Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Dante je vec objasnio ali mogu i da ponovim, nisam mislio na verovanje u opstem smislu vec ono iracionalno i debilno koje prpovedaju institucionalizovane religije.

Izucavao sam religije u skoli i van nje, dao vremena sebi da odrastem i skapiram neke stvari ali neke stvar izgledaju iracionalno i nakon 15 godina razmatranja. Bavim se generalizacijama jer znam sa kim imam posla. Da sumiramo, ako verujete u bezgresno zachece definitivno nesto nije u redu sa vama.
Korisnikov avatar
By Mage
Slažem se sa slovenia_boy da je ateizam vrsta verovanja (ali ne i religija), ali i sa Ulixom da je daleko manje opasan od organizovanih religija. Ateizam doduše i nije tako popularan u svetu tako da možda još uvek nema dovoljan broj pripadnika da pokaže svoju "gadnu" stranu. Npr. nacistička ideja "čiste rase" koja je donela svetu neviđenu patnju i užas se bazira na naučnim, a ne religioznim principima.

Mislim da je glavni problem prokleta ljudska priroda koja se manifestuje u svim sferama našeg života i društva. Sve se može iskoristi za zlo. Sve.
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Mars
Originally posted by Glasnik88

Bolje malo porazmisliti pa tek onda otvoriti temu...

Ovo je upoređivanje baba i žaba...

:shrug:

Ili da budem korektan pa da odgovorim na (nećemo-komentarisati-kakvo) pitanje: Ogromna je razlika.
:up:

Ako je neko zlica biće to bez obzira iza kog izma ili konfesije se krije.
Korisnikov avatar
By KiWi
Malo mi je smešno to.

Neko ti govori da je Hari Poter (imaginarna ličnost) protivnik Boga, a na pitanje zašto, odgovara citiram "zato što baca mađije i bavi se mantrama", a onda uzme kandilo, okadi ti gajbu, posipa ti vodu koju je on prozvao svetom svud po kući i uveri te da će od sad pa nadalje sve biti OK ... Iako i ti on znate da neće.
Korisnikov avatar
By harlequin
Originally posted by colonia_boy

Dante je vec objasnio ali mogu i da ponovim, nisam mislio na verovanje u opstem smislu vec ono iracionalno i debilno koje prpovedaju institucionalizovane religije.

Izucavao sam religije u skoli i van nje, dao vremena sebi da odrastem i skapiram neke stvari ali neke stvar izgledaju iracionalno i nakon 15 godina razmatranja. Bavim se generalizacijama jer znam sa kim imam posla. Da sumiramo, ako verujete u bezgresno zachece definitivno nesto nije u redu sa vama.

Verovanje pocinje gde razum ne daje odgovore. Mnogima su odgovori potrebni, neki ih traze u nauci, drugi se ne muce ili ne mogu drugacije i prihvate pricu, isprobanu, pricu "iz kraja".

Trecima prihvatanje price nije dovoljno i u toj muci im nebesa progovore, naredjuju, odobravaju... tu valjda pocinje bolest.

Ne bih se sprdala sa verom olako, pored svih grozota sa kojima druguje, ipak opstaje kroz vekove i ne samo kod glupih i neukih.

Sada kao objektivno: Mora postojati pozitivna strana vere ako pored toliko mana izbegava negativnu selekciju u drustvu. Ja sam se kao pastafarijanac, zajebant, potrudila, nasla neke pluseve. Cim sam spustila loptu i prestala sa prozivkama, nije bilo tesko.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by smaug
Originally posted by Ulix
Originally posted by SloveniaBoy

Tako je i ateistički ekstremizam (bolji sam od onih, koji vjeruju) dio drugog fanatizma.
Jeeeesteeee, atistički ekstremizam je proziveo Al-kaidu, inkviziciju, krstaške ratove, Amfilohija i sl.
:up:
neki ljudi ,)
bi vam na ovo odgovorili da vera kao takva nije proizvela nijednu od navedenih pojava; od prve do poslednje.

organizovana religija, doduse, jeste. i to je tuzna cinjenica.

ipak, razlozi za navedene pojave su daleko od religioznh. vise ...osvajacki.
neko, upucen, bi rekao i - u suprotnosti sa samim religijama koje su te stvari radile.

..

opet, ja na organizovanu crkvu gledam isto kao na drzavu - neki ljude se skupili, izmislili neku hijerarhiju i sada drugi treba da ispastaju zbog toga.

..

mislim da je u ovom trenutku u vremenu mnogo bitnije ograniciti uticaj drzave nego crkve,
samim tim sto u ovom dobu utice na mnogo vis eljudi,
i sto daleko veca zla u ovom veku proizilaze iz crkve koja se naziva 'drzava'.

(drzava je, ne znam da li iko primecuje, verovanje u entitet koji je izmisljen.
dokazano izmisljen.)

..

extremni ateizam, naravno, ne postoji (iako je ateizam kao takav prosto...iracionalan, za razliku od agnosticizma)...

..ali kako vec navodimo zla koja su ucinjena od strane ljudi koji su tvrdili da cine nesto u ime 'boga' i onih koji su tvrdili da u boga ne veruju..

... da li iskreno mislite da bi se veci kvantitet zlocina nasao na iskljucivo religioznog strani?

da ne pominjem kvalitet.

..

svede mu se na ovo:
Originally posted by Mage

Slažem se sa slovenia_boy da je ateizam vrsta verovanja (ali ne i religija), ali i sa Ulixom da je daleko manje opasan od organizovanih religija. Ateizam doduše i nije tako popularan u svetu tako da možda još uvek nema dovoljan broj pripadnika da pokaže svoju "gadnu" stranu. Npr. nacistička ideja "čiste rase" koja je donela svetu neviđenu patnju i užas se bazira na naučnim, a ne religioznim principima.

Mislim da je glavni problem prokleta ljudska priroda koja se manifestuje u svim sferama našeg života i društva. Sve se može iskoristi za zlo. Sve.

..

ljudi koji su pokazani u prvom postu su ..pa, kult, vise nego crkva.

mind controling kult,
skoro jednako zlo kao ono sto su CIA ateisti radili sa MKultra programom -
ukradenim od nacista koje su preveli u ameriku.

^ uzrok sranjima nije religija. uzrok sranjima je ljudska priroda.

..

lm, ono iz uvodnog posta je najmanje od svega vera, jer vera je nesto licno sto nema veze sa religijom.
opet, mnogim ljudima je lakse da tu svoju veru 'klasifikuju' na neki nacin, pa se nazivaju hriscanima, hinduistima etc.

ko sto ulix & smaug imaju licnu veru da bog ne postoji, jel,
pa su deo ateistickog stada. tako se klasifikuju.

..

skoro sam, btw, cuo za 'tajno okupljanje ateista' u BGu. joj, umroh. :lol:

taaajno okupljanje, ej. moj ortak pozvan na to. znaci - nije izmisljeno.

sprema se ateisticki puc u ovoj zemlji ,)

na sta ljudi gube vreme. pokusavao sam da zamislim o cemu bi oni pricali na tom supertajnom sastanku.
ne ide mi.

..

pS. imam svoj omiljeni klip vezan za crkvena ludila. nazivam ga 'who needs drugs':

''
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Ulix
Originally posted by SloveniaBoy

Tako je i ateistički ekstremizam (bolji sam od onih, koji vjeruju) dio drugog fanatizma.
Jeeeesteeee, atistički ekstremizam je proziveo Al-kaidu, inkviziciju, krstaške ratove, Amfilohija i sl.
Ateistički ekstremizam proizveo je francusku i oktobarsku revoluciju, kapitalizam, socijalizam, fašizam i globalizaciju. Al-Kaida je samo odgovor na sve to.

Ateistički ekstremizam nije stav bolji sam od onih, koji vjeruju. Taj stav samo je ego ponos na svoje mišljenje. Imaju ga svi koji zastupaju neko svoje mišljenje. Iz tog stava ponosa na sebe i svoje nastao je i prajd. I, zanimljivo, homofobi ga upravo krste ekstremističkom agresijom manjine nad većinom. Ako je to ekstremizam kako uopće o bilo čemu nešto reći i imati mišljenje?

Svaki ekstremizam je sličan mentalnoj bolesti iz jednostavnog razloga što mu pristupaju granični slučajevi. Nema mentalnog bolesnika koji nije prošao fazu ekstremizma prije nego je prepoznat kao luđak. Mentalno zdravlje ogleda se prije svega u ravnoteži a ekstremizam po definiciji to nije. Dakle, ova rasprava nije uopće u domenu sociologije, kulturologije ili popularne dihotomije za ili protiv religije. Ova rasprava je isključivo stvar psihologije i psihijatrije. U tom smislu razlika između ekstremista i luđaka samo je u koncenzusu društva što smatra normalnim funkcionalnim ponašanjem a što smatra bolešću.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Tema je baš nesrećno postavljena, ali ju je izvadio 2kune jednim od najboljih postova koje je ovde ostavio (ne računajući zaskočljive). :up:
Korisnikov avatar
By smaug
Uz svo postovanje za trud 2kune, Ulix je ono sto je 2kune napisao u poslednjoj recenici napisao nekoliko postova iznad ovog koje si/ste citirali. Te u tom smislu komentar na Ulixov kasniji komentar malo nema smisla.
Korisnikov avatar
By svejedno
uz svo postovanje za tvoje postovanje,
ulix je napisao 'religija', ne 'extremizam'.

..

tako da nije napisao to sto kazes da jeste,
i veoma ima smisla replicirati na njegov kasniji post.
Korisnikov avatar
By smaug
A da pardon. Religija nije ekstremizam. :wink:
Ama ima smisla replicirati. Naravno. Samo napisano nema smisla. Tj imalo bi da vec nije napisano.
Korisnikov avatar
By Madonna
preskočio klip... const ne razume, glasnik ubada, snake charmer :lol: pustio klip OMG PA TO JE DŽIBUS SEJVS PAAAAAUUUUERPOOOOINT Prezntejšn. nokti štikle :lol: tungi negativan, sunce don't be meane! nije ona kuuurva, baš je kjut :sweet: osim ako ne misliš na colonia boya njega ne poznajem. ulix reko nešto, hmm pa sad, ne znam šta da mislim, doktur svi postali bokte mazo.. orion pustio džibus, nsc nešto reko, hemica okačio link neki, drti verovanje potreba, dva odgovora, huh? zoe citira ulixa, slovenian reko nešto ima rupa al se slažem. onda ulix kaže da je, pa da, kakav je to tačno ekstremizam u pitanju slovenia dečače? smaug upuje, dante i bb slično, ne slažem se imam ja slobodu izbora, dr. colonia :pff:, mage :up: harlequin :up: svejedno :up: hahahahaha supertajni sastanak i wanna go, 2 kune :up: hmm militantni ateizam mrzi me da gledam, smaug i svejedno se načepili, je li religija ekstremizam? :hamlet: bananice, već si dobrio dijagnozu od coloniaboja :kafa:
Korisnikov avatar
By Madonna
NAVLAKUŠA!
Originally posted by Dante

Hah, Null-ica je provalio izgleda, princip na kome pociva internet Forum: nepresusna potreba, na granici sa adikcijom, da se kaze misljenje, po svaku cenu.
Nah, Null-ica drka na Slika. :awesome:
NO MORE DELETE HA!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by svejedno

..

na sta ljudi gube vreme. pokusavao sam da zamislim o cemu bi oni pricali na tom supertajnom sastanku.
ne ide mi.

...

Loni ide na te sastanke ateista, stalno se okupljaju :grouphug: Cak je i mene zvao ali ja nisam htela da idem posto nisam te vere ;) No sta znam, mozda i ja nekad odem, ne deluje lose po prici... Nisam shvatila da su sastanci tajni posto su objavljivali i slike na fb. Znam i neke teme :D Ali sta znam, mozda su ipak to (delimicno) tajne :neznam: Bolje da Loni pise kad naidje ovde...
By Speculum Columbae
Hah, Null-ica je provalio izgleda, princip na kome pociva internet Forum: nepresusna potreba, na granici sa adikcijom, da se kaze misljenje, po svaku cenu.
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by Null

NAVLAKUŠA!
Originally posted by Dante

Nah, Null-ica drka na Slika. :awesome:
NO MORE DELETE HA!
htela da dodam nesto i izbrisala, pa me mrzelo da pisem ponovo. sowrry :kiss:
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Dina

..

ne ide mi.

...

Loni ide na te sastanke ateista, stalno se okupljaju :grouphug: Cak je i mene zvao ali ja nisam htela da idem posto nisam te vere ;) No sta znam, mozda i ja nekad odem, ne deluje lose po prici... Nisam shvatila da su sastanci tajni posto su objavljivali i slike na fb. Znam i neke teme :D Ali sta znam, mozda su ipak to (delimicno) tajne :neznam: Bolje da Loni pise kad naidje ovde...

A sta tu ima da se krije?Sastanci su u zgradi Rektorata.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ pojma nemam, to i meni bilo cudno.

al stigao mu mejl, kao pripadniku 'te & te' grupe na fejsu (valjda) na 'tajni sastanak ateista'. tako pisalo.

..

na stranu sto mi je zaista smesan sam koncept okupljanja ateista, osim ako ne planiraju da izgrade crkvu ateizma, jer da je vera - vera je...prosto mi je zanimljivo sta ih okuplja u toj ...grupi, sta je vec? sta im je zajednicko?

osim tog (za ateiste kao takve valjda... il sam ja bar mislio da je tako.. irelevantnog) stava o bogu.

..

1. stavka dnevnog reda:

imal boga?

svi: nema!

2. stavka dnevnog reda....

....

......

..ocel neko picu?

:lol:

..

izvinjavam se, al smesno mi.

jel jos neko uvidja ironiju akcije ljudi koji se okupljaju zbog ideje u koju ne veruju?

smeh.

edit - ajde vi, koji ste bili tamo...o cemu se tu prica?
iskreno pitam.
By str00ja
Ja sam im video slike na fb i sećam se da su imali neke propagandne ateističke majice na slici svi, a pritom ih je bila, s oproštenjem, šaka jada. Osim ako oni ostali nisu upali u trip tajnog sastanka pa su odbili slikanje.

A na kontu cele vera-ekstremizam-nauka-religija-ateizam-kult priče; uvek ću se sećati svoje profesorke matematike (koja je inače bila zakleti ateista, ali to uopšte sad nije poenta), koja bi na naša pitanja tipa "a zašto je to tako?" (tj. kada nekom ne bi bilo jasno zašto je ona uradila nešto u zadatku ili zašto je nešto tako, a nije bilo ni vremena ni svrhe objašnjavati mu) uvek odogovarala sa "zato što sam ja tako zamislila".

Tada me je ta fraza jako nervirala, a sada je koristim kao univerzalni odgovor na mnoga pitanja, između ostalog i kada mi god nisu (a pritom i ne želim da mi budu) jasni nečiji lični ili grupni stavovi, uverenja i postupci (samo po potrebi promenim zamenicu i rod glagola), i mnogo se manje opterećujem.

Religija kao izraz iracionalnog u čoveku je neizbežna, a ne treba svaki fenomen čovečanstva posmatrati kroz njegove loše ekstremne manifestacije. A mislim da simptomi mentalnih bolesti, osim u religiji, mogu da se primete i u mnogim drugim sferama ljudskog rada i života.
Korisnikov avatar
By acid drop
ja sam izašla iz te grupe kad mi je pripizdelo da mi svake nedelje zatrpavaju inbox nečim što nazivaju: "Ateisti Srbije vam preporučuju za ovu nedelju bla bla" i onda gomila jutjub linkova.

postali su strašno fanatični. :lol:

a da, i pre su mi stalno slali eventove "druženje ateista u bla bla" :lol:
By str00ja
Ma, kad čujem koja su sve udruženja registrovana i organizuju svoja okupljanja i sistematična gubljenja vremena, što ne bi i ateisti :D
Korisnikov avatar
By Tungi
Sad su izjednaceni sa Dverima,Nasi-ma,Obrazom...
Korisnikov avatar
By Mage

na stranu sto mi je zaista smesan sam koncept okupljanja ateista, osim ako ne planiraju da izgrade crkvu ateizma, jer da je vera - vera je...prosto mi je zanimljivo sta ih okuplja u toj ...grupi, sta je vec? sta im je zajednicko?

osim tog (za ateiste kao takve valjda... il sam ja bar mislio da je tako.. irelevantnog) stava o bogu.

..

1. stavka dnevnog reda:

imal boga?

svi: nema!

2. stavka dnevnog reda....

....

......

..ocel neko picu?

..

izvinjavam se, al smesno mi.

jel jos neko uvidja ironiju akcije ljudi koji se okupljaju zbog ideje u koju ne veruju?

smeh.

Da i meni je to malo apsurdno.
Korisnikov avatar
By kyrgyz
Religija je donela mnogo zla, ali mnogo više dobra ljudskoj civilizaciji. Ne ulazeći u to da li je neka religija, odnosno vera prava ili iskrena bez religije čovek se ne bi mogao pretvoriti u ovo što danas jeste. Stoga, religija je bila nevidljiva nit koja je povezivala ljude. Današnja funkcija religije po mom mišljenju, upravo jeste opijum, odnosno spas kada spasa nema. Svi ljudi moraju da veruju u nešto, čak i kada misle da ne veruju ni u šta - veruju u neizvesnost, tako da će religija uvek biti sastavni element razumnog čoveka. Kada ne bi bilo religije, svi ljudi bili bi nihilisti, a samim tim ne bi bilo mogućnosti za održaj civilizacije u koju se ne veruje. A tada čovek više ne bi bio razuman čovek, već još jedna vrsta životinje.

Svaka institucionalizovana religija je opijum za narod. Razlog je jednostavan. Budući da je saznanje boga moguće jedino u srcu, po prirodi stvari se takva jedna spoznaja ne može organizovati, ne može institucionalizovati. Ljudi poput Bude ili Isusa se ne mogu institucionalizovati. Oni jesu autentični i potpuno iskreni u svom postojanju, a čovek koji nema nimalo svoje spoznaje u srcu vezivaće se za njihove reči, a neće razumeti izvorište sa kojeg one dolaze. Da bi čovek razumeo njihovu prirodu, mora najpre razumeti svoju, a to je moguće jedino u srcu, jer jedino u srcu leži priroda jednog Bude ili Hrista.

Čovek koji iz nekog razloga bira svoju veru, a da se ni jednog trenutka nije suočio sa sobom, takođe je opijen. Sve organizovane religije, kao i sekte, nude izbavljenje koje same nisu ostvarile i njihovo učenje ne dospeva do srca, ili do njega dospeva samo kao predmet obožavanja, a ne predmet saznavanja.

Prava religija podrazumeva suočavanje pojedinca sa stvarnošću, ostavljajući po strani sve što smo do sada saznali, kao i sve naše nada, želje i uverenja. Tek tada može jedna od prirode čista svest spoznati svoju božansku prirodu.
By Ulix
Originally posted by kyrgyz

Prava religija podrazumeva suočavanje pojedinca sa stvarnošću, ostavljajući po strani sve što smo do sada saznali, kao i sve naše nada, želje i uverenja. Tek tada može jedna od prirode čista svest spoznati svoju božansku prirodu.
Ili baš suprotno: nesuočavanje sa stvarnošću. (U čemu nema ničeg lošeg.)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!