osnova svake prave religije je izvorno duhovno iskustvo... kršćanstvo, islam i judaizam u stanju su dati predivna duhovna iskustva i raspolažu oprobanim i prilagođenim sistemima za doći do istih... no, naravno, ništa od toga zapravo nije tema ove rasprave... prava tema ove rasprave su glupi i doslovni ljudi bez mašte, duhovno prazni, kojima je pitanje vlastita nesigurnog identiteta i anksiozna ontološka sumnja rupa bez dna koju pune agresijom prema drugima i drugačijima, potpuno nesvjesni sebe i svojih pravih duhovnih pobuda i potreba...

jbt, izgubio sam sposobnost da sve to lepo ovako sazmem u par reci.

odn - :up: , jel ,)
:)
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Boriti se protiv religije u 21. veku je smesno. Boriti se protiv klanova pa biti u 'ateistickom klanu' je apsurd. Da zaista i dalje postoji hijerarhija kao u Srednjem veku kada je Crkva imala veliki uticaj na zivot - borba bi bila opravdana. S obzirom na to da vecina nas zivi u sekularnim drzavama, borba za slobodu se preorijentisala na borbu coveka protiv drzave (koja, jedina, ima monopol na silu).
By Shoplifter
na žalost, sekularizacija je samo jedan tendenciozni proces, što u biti znači da da tendencija postoji, a li se očigledno u malom procentu realizuje. u ustavu naše zemlje piše da je sekularna, da li su zaista socio-političke prilike kod nas takve?
i čemu ta silna sekularizacija na papiru kada je poseta jednog pape high priority državni događaj?
uostalom, kroz istoriju ideologije možemo sagledati da je crkva uvek bila manje ili više očigledno povezana sa državom, ili kako piše altiser, da je ona ustvari uvek bila jedan od državnih ideoloških aparata, tako da se plašim da tvoja teza o pobedi nad religijom kao još jednom podvrstom političke ideologije, ne stoji.
Korisnikov avatar
By svejedno
treba shvatiti razliku izmedju religije kao takve & crkve kao institucije.

..

jednako kao sto se jasno razgranicava sta pise na papiru drzave u odnosu na praxu u drzavi, treba razgraniciti sta pise u svetim knjigama od onoga sto rade crkvene institucije.

..

religija nije crkva, jednostavno. crkva je institucija sa nekim ljudima koji u izmislili neku hijerarhiju, bas ko drzava.

edit - a papa je i poglavar jedne drzave.
By Shoplifter
ali šta je religija ako ne propisani ideološki konstrukt crkve kao institucije?

to zapravo teško da može da se odvoji.

za one koji bi intimno da veruju u biblijske dogme, božić batu... go for it, ali to ne pobija činjenicu da su religijske doktrine terms&conditions crkve kao institucije
Korisnikov avatar
By svejedno
a sta je ustav ako ne propisani ideoloski konstrukt drzave?

a u nasem ustavu pise da smo sekularni.

..

jel jesmo?
By Shoplifter
a tako. ok onda. :lol:

ja na prvu razmišljam o ideologiji kao po definiciji skupu lažnih uverenja, tako da u tom kontekstu ima smisla.

ali, ima li smisla religija kada je posmatramo autonomno, ako je nastala iz crkve, a shvatili smo da je u pitanju samo lažno uverenje?

jer, države sa promenom vlasti mogu da menjaju ideologije, a može li crkva fundamentalno da promeni svoju ideologijju?

i nesam školovala ovo za papu, da li je italija sekularna, i da li je on zvanični poglavar države (šta god to značilo), i koje države? vatikana? ili je što s' kaže duhovni vođa?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Shoplifter

a tako. ok onda. :lol:

1. ja na prvu razmišljam o ideologiji kao po definiciji skupu lažnih uverenja, tako da u tom kontekstu ima smisla.

2. ali, ima li smisla religija kada je posmatramo autonomno, ako je nastala iz crkve, a shvatili smo da je u pitanju samo lažno uverenje?

3. jer, države sa promenom vlasti mogu da menjaju ideologije, a može li crkva fundamentalno da promeni svoju ideologijju?

4. i nesam školovala ovo za papu, da li je italija sekularna, i da li je on zvanični poglavar države (šta god to značilo), i koje države? vatikana? ili je što s' kaže duhovni vođa?

1. kojih laznih uverenja? ono svet za 7 dana i to?

meni uvek bila bitnija ona druga uverenja, tipa ne ubij, ne kradi, ne lazi etc, sto se hriscanstva tice (koje nije jedina religija, jel) a ta mi nikada nisu delovala kao lazna uverenja sto se ispravnosti tice.

al ok, mozda nekome bitnija sama prica od njenih pouka.

2. nije nastala iz crkve. u tome je caka. crkva je nastala iz religije.

i bas zato ih treba posmatrati odvojeno - religija ima veze sa covekovim licnim duhovnim iskustvom, crkva je iskoristila to & preuzela monopol nad masom.

mislim da sam ponovio i na ovoj temi par puta - sto se hriscanstva tice, ako se procita prica, crkvu je najmanje voleo sam isus.

crkva je uzurpator u odnosu na religiju, moze se reci ,)

3. crkva nonstop fundamentalno menja svoju ideologiju, al hriscanska nikada nije bila ni blizu hristovim ucenjima.

4. da, vatikanska drzava. jedna od namocnijih & najbogatijih drzava na svetu.

sto je, zar ne, skroz u skladu sa onim 'lakse kamili kroz iglene usi no bogatasu u carstvo nebesko' sto rece isus na koga se gistro loze.

ko sto smo mi po ustavu sekularna drzava ,)
Korisnikov avatar
By smaug
"When one person suffers from a delusion it is called insanity. When many people suffer from a delusion it is called religion"
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by smaug

"When one person suffers from a delusion it is called insanity. When many people suffer from a delusion it is called religion"

Meni se ovo bas dojmi:

"He says gods like to see an atheist around. Gives them something to aim at."

Terry Pratchett, Small Gods

^^
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Hys.

Meni se ovo bas dojmi:

^^
What???? There is more than one God?
Korisnikov avatar
By svejedno
more then one religion, even...unbelievable ,)
Korisnikov avatar
By bas bleu
^funny though how the believer is always the same ;)
Korisnikov avatar
By bas bleu
Worshipping any God is thus worshipping by proxy those who invented that God. Since the Satanist understands that all Gods are fiction, instead of bending a knee in worship to—or seeking friendship or unity with—such mythical entities, he places himself at the center of his own subjective universe as his own highest value. We Satanists are thus our own “Gods,” and as beneficent “deities” we can offer love to those who deserve it and deliver our wrath (within reasonable limits) upon those who seek to cause us—or that which we cherish—harm.

So Satanism is not meant to be “The Way” for all people, since we consider it a sad truth that only a small percentage of our species has the intelligence, adherence to reason, and self-discipline to handle our perspective.

i stand corrected :ozbiljan:

fini neki ljudi ovi satanisti
deliver our wrath (within reasonable limits)
:)
Korisnikov avatar
By svejedno
la vey je imao obicaj da kaze ima nas milion, samo je nekima lakse da sebe nazivaju ateistima ,)
Korisnikov avatar
By Olórin
Originally posted by Hys.

Meni se ovo bas dojmi:

^^
Joj ovo me podseti.

"Possibly the gods exist, and possibly they do not. So why not believe in them in any case? If it's all true you'll go to a lovely place when you die, and if it isn't then you've lost nothing, right?" When the philosopher died, "he woke up in a circle of gods holding nasty-looking sticks and one of them said, 'We're going to show you what we think of Mr Clever Dick in these parts...'"
Terry Pratchett, Hogfather

Jadan Paskal :)
Korisnikov avatar
By Stripi
Iskreno, ja protiv religije i vjerovanja nema ništa protiv, jer samo vjerovanje nije nešto loše. REligijske institucije su ono što treba staviti izvan zakona.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Stripi

Iskreno, ja protiv religije i vjerovanja nema ništa protiv, jer samo vjerovanje nije nešto loše. REligijske institucije su ono što treba staviti izvan zakona.
Hoces da kazes da ono sto ljudi privatno rade i veruju je ok a da je problem u 'moci'. Politickoj, finansijskoj..itd koje religijske institucije imaju?

Da li se slazemo da je moguce verovati i biti religiozan i bez institucija? A da su institucije nemoguce bez vernika?

Te zasto ne ovako (obzirom da je "the process of non-thinking called faith" stravicno opasn i dokazano poguban) - Boga nema te nema ni vernika a samim tim ni institucija.

:wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!