Potpuna podrška AždaHi (ne zato što mi je žena)
Ljudi se mnogo prave pametni i kenjaju kao grlice, a veze s mozgom nemaju, videli su pit bula na slici i čuli od komšija da je opasan pas i formirali mišljenje i još pljuju sve u 16
Kao prvo, ljudi ne uzimaju "pse uzgojene za borbu", nego štence određene rase i dalje ih formiraju i uzgajaju. Neki će, nažalost, završiti u borbama a većina neće. Nit' je pit bul "borbena rasa" sama po sebi niti su pudlice maze same po sebi, pogotovu velike pudle. Tačno je da postoje određene rase koje će po fizičkoj konstituciji biti pogodnije za borbe od drugih, i postoje rase koje imaju "tvrđi" temperament sa kojima se mora raditi više nego sa labradorom, ali daleko od toga da postoje rase koje su agresivne same po sebi. Određene rase se lakše mogu izdresirati da budu agresivne, samo to. I upravo zbog toga, ovakva diskriminacija je katastrofa, samo se još više određene rase getoiziraju i stvara se i održava loša slika o njima, koja, fakat, neopravdano postoji.
Držanje pasa u stanu apsloutno nije nikakav problem ako se pas redono izvodi i obezbeđuje mu se dovoljna fizička aktivnost, niti je to mučenje za psa niti je zlostavljanje. Šta onda reći o pticama koje se drže po kavezima? Jel to ok jer su, npr., papagaji, mali? Ili gmizavci bilo koje vrste? Jel im prirodno okruženje terarijum?
Saglasnost komšija mi je tek debilzam apsolutni. Svede se na to da saglasnost treba da mi potpiše neka baba iz komšiluka koja se nije niti srela niti videla pit bula uživo, ali je čula od druge babe iz ulaza kako su to opani psi? U redu mi je da prijave ako pas pravi nered ili remeti kućni red, ali da one moraju da mi daju zeleno svetlo da uopšte uzmem psa...I uvek će se naći neki baksuz koji veze nema sa mozgom a tu je da kenja; takvi ljudi prave problem oko uvođenja centralnog grejanja ili instalacije interfona, a kamoli tek oko ovoga.
Povodac ne duži od metra - ok je to ako je pravilnik pisala mala debela ženica visoka 165, ali ona nije uzela u obzir da ipak postoje i visoki ljudi a da je pas uvek iste visine, pa ćemo tako doći u situaciju da će visoki ljudi morati svoje pse da istreniraju da idu na zadnjim nogama u šetnju da se ne bi pridavljivali na povocima. Ili ćemo doneti pravilnik da će ljudi iznad 190 cm visine moći da imaju samo nemačke doge ili bulmastife? Dajte bre ljudi...
Kazne su mi ok, osim one za držanje ili šetanje pitbula - to treba da se skroz izbriše kao stavka. Jedino što podržavam je da psi treba da nose brnjicu, mislim da se tako otklanjaju sve eventualnosti šta ako/u slučaju da... i sl, a i kao psihološki faktor.
A bilo bi dobro da ove pravilnike pišu i usvajaju ljudi koji su, ako ne kinolozi, ono bar kinofili, mislim da tada ne bismo dolazili u situaciju da čitamo ovakve proizvoljne konstatacije i neosnovane tvrdnje.