Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Dirrty
Nije problem u ljudima koji završe fax i stignu do mastera.
Ako je verovati statistici, svega 6% građana Srbije je visoko obrazovano.
Dakle problem je u previše niskim kriterijumima za upis odnosno u previše (objektivno nepotrebnih) mesta, počev od budžetskih, na većini fakulteta.
Korisnikov avatar
By V25
Danas smo protestvovali. Čak su se i FDU-ovci priključili. Mada, kad se zbroji, šaka jada... U utorak, kako kažu, idemo na ulice once more :)
Korisnikov avatar
By m..
Imate moju punu podrsku :D

ja sam svoj ekvivalent mastera izgurala po starom sistemu, na budzetu, al nije da se nisam naplacala zbog nekih gluposti (28.000 za potpis za predmet koji nisam mogla ponovo sa slusam jer sam ispunila sve uslove osim prisustva, lol).

ne znam, mi smo na arhitekturi bivali poprilicno bucni kad smo trazili oktobar II ili da prenesemo neki uslovni predmet u sledecu godinu zbog nikave prolaznosti.

jednom sam izboxovala i oktobar III (ju!) za nas 18, za neki ispit za cetvorosemestralni predmet cije su polaganje naprasno promenili sa pismenog na usmeno od septembra do oktobra, pa nismo postizavali da se presaltujemo jer je gradivo preobimno (a akcenat je presao ne neke potpuno druge informacije, dzabe ti sto umes da nacrtas aju sofiju kad odjednom traze da nasiroko pricas o istorijatu gradjenja iste).

morate da omasovite protest i da naterate i one kojih se 'ne tice' da budu solidarni, inace ste prdnuli u cabar. ako nemate podrsku svih kolega, dzabe.
Korisnikov avatar
By V25
U utorak bi, kao, ispred Vlade trebalo da protestuju studenti sa više fakulteta, uključujući: FDU, FLU, FPN, FON.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Dirrty

Ako je verovati statistici, svega 6% građana Srbije je visoko obrazovano.
Tako je, ali zato što se računaju sve generacije, a skoro niko od 60 do 80 godina u ovoj zemlji nije fakultetski obrazovan.
U tim generacijama ima ih maksimum 1 %.

Kod novih generacija zaista je velika konkurencija.
Od Beograđana čak 66 % mladih upiše faks, a oko 33 % ga završi.

Nemojte se tešiti da će biti lako naći posao.
U generaciji mojih roditelja VSS-ovci su mogli su da biraju gde će, danas ti diploma više nije dovoljna.
By Hans
Protestuju, a ne protestvuju.
Korisnikov avatar
By V25
Viđe stvarno, napisah tako par postova iznad. Fala :) U svakom slučaju, danas je protest #2 ispred zgrade Vlade u 14 časova :)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Loni
A prethodno svaka šuša upisuje gimnaziju
By Hans
Šuše upisuju gimnaziju jer u Srbiji više ne postoji građanstvo.
Korisnikov avatar
By olga_diktator
A inače bi samo građanstvo trebalo da upisuje gimnaziju, ne razumem?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by jukie
Originally posted by Loni
A prethodno svaka šuša upisuje gimnaziju
Tu problem, sto se tice sistema obrazovanja, pocinje vec u osnovnoj skoli - postoje ogromne razlike izmedju kriterijuma i opterecenja djaka medju skolama, u smislu da negde postoje kakvi takvi kriterijumi a negde je jedini kriterijum kako se roditelji uspesno slihtaju te licna impresija nastavnika. O opterecenju necu ni da govorim, kad to djaci provale za vreme pohadjanja tih skola od kad to tek onda znaju nastavnici i ljudi koji bi tim obrazovnim sistemom trebalo da se bavi.

Onda na kraju osnovne imas skola koje iznedre 95% vukovaca a gimnazije upisuju po default-u upravo ti ljudi. Pa od 250 ljudi na rang listi imas 200 vukovaca.

E onda dodje prva godina srednje, secam se kad je neko od profesora pitao da podignu ruke oni koji su bili odlicni i vukovci. Tipa mozda 3-4 nije diglo ruke. I onda je rekla, do kraja cetvrte godine na to pitanje ce 3-4 i da digne ruke. I bi tako, odlicnih je u generaciji bilo 10tak, od toga NIKO nije imao prosek 5.00.

E onda se ponavlja isto za upis na fakultet, na rang listi si ne samo sa beogradskim blejackim skolama nego i onima iz cele srbije.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by olga_diktator

Sad gimnaziju upisuju oni koji ne upadnu u neke od zanatskih skola-mlekar,frizer,trgovac...
By Hans

Sve u svemu, da.
Sam termin 'građanstvo' je u današnjem kontekstu jako nezahvalan ali smatram da sistem polaganja prijemnog mora da se promeni. Školama nedostaju autoriteti.

Isuviše sloboda u školama je dovelo do nepoštovanja profesorove reči i do podsmeha čitavom obrazovnom sistemu jer danas ne morate ni imati srednju školu, dovoljno je da odete na privatne univerzitete gde će vam za novac koji ste dali reći da ste akademski građanin i vi tako u zanosu možete biti isto rangirani sa nekim studentom društvenih nauka koji piše naučne radove i predstavlja intelektualnu budućnost države. E, pa nije isto, žao mi je.

U mojoj školi je bilo svega i svačega i naravno, postojali u klanovi. Nekima jednostavno nije IN da se vesele po svadbetinama i opijaju kao svinje. Nismo svi isti.

Ali, ti na to ne obraćaš pažnju jer je to sada toliko u nama, oko nas i sa nama.
By Hans
Originally posted by Tungi

Sad gimnaziju upisuju oni koji ne upadnu u neke od zanatskih skola-mlekar,frizer,trgovac...
A sve to savršeno govori o tome koliko su državi potrebni pametni ljudi. Potrebni su im, za održavanje Đerdapa, Telekoma. I u njih će da ulože.

A vi, profesori, istoričari umetnosti, japanolozi, andragozi, pomrite! Ko vas je terao da budete drugačiji, što niste muzli krave? Tako država razmišlja!
Tako je razmišljala i kad je Nađa Higl postizala svoje rezultate- dok ih nije postigla, nije postojala! Sad je ona uzor mladima i sl. :ubise:
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Originally posted by Hans

Sve u svemu, da.
Sam termin 'građanstvo' je u današnjem kontekstu jako nezahvalan ali smatram da sistem polaganja prijemnog mora da se promeni. Školama nedostaju autoriteti.

Isuviše sloboda u školama je dovelo do nepoštovanja profesorove reči i do podsmeha čitavom obrazovnom sistemu jer danas ne morate ni imati srednju školu, dovoljno je da odete na privatne univerzitete gde će vam za novac koji ste dali reći da ste akademski građanin i vi tako u zanosu možete biti isto rangirani sa nekim studentom društvenih nauka koji piše naučne radove i predstavlja intelektualnu budućnost države. E, pa nije isto, žao mi je.

U mojoj školi je bilo svega i svačega i naravno, postojali u klanovi. Nekima jednostavno nije IN da se vesele po svadbetinama i opijaju kao svinje. Nismo svi isti.

Ali, ti na to ne obraćaš pažnju jer je to sada toliko u nama, oko nas i sa nama.
Sad mi je još manje jasno šta podrazumevaš pod terminom "građanstvo". Ako mene pitaš deca iz te klase su najbolje mušterije privatnih fakulteta.
By Hans
A šta misliš ,zbog čega?

Pritom se podrazumeva da i na privatnim postoje zaista pametni ljudi, dakle, ima izuzetaka.

To je zato što je u gimnazijama i školama vrlo malo interesovanja za budućnost dece jer sve je po njihovom mišljenju u redu dok su deca živa i zdrava. Šta ko ima danas samo od toga?
Ako mi neko kaže da je danas u trendu da deca u školama treba TAKO da se uče kako u životu treba da rade i da je makijavelizam mode ON, ja onda ne razumem, logično pitanje je dokle to može da ide i gde je kraj svemu tome, kad smo već polako došli do kraja.
Jedino što se još nije desilo jeste seks na času, dakle pred profesorom.

A upravo taj deo pametnih iz gimnazija danas ide i na privatne fakultete. I tu se donekle slažem, upravo zbog ove rečenice sa početka jer izuzeci postoje.
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Pa i pametna deca ponekad procene da im se više isplati da plate za diplomu, ne?

Evo u konkretnom slučaju FDU-a, do pre 5 godina svi su se podsmevali deci koja su išla na BK i tamo učila zanat, a onda se na FDU desilo ovo sa školarinama, a pojedine studijske grupe na BK podigle nivo rada, a na FDU profesori još više ogrezli u alkoholizmu, i tako dalje i sad fakat nema tu baš neke preterane razlike. Mislim, šalu na stranu, ono što hoću da kažem je da kada je država već svojim kvazireformama i potpunim zapuštanjem obrazovnog sektora pretvorila znanje i diplome u čistu robu, "građanstvo" koje ti pominješ je prvo koje je to zdušno prihvatilo i moglo i može da plati.

Mislim, razumem ja lamentiranje nad sunovratom svih vrednosti, ali potpuno je somnabulno napisati "Šuše upisuju gimnaziju jer u Srbiji više ne postoji građanstvo", kao da je "građanstvo" nekakvo izgubljeno blago. Problem sa ovom rečenicom je i to što ona spočitava bilo kakvim šušama pravo na pristup obrazovnom sistemu i spočitava eventualni izbor neke šuše da postane istoričar umetnosti ili japanolog.

Eto, ja bez problema mogu da kažem da predstavljam buduću intelektualnu elitu ove zemlje, a kada sam upisivala gimnaziju nikako nisam bila "građanstvo", a volim i da se veselim po svadbetinama i opijem kao svinja, pa opet. Šta ćemo sa tim?
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Eto, ja bez problema mogu da kažem da predstavljam buduću intelektualnu elitu ove zemlje, a kada sam upisivala gimnaziju nikako nisam bila "građanstvo", a volim i da se veselim po svadbetinama i opijem kao svinja, pa opet. Šta ćemo sa tim?
Pa ne znam sta cemo, ne znam kakve veze prvo ima sa drugim, drugo sa trecim i tako dalje.
Nije li beogradska boemija konstrukt potekao iz gradjanskog zivota, i ne razlikuje li se u tome od ,,srpske seljacke kafane"?
Mislim, razumem ja lamentiranje nad sunovratom svih vrednosti, ali potpuno je somnabulno napisati "Šuše upisuju gimnaziju jer u Srbiji više ne postoji građanstvo", kao da je "građanstvo" nekakvo izgubljeno blago.
Sjajno. :)
Ali, ma u kom stanju nase gradjanstvo bilo, opet ne zasluzuje navodnike.

Konacno, ja bih sve vas vratila da ucite Časlovac po klasičnim realkama, muškim i ženskim.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Tungi
Evo uradio sam malu statistiku. Od četiri škole gde sam radio, procenat đaka koji su upisali gimnaziju je 39, 26, 51, 54, u proseku 42 (različit broj đaka po školi). Ova druga škola je anomalija jer je nekoliko đaka otišlo u vrlo specijalizovane smerove, a i nalazi se u polu-seoskom kraju.
Korisnikov avatar
By Tungi
Ja kada sam je upisivao,bio je potreban makismalan broj bodova iz osnovne,plus dobro uradjen prijemni ispit(koji se radio u skoli koju nameravas da upises i gde se niko nije usudjivao ni da pomisli da vara i prepisuje),uostalom nije ni mogao,dok za razliku od novog zakona i polaganja prijemnog ispita u svojim osnovnim skolama,se ne moze reci.Nastavnici gledaju kroz prste,sve je dozvoljeno,pritom imas i listu zelja,pa te ubace tamo gde je ostalo nepopunjenog mesta(a to je slucaj sa gimnazijama poslednjih nekoliko godina),gde je kriterijum jako opao.
Korisnikov avatar
By Loni
Nisam komunista već samo socijaldemokrata (ista socijalsitička prava, ali ne i krajnja tačka), ali smatram da školstvo i zdravstvo mora da bude dostupno svima!

Ne da bude potpuno besplatno jer znamo da profesori i ostalo osoblje fakulteta moraju od nečeg da primaju plate, da bi uopšte dolazili na posao (uzimanje iz budžeta za preko 100 000 prosvetnih radnika je neodrživo), ali to bi trebalo da bude neka potpuno pristojna suma.

Maksimum do iznosa jedne godišnje prosečne plate. Dakle oko 300 evra za celu godinu.
Ukoliko je broj studenata 12 puta veći od broja zaposlenih na fakultetu (plus domari i moleri) to je sasvim ok.
Problem je što se profesori mnogo pitaju. Oni sami biraju plate, a nečije idu i do 1000 evra i upravo to je najveća nevolja za same studente.

Inače studirao sam paralelno dva fakulteta, a došao do diplome samo jednog, onog privatnog i zbog toga žalim. Ne zato što se nije ništa učilo. (Jeste, mada manje u odnosu na državni fakultet, na koji sam takođe išao) već i zbog diskriminacije studenata sa privatnog faksa, koje me je na svakom radnom mestu pratilo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!