Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By str00ja
Popeye, bern, slažem se. Meni to deluje kao jadan pokušaj političke korektnosti, a ispalo je maltene suprotno. Samo htedoh navesti njihovo obrazloženje.

I još nešto, možda je već spomenuto, ja koliko sam razumeo, SPY nije bas skroz LGBT organizacija, odnosno, njihov drop-in centar ne bavi se celom LGBT populacijom, već je namenjen samo gej, biseksualnim i transseksualnim muškarcima. Znam da su to isto negde naveli.
Korisnikov avatar
By 2kune
ja mislim da je ona napokon postala svjesna svog izgleda i da je sve pokrenula samo zbog besplatnih modnih savjeta... :wundy:
By Glasnik
^ :smeh:

OT: A o ovome ne znam šta da mislim...

Nek se pojavi na Prajdu ove godine i to će prevagnuti na pozitivan utisak o njoj. :D
By RuznaGlupaZla
Originally posted by Galadriel
Originally posted by RuznaGlupaZla

Uostalom, zašto bi se ukidalo upisivanje ako težimo ravnopravnosti?
Zato što zato neće ići kod regularnog lekara. I svako po službenoj dužnosti ima zakonsko pravo da ti viri u karton, npr. osiguravajuća društva, a ti treba da imaš izbor kad i gde ćeš to kome da kažeš ili ne.
Kao i da ima izbor li će ići kod Slavice Đukić-Dejanović ili ne.
Vrtimo se ukrug sa ovim segmentom. Mislim da se u samoj osnovi slažemo, ali da se u diskusiji zapetljavamo.

O medicinskoj dokumentaciji mislim da se vodi dovoljno računa, ali to je već sada meni nepotrebno širenje diskusije.
Originally posted by Galadriel

Fora je u prevazilaženju ličnog straha, i to ne može preko noći. Po meni ovo nije loš korak, ko želi da ode može da ode, ko ne želi ima standarni put i to je to.

Prevazilaženje ličnog straha nije bolest, to se može i sa bilo kojim psihologom. Eto sad ispade ona i prekvalifikovana za ovaj posao.

Nije loš korak za nju, dobila je tezgu, ako hoće glas nek se potrude malo više.
Ne potcjenjujem ja psihologe, ko misli da mu ne treba psihijatar već da može i kod psihologa, nema problema, ali ne potcjenjujem ni dobru volju psihijatra da pomogne pa kome treba, treba, kome ne, nema problema.

Ne treba biti toliko oštar po pitanju ovakvih stvari. Ja bar ne želim biti.

Uzeću za primjer testiranje na polno prenosiva oboljenja. Moguće je testirati se recimo u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, a moguće je u i SPY centru.
U ovom prvom je moguće anonimno testiranje, ali i pod punim imenom i prezimenom, mogu se dati podaci o seksualnoj orijentaciji, ali nije neophodno. U SPY centru je anonimno, zna se da je riječ o homoseksualcima. Nekome je lakše jedno, neko se odluči za drugo. Ono što je važno je da postoji i jedno i drugo. Tako i za psihičke tegobe. I tu nema mjesta prevelikog za priču o ravnopravnosti, (auto)homofobiji i sl. (ne kažem da je treba isključiti potpuno), zato što je u takvim situacijama muka nekim ljudima zakucala na vrata. Što im je potencijalna pomoć pristupačnija, to bolje.

Po meni, dovoljno je da postoji mogućnost da se samo jedan mladić sa suicidnim mislima obrati za pomoć i da mu bude bolje zbog ukazane, da zanemarim priču o politici i angažovanju u istoj, motivima i sl.
Korisnikov avatar
By constantine
ne znam sto ali meni ona nekako ima homofobican pogled :lood:
By RuznaGlupaZla
Galadriel, bavim se politikom samo koliko moram, prevencija glavobolje, u najmanju ruku. ;)
Korisnikov avatar
By Srklet

Po meni, dovoljno je da postoji mogućnost da se samo jedan mladić sa suicidnim mislima obrati za pomoć i da mu bude bolje zbog ukazane, da zanemarim priču o politici i angažovanju u istoj, motivima i sl.
po meni, to je demagogija.
cim se dodje do toga da se bilo sta objasniava/opravdava/podrzava s argumentom 'samo jedna osoba', a istovremeno se tice mnogo mnogo vise od samo jedne osobe, i'm not buying it. :odbij:

a svjesno zanemariti sve ostale motive, narocito politicke kad je rijec o politicarki, jest pomalo blesavo. uostalom, kakva je to institucionalna pomoc koja ujedno ide sa zanemarivanjem onoga sto smrdi na licemjerje i iskoristavanje, te s time da je jedna jedina osoba konacni uspjeh te pomoci? (retoricko :D )
By RuznaGlupaZla
Tvoja izdrpana priča je poznata, pa tebi nemam šta da objašnjavam.
Korisnikov avatar
By Srklet
pa ne mozes ti nista meni objasniti. ja sam pokusao tebi, ali eto necu vise. :)
By RuznaGlupaZla
Naravno da ne mogu, tolikog trola ne može pola foruma nahraniti.
Nevezano za ovu temu.
Vezano za ovu, gledišta su različita, svakom svoje.
Korisnikov avatar
By Srklet
to uvijek kazu oni koji nisu u pravu.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by str00ja

...

I još nešto, ja koliko sam razumeo, SPY nije bas skroz LGBT organizacija, odnosno, njihov drop-in centar ne bavi se celom LGBT populacijom, već je namenjen samo gej, biseksualnim i transseksualnim muškarcima. Znam da su to isto negde naveli.
Ali zasto da ne? Svako od tih slova mislim ima neke specificne situacije i probleme i zasto bi se insistiralo da uvek budu svi pripadnici i pripadnice lgbt populacije zastupljeni/e? I kad se izuzmu lgbt pitanja postoji mnogo udruzenja za odredjenu grupu ljudi, npr udruzenje penzionera ili savetovaliste za trudnice. Nije diskriminacija sto uvek i svuda ne idu svi ljudi, naprotiv da je tako ne bi se mogli nikad baviti specificnim problemima koje odredjena grupa ljudi ima.
By Sixto
I dok strucnjaci budjaju po kojekakvim 'gladan stomak ne pita' poslovima, krmaci se izvolela jos jedna zvucna funkcija! Samo me interesuje sta ce da obavlja kvalitetnije, predsednikovanje ili terapeutisanje!

Il se vataj jednog, il drugog, ionako su mediji pisali o konfliktu interesa i sedenju jednim dupetom na vise stolica!
Korisnikov avatar
By 2kune
eeer... a da je preko fejsbuka pozovemo na forum da sama kaže šta oće? :nerd:
By RuznaGlupaZla
Dobro, mislim da smo ti i ja u svakom slučaju lijepo prodiskutovale. :)
Korisnikov avatar
By 2kune
Ništa se ne sekirajte, biće sve u redu. :peace:
Korisnikov avatar
By mikeli
nzm :tamoamo:

kad je samo viidim, sto na slici, sto na TV-u, povraca mi se,
odvratna mi je nesto ....
Korisnikov avatar
By ::fy::
:vijaca:

Anyway, hajde da makar pokušamo jednom pa nadalje da definišemo neke stvari ovde:

1) Vest iz uvodnog posta se odnosi na Drop-in centar u Kragujevcu i SPY nema nikakve veze sa radom tog centra. SPY vodi Drop-in centar u Beogradu i smo je objavio/preneo informaciju.

2) "muškarci koji seksualne odnose sa muškarcima" nije termin koji je SPY izmislio jer smo "homofobični, lezbofobični i heterofobični". To je izraz koji se u svetu veoma često koristii, naročito u zdravstvu i među organizacijama koje se bave HIV prevencijom. Primeri su Globalni fond (http://www.theglobalfund.org/en/), Globalni forum za MSM i HIV (http://www.msmgf.org/), Svetska zdravstvena organizacija, UNAIDS, amFAR (http://www.amfar.org/) i mnoge druge. Dakle, verovatno su i sve te organizacije homofobične? Naravno da nisu, pa nije ni SPY.

2) Projekat kojim je finansirano otvaranje Drop-in centara u Srbiji je upravo projekat koji u svom nazivu sadrži reči "muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima" i postoje (naučni i zdravstveni) razlozi zašto je to tako i zašto samo muškarci. Nikome nije palo sa neba da odredi da su usuge Drop-ina namenjene samo MSM populaciji.

3) U obaveštavanju o besplatnim uslugama Drop-in centra, SPY naravno koristi upravo onakav rečnik koji je i predviđen projektom. Međutim, SPY nikada nikome nije zabranio posetu svojim prostorijama i/ili prostorijama Drop-in centra, baš naprotiv. Niti jednoj LGBT osobi neće ni biti uskraćena poseta Drop-inu. Niti jednoj LGBT osobi neće biti zabranjeno da prisustvuje filmskim projekcijama, radionicama, diskusijama... Isto važi i za njihove strejt prijatelje/prijateljice. Naravno, neke usluge su namenjene isključivo MSM osobama i to je tako (psihosocijalna podrška, dermatovenerološki pregled i testiranje na HIV i hepatitis C).

4) Lično, ne vidim problem u "specijalizaciji" pružanja usluga određenoj podgrupi u okviru već postojećih marginalizovanih grupa. Šta više, smatram da je potrebno više usko-usmerenog rada među određenim podgrupama i subpopulacijama.

Nadam se da sam donekle uspeo da pojasnim da niko od nas u SPY-u nije homofobičan (a to i ne može biti, možemo biti samo autohomofobični što svakako nismo :)
Korisnikov avatar
By niotkuda
prof. dr Slavica Đukić-Dejanović obavljati usluge besplatnog i anonimnog psihosocijalnog savetovanja namenjenog muškarcima koji imaju seksulne odnose sa muškarcima u prostorijama ovog Centra.
A je l' mogu da dođu i oni koji nemaju seksualne odnose sa muškarcima u prostorijama tog Centra?
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by ::fy::

Anyway, hajde da makar pokušamo jednom pa nadalje da definišemo neke stvari ovde:
Razumijem ja vaš rezon. Ali, vi ste tu da pomognete ljudima. Fraze iz medicinskih udžbenika su sa razlogom u tim udžbenicima. Van njih su prazne i vještački precizne, pa tako ne pomažu mnogo.

Jezik je osjetljiva stvar, uvijek bio i ostao. Mislim da treba da više pažnje obratite na terminologiju, kako na sopstvenu, tako i na tuđu.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by ::fy::

:vijaca:

evo definicije :D
Originally posted by Popeye

ako se bavis zdravstvenim aktivizmom, to je objasnjenje prihvatljivo. ako se bavis gej aktivizmom, to objasnjenje je totalno neprihvatljivo. ako pak oboje kombiniras, i dalje je neprihvatljivo.
Korisnikov avatar
By Hellas
Ma ovo je propaganda pred prevremene izbore. Hoce da pridobiju sto vise glasova LGBT populacije i musakraca koji imaju seksulne odnose sa muškarcima (u prostorijama ovog Centra). :blentavi:
By Mariner
Imao sam priliku da slusam izvesna predavanja doktorke Slavice Djukic Dejanovic, a posle njih da je nakratko i licno upoznam.

Smatram da je jedna od izuzetnih osoba prvenstveno zbog svoje strucnosti. Jako je sposobna i kao pedagog. Njen politicki angazman mi je manje poznat a iskreno da kazem i ne interesuje me, jer mi je odmah jako imponovala kao predavac i vrstan psihijatar. Mislim da moze mnogo da pomogne osobama kojima je ta pomoc potrebna, a to je najvaznije.

U svakom slucaju me jako prijatno iznenadila.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!