Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By smaug
Imela (i to Viscum album L. a ne Loranthus europaeus Jacq) zbog: Eneje, Plinija Starijeg, druida, Asterixa i Obelixa.
Korisnikov avatar
By Jovanaaa
Popis i svojstva magicnog bilja

Cimet

Eng. cinnamon
Lat. (Cinnamomum zeylanicum)
Planet kojim dominira: Sunce
Element: vatra
Spol: muški

Magična svojstva: spaljuje se kao incens, u štapićima – kori, te kao mljeveni u obliku praha. Koristi se kod čarolija ozdravljenja, privlačenja novca, psihičkih moći i zaštite. Djeluje na spiritualnost, uspjeh, ozdravljenje, psihičke moći, požudu, zaštitu, ljubav. Poznat je kao muški afrodizijak.

Koristi se kao incens, ili aromatično ulje za premaz svijeća. Ulje se može kupiti gotovo ili načiniti tako da prah pomiješamo sa ekstra-djevičanskim uljem.

Pomiješan sa tamjanom, mirtom i sandalovinom u obliku incensa daje snažnu zaštitu.

Ljekovita svojstva: Nedavna istraživanja otkrila su da svakodnevna konzumacija cimeta u malim količinama (pola male žličice), smanjuje šećer u krvi, kolesterol. Preporuča se uzimanje dijabetičarima, kod problema sa cirkulacijom.

Izgled biljke: Cimet je tropsko zimzeleno drvo. Izraste do 7m visine, tamnozelene boje, lišće i kora su aromatični. U našim krajevima može se jedino kupiti u obliku začina (kore ili praha).

Mahovina

Eng. Moss
Planet kojim dominira: Jupiter
Element: zemlja

Magična svojstva: Koristi kao biljka koja donosi sreću, posebno u ritualima sa novcem. Bilo koju vrstu mahovine skinutu sa nadgrobnog spomenika nosite uz sebe. Koristi se u čarolijama vezanim uz novac i blagostanje, u magiji vezanu uz Gnome i Majku Zemlju. Koristi se i kod pripremanja vještičje boce za kuću ili radno mjesto. Stavlja se u odjeću za privlačenje seksualne pažnje.

Nalazišta: U magiji koriste se sve vrste mahovina. Pronalaze se u prirodi na vlažnim mjestima u hladu, gdje ima malo sunca i puno vlage, na kori drveća sa sjeverne strane.

Damiana

Eng. damiana
Drugi nazivi: Herba de la pastora
Planet kojim vlada: mars
Elemanat: vatra

Magična svojstva: Damiana se najčešće koristi u seksualnoj magiji za prizivanje požude i ljubavi, te kod ljubavnih kupki. Također koristi se kod prizivanja vizija tako da se spaljuje u obliku incensa, kada izaziva laganu euforiju. Može se pripremati u obliku čaja i djeluje kao blagi afrodizijak. Odlična za čaranje i privlačenje muškog ljubavnika. Također pokazuje se odlična kod čarolija prekida i raskida veza. Ovu biljku koristite krajnje oprezno.

Ljekovita svojstva: Koristi se kao blagi afrodizijak, kod depresije i glavobolje, mokrenja u krevet.

Bosiljak

Eng. Basil
Planet kojim vlada: mars

Magična svojstva: Koristi se u čarolijama ljubavi i novca. Nosi se u džepu ili novčaniku za privlačenje bogatstva, u ritualnim kupkama za privlačenje nove ljubavne veze ili raskida stare, te za pročišćenje tijela od negativnih energija. Prosipa se po podu kao zaštita od neželjenih sila i duhova ili se spaljuje u obliku incensa kao jaki i djelotvorni element egzorcizma.

Nalazišta: Može se pronaći u našim krajevima na otvorenom kao samonikla biljka ili u trgovinama kao začinska. Oprez! Često se zamjenjuje sa mentom.

Klinčić

Eng. Cloves
Planet kojim vlada: Jupiter

Magična svojstva: Koristi se u svrhu zaštite, egzorcizma, ljubavi, novca i sreće. Kao incens za privlačenje novca, poništavanje negativnosti, čišćenja, privlačenja sreće ili u ritualima za prestanak ogovaranja. Nosi se za privlačenje suprotnog spola, za zaštitu ili pobijanje negativne energije oko sebe. Također vješa se iznad krevetića za zaštitu beba i djece.

Cedar

Eng. cedar
Planet kojim vlada: sunce

Magična svojstva: Koristi se kod pročišćenja, ozdravljenja, rituala novca, zaštite i ljubavi. Dim cedra djeluje pročišćavajuće i može poslužiti kod problema sa nesanicom i noćnim morama. Nosi se u torbi ili novčaniku za privlačenje novca, te se koristi kao incens za privlačenje novca. Koristi se također kod ljubavne magije, a njegov dim potiče psihičke moći. Koristi se za prizivanje energije elementa zemlje, te kod uzemljenja (grounding).

Izgled i specifičnosti drva: Cedar se ubraja u zimzelena drveta iz porodice borova s tvrdim i bodljikavim, četverobridnim iglicama, koje su na kratkim ograncima stabla skupljene u čuperke, a na dugima stoje pojedinačno. Cedrovi su od velikog značenja u šumarstvu i arborikulturi Sredozemlja. U toplijim krajevima našeg primorja uzgajaju se u šumskim kulturama, parkovima i drvoredima.

Kumin

Eng. cumin
Planet kojim vlada: Mars
Drugi nazivi: čurukot, crni kumin - kim, nigella-sativa

Magična svojstva: Pomiješan s tamjanom spaljuje se kao jaki incens zaštite. Pomiješan sa soli udaljavat će zle duhove i zlu sreću izvan kuće. Također koristi se u ljubavnim čarolijama i ritualima. Stavlja se u vino da bi probudio ljubav i strast. Kupuje se u obliku začina.

Hrvatski crni kumin: raste u primorju, poznat kao biljka sa nezamjenjivim ljekovitim svojstvima.

„Ćurukot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“
( Hadis Poslanika Muhameda s.a.w.s. – prenosi Imam Buchari)
“Ćurukot u svojoj čahuri, koja izgledom podsjeća na čahuru maka, sadrži tamna zrnca, koja se nakon žetve suše. Iz ovog sjemena se hladnim cijeđenjem dobiva ulje koje je bogato nezasićenim punomasnim kiselinama. Te kiseline su esencijalne (od životne važnosti), pa ih je uz hranu potrebno unositi u organizam. Nabrojmo samo neka od velikog broja oboljenja protiv kojih se koristi ovaj čudotvorni lijek: od akni, alergija i astme, preko nadimanja, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, nedostatka koncentracije, kamena u bubregu, djelomične impotentnosti, te težih oblika neplodnosti, do upale desni… sve to je moguće - kažu - liječiti uljem od ćurukota. Danas se ćurukot uzgaja pretežno u Siriji, Iraku, Egiptu, Americi, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Kipru, obzirom da najbolje uspijeva u sunčanim predjelima. “

preuzeto sa knjigasjenki.com
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Primeval
Originally posted by V I V I S E C T
/breza info please
Breza je mnogo jako drvo! I u duhovnom i zdravstvenom smislu. Mada više pomaže ženama tokom menstrualnih bolova (čaj a i sok od drveta). Dobar je i za izlušivanje - pospešuje mokrenje i izbacivanje toksina. U magijske svrhe je isto tako jaka i omiljena. Ovo je nešto ukratko.

P.S. Moje omiljeno drvo inače. Planiram da istetoviram brezu preko celih leđa... Mada je to samo san... :(
Luzicki Srbi kace brezine grancice na kapiju, vrata i na prozore, da bi svoju kucu sacuvali od cini. Po njihovom verovanju, narocito se vestice plase brezinih grancica. Isto verovanje o brezi vlada i kod naseg naroda.

Po jednoj ceskoj prici, jedna mlada ovcarka prela je u brezovoj sumi, a onda joj se prikazala "Divlja zena", sva u belini, sa brezinom krunom na glavi. Divlja zena je pozvala ovcarku na igru, i igrala je sa njom neprekidno tri dana, ali tako lako, da se pod njihovim nogama nije ni jedna travka povila. Na kraju njihove igre, sva vuna je bila ispredena, a Divlja zena joj je napunila dzepove brezinim liscem, liscem koje se naknadno pretvorilo u zlatni novac. Ukoliko bi Divlja zena igrala sa mladicem, pastirom, ona bi ga umorila bilo igrom, bilo golicanjem.

Kod Estonaca breza predstavlja simbol njihove zemlje. Po legendi, jedan seljak je za vreme strasnog nevremena nasao stranca, u dubokom snu, pod jednim drvetom. Probudio ga je, i samim tim spasao od opasnosti. Stranac mu rece na to: "Kad budes u nevolji daleko negde od tvoje rodjene zemlje, onda ces naci jednu krivi brezu. Tu brezu udari i zapitaj za mene." Jednoga dana seljak se nasao u Finskoj, gde je sluzio kao vojnik, a gde je jako patio i brinuo za svojom kucom i decom. Ali se setio onog stranca, naisao je na krivu brezu i ucinio onako kako mu je kazano. Na to se odmah pojavio stranac, koji je zapovedio svom najbrzem duhu (vetru) da odnese vojnika sa jednom velikom vrecom novca njegovoj kuci. U ovom mitu breza predstavlja prolece, koje posle zimskih jada ozivljuje coveka.

U ruskom narodu breza narocito igra veliku ulogu. Po njihovim narodnim poslovicama od breze postiji cetiri koristi:
1. onda daje svetlost;
2. unistava viku i skripu (jer se njenim katranom mazu osovine na kolima);
3. leci bolesti i
4. ona cisti (upotrebljava se u ruskim banjama).

U rano prolece, kada se breza zasece do drveta, ona pusta sok, i on se u Rusiji rado pije. Procenjuje se da ima 1 % secera.
Ruski seljani cak i obucu prave od brezine kore.
U Maloj Rusiji kad mlade devojke podju u sumu, da beru cvece i brezovo granje, onda ovako pevaju: "Ne radujte se vi hrastovi zeleni! Devojke ne dolaze vama, da vam donesu bureka, kolaca, i kajgana! Vec one dolaze vama zelene breze i nose vam bureka, kolaca i kajgana."

Za vreme sv. Trojice, mlade ruske devojke vesaju svoje devojacke krune o breze, a onda ruski seljaci kite svoje domove granjem od breze. Ovo je ostatak nekadasnjeg mnogobozackog obreda.

Sa brezovim granjem, po ruskom narodnom verovanju, moze se izazvati i njihov sumski duh, Lješi.

U Bretanji, bolesljivoj deci se stavlja brezovo lisce (osuseno u peci) u kolevku.

U nasem narodu brezi se pripisuje velika sila u borbi protiv vestica. Novokupljenim i cistim brezovim metlama, i jos nekim stvarima, prizivaju se vile na posestrimljenje. U staroj pedagogici breza je imala brutalnu ulogu u obliku "virgaza".
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Hvala. Legende su predivne, volim breze, imaju predivnu čistu energiju.

Šteta što jako retko viđam srebrne breze. Kao dete prvi put kada sam video srebrnu brezu bio sam očaran lepotom.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Morgan Le Faye

Hvala. Legende su predivne, volim breze, imaju predivnu čistu energiju.

Šteta što jako retko viđam srebrne breze. Kao dete prvi put kada sam video srebrnu brezu bio sam očaran lepotom.
Poseti planinu Maljen, tacnije Divcibare. Na podrucju Kraljevog stola (jednog od vrhova) postoje ciste brezove sume. One nastaju kao degradacioni stadijum - na mestu nekadasnjih bukovih ili bukovo - jelovih suma. Heliofite su, sto znaci da im odgovara puna dnevna svetlost.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne citirati - brzo brisem.

Brezova suma koju sam slikao 1996. godine na Maljenu:

Slika

Uploaded with ImageShack.us
Korisnikov avatar
By Insorcer
Verbena :vampir:
..legenda veli da pruža zaštitu od vampira
Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
A koja biljka je simbol homoseksualnosti? :setnja:
Korisnikov avatar
By moonadorn
Ja znam za tri:
Hyacinthus orientalis
Liatris odoratissima
Orbexilum pedunculatum
Korisnikov avatar
By acid drop
Nedavno sam čitala o Tatuli (Datura Stramonium). I lekovita i otrovna. I ludara. :awesome:

I veoma liči na cvet koji sam kao dete volela da "šmrčem" pa mi ostane "zalepljen" za nos. :ozbiljan:

Slika
Korisnikov avatar
By acid drop
Jeste taj. Mogla su da stanu dva, po svaki u jednu nozdrvu. :D
Korisnikov avatar
By Sunce
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2393306#p2393306]moonadorn napisao:[/url]Ja znam za tri:
Hyacinthus orientalis
Liatris odoratissima
Orbexilum pedunculatum
Mislio sam na cempres:

O ČEMPRESU, MAGIČNOM DRVETU

U prošlosti se čempres, zbog neobičnih, magičnih svojstava i životne snage, smatrao stablom života.

Neki su držali da čovjek, premaže li pete čempresovom smolom, može hodati po vodi. Drugi su pak smatrali da je iz vatre čempresova drveta moguće proricanjem doznati kako pronaći zlato, možda čak i nešto dragocjenije.

Kada bi moglo pričati, to bi nam stablo ispričalo brojne bajke, legende i priče - od fantastičnih do povijesnih - budući da je čempres jedno od prvih stabala koje se prije stotinu milijuna godina pojavilo na zemlji, davno prije pojave širokolisnih stabala.

Čempres je poznat i kao "stablo uskrsnuća", vjerojatno stoga što se, bez obzira na godišnje doba, ne mijenja. Ujedno je i pogrebno stablo posvećeno grčkome bodu podzemlja Hadu (rimski bog Pluton). U Europi se čempresi obično sade na grobljima, jer svojom nepokvarljivom smolom i zimzelenim lišćem evociraju besmrtnost.

Prema rimskome pjesniku Ovidiju (43. pr. K-18) čempres je zapravo Kiparis, dječak u kojeg se zaljubljuje Apolon. Mladić je kopljem nehotice ubio prelijepog jelena posvećenog nimfama. Ispunjen tugom i grižnjom savjesti, zamolio je Apolona da mu dopusti da vječito tuguje, te ga je bog stoga pretvorio u čempres, simbol vječite tuge.

(D. Colin: Rječnik simbola, mitova i legendi)
Korisnikov avatar
By acid drop
Jao, igrali smo se i sa čempresima. Gađali smo se onim kuglicama.

A iz jednog cveta smo čak sisali nektar. :drama:

Mene ova tema tako podseća na detinjstvo. :placko: Izgubila sam vezu sa prirodom. :usamljen:
Korisnikov avatar
By Sunce
^
Pisi cega se jos secas. Biljke volim na razne nacine.
Za verovanje o cempresu sam saznao od poznanika. Pored toga sto izgleda falusno, cempres zvuci magicno na slabom vetru.
Korisnikov avatar
By moonadorn
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2393618#p2393618]Sunce napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2393306#p2393306]moonadorn napisao:[/url]Ja znam za tri:
Hyacinthus orientalis
Liatris odoratissima
Orbexilum pedunculatum
Mislio sam na cempres:
Hehe. Bas je lep taj mit o nastanku cempresa. :)
Ove tri vrste koje sam naveo se ritualno koriste kao biljke sa posebnim delovanjem na istopolne parove. Pa ko je voljan da se igra, nek javi iskustva.
Korisnikov avatar
By Sunce
Hajde primeni na mene besparnog. :)
Korisnikov avatar
By Sunce
:yay: Ti Mesec, a ja Sunce...gledaj da budemo u nekoj odzivoj simbiozi. :love:
Korisnikov avatar
By moonadorn
A ha ha! Tek sam sad izvalio! No neka, sve moze lepo da se uklopi.
Ali mislim da smo dovoljno off-ovali ovu temu. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!