Mislim da odgovor zavisi od toga sta se smatra stvarnoscu, kako se definise, pa recimo...
Originally posted by 2kune
Originally posted by Null
Ako ne znaš da li je ono što percipiraš stvarno, kako ćeš onda znati jesi li lud ili ne? I šta i da jesi/jesmo?
sad ti mene pitaš isto pitanje koje sam ja tebi postavo...
elem, ako stvarno postoji onda će nešto biti stvarno a nešto ne...
postoji vidjenje da je i subjektivni dozivljaj takodje jedan oblik stvarnosti. u tom slucaju nista ne mora biti nestvarno.
ako stvarno ne postoji onda je sve jednako nestvarno...
drugim riječima, neću imati nikakvih problema ako je sve nestvarno
pa ako je sve nestvarno, tj. nema stvarnosti/stvarnije nasuprot nje, sta ta rec uopste oznacava.. sa aspekta saznanja, moze postojati hijerarhija (ne)stvarosti, tj. manje ili vise stvarno. pogledajmo recimo (prividnu) konvergeniciju raznih modela fizickih pojmova i pojava tokom istorije, neki delovi 'vece slike' se brisu, neki se dopunjuju, u skladu sa ekperimentalnim dokazima. sa druge strane, cak i da ne postoji nekakva odredjena 'prava i konacna' realnost (nezavisno od njene trenutne pojmljivosti ili pristupacnosti coveku), postoji ona drustveno konstruisana. pojedini ljudi imaju problema upravo zbog tzv. nestvarnih stvari ili osobina koje pripisuju stvarima, ali prema drustveno uspostavljenim merilima stvarnosti. nekima terapija posluzi da se priblize toj normi, i da vode prema njihovoj proceni, kvalitetniji zivot. ako se nadovezem na hijerarhiju, njihov dozivljaj moze biti i 'manje stvaran od zdravog', ali ne znaci ni da je taj 'zdravi' (konsenzus medicinske struke npr) apsolutno merilo stvarnog (setimo se npr. da se prvo homoseksualnost smatrala bolescu), ili da je ta krajnja stvarnost dostupna coveku. ako uzmemo naucnu stvarnost u obzir, ona se menjala vremenom, postoji problematika akumulacije, kontinuiteta, prekida, imala je svoju evoluciju. a cak i da se ispostavi (retko) da je necija predstava, koja je u ocima okoline psihoza, zapravo (neotkrivena ili jos nedokazana?) stvarnost, opet moze imati problema sa drustvom koje to ne prihvata u okvirima svoje stvarnosti (dok je ne dokaze na odgovarajuci nacin).
ali ću imati problema ako je nešto nestvarno a nešto stvarno jerbo na stvarnost neću dobro odreagirati...
ali za nekoga stvarnost (ili stvarnije) moze biti oslobadjajuca, moze mu biti korisna. to se moze odnositi recimo i na naucna otkrica, il na gornji pasus.
daklem, valja izvući na čistac jeli nešto uopće stvarno. kako?
pa reeeko'o sam, na pocetku.
:banana philosophica:
Ili evo jedan odgovor sa druge teme
Originally posted by Banana
Zamislimo jedan surov eksperiment sa misevima, koje zarobimo u nekom prostoru. Uzmimo neke neotrovne bezukusne boje, i obojimo razne komadice sira. Kad god pridje obicnom siru, da ga struja bocne. Crvenom moze slobodno da pridje. Vremenom ce povezivati (Pavlovljev refleks ili kako vec) da obicnim sirevima ne treba prilaziti. I da su mozda misevi inteligentiji, mogu formirati teoriju: obicni sirevi stvaraju bol, crveni ne. I ta teorija ce funkcionisati za njih... Dok mozda ne postavimo jedan komad obicnog sira bez struje... A mozda i ne postavimo. I mozemo eksperimentisati i sa drugim bojama, i tako stvarati njihovu 'realnost', koja mozda i nema veze sa 'pravom' realnoscu