Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

NOVA VAROŠ - Nakon detinjstva provedenog u društvu ljudi, vučica Vukica juče se vratila u šume iznad sela Štitkovo kod Nove Varoši. Pre nego što je napustila prostrani kavez u dvorištu meštanina i strastvenog lovca Vladana Matovića (47), u kome je odrastala poslednjih godinu dana, Vukica je pod nadzorom veterinara nakratko uspavana radi bezbednosti, a zatim izneta na proplanak Čemernice sa koga je krenula u novi život i potragu za izgubljenim čoporom. Matović je Vukicu izgladnelu i jedva živu našao kao štene pre godinu dana u kanjonu Uvca i othranio je.

Kada je kao štene brlog u planinskim gudurama silom prilika zamenila za komforni smeštaj u seoskom dvorištu u Štitkovu, Vukica je podsećala na odbačenu vreću kostiju i zbog izgladnelosti je hodala tankom niti koja život deli od smrti. Zahvaljujući požrtvovanju i pažnji Vladana Matovića, ona je danas dobro uhranjena i teži preko 40 kilograma, a po izgledu i naravi nimalo se ne razlikuje od svojih srodnika koji su ceo životni vek proveli u divljini.

- Nisam ni pokušao da je pripitomim, jer sam već pri našem prvom susretu doneo odluku da Vukicu, kada se oporavi i stasa, vratim u divljinu gde i pripada. Uz pomoć komšija i prijatelja lovaca hranio sam je isključivo mesom i u intervalima karakterističnim za njenu vrstu, a u kavezu je imala dovoljno prostora za kretnju i sticanje kondicije. To će joj, kako očekujemo, pomoći da se veoma brzo i bez većih poteškoća prilagodi životu u divljini i da se izbori za svoje mesto u vučjem čoporu koji je ustrojen po posebnoj hijerarhiji - kaže Matović.

Priča o neobičnom prijateljstvu čoveka i vuka u zaseoku na visu iznad etno-oaze u centru Štitkova počela je u januaru prošle godine na obodu obližnjeg kanjona reke Uvac. Tokom obilaska lovišta sa grupom prijatelja, Vladan Matović je otkrio mladunče crnog vuka koje besciljno luta kroz dubok sneg. Kada je lovcima nakon pretrage terena postalo jasno da je reč o mladuncu čija je majka verovatno stradala u jednoj od mnogobrojnih hajki i potera, Vladan je napušteno štene odneo svojoj kući i pomogao mu da izraste u karakterističnog predstavnika svoje vrste.

- Vukici, koja je ostala bez majke kada joj je bila najpotrebnija, samo sam pomogao da se oporavi i prebrodi najteži period života. Živeli smo jedno pored drugog, poštujući prirodne zakone vrsta i mada smo uspeli da izgradimo pomalo čudan odnos međusobnog poverenja, Vukica nije promenila ćud. Poput svojih srodnika i ona, što je dobro, zazire od ljudi koji su i najveći prirodni neprijatelji vukova - priča Matović.
Korisnikov avatar
By 2kune
eh... pitanje je to... :neznam: gđe su zoolozi bili? što joj ne staviše radio pa da se vidi gdje je i šta radi i jeli uspjela? :mobilni: zar vuk nije za zaštićen? :machevi:
Korisnikov avatar
By Darling
Danas ju je hranio, sutra ce je upucati, divno...
Korisnikov avatar
By 2kune
to ti je naša domaća ljubav prema životinjama... skoro pa ko bratstvo i jedinstvo...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Te sto organizuju hajke na vukove bi pobila i bacila kao hranu vukovima. I ne bi mi bilo nimalo zao.
Korisnikov avatar
By blenta
na mojoj gajbi bi je verovatno nazvali julijana
Korisnikov avatar
By hlaefdige
pa....kudoz?

pa super...dobro da je nije zadrzao...uzasno me nervira ta budalastina kada ljudi zele da drze divlje zivotinje...jer ih...vole?....koji je to stepen sebicluka i moronstine, ja ne uspevam da shvatim nikako...
Korisnikov avatar
By 2kune
paaaa... možda nešto malo kulturnije... al da ipak asocira na vrstu... možda Vujaklija? :awesome:
Korisnikov avatar
By 2kune
žensko je, nije bespolna... :hvala:
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
zvala bih je Mukili :wundy:

(pozitiv:muka, komparativ: mukica, superlativ:mukili :meda: to je izvala moje drugarice od pre par godina i od tad obozavam tu rec)

:giggle:
Korisnikov avatar
By 2kune
tako sam ja zvao jednog svog psa kad sam bio mali... Mukica... :radosnice: bio je prava muka, posvuda je pišao... :sigh:
By J...
Originally posted by Wilhelmina

Te sto organizuju hajke na vukove bi pobila i bacila kao hranu vukovima. I ne bi mi bilo nimalo zao.
To kad se svi lepo budu preselili u Beograd i Novi Sad. Ja ne znam sta je tu cudno sto ljudi koji zive na planinama moraju na neki nacin da sacuvaju ovce, koze i sta vec imaju da ih vukovi ne pokolju.

ont: :whatever:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by J...

To kad se svi lepo budu preselili u Beograd i Novi Sad. Ja ne znam sta je tu cudno sto ljudi koji zive na planinama moraju na neki nacin da sacuvaju ovce, koze i sta vec imaju da ih vukovi ne pokolju.

ont: :whatever:
Zapravo, ljudi dobijaju nadoknadu od Ministarstva poljoprivrede za svu stetu koju im nanesu divlje zivotinje zasticene zakonom. E, sad, sasvim je druga stvar sto pri ministarstvu rade idioti, a Srbi su narod kakav jesu, pa cesto ispadne da je steta mnogostruko veca nego sto je to prirodno moguce. Na kraju krajeva, jos nisam cula za vukove koji znaju da obijaju brave i katance.

No, u poslednje vreme imamo problema sa provalnicima i otimacima tasni, jel opravdano da organizujemo hajku na njih i pobijemo koje uspemo da nadjemo?
By alexandermagic
Nadajmo se da će se uspješno adaptirati na život u divljini.

Vukovi su fascinantne životinje. :)
By J...

No, u poslednje vreme imamo problema sa provalnicima i otimacima tasni, jel opravdano da organizujemo hajku na njih i pobijemo koje uspemo da nadjemo?
Naravno. :praznoglavi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!