- 15 Avg 2011, 20:11
POGLAVLJE DEVEDESET I PET – Yes We Can!
PART 1/2
Centralni gradski trg je licio na mravinjak.
Naravno, mravi nemaju politiku. Oni ne nose velike transparente, parole, ne prenose slogane feromonima, nemaju pored odaje sa jajascima bilborde na kojima pise 'izaberite najbolju maticu'. Mravi ne poznaju mogucnost demokratskih izbora. Mravi zive u nekoj vrsti apsolutistickog diktiranog komunizma zacinjenog tiranijom i dashkom socijalne jednakosti.
Jedina razlika izmedju ljudi i mrava je u tome sto ljudi mnogo manje rade. I svakako, ne priskacu pripadnicima svoje vrste u pomoc kad ih napadne stonoga.
Trg je, u nedostatku bolje i tacnije metafore, i dalje licio na mravinjak. Sve je bilo spremno za veliku debatu: tribina, dve govornice, stotine hiljada pristalica guvernerke Hlaefdige (koje ste mogli razaznati po transparentima 'Hlevdije nema alternativu' i bedzevima 'I mene je Hlevdija tukla!') i isto toliko pristalica Shishmish – njen fan klub 'Shisharke' je delio desplatne 'Izborni orgazam' koktele i nalepnice 'Lepo, lepse, Shishmish' i 'Shishmish, gricni me!'.
Ako biste pazljivo gledali sa neke visoke zgrade, mozda biste se i nasmejali na takav divni, kontrolisani haos. Doduse, mozda bi u medjuvremenu, vodjeni fundamentalnim saznanjima o ljudskoj prirodi, nabavili pusku i ubrzali proces prirodne selekcije.
Voditelj diskusije, uvazeni sudija Morgan le Fay, je zauzeo svoje pocasno mesto izmedju dve govornice. Nesto nize od tribine, postavljena je lozha za visoke i bitne osobe koje ce postaviti nekoliko pitanja. Tu se mogla videti Orlando the Lady, prvo (i najubojitije) pero Forumlendskog novinarstva, na cija se pitanja uvek davao odgovor (inace biste mogli da zavrshite u sutrashnjem izdanju novina sa vrlo neprijatnim opisom onoga shto ste radili proshlog leta); Blenta, predsednik izborne komisije, koji je zadovoljno proverio svoju 'to do' listu, mirno shtiklirao stavke 'sesti', 'gledati sve s visoka' i 'biti dostojanstven', te nastavio da promatra osoblje; Bananica, poznata forumlendska starleta i skandal majstor, koja je svakih nekoliko minuta vikala uzbudjenoj gomili 'To sam ja, Bananica' i podizala majicu, pokazujuci izdashne grudi; jos nekoliko dostojanstvenika i poznatih licnosti, da bi na kraju lozhe, na hoklici, sedela Statusella, dobitnica nagradne igre 'Biramo najlepshi osmeh', zabradjena od glave do pete u carshaf tako da je licila na pokretni shator. Njene ochi su neupucenom prolazniku mogle delovati kao dva bisera, no to su bila zashtitna slova koja je Statusella uvek nosila sa sobom da je fanovi ne bi prepoznali. Naravno, noshenje sopstvenog imena ispisanog ogromnim slovima preko ochiju nije najbolji nacin da se sakrijete, ali mozemo samo da pretpostavimo da i priroda ima pravo na greshke. Ili prosto i ona voli da se nekad dobro nashali.
Masa pristalica se sporadichno gurkala i koshkala, bez ozbiljnije namere da udje u krvoprolice – barem ne dok kandidatkinje ne stignu i ne prozbore koju. Sa leve strane, iza tribina, pristigle su dve crne limuzine: iz jedne je istrchao Djo, deruci se na malog Dirrtyja da navuche gace i pantalone, a iz druge se polako iskobeljala guvernerka Shishmish.
- Guvernerko, stvarno mislim da nije pametno da nosite te lazhne vampirske zube na debati! – reche Djo glasom flashiranog besa.
- Ali moje pristalice to ocekuju od mene! Sem toga, kako cu da zarijem zube u korupciju i pregrizem vratnu venu nepravde ako nemam zube! – protestvovala je gradonachelnica iz oshtar miris vishnjevace koji se shirio iz kola.
- Zaboga, Shishmish, ko da ste se kupali u rakiji!! – proshaputa Djo uz jedva primetan drhtaj glasa koji je svakog trenutka mogao da pukne – Brzo, mali, kafa! – obrati se neimenovanom pripadniku obezbedjenja.
- NE! – vrisnu gradonachelnica – taj djavolji napitak nece dotaknuti moje usne! Kafa je otrov koji ce biti zabranjen kad ja dodjem na vlast! Ajde, hocu da stignem na pozornicu pre one divljakushe! –
Dok su se peli na binu, nekoliko dzipova se zaustavi sa desne strane. Colorado plesom izadje i napravi nekoliko valcerskih okreta, dok je Hlevdije brisala crvenu technost sa ruke dok se polako izlazila iz kola.
- Cico... – reche Colorado sumnjichavo – koga si uspela da prebijesh u kolima? Pa vozila si se sama! –
- Sebe, cico. Mnogo sam se nervirala pa sam se prevaspitala jednim batinama. Dodushe, samo sam malo izgrebala lak, ali suparnica mi je jos gore prosla!–
Colorado mirno skloni pogled na treci dzip iz koga je iskocio naochiti Zonche, pa polako krenu ka tribini.
- Mama, pa kakav ti je to izgreban lak po rukama! Jesam ti sto puta rekao da morash da idesh kod manikira pre debate! –
- Jesam pachence, ali je ta mala drzhala turpiju suvishe erotski, pa sam morala da je silujem. Imala je tako divne, mekane butine... –
- MAMA! Trebace mi godine terapije ako nastavish i necu vise da pricam sa tobom! – viknu Zonche i odjuri ka stepenicama.
- To te je sve Belly razmazio! – viknu za njim Hlaefdige – da je bilo po mom, sa onim klarinetom koji ti je poklonio za peti rodjendan bi drugoj deci razbijao glave, a ne ucio note – mrmljala je dok je kretala da zauzme svoje mesto na govornici.
Morgan le Fay je postajao nervozan. Uchesnice su kasnile, a on nije voleo kad ljudi kasne. Nije voleo ni kad su ljudi mnogo niski, ni kad su klempavi, a kotrljajuce 'r' ili 'l' je smatrao domenom krivicnog zakonika. Nije bash bio lud ni za shljokicama, resama, nitne su mu davale glavobolju, a licno je napisao nekoliko clanova krivicnog zakonika koji su se bavili noshenjem belih charapa na crne cipele i starijim zenama koje nose dubok izrez. Zapravo, mislio je, bilo bi mnogo bolje kad ljudi ne bi ni postojali, jer niko ne bi mogao da krshi zakon.
Iz njegovog sanjarenja o svetu gde gradjani imaju ugradjene anti-prekrshajne chipove koji ih prevapitavaju sa 200 000 volti sudske presude, prenu ga glas PR-a.
Colorado se uredno pope na govornicu da najavi Hlevdije.
- Poshtovane pristalice! Hvala vam sto nas volite i glasate za Hlaefdige! A vi tamo shto ne glasate za nju, pravicu se da ne postojite i pojeshcu ovaj kolach! – rece dok je mirno jeo vanilicu. – Veceras cete imati priliku da cujete guvernerku i njene poglede na aktuelnu situaciju, a kad ona ne bude govorila gledacete humoristicki program 'Pijanac na trgu' feat Shishmish! Hvala! – reche i mirno se skloni.
Djo saceka da se njegov suparnik po rangu potpuno skloni sa tribine, pa prozbori.
- Dragi nashi i drage nashe! Drago mi je da nas i vas ima u ovolikom broju! Shishmish ce nam se uskoro obratiti svojim mudrim reshenjima, mada sam siguran da ce Hlevdije imati shta da kazhe... o lakiranju noktiju i zhivotu na visokoj nozi! Shishmish je covek, odnosno zhena iz naroda i brine se za vas! (za razliku od Hlevdije koja se brine samo za svoj bankovni racun!) hvala! –
Orlando je mirno slushala PR-ove i divila se njihovoj sposobnosti da izreknu gomilu uvreda na racun protivkandidata umilnim glasom koji je podsecao na med i dzem od kajsije.
- Dajte da vec jednom krenemo sa ovim – reche nervozno Blenta – moram da sutra tokom izborne tishine proverim josh jednom izborne liste –
- Zar to nije proveravano mesecno pred ove izbore – primeti s visoka Morgan, koji josh nije odlucio da li je Blenta stvaran ili plod njegove mashte.
- Jeste, ali se sa tim nikad ne zna! – reche sumnjicavo Blenta – liste su na toplom i svetlom mestu, mozhda su pocele da se razmnozhavaju! Mozda sad imamo gomilu malih fascikli ili, daleko bilo, rokovnika koji skakucu i prave haos po skupshtini! Mozda su razvile apetit ka ljudskom mesu pa prekosutra, na dan izbora, napadnu gradjane i poslanike! – nastavio je sa tiradom ne primecujuci Morganom zaprepashceni pogled – Liste bez kontrole su najopasnija stvar na svetu! – zavrshi dostojanstveno i okrenu pogled ka simpaticnom, oniskom scenskom radniku.
Negde u gomili, Dragonite je trazio Zoncheta pogledom. Odluchio je da na debatu ne ponese plishanog medu kog mu je kupio, plasheci se Zonchetove reakcije na takav javni izliv emocija. Polako se progura kroz gomilu skroz do bine, nehotice gurnuvshi zhenu u crnom.
- Da hiljadu godina gorish u paklu, prostachino! – viknu igumanija Sunce dok je cistila odoru. Pocinjala je da se nervira: potroshila je novac koji joj je dala Shishmish za prljave tajne o Hlevdiji na kafanu, a na skup je doshla da vidi ima li kakvih zgodnih momaka koje treba preobratiti u vernike. Telo Crkve, smatrala je, chine ljudi, pa je uvek tezhila da im se intimno priblizhi, barem mushkom delu. Takodje je rezonovala da crno nikad ne izlazi iz mode, pa je zato volela da u ovakvim prilikama nosu svoju mini-suknja odoru.
Hlevdija se polako I dostojanstveno pope na binu, prochisti grlo i pogleda Shishmish koje se takodje popela, bolje reci doteturala, za svoju govornicu.
- Poshtovani okupljeni! – viknu – pre nego shto krenemo sa pitanjima, hteli bi da vam svima pokazhem jedan kratki promotivni spot za moju kampanju! Hvala! –
Na ogromnom video-bimu ukaza se slika vile Shishmish. – Hej, vidi shta ja mogu da uradim – chuo se gradonachelnicin glas – pazi ovo – dok je slika prikazivala Shishmish kako zubima otvara flashu visnjevache. Film je dalje prikazivao dolazak poslovne pratnje iz agencije '@Cock' i gradonachelnicino orgijanje.
Djo je samo krshio prste dok su se slike smenjivale, predstavljajuci njegovu kandidatkinju u sve gorem i gorem svetlu. Na stranu seksualna zadovoljstva (to se josh nekako moglo obrazloziti kao 'istrazhivanje o uvodjenju seksualnog obrazovanja u shkole'), ali film je takodje sadrzhao i velike gomile neobelezhenih novchanica, puno alkohola i droge, malog Dirrtyja koji se igra doktora sa batlerom i... gospode. Njega. Djo je osetio grashke hladnoj znoja koje mu se slivaju niz chelo.
- Ovi dokazi ochigledno potvrdjuju da moja protivkandidatkinja nije sposobna da vodi Forumlend! – vikala je Hlaefdige uskomeshanoj masi – Perverzije, droga, malverzacije sa novcem... kao da smo neka zemlja treceg sveta! –
Gomila je bila na ivici kljuchanja.
- Mir! – vikao je Morgan – Mir! Tishina! Hocu red i mir! – vikao je u mikrofon – Shishmish, u ime naroda foruma, hapsim te i optuzhujem za.. za sve cega mogu da se setim! Shta imash da kazhesh na ove optuzhbe? –
Shishmish je mirno stajala na svom mestu. Mozda je sve sto je pazljivo gradila godinama propalo za nekoliko minuta, ali bila je reshena da povuche josh neke ljude sa sobom.
- Sta imam da kazem? – rece mirno, naglo trezna – Da, koristila sam usluge javne kuce i madam Escobar. Da, prala sam novac, krala sam ga preko duplih naloga – mirno nastavi dok je prestravljeni Djo pokushavao da pobegne – upisala sam dete preko veze na akademiju, mada teshko da ce mi bilo koji sud zameriti na tome. Ali – tu napravi dramsku pauzu dok je gomila zadrzhavala dah – sve shto sam uradila, sve u ime majchinske ljubavi, ne moze da se poredi sa Hlevdijinim gresima. Pustite film! –
Video-bim se naglo ugasi, a zatim poche da se prikazuje drugi film.
Hlevdije oseti kako gubi tlo pod nogama. Film je prikazivao nju i Svejedno kako razmenjuju nezhnosti u paviljonu njene vile.
- Bolesno! – viknu igumanija Sunce iz gomile – Radite te vashe prljave hetero stvari u chetiri zida, ne napolju gde mogu da vas vide deca! –
Gomila je vikala 'Uzas', 'Neprirodno', 'Nenormalno' i 'Sad ce ti heterosi josh i paradu da naprave i da trazhe brakove' dok je vazduh postajao sve topliji i nabijen nervozom.
- Cekajte, stanite – vikala je uzaludno Hlevdije, dok je film dalje prikazivao njen sastanak sa Pakinatorom, dogovor o izazivanju nemira u Forumlenda pred izbore i pokushajima da smesti Shishmish.
Masa je eksplodirala.