dakle da zapochnem... interesuje me vase vidjenje juchershnjashiz dodjaja, ali kompletnu.
Neodgovorna procena organizatora gej parade bila je inicijalna kapisla za haos i nasilje. Policija nije napala demonstrante, već se samo branila, pod izgovorom da su to bila uglavnom "deca" od 15-16 godina - a ko bi napao dete. Dakle i policija snosi odgovornost.
Jedini krivci za jučerašnje nasilje su "neformalne" i formalne desničarske grupe, koje su tokom devedesetih bile povezane sa tajnim službama a danas je njihov rad koordinisan od strane nacionalističkih partija i ostataka kriminalnog podzemlja, od kojih imaju logističku pomoć. Neću ovde da pišem o nekakvim teorijama zavere, ali verovatno da iza svega stoji Srpska Radikalna Stranka sa svojim klerofašističkim prikolicama. Kosovo => Radovan Karadžić => povorka ponosa. Za sve ove slučajeve šablon rada im je isti.
"Akcija je dobro osmišljena i politički motivirana"
Profesor Fakulteta sigurnosti Zoran Dragišić kaže da se policiji ne smije naći nijedna stručna zamjerka u osiguranju Gay parade jer su spriječili kontakt vandala i sudionika parade, ali je grešku napravila BIA ("Bezbednosno informativna agencija"). Drži da se radi o istim grupama koje su divljale zbog proglašenja nezavisnosti Kosova ili uhićenja Karadžića. "Svaki put iste grupe i isti scenarij. A BIA ni ovaj put nije 'pokrila' nalogodavce i financijere. I sada je akcija dobro osmišljena i politički motivirana, jer su napadnuti DS, SPS, Skupština, RTS. To su političke mete koje nemaju veze s Gay Prideom", ocijenio je Dragišić koji smatra da država napokon mora privesti organizatore nereda.
Glasnogovornica DS-a Jelena Trivan kaže da sama činjenica da je Gay parada održana, usprkos brojnim incidentima, govori da je država pokazala da je jača od bandi huligana. "Očekujemo da tužiteljstvo narednih dana pošalje jasnu poruku da je Srbija pravna država! Huligani moraju dobiti drakonske kazne. Već smo pokazali da je država jača od organiziranog kriminala i stvarno nema potrebe da se sumnja da je jača od huligana", zaključila je.
-----------------------------------
Želim da budem potpuno precizan, treba napraviti razliku između pojma apsolutne KRIVICE i pojma snošenja delića ODGOVORNOSTI.
Kao što sam već rekao, jedini krivci su ultradesničari (koji ujedno snose i najveći deo odgovornosti), ali mali deo odgovornosi snosimo i mi koji smo podržavali i insistirali da se organizuje povorka ponosa.
Mišljenja sam da Beograd nema cenu, on treba da bude ispred svih nas.
Ta količina sebičnosti pojedinih homoseksualaca je meni neverovatna i prilično me je iznenadila. Ne mogu da verujem da postoji ološ koji bi zbog nekih svojih pogrešnih uverenja (da će gej parada popraviti stanje u društvu) žrtvovao grad.
Sistem vrednosti se menja sistemski, sa pozicije vlasti, a ne sa pozicije gej parade.
Epilog svega: demoliran grad, pojačan stepen homofobije, vlast je dokazala svoju nesposobnost.