Originally posted by Mage
Šta vi mislite da se dešava sa nama posle smrti?
Ništa. Idemo u raj/pakao. Reinkarniramo se. Ponovo se rađamo kao mi sami i sve ispočetka. Menjamo formu postojanja... itd itd.
Niko to naravno ne zna, ali pitanje je šta vi MISLITE
Pre svega, ja mislim da su to pitanja o kojima se ne da misliti... Može se samo verovati, odnosno osećati...
A šta ja verujem, odnosno osećam, već sam otprilike rekla u okviru teme Smisao života. Da ponovim: Verujem da je čitava vasiona sazdana na dobru, na razumevanju i saosećanju, na praštanju i davanju nove šanse. Verujem da ako nešto od svojih istinskih životnih želja i snova ne uspemo da ostvarimo za života, da ćemo dobiti novu šansu, novo telo i novi život. Da li će nam novu šansu dati Bog, ili ćemo je dobiti zato što je reinkarnacija jedan od osnovnih principa na kojima je sazdana vasiona, to ne znam, ali znam da ćemo je dobiti. Verujem da je, ako postoji, Bog dobar, a ako pak ne postoji, da je dobrota u osnovi sveukupnog postojanja. Verujem da zlo nema egzistenciju samo po sebi, da je ono samo talas na površini mora dobrote...
Takvo moje verovanje predstavlja, sasvim je moguće, neki oblik psihološkog mehanizma odbrane (konkretno: poricanje, pretpostavljam). Kako god, takvo verovanje meni omogućava da opstanem, da nekako izdržim ovaj moj život, sa kojim nisam zadovoljna... Vrlo slabu imam nadu da ću u ovom mojem životu, koji sada živim, uspeti da ostvarim makar i delić svega onoga što mi je potrebno da bih se osećala srećno, zadovoljno, ispunjeno... Ali zato verujem u to da ću, ako izdržim da proživim ovaj život do kraja, davši svoj maksimum, dobiti, posle smrti, novi život, novu šansu, roditi se u boljim životnim uslovima, ranije razumeti samu sebe itd. Možda je ta moja vera samo varljiva nada, ali ona mi ipak omogućava da nekako preguram dan i budem čak pomalo i srećna!
EDIT: Za onaj svejednov ouroborus (ona slika zmije koja griza svoj rep) mi antivirus program kaže da predstavlja virus, trojanac...