Originally posted by Dear Lucy
ladno je neko glasao za prazno polje dina mi je na jednoj temi objasnila da se uvek trazi najvise ( brak ), jer samo to najvise znaci ravnopravnost. a ako pucas na najvise, dilovima mozes da dobijes sasvim prihvatljivo, gradjansko partnerstvo ( ovo je sad moja nadgradnja ). no, nije ovo odgovor na temu, jer ga nemam, a ipak sam glasala za opciju 1.
Pokusala sam da nadjem gde sam to rekla... To je verovatno ovaj razgovor:
Originally posted by Dina
Originally posted by di_luna
Originally posted by Dina
Di Luna,
mislim da ima razlike i da se ona sastoji u tome sto tamo gde su istopolne zajednice nema se pravo i na usvajanje dece, a mozda ima jos nekih sitnijih razlika. To znaci da heteroseksualni brak i istopolna zajednica nisu izjednacene. Kad je rec o homoseksualnom braku onda su ista sva prava i obaveze kao sto je slucaj i u heteroseksualnom braku.
da, ali ja sam govorila o jednom novom kvalitetu istopolne zajednice, koja će nositi imovinske i lične konsekvence kao i brak, sa mogućnošću usvajanja dece. jer, generalno, ako dopustimo potpunu adopciju i samcima, onda je učinak isti - ko može da zna da li će i sa kim taj prvobitni samac zasnovati zajednicu života? ono što najviše boli primitivniju sferu homofoba jeste sam termin braka, a taj termin i ono što uz njega ide predstavlja, po meni, samo tradiciju. dakle, nije neophodan brak već jedna formalno priznata zajednica života a možemo je nazvati kojim god imenom, pa i istopolnom zajednicom.
Pa da termin nije bitan, to se slazem... Ali valjda je to tako usvojeno da je istopolna zajednica manji stepen prava za homoseksualne osobe, a kad je brak onda se stiglo do izjednacenja u pravima. Ima to tacno definisano, znam da Loni gleda neki sajt, pa su tu sve zemlje obojene raznim bojama i tacno se opisuje sta je koja usvojila i dokle je stigla sa gay pravima. Kad je stepen tolerancije podignut na nivo koji je npr u Spaniji ili Holandiji onda nikom i ne smeta sto se zove brak. Ionako su svi ljudi izjednaceni pa sto im se i zajednice ne bi isto zvale? I kod nas moze jedna osoba da usvoji dete. Ali ako je hetero pa kasnije udje u brak, druga osoba moze isto da usvoji dete. Ali ako je homoseksualne orijentacije onda ne moze ni da udje u brak, niti partner/ka moze da usvoji dete. To se mozda na prvi pogled cini nevazno ali u medjuljudskim odnosima moze da postane itekako vazno... Neka osoba moze npr da deset godina gaji dete sa partnerkom i da ga dozivljava kao svoje dete, a ako se onda rastanu, odnosi medju partnerima se pokvare, nikakvog on/a nema prava na to dete. Ili ako umre usvojitelj/ka, dete ce da vrate u dom ili da ga daju nekom rodjaku. O tome da li se ta druga osoba oseca kao roditelj i dete ga/je dozivljava tako niko nece voditi racuna, jer toga nema u zakonu. Zbog tih i slicnih situacija su zakoni vazni.
Pa da, i dalje isto mislim... brak je jedino potpuno izjednacavanje u pravima. Gradjansko partnerstvo ne resava gornja pitanja o kojima sam pisala. No gradjansko partnerstvo je ipak bolje nego nista kako je sad. Stoga nisam sigurna da bi trebalo pucati na brak kod nas, zato sam pokusala da nadjem odgovor gde sam to rekla. Ako je to neki drugi a ne ovaj koji sam ja nasla - povlacim
Naravno, gay brak bi mogao stajati kao krajnji cilj i da je pravde bio bi uveden odmah. Ali posto u ustavu pise da je brak zajednica muskarca i zene, tesko da bi mogao ustav biti oboren da bi se to donelo. A za gradjanska partnerstva ne postoji nikakva prepreka i ona bi se mogla uvesti odmah i sad
Zasto aktivisti ne pokrecu to pitanje to ne znam, to bi oni morali da odgovore. Zakonske prepreke ne postoje kad je o partnerstvu rec... da li je sad razlog sto misle da ima bitnijih problema, da nije svest dovoljno razvijena itd. E na tu temu sam ja mozda rekla nesto sto je Dear Lucy spominjala a to je da tako cekajuci kojekoga moze niz godina da se provede u cekanju. I u Spaniji je bio veliki pritisak da se ne donese odluka o gay brakovima, citala sam da je stotine hiljada ljudi demonstriralo protiv te odluke, da je crkva pritiskala nevidjeno pa... donese odluku, svako cudo za tri dana
Tako je verovatno bilo i u jos nekim zemljama... Verovatno se na nekom stepenu prvo donese odluka pa onda se radi na prosvecivanju, ali mozda i prosvecivanje treba da stigne do nekog stepena pre odluke... No svakako mislim da ne treba cekati neki trenutak da se svi protivnici obrazuju i saglase jer se to nikad i nece dogoditi. Uvek ce biti nekih ljudi koji ce zaliti za srednjim vekom, koji su jos besni sto zene imaju prava koje u proslosti nisu imale a kamoli da im se spomene da ce se ta prava jos prosirivati i na druge ugrozene grupe ljudi...