Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Kad smo već krenuli da shareujemo recepte, evo jednog grčkog jela koje se brzo sprema, a može da posluži bilo da imate goste, ili kao jelo za svaki dan.

SASTOJCI:

- pakovanje testenine (ako ne nađete pastitsio, svaki šuplji rezanci će poslužiti)
- 500g goveđeg/mešanog mlevenog
- 1 veća glavica luka
- 1-2 čena belog luka
- pire/sok od paradajza (približno 1/4l)
- 1 lovorov list (opciono)
- parmezan
- 1 jaje
- 8 kašičica brašna
- 6 kašičica putera
- 1l mleka
- so, biber, peršun (po ukusu)
- maslinovo ulje (ako nema može i obično)

PRIPREMA:

Staviti testeninu da se kuva. Za to vreme, na maslinovom ulju prodinstati luk i beli luk, dodati meso, pobiberiti, posoliti, dodati paradajz (i svež sitno iseckan paradajz je ok, ili kombinacije) i ostaviti da se krčka, oko 20 min. Možete u to dodati i lovorov list, ili druge začine po ukusu. Kad se zgusne, skloniti s vatre.

Utom će biti gotova testenina, procediti je i ostaviti sa strane.

U međuvremenu napraviti bešamel: propržiti brašno na puteru (tiha vatra!), postepeno dodavati mleko da vri i neprekidno mešati žicom da se ne zgrudva. Kad je gotovo i gusto, posoliti i pobiberiti (ako imate beli biber, još bolje). Umešati žumance od jajeta u bešamel, a belance u testeninu.

U srednji pleh ređati: sloj testenine, sloj mesa, posuti sa dosta parmezana, pa onda sve ponoviti još jednom. Na kraju preliti bešamelom da bude potpuno pokriveno. Po bešamelu se može posuti parmezan i/ili aleva paprika radi efekta.

Zapeći u rerni na 200-ak stepeni dok bešamel ne porumeni. Prijatno!
Korisnikov avatar
By nsc
nedavno sam kod prijatelja na veceri jeo nesto slicno, prste da polizes
Korisnikov avatar
By Hys.
Vrlo slicno lazanjama, bolonjez sos+besamel.
Svakako divna kombinacija!
Korisnikov avatar
By AngraMaina
P'da, samo što ne ide beli sir nego parmezan, nema bosiljka, šargarepe i sl. egzibicija koje mogu da se nađu u bolognese, i ne moraš da se mučiš sa razastiranjem klizavih vrelih lazanja. :awesome:

Umesto toga može da ide cimet, karanfilić, allspice (kako je na srpskom??), muskatni oraščić, da bi dobilo specifično grčki ukus.

Plus, nema šanse da bude gnjecavo ili da se raspada zbog onog belanceta :awesome:
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Deluje vrlo ukusno, moram priznati, hval aza recept. A "allspice" je na srpskom poznat kao piment ili najkvirc.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Jao hvala! Piment, tako nešto sam i predosećao :)

(Odakle mu dođe ovo najkvirc je pitanje za lingviste. Na grčkom ga zovu "bahari" i imena svih začina su izvedena iz njega, "baharika".)

Inače jeste preukusno, a brzo bude gotovo.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pa te tamnobraon/ljubičaste kuglice sa fenomenalnom aromom. Kao džinovski biber, samo bolje raspoložen.
Korisnikov avatar
By Mars
Evo sad gledam. Nisam ja to koristio nikad.
Ali mi je reč poznata od kuće.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Aha, brčneš dva-tri toga u meso i momentalno si na Istočnom Mediteranu. :angramaina:
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by Cluniensis

Deluje vrlo ukusno, moram priznati, hval aza recept. A "allspice" je na srpskom poznat kao piment ili najkvirc.
nikad cuo...

to nije klincic dakle?

super djeluje recept, moglo bi se jednom i probati... samo sto mi je uvijek smor raditi besamel. bas zato preferiram musaku i kombinacije :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Mislim da je klinčić isto što i karanfilić.

Umesto bešamela možeš da staviš šta ti je lakše, mada je ovo uobičajeno.

Nego, šta ti stavljaš na musaku?
Korisnikov avatar
By Mars
Karanfilčić je baš...X-masy.

Moja varijanta bešamela je sa dosta nekog tvrdjeg, rastpopljenog sira. Preko povrća i kuvanog mesa - prste da poližeš.
Nešto kao švajcarski fondu samo ne udara u mozak onoliko sa holesterolom i %mm (čitaj: možeš više da pojedeš).

Na musaku ne stavljam ništa, mrzim kad mi je daju da jedem...

Kad mi se jede nešto tako, pravim Mornarski složenac. Nema jaja i mleka, ima crnog luka i piva - MLJAC!
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Čekamo recept za tvoju varijantu bešamela.

Inače u ovom receptu što si naveo ima jaja i mleka :) ali zvuči super, odakle je? "Složenac" mi zvuči kao slovenački, n'est-ce pas?
Korisnikov avatar
By Mars
Klasičan bešamel, beli biber obavezno...može neutralna pavlaka i ne mora...fine gustine sve da bude, i pred kraj staviš sitne kocke nekog sira (ja mocarelu najčešće imam), po ukusu količina, i mešaš dok se ne istopi.

Probaj ovaj složenac gore, ja ga obožavam.

Sklanjam meso i samo krompir jedem koliko je dobar kad se nacima onog crnog luka i piva.

Edit: Ups. Ne bi trebalo da ima mleka i jaja...sad ću da vidim.

Složenac je iz Vegetine zbirke recepata. Još iz SFRJ.
Korisnikov avatar
By Mars
Ona tamo se nešto zajebala. Dole u postupku se uopšte ne pominje kiselo mleko. Niti ga ja stavljam.
A jaje ide u ćufte, mada ja komotno i bez njega pravim.

Ali celo jelo nema ono jajasto vezivno kao musaka, u tome je poenta i zato ga volim.
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by AngraMaina

Nego, šta ti stavljaš na musaku?
pa sad ne znam koliko je to tocan recept jerbo sam radio kako su mi inace starci radili :D

uglavnom, red krumpira, red mesa, red krumpira itd... (umjesto pokojeg reda krumpira uvalim i red patlidzana ili tikvica, ovisi cega je sezona)
20ak minuta prije kraja pecenja prelijem umucenim jajima... e sad moguce je tu staviti i malo mlijeka i brasna, ali nekako mi najdraze samo s jajima... i to je to :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!